Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1592)

November 15, 2016

Negru Rodica:

Buna seara !rog dacă e posibil comentarea rezultatelor la glanda teroida calcitonina- 11.9pg/mL interval biologic de referință/um Femei<5pg/ml.
voi incerca să trimit copiile rezultatelor.

Raspuns:

– calcitonina este un marker pentru un cancer tiroidian mai rar, numit carcinom medular; totusi, valorile calcitoninei intalnite in aceasta tumora sunt de regulat mult crescute; nivele doar putin peste limita, ca in cazul dvs, au cel mai adesea alte cauze, si nu aceasta tumora tiroidiana; nodulii tiroidieni sau tiroidita cronica, de exemplu, pot duce la calcitonina usor crescuta;

– investigatiile trebuie completate cu o ecografie de tiroida; daca nu sunt modificari suspecte, calcitonina ar trebui repetata peste 3-6 luni;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1591)

November 8, 2016

AMARANDEI OANA:

Buna seara dl doctor,

Am 31 de ani si de aproximativ 7 ani jumatate iau tratament pt hipertiroidism. Momentan sunt pacienta unui medic endocrinolog din Iasi, iar de un an si jumatate sunt sub supravegherea dumneaei. In urma ultimelor analize si tratamentelor schimbate o data la 3 luni, a ajuns la concluzia ca ar trebuii sa ma gandesc la o operatie de extirpare a glandei sau la radiatiile cu iod, deoarece are fluctuatii de valori, desii am incercat sa stau si fara tratament insa fara rezultat ( doresc sa fac un copil in viitorul apropiat). Intre timp am inceput sa am probleme gastrice, avand o gastrita debutanta. Intrebarile mele sunt: exista posibilitatea sa fie de la Thyrozolul administrat timp indelungat aceasta gastrita? Ce urmari vor fii dupa scoaterea glandei? Multumesc, astept cu nerabdare raspunsurile dvs! Mult succes in cariera !

Raspuns:

– gastrita nu este o complicatie tipica a tratamentului cu Thyrozol, dar o sensibilitate digestiva individiala nu se poate exclude; oricum, 7 ani de tratament cu Thyrozol, mai ales daca boala nu este bine cotrolata si necesita ajustari frecvente ale dozei, reprezinta un motiv suficient pentru recurgerea la tratamentul deficitiv (operatie sau iod radioctiv); in plus, tratamentul este mai simplu pe timpul sarcinii dupa un tratament definitiv;

– dupa indepartarea sau iradierea eficienta a tiroidei va fi necesar tratamentul permanent de substitutie cu levotiroxina (Euthyrox/ L-Thyroxin/etc); daca tratamentul este corect recomandat si urmat, nu vor exista efecte negative asupra sanatatii; in special pe timpul sarcinii, doza va trebui ajustata cu atentie (si mai frecvent);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1590)

Violeta Manolescu:

Buna seara,am si eu o problema si anume un nodul pe lobul stang dar ce ma ingrijoreaza este faptul ca este destul de mare 43\33\22 cm .Analizele singelui(tsh,t3,t4,antitiroglobulina,tiroglobulina si calcitonina) sunt in limite normale. Am facut ecografie si mi s a spus ca nodulul este hipoecogen,neomogen,bine delimitat,vasculerizat periferic si central .Medicul endocrinolog care m a vazut nu mi a sous ce sa fac,s a fac exact ,,s a I’ll urmarim,,nu m a trimis nici macar la rmn. Eu sunt tare nelinistita,,ce ma sfatuiti sa fac? [V]a multumesc

Raspuns:

– intr-adevar, dimensiunile nodulului din lobul stang sunt relativ mari;

– daca analizele mentionate sunt in limite normale, primul pas ar trebui sa fie punctia cu ac subtire; in functie de rezultatul la punctie, se poate recomanda operatia sau se poate temporiza; in orice caz, la asemenea dimensiuni, tratamentul chirurgical trebuie luat in considerare INDIFERENT de rezultatul la punctie;

– RMN-ul NU este necesar sau util in cazul dvs;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1589)

Purda Alina:

Buna ziua,ma numesc Alina am 31 de ani si pe 13 sept m-am operat de tiroida,tiredectomie total,la biopsie am primit rezultatul urmator:
piesa trimisa:piesa de tiroidectomie totala(lobul drept cu fir de ata)
110644-110646:lob drept-nodul albicios
110647-110648:lob drept-parenchim adiacent
110649:lob drept-parenchim
110650-110652:lob stang-parenchim
EXAMEN MACROSCOPIC:LD 4,2/3,5/1,2-pe sectiune parenchim lobulat cu nodul albicios subcapsular de 1,5/1/0,5 cm LS 4/2/1,5 CM -PE SECTIUNE ASPECT LOBULAT
EXAMEN MICROSCOPIC:TIROIDA CU NODUL INTRAPARENCHIMATOS,SUBCAPSULAR LA NIVELUL LOBULUI DREPT(1,5/1/0,5) CU ARHITECTURA FOLICULARA SI ARII RESTRANSE PAPILAREE,EPITELII CU CITOPLASMA ABUNDENTA OXIFILA,NUCLEI HIPERTROFIATI,ATIPICI,CU INCIZURI,NEREGULATI,MARGINATIE CROMATINIANA SI CLARIFIERI,EXTREM DE RARE PSEUDOINCLUZII NUCLEARE:STROMA SCLEROASA CU ARII HIALINE,PARENCHIM DE FOND ANIZOFOLICULAR CU EPITELII APLATIZATE,ZONAL CUBICE SI INFILTRAT LIMFOCITAR FOCAL CU FORMARE DE CENTRII GERMINATIVI.EMBOLI LIMFOVASCULARI ABSENTI.INVATIE PERINEURALA ABSENTA.
EXAMEN IMUNOHISTOCHIMIC(BLOC 110645):
CK19-POZITIV DIFUZ,CITOPLASMIC IN NODUL TUMORAL
GAL-3-POZITIV DIFUZ,NUCLEAR SI CITOPLASMATIC IN NODUL TUMORAL
CD57-POZITIV FOCAL,MEMBRANAR SI CITOPLASMATIC IN NODUL TUMORAL
DIAGNOSTIC:CARCINOM PAPILAR VARIANTA OXIFILA,INTRAPARENCHIMATOS,LOB DREPT TIROIDIAN.LIMITE EXCIZIONALE LIBERE DE TUMOARE.TIROIDA LIMFOCITARA FOCALA
M8260/3 pT1
VA ROG DIN SUFLET SA-MI EXPLICATI DESPRE CE E VB,PT CA AM TOT CERUT PARERI SI NU A REUSIT NIMENI SA MA LINISTESCA,CAT DE GRAV ESTE SI CE INSEAMNA TOT REZULTATUL ACESTA.CE AM DE FACUT?VA MULTUMESC DIN SUFLET!

Raspuns:

– rezultatul arata prezenta unui nodul tiroidian malign, adica o forma de cancer tiroidian; acest tip de tumora, carcinom papilar varianta oxifila, este mai rar, principala diferenta fata de carcinomul papilar clasic fiind capacitatea mai scazuta de a capta iodul, adica de a raspunde la tratamentul cu iod radioactiv;

– partea buna este ca, conform rezultatului histopatologic, nodulul a fost indepartat complet si nu sunt semne de micro- sau macroinvazie;

– urmatorul pas trebuie sa fie programarea pentru tratamentul cu iod radioactiv; evaluarea (adica analize de sange, scintigrafie si ecografie) pe intrerupere de levotiroxina va oferi mai multe date despre stadiul bolii si sansele de vindecare;

– e important sa stiti ca sansele de vindecare completa sunt bune, chiar daca tipul histologic este ceva mai nefavorabil;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1588)

Ileana Magadan:

Buna seara,
Am fost operata de noduli tiroidieni cu 13 ani in urma. Mi s-a spus ca au fost noduli benigni dar din pacate nu am primit examenul histopatologic. Dupa 12 ani au recidivat, am din nou noduli si din pacate unul dintre ei ate dimensiunea de peste 5cm2.
Va rog sa-mi spuneti daca CEA mai buna obtiunea este CEA de a ma opera din nou, mai ales ca am probleme noaptea in timpul somnului cand dorm pe o parte, senzatie de sufocare.
Este posibil ca sa fie vorba de cancer?
Multumesc anticipat,
Ileana

Raspuns:

– in marea majoritate a situatiilor, un nodul tiroidian de 5 cm necesita tratament chirurgical; daca sunt prezente si manifestari de tip compresiv (apasare pe organele din jur), operatia e cu atat mai justificata;

– malignitatea nu se poate exclude, dar diagnosticul cert este cel anatomopatologic, efectuat dupa operatie; alternativ, punctia cu ac subtire poate lamuri natura acestor noduli;

– aspectul ecografic, timpul de crestere, rezultatele analizelor de sange – toate pot sugera o etiologie benigna sau maligna, dar in majoaritatea situatiilor sunt doar orientative;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1587)

Iulia:

Buna seara,va rog sa ma ajutati cu interpretarea rezultatelor:
FT4(Chemiluminiscenta)-0.92 (interval 0.70-1.48 ng/dL)
TSH(Chemiluminiscenta)-1.3753 (interval 0.35-4.94/mIU/mL

Este nevoie sa consult un endocrinolog?

Raspuns:

– in mod evident, analizele sunt in limite normale; asta inseamna ca tiroida functioneaza normal, dar nu exclude alte probleme tiroidiene (cum ar fi nodulii) sau afectiuni endocrinologice netiroidiene;

– deci, nevoia de consult depinde de context; daca analizele au fost facute de rutina, fara vreun motiv anume, consultul nu e obligatoriu; daca exista si niste acuze sau suspiciuni pentru vreo tulburare endocrina, consultul e recomandat;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1586)

elena:

in anul 2009 am fost diagnosticata cu hipertiroidism,TSH 0,02 si FT 4 cu val.2,72,transpiram noaptea ff mult,pulsul 125-130,slabeam f mult,stari de sufocare…am urmat un tratament si in 9 luni val.au revenit la normal…au trecut anii si am inceput in 2016 a avea din nou stari de sufocare dar m am ingrasat,nu transpir,nu dorm,sunt continu obosita….am facut analize pe 1 martie 2016 si am avut TSH 0,05 si FT 4 de 1,92…..am neglijat si nu am fost la medic…..am ajuns in octombrie 2016 la medic si in urma unui ecograf am avut ..drept 43/15/12mm si stang 41/14/13mm (nu stiu ce inseamna)iar analizele TSH 0,276 si Anti TPO normal….nu am inteles,fara tratament TSH mi-a crescut?eu de cateva saptamani iau SILICIU Organic,ulei de masline si zeama de lamaie…..asta sa fie cauza?este grav ce mi se intampla?inainte de analize am avut un tratament pt dureri de oase cu Lirica si Xeforapid…

revin si cu alte date care trebuiau mentionate…in 2009 TSH 0,02 val.min.0,4 I max.6,0 si FT 4 val 2,72 cu minim 0,8 si 2,0,aveam 39 de ani
in 2016,la 46 de ani TSH 0,05 cu min.0,4-6,0 si FT 4cu val.1,92 cu min.0,8 si max.2,00
nu cunosc ca in familie sa existe cazuri
obisnuiesc sa beau in fiecare zi.ceaiuri de plante,sa mananc cat mai sanatos
am avut acum 2 ani probleme mari cu fierea…care este lenesa,ficatul gras,am megacolon

Raspuns:

– in primul rand, este necesar un diagnostic clar; altfel spus, trebuie identificata cauza hipertiroidiei;

– datele mentionate in postarea dvs in legatura cu ecografia de tiroida sunt complet insuficiente, fiind precizate DOAR dimensiunile celor 2 lobi, care de altfel sunt in limite normale;

– fara mai multe date, este greu de explicat de ce nivelul TSH a crescut in intervalul dintre cele doua seturi de analize; totusi, cred ca e improbabil sa fie rezultatul administrarii de siliciu, ulei de masline, etc; in orice caz, un TSH de 0.27 μUI/ml este asimptomatic si nu obliga la administrarea vreunui tratament, fiind suficienta urmarirea; analizele (TSH, FT4 ± T3) si consultul ar trebui repetate peste 3 luni;

– este foarte important sa intelegeti ca cele mai multe probleme tiroidiene, inclusiv marea majoritate a hipertiroidiilor, sunt cronice si trebuie urmarite si, dupa caz, tratate constant; normalizarea analizelor sub tratament la un moment NU inseamna rezolvarea definitiva a bolii;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1585)

October 30, 2016

Maria:

Buna ziua!Am si eu o nelămurire.Am fost diagnostica cu hipertiroidie acum un an si jumătate,mi s-a dat tratament cu tirozol ,totul a fost ok,tiroida și-a intrat in normal. După un an am mers la control,(octombrie 20),analizele sunt in limita dar mi s-a dat din nou tratament cu tirozol 5mg,1\2 de comprimat pe zi,pt inttetinere. In urma ecografiei mi s-a spus ca tiroida este ciuruita,dar nu este de operat. Îmi pot face probleme? Mulțumesc anticipat!

Raspuns:

– hipertiroidia poate avea cauze diferite, de aceea un diagnostic clar este esential; presupun, dupa aspectul “ciuruit” al tiroidei la ecografie si avand in vedere ca functia tiroidei a ramas normala si dupa oprirea Thyrozol-ului, ca e vorba de boala Basedow-Graves (detalii: http://tiroida.ro/?p=496);

– se poate opta in aceste cazuri si pentru un tratament medicamentos pe termen lung, mai ales daca doza necesara e mica, asa cum pare a fi si situatia dvs; totusi, daca nu exista contraindicatii clare si hipertiroidia reapare la intreruperea medicatiei, ar trebuie mers pe unul din tratamentele definitive: operatia sau iodul radioactiv; aceste optiuni ar trebui discutate cu medicul dvs;

– ca o observatie suplimentara, hipertiroidia, mai ales nou diagnosticata, NU se controleaza dupa 1 an, ci mult mai repede, la 6-8 saptamani;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1584)

October 23, 2016

Diana:

Buna seara. Ma numesc Diana si as-i dori si eu un raspuns in legatura cu analizele facute. Am fost operata in februarie 2016 tiroidectomie totala. La analize in octombrie mi-a iesit antiTPO 46,9 – <12 TSH si FT4 sunt in valori normale. Trebuie sa mi fac griji? Va multumesc.

Raspuns:

– masurarea ATPO la un pacient cu tiroida scoasa in intregime este INUTILA; atat timp cat TSH si FT4 sunt in limite normale sub tratament, nu exista nicio problema;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1583)

Ramona:

Buna ziua domnule doctor,

Va multumesc mult pentru raspunsul anterior( anunt 1573).
Am refacut TSH dupa o luna fara tratament cu Euthyrox 50 si a mai crescut un pic( 0,007 de la < 0,005,iar Ft4 este acum 20( 10.6-22).Mi-a spus d-na doctor sa stau asa 2 luni fara tratament,sa vedem ce se intampla.
Nereusind sa fac un copil de 3 ani,am fost iar la consult ginecologic,nu mai fusasem din aprilie,si am decoperit ca mi-a aparut iar un polip uterin. Problema pentru care nu pot sa concep se parte sa fie aceasta; In 2014 aflu de polip,il operez,in noiembrie 2015 descopar o sinechie ( era o mica cicatrice in locul polipului),o operez,iar in aprilie 2016 fac o alta histeroscopie ca sa ma asigur ca nu aflu iar tarziu ca exista o problema in uter. Mi se spune ca uterul arata foarte bine numai ca mai era un mic,mic polipas pe care l-a curatat. Acum cand am aflat motivul pt care nici anul asta nu am ramas insarcinata, pt ca exista iar un polip nu mi-a venit sa cred! Mi s-a spus ca exista posibilitatea ca glanda tiroida sa creeze dereglari si astfel sa fie fluctuatii in corp( analizele de fertilitate au iesit mereu in parametrii),astfel sa fie un exces de estrogen si sa iasa polip. Sau mi s-a mai spus ca posibil sa nu ma fi curatat bine ultima data pt ca polipul e de 1,4 cm acum. Doctora endocrinolog spune ca exclus sa apara polip in fiecare an din cauza glandei,clar e un exces de estrogen care duce la polip( desi la analize estrogenul si progesteronul erau ok)
Am ajuns la disperare. Nu stiu ce ar trebuie sa fac ca sa nu mai iasa polip in fiecare an,pentru ca astfel nu am nici o sansa sa raman insarcinata. Dumneavoastra ce parere aveti? Ce sa fac? Cum sa fac sa nu mai apara polip dupa ce-l operez pe acesta?
Va multumesc mult!

Raspuns:

– sunt de acord cu medicul dvs endocrinolog, nici eu nu cred ca acesti polipi uterini au vreo legatura cu problema tiroidiana;

– sfatul meu este sa mai cereti o opinie si altui ginecolog, aceasta fiind totusi o problema de sfera ginecologica;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1582)

MILEA GEORGETA:

As dori sa aflu daca dupa operatia de totalizare tiroidectomie (basedov fara modificari patologice) efectuata in data de 05.10.2015, boala poate recidiva.
REZULTATELE ULTIMELOR ANALIZE:
TSH = 0.734
FT4 = 14,47
TRAB = 47,59
TRATAMENTUL PE CARE IL URMEZ:
EUTYROX – 100 mg
EGILOK
VA ROG SA IMI EXPLICATI CARE ESTE CAUZA ANALIZEI MARITE TRAB.
TOTODATA DE 1-2 LUNI AU INCEPUT SA MI SE UMFLE OCHII SI SA FIE ROSII IAR VEDEREA INCETOSATA.

VA MULTUMESC !

Raspuns:

– daca operatia este corect facuta, iar postoperator tratamentul este corect urmat (adica cu TSH si FreeT4 in limite normale), nu va exista o recidiva;

– nivelul TRAb (anticorpii specifici din boala Basedow-Graves) se poate mentine crescut si dupa operatie, deoarece sursa acestora nu doar tiroida; de obicei nivelul acestora scade progresiv (in luni-ani) dupa indepartarea completa a tiroidei;

– singura posibila implicatie importanta a nivelului crescut al TRAb este riscul de oftalmopatie (complicatia oculara a bolii) si dvs aveti deja niste acuze de acest tip; este indicat sa faceti un consult oftalmologic la un medic cu experienta in tratamentul oftalopatiei Graves;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1581)

Gabriela:

Buna ziua,

Am 29 de ani, am hipotiroidie Hashimoto si am probleme de 1 an si ceva de zile cu caderea parului. ATPO = 116.9 UI/ml (<34) si ANTI-tiroglobulina 271.6 ui/ML (<=115). In familie, mama are probleme cu tiroida – hipertiroidie. Am urmat tratament cu Euthyrox de aproximativ 4 luni de zile, TSH a scazut de la 6 la 1.55. FT4= 15.13 (1.2 – 22) si T3 = 1.69 (1.3 – 3.1).
Medicul dermatolog mi-a recomandat Medrol timp de o luna, incepand cu 24 de mg si scazand progresiv. Ar putea ajuta in vreun fel la scaderea anticorpilor (de la medicul endocrinolog am inteles ca valoarea nu conteaza, oricum acestia nu vor iesi niciodata in limite normale)? Ulterior, am inteles ca ar trebui sa urmez tratatemn cu Finasteride, desi reactiile adverse am vazut ca sunt multiple.
Poate doar tiroida Hashimoto sa cauzeze o cadere atat de severa a parului? Urmez si tratament cu Seroquel pentru tulburare bipolara, dar medicul psihiatru spune ca nu ar cauza caderea parului.

Multumesc frumos!

Raspuns:

– tiroidita autoimuna corect tratata, cu normalizarea TSH (cum e si in cazul dvs), NU determina in sine caderea parului; totusi, impreuna cu tiroidita poate coexista o alta tulburare autoimuna, care sa afecteze folicululul de par; chiar daca inrudite ca mecanism de baza, aceste doua probleme ar trebui tratate separat;

– medicul dvs endocrinolog are dreptate, acesti anticorpi (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) raman de regula cronic crescuti, NU exista tratament specific pentru aceste valori si de altfel nici nu este necesar (nici pentru tiroidita si nici pentru caderea parului, ei fiind orientati DOAR impotriva tiroidei);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1580)

Nadia:

Buna ziua! copilul de 3 ani de la nastere a fost diagnosticat cu hipotiroidism subclinic, cu valoarea TSH la norma de sus, primul an a primit eutirox, apoi pina la 3 ani vitamina iod (iodomarin), acum jumate an am stopat administrarea iodului si dupa ce am stopat a crescut din nou valoarea, TSH 6.78 (norma 0.33-6.7)si T3 liber este 5.17 (norma 1.9-4.9)- T3 anterior evea valori normale. Spuneti va rog sa continuam tratament cu vitamine sau e nevoie de eutirox? Multumesc!

Raspuns:

– in primul rand, analizele ar trebui repetate la inca un laborator, pentru confirmare; apoi, daca intr-adevar este vorba de un hipotiroidism, ar trebui cautata (si gasita) cauza, nu doar administrat tratament de substitutie; pentru asta, investigatiile minime (in afara de TSH, FreeT4 si T3) sunt ecografia de tiroida si anticorpii specifici (ATPO si Ac anti-tiroglobulina); in plus, daca e disponibil un laborator dotat, ar trebui masurat nivelul iodului in urina;

– in functie de rezultate, endocrinologul va stabili un diagnostic si un tratament;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1579)

Thea S:

Bună ziua,
Sunt din Brașov și am 48 de ani.In anul 2014 am fost operată ( tiroidectomie totală) fiind diagnosticata, după efectuarea biopsiei,cu carcinom folicular bine diferențiat minimal invaziv pe o gușă polinodulara hipertiroidizata. În iunie 2015 am urmat tratamentul cu iod radioactiv, dar, pt ca tiroglobulina a avut valoarea de 2.96 și scintigrafia a fost pozitivă, în 2016 am urmat din nou tratamentul cu iod.Din păcate,in a doua si a treia zi, după administrarea iodului, m-am simțit foarte rău ( grețuri,varsaturi, dureri puternice de cap), încât si apa, pe care trebuia să o beau pt a elimina iodul, o vărsam imediat. Deși tiroglobulina a avut o valoare în scădere aproape de valoarea de referință (0.5 față de 0.2), scintigrafia a ieșit tot pozitivă.Pentru a elimina suspiciunea confundarii unui artefact esofagian, posibil a fi rămas după varsaturile numeroase, cu o posibilă metastază pe ganglionul cervical mi s-a recomandat efectuarea unui CT cu substanță de contrast. Am făcut CT-ul, după 3 săptămâni de la administrarea iodului radioactiv, iar rezultatul acestuia m-a bulversat complet. Ganglionii sunt ok, dar, pe vertebra T12 mi-a fost descoperită o osteocondenare de 1.5/1.0/1.2, iar pe splina un posibil hemangiom de 10 mm.In prima fază mi s-a recomandat, de medicul de la imagistica, să fac o investigație mai amănunțită pt osteocondenare, respectiv o scintigrafie osoasă sau un Pet CT, iar rezultatele CT ului pt splina să fie coroborate cu cele ale unei ecografii. Ecografia splenică nu a scos în evidență nimic deoarece , fiind o persoană cu constituție astenică și înaltă, splina nu a fost vizibilă, fiind ascunsă sub coaste.Din acest motiv, după evaluarea ecografica, medicul de la imagistica mi-a făcut recomandarea de a efectua un RMN cu 2 secvente, de coloană și abdominal, cu substanță de contrast.Intrebarile mele sunt următoarele:
– carcinomul folicular da metastaze osoase? În condițiile în care tiroglobulina stimulată a avut valoarea de 0.5 , este posibil ca această osteocondenare să fie dată de carcinomul folicular? Trebuie să va precizez ca un nodul din tiroida nu era încapsulat, capsula fiind sparta. Este posibil ca celule canceroase să fi migrat din tiroidă în organism și să dea metastaze la distanță, în cazul meu , pe coloană?
– în aceste condiții, un Pet CT nu ar fi mai relevant decât un RMN, chiar dacă este o investigație mai scumpa , care se face doar cu aprobarea CNASS?
– Gadoliniul din substanța de contrast pt RMN poate avea vreun efect nedorit, dacă îmi este administrat înainte cu câteva luni înainte de o noua iodare, respectiv, poate diminua efectul iodului radioactiv, care urmează sa-mi fie administrat din nou în luna martie 2017?
– Până în 10 octombrie luăm euthyrox de 125, de luni pana vineri si 150 în weekend dar, întrucât TSH-ul mi-a scăzut până la 0.006 ( intervalul de referință 0.34 – 4.5) medicul curant mi-a modificat doza, astfel că, acum iau euthyrox de 100, de luni pana vineri si 125 în weekend, urmând să refac TSH-ul în decembrie.Pe lângă euthyrox iau CalDVita 1- 2 tablete/zi, 10 zile / lună timp de 6 luni. Menționez că mi se întâmplă, câteodată, să mă trezesc noaptea din cauză că nu-mi simt membrele, de regulă o mână, dar ultima dată nu mi-am mai simțit membrele inferioare.
– Faptul că , în situația prezentată mai sus, nu-mi simt membrele are vreo legătură cu osteocondenarea?
Trebuie să recunosc, ca sunt foarte speriată și mă îngrozește gândul de a face RMN-ul, pt ca un rezultat nedorit m-ar dărâma psihic , ceea ce mi-ar afecta și mai mult starea de sănătate.
Va mulțumesc și vă asigur de întreaga mea consideratie, Domnule Doctor!

Am revenit cu precizarea că este osteocondensare , nu osteocondenare, cum am scris inițial și, ulterior, în tot textul, deoarece am dat copy paste.

Raspuns:

  1. carcinomul folicular tiroidian poate da metastaze osoase, dar de regula sunt cu osteoliza, nu cu osteocondensare; de asemenea, in aceste cazuri, valorile tiroglobulinei pe stimulare (fara Euthyrox) sunt de obicei mult mai mari decat au fost la dvs; vertebra T12 este situata la distanta de regiunea cervicala, deci este simplu de vazut pe scintigrafie daca aria de captare a fost la acest nivel sau mai sus; luand in considerare toate acestea, cred, mai degraba, ca acea osteocondensare nu e legata de problema tiroidiana;
  2. PET-CT-ul poate fi util, dar nu e strict indicat la acest moment, nivelul tiroglobulinei fiind mic;
  3. substanta de contrast de la RMN nu va influenta tratamentul cu iod radioactiv programat in 2017;
  4. amorteala membrelor este foarte putin probabil sa aiba legatura cu osteocondensarea de la T12, dar ar trebui intrebat si un neurolog sau neurochirug despre alte posibile cauze;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1578)

October 15, 2016

Ramona:

Bună seara,mă numesc Ramona,am 29 ani,în 2013 am fost operata și ulterior, diagnosticată cu carcinom papilar tiroidian.Mi-am făcut analizele uzuale pt tiroida și m-am speriat de valoarea crescuta a Ft4-ului,TSH 0.027 ųUI/ml (0.27-4.2), FT4 32.08 pmol/L (Valori normale ale laboratoului 10.6-22.7).Îmi puteți spune ce se întâmplă va rog?Sunt foarte ingrijorata.Vă mulțumesc

Am uitat sa menționez ca doza de Eutirox e de 150mg

Raspuns:

– analizele prezentate arata doar ca doza de Euthyrox este, strict vorbind, excesiva; in functie de stadiul carcinomului papilar la momentul diagnosticului si de rezultatele monitorizarii periodice, aceasta doza excesiva de Euthyrox poate fi justificata pentru a scadea riscul de reaparitie; endocrinologul dvs trebuie sa va incadreze intr-un grup de risc (mic, mediu, crescut) si sa ajusteze tratamentul cu Euthyrox in functie de aceasta incadrare;

– in orice caz, aceste analize NU sunt indicatori ai evolutiei carcinomului papilar, deci nu arata nimic ingrijorator din acest punct de vedere;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

 

« Postari mai noiPostari mai vechi »