Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1880)

August 7, 2018

Danila Elena:

Bună ziua am 21 de ani și am fost depistata cu hipertiroidism, un început de basedow. Am o mare problema am început sa iau thyrozol cu propranolol și esențiale și în aproape 2 luni am luat 7 kg… Sunt deja speriata. Eu am fost sportiva și am grija la alimentație. Totuși.. Ce pot face? Sau trebuie sa țin un regim și mai strict? Se poate slabi la hipertiroidism sau ma chinui degeaba ci dietele..

Raspuns:

– in hipertiroidie se slabeste de multe ori, dar este o pierdere in greutate nesanatoasa;

– sub tratamentul cu Thyrozol metabolismul revine la normal si kilogramele pierdute se vor castiga la loc; daca regimul alimentar se mentine hipocaloric, ca in perioada hipertiroidiei, se vor acumula kilograme in plus; deci, atentia principala trebuie sa fie asupra alimentatiei;

– in cazul in care tratamentul este excesiv, se va instala hipotiroidia (adica deficitul de hormoni tiroidieni), care poate determina acumularea catorva kilograme; totusi, aceasta situatie este usor de diagnosticat prin teste de laborator si tratamentul se va modifica de catre medic pentru normalizarea hormonilor tiroidieni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1879)

adina:

Buna ziua, am 30 de ani su sunt insarcinata in 12 saptamani.La 10 saptamanide sarcina am facut am facut analizele recomandate de catre medicul ginecoloc printre care si testul TSH care a iesit 7.1 ( valori de interpretare 0,39-4mUI/ml. Set analizator STAT FAX 303 , metoda ELISA ). Am fost Endocrinologie mi sa facut o ecografie tirodiana rezultatul fiind :Volum tiroidian normal,aspect marcat hipoecogen,neomogen,sugestiv pentru o boala tiroidiana autoimuna.
in urma acestor date mi sa pus diagnosticul de : Hipotiroidie subclinica (tsh 7.1), probabil pe fond de tiroidita cronica autoimuna si mi sa recomandat tratament cu Euthyrox tb.25 microg. 4 saptamani , dupa care sa fac urmatoarele analize:TSH. FT4. Ac TPO. Ac Tg. si sa vin la control.
Intrebarea mea este , a fost afectat bebe avand in vedere ca tratamentul lam inceput in saptamana 11 si nestiind inca 4 saptamani pana la urmatorul contro daca valoarea TSH scade ?

Raspuns:

– la un TSH de 7.1 μUI/ml nu va exista niciun efect sesizabil asupra copilului; dar tratamentul este obligatoriu de acum inainte si testele de laborator vor trebui repetate periodic pe toata durata sarcinii;

– singurul comentariu pe care l-as face este ca la un asemenea nivel al TSH-ului, in saptamana 10 de sarcina, ar fi fost indicata probabil o doza mai mare de Euthyrox, de cel putin 50 micrograme/zi;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1878)

Constantin Mandica:

Am fost de curând diagnosticată cu gușă polinodulară fără elemente clinice de sindrom compresiv.
Va rog să-mi spuneți ce pași trebuie să încep, legat de această problemă?
Vă mulțumesc anticipat și aștept un răspuns!

Raspuns:

– ce trebuie facut mai departe poate varia substantial in functie de numarul, dimensiunile si aspectul ecografic al nodulilor tiroidieni, ca si de rezultatul analizelor de laborator;

– este obligatoriu, daca nu s-a facut deja, un consult endocrinologic; o ecografie de tiroida bine facuta si testele de laborator (obligatorii: TSH si FT4; optionale: ATPO, T3, Ac anti-tiroglobulina, calcitonina) vor ajuta medicul sa faca recomandarile potrivite;

– in functie de investigatiile enumerate mai sus, acestea pot merge de la simpla supraveghere periodica, la tratament medicamentos,  punctie sau chiar interventie chirurgicala;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1877)

July 30, 2018

Anamaria D.:

Buna ziua,
Sunt un caz mai aparte de Basedow si anume dupa un an de zile,in care m-am perindat in dferite institutii si doctori cu “renume”; corpul meu a inceput sa repinga tratamentul si tsh-ul nu se regleaza in vederea operatiei…
De curand,mi s-a expus varianta de a ma opera cu un Tsh de 0,005 ;mi s-a adus la cunostinta ca este o operatie mai grea decat cea in conditii normale.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Care sunt riscurile ?

Raspuns:

– “respingerea tratamentului” din punct de vedere medical inseamna reactii adverse; dvs nu ati precizat totusi care sunt acestea; unele efecte adverse se amelioreaza sau dispar in timp sau la scaderea dozei; altele, la schimbarea tratamentului;

– daca nivelul TSH nu este in limite normale inainte de operatie, inseamna ca persista un exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidie); in conditiile anesteziei si operatiei, acest exces creste riscul, in special cel cardiovascular; de asemnea, sectionarea unei tiroide ce contine depozite importante de hormoni tiroidieni poate duce la eliberarea acestora in sange, cu riscul (1) unor aritmii cardiace, (2) ischemiei miocardice sau (3) unei alte decompensari cardiace intraoperator sau imediat dupa; aceste riscuri depind de varsta dvs si de preexistenta unor probleme cardiace;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1876)

Monica Craciun:

Buna ziua, Domnule Doctor!
Sunt o pacienta in varsta de 36 ani, diagnosticata cu hipotiroidism, boala Hashimoto, precum si cu multi noduli de peste 3 cm. .Valorile analizelor mele: TSH 10 (normal 0.27-4.2), ATPO 890 (normal max 34), FT4 13 (normal 10.6-22.7) Momentan iau Euthyrox de 100, dar nu ma simt deloc bine. Am toate simptomele hipotiroidismului cu variatii de greutate foarte oscilante si in timp foarte scurt. Am tensiunea 7 cu 5, mi-au aparut si chisturi ovariene din cauza bolii. In familie nu a fost nimeni cu probleme endocrinologice. Medicul actual imi creste frecvent doza de Euthyrox. Merg regulat la analize si la medic de 2 ani si jumatate de cand mi-a descoperit acest diagnostic. Refuz pe cat se poate extirparea tiroidei. Am inceput sa iau magneziu si antistres (s-au instalat puternice stari de depresie, anxietate, nervozitate), consum produse lactate in cantitati mici. Ce pot sa fac? Abia stau in picioare, aproape ca adorm la volan. Oare sportul ma ajuta? Sa consum iod sau anumite produse alimentare? Multumesc anticipat!

Raspuns:

– in primul rand, doza de Euthyrox ar trebui crescuta pentru a duce si mentine nivelul TSH in limite normale; de asemenea, trebuie respectate indicatiile de administrare: in priza unica, dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea;

– cu toate astea, un TSH de 10 μUI/ml NU justifica simptomele dvs si nici aparitia unor chisturi ovariene;

– nu exista vreun regim anume pentru tiroidita autoimuna: https://youtu.be/aMD0eOz2kFs ;

– legat de nodulii tiroidieni, indicatia de operatie depinde nu doar de numarul acestora si de dimensiuni, ci si de  asepctul ecografic si de vascularizatie; de aemenea, in troidita autoimuna apar frecvent pseudonoduli, care sunt lipsiti de importanta si trebuie diferentiati de nodulii reali;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1875)

Alexandra Palosi:

Buna ziua. Am si eu o problema, am efectuat acum 3 săptămâni o ecografie tiroidiana în urma căreia a reiesit ca am glanda tiroida crescuta, neomogenă global. Mi-am făcut analizele TSH, FT4 si ATPO si au ieșit în limitele normale. Ce ma sfătuiți să fac, să le repet? Va multumesc

Raspuns:

– un asememea aspect ecografic poate sugera o tiroidita autoimuna; avand in vedere ca nivelul ATPO este normal, ar trebui masurati si ceilalti auto-anticorpi specifici, anticorpii anti-tiroglobulina (Ac anti-Tg); daca si acestia sunt in limite normale, este mai prudent sa repetati ecografia si analizele peste 1-2 ani;

– daca Ac anti-Tg sunt crescuti este indicat un control endocrinologic dupa 6-12 luni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1874)

Mocian Cristina:

Buna seara, la ecografia tiroidei la lobul drept mi-au aparut 2 noduli de 1, 95/1,32 cm cu semnal vascular peri si intranodular respectiv 0, 58 /0,59 cm, iar pe lobul drept un nodul de 2, 47/1,17 cm semnal vasular si intranodular. Aspect de tiroidita autoimuna. La analize TSH e in limite normale, cortizolul în limite normale, progesteron <20 , prolactina in limite normale, FSH 124mUI/ml, anti-tiroglobulina <20. Anti TPO 101 UI_m val normala<35 si tiroglobulina 242ng/ml val normale 1,6 -60. Mi s-a recomandat interventie chirurgicală. Nu am primit tratament medicamentos. Precizez ca am 46 de ani si sunt in premenopauza. Am hipertensiune pe care o tratez. Intrebarile mele sunt: Nu se poate trata medicamentos? Trebuie neaparat interventie chirugicala(extirparea tiroidei)? Medicul mi-a spus ca sa nu fac punctie ca nu e relvanta ci numai interventie chirugicala si ca nu pot primi niciun tratament medicamentos. Prin tratament medicamentos nodulii se pot reduce in dimensiune, pot disparea?
Acum cinci ani am mai facut o investigatie iar atunci mi s-a spus ca apar pseudonoduli de dimensiuni mici .Valoarea Anti Tpo era in limite normale TSH in limite normale Free T4 in limite normale. Fsh 35.18 si lh 19.31- marite. Nu am primit euritox deoarece avem tensiune mare sub tratament. Am mers acum la un control de rutina neavand simptome deranjante. Trebuia sa merg la control anual dar nu am fost. Investigatiile de acum 5 ani le-am facut in urma diagnosticului de infertilitate.
Multumesc si astept raspuns.

Raspuns:

– este greu de spus daca indicatia pentru operatie este justificata, avand in vedere ca descrierea ecografica este incompleta (doar dimensiunile nodulilor si vascularizatia); de principiu, daca exista un grad de suspiciune dupa ecografie, punctia din cei 2 noduli mai mari ar fi prima indicatie; inainte, eventual, se mai poate cere a doua opinie ecografica la un medic cu experienta pentru o descriere mai clara si pentru a face diferenta intre noduli si pseudo-noduli (falsi noduli ce apar pe fond de tiroidita);

– pentru noduli tiroidieni de asemenea dimensiuni nu exista niciun tratament medicamentos eficient (presupunand, desigur, ca ecografia e corect efectuata);

– tratamentul cu Euthyrox NU este necesar in tiroidita autoimuna atat timp cat TSH si FT4 sunt in limite normale;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1873)

Crihana Dorina:

Buna seara. Am facut niste analize astazi si mi-a iesit ATPO cam mare 280 si colesterolul 266,31 ma puteti ajuta cu un raspuns va rog, cat de grav este ma refer la ATPO? Am tiroida cumva ? Ca e prima oara cand fac aceasta analiza…Multumesc frumos.

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; nu devine o problema grava decat daca este ignorata si netratata mult timp;

– investigatiile trebuie completate cu masurarea TSH si FT4 (daca nu s-au facut deja) si, eventual, cu o ecografie de tiroida; in functie de TSH si FT4 medicul endocrinolog va decide daca este nevoie de tratament sau doar de monitorizare;

– pe larg despre tiroidita autoimuna: http://tiroida.ro/?p=408;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1872)

July 8, 2018

steluta:

Buna ziua.
Am fost operata in noiembrie 2017 de tiroidectomie totala.Am avut 8 noduli ,cel mai mare fiind de 2,7 cm. Toti 8 au fost carcinoame papilare varianta foliculara ,unele dintre ele fiind incapsulate .Am urmat o doza cu iod de 50,in februarie 2018. Acum am TSH 0,005 ; FT4 35,4 si TG 0,04.Mentionez ca iau eutyrox 150/3zile si 125/4 zile.Intrebarea mea este :oare am scapat cu o singura doza de iod ?

Raspuns:

– strict vorbind, un carcinom tiroidian diferentiat (cum a fost si al dvs) se poate considera vindecat cu foarte mare probabilitate daca in doua ocazii, separate de cel putin 6 luni, (1) tiroglobulina este nedetectabila pe intrerupere de tratament (adica TSH mai mare de 25-30 μUI/ml) si (2) scintigrafia cervicala si a intregului corp este negativa;

– tiroglobulina la limita de detectie, cum e la dvs, dar sub Euthyrox, NU are aceeasi valoare;

– in concluzie, sunt sanse bune ca boala sa fie eradicata, dar este prea devreme sa putem spune;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1871)

maria ionescu:

Buna.As avea o intrebare.am21 ani sunt o domnisoarasi in urma unor probleme de tahicardie am fost trimisa pentru investigatii la tiroida.am facut ecografie si a iesit in limite normale si analize de sange.tsh2,976 val norm.0,4- 4,5.ft4 13,11val.norm.7,2-17,2.atpo 67,959 val.nor.0-30.t3 2,327val.nor.0,69-2,15 ca ionic seric 1,10 val.nor.1,13-1,32 mg1,86 val.nor1,9-2,5 leucocite 7,8 val nor.4-10 limfocite32,1 val nor25-50 monocite2,7 val nor.5-15 granulocite5,2 val nor 2-9 eritrocite4,96 val nor3,8-5,8 hemoglobina eritrocitara medie26,9 val norm27-32 fosfor seric3,9 val nor2,6-4,5 ac antitiriglobulina2,98 mai mica decat4,11 si 25oh vit d 59,7 limita minima 30.V-as ruga sa mi spuneti daca e vorba de o tiroida cronica autoimuna si daca acest diagnostic este sigur am un unchi care are o hipotiroidie .Cu multumiri.

Raspuns:

– nivelul ceva mai crescut al ATPO poate arata o forma de tiroidita autoimuna, dar la fel de bine poate ramane asa toata viata sau poate scadea, fara ca boala propriu-zisa sa se dezvolte vreodata; altfel zis, NU este o valoare destul de mare pentru a stabili un diagnostic sigur;

– tiroida oricum functioneaza normal, deci nu e necesar niciun tratament si nu exista nicio consecinta negativa la acest moment;

– investigatiile ar trebui completate cu o ecografie de tiroida, care poate sustine diagnosticul daca se descopera un aspect tipic de tiroidita cronica;

– in orice caz, este prudent ca analizele de tiroida (TSH, FT4, ATPO, Ac anti-tiroglobulina) sa fie repetate la fiecare 6-12 luni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1870)

Georgiana leoca:

Sufar si eu de hipotiroida din acest motiv am si luat ceva kg in greutate…am incercat toate metodele pt a slabi..diete sport dar degeaba… ma puteti ajuta va rog cu un sfat..ce sa fac sa slabesc… am 25 de ani 1.73 si 80 kg

Raspuns:

– daca valorile TSH si FT4 sunt in limite normale (cu sau fara tratament, pentru ca nu ati precizat), inseamna ca problema cu greutate nu este legata nici macar partial de tiroida;

– hipotroidia netratata, asa cum am mai spus, determina crestere in greutate usoara/moderata, de regula nu mai mult de 3-5 kg;

– deocamdata, in afara de dieta si exercitiu fizic, NU exista alte tratamente eficiente pentru excesul ponderal; chirugia obezitatii este o alternativa in cazurile severe, eventual cand exista deja complicatii;

– va recomand si Episodul 2 de pe canalul de YouTube al blogului, care dezbate tocmai aceste probleme: https://youtu.be/J0U-VaeQ1iw


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1869)

Andreea:

Buna ziua d-nul dr!
Pe 21 iunie 2018 am nascut. Pe toata perioada sarcinii am luat 1cpr si jum de euthyrox 25(avand o tiroidita autoimuna descoperita in prima luna de sarcina). Pe perioada alaptarii trebuie sa continui cu aceeasi doza de euthyrox? Consum f mult ceai pentru stimularea lactatiei-acest ceai are in compozitie schinduf. Schinduful scade absorbtia euthyroxului? Exista cumva vreo legatura intre lactatie si euthyrox?poate sa fie o lacatatie redusa daca se uita cumva sa fie luata doza de euthyrox? Multumesc

Raspuns:

– de regula, doza de Euthyrox din timpul sarcinii se pastreaza inca 2-3 saptamani dupa nastere, apoi se scade cu 25-50%, cu repetarea analizelor la 3 luni dupa nastere;

– nu cred ca ceaiul va scadea absorbtia Euthyroxului, dar trebuie consumat la cel putin 30 minute dupa medicament;

– tratamentul cu Euthyrox nu influenteaza lactatia;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1868)

Maria g:

Buna ziua.
Am 40 ani, 1,77 înăltime si 61 kg. In urma cu 3 ani am suferit o operație de extirpata torida,carcinom papilar, tratat apoi cu iod. De atunci am probl legate de substituția hormonala.lipsa de concentrare, stări de slăbiciune marcată încât nu puteam merge 100 m, nu aveam putere sa respir, cu toate că luăm euthyrix. Am luat euthyrox până de curând, 112,5 mg însă analizele arată asa.tsh 0,0071 (0,35-4,94), ft4 1,59 (0,70_1,48).doctorul endocrinolog spune că trebuie să scad doza dar scăzând nu mai funcționa. Am incercat la sugestia dr novothyral. Am luat 2 zile 50 mg, apoi 75 mg – 4 zile. Însă m am simtit f rau, palpitatii, dureri in piept, arsuri in piept, stare generala proasta. Am redus doza apoi la 25 mg. M am simtit mai bine 2 zile, dar simt ca e prea putin acum. Nu stiu cum sa mai dozez acest hormon. Multumesc.

Raspuns:

– in functie de (1) dimensiunile si numarul de focare de carcinom papilar, (2) localizarea acestora la nivelul tiroidei, (3) raspunsul la tratamentul cu iod radioactiv si (4) statusul actual al bolii (vindecat/persistent/evolutiv) tratamentul cu Euthyrox se va ajusta pentru a tine TSH-ul normal sau usor supresat;

– chiar daca starea generala nu chiar ca inainte de operatie, sub tratament NU ar trebui sa apara probleme majore, ca cele descrise de dvs: slabiciune severa, probleme respiratorii, etc;

– este bine sa incercati sa NU legati toate problemele care apar, mai ales cele variabile de la o zi la alta, de tratamentul cu Euthyrox/Novothyral; orice alte cauze posibile ar trebui excluse: cardiace, pulmonare, psihologice;

– in mod normal nu ar trebui sa fie dificil pentru endocrinolog sa ajusteze doza astfel incat TSH-ul sa fie in intervalul tinta si starea dvs cat mai buna; conditia este, desigur, ca sa urmati intocmai recomandarile; cea mai proasta idee ar fi sa modificati doza frecvent in functie de starile avute, fara sa treaca macar 6-8 saptamani intre schimbari si fara verificarea prin analize de laborator;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1867)

July 1, 2018

Nicoleta Tudor:

Ma numesc Nicoleta T. , 35 ani, 54 kg, h 1.67m. In anul 2010 am depistat un microadenom hipofizar secretant de PRL pt care am luat tratament cu Dostinex aprox.1 an, dupa care in 2011 am ramas insarcinata si am intrerupt tratamentul la recomandarea medicului endocrinolog.Am refacut RMN in 2013 si nu s-a mai vizualizat microadenomul.Dupa nastere a aparut o problema la glanda tiroida, mai exact un nodul pt care am fost operata-tiroidectomie totala cu diagnostic final nodul adenomatoid lob drept. Acum iau tratament cu L-Thyroxin.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Mai trebuie sa repet analiza PRL si RMN pt acel adenom de pe hipofiza ?Daca da…la ce interval de timp?
Exista posibilitatea sa reapara acel adenom?Care sunt simptomele pt care ar trebui sa ma ingrijorez? Va intreb pt ca in ultima perioada am dureri de cap, in zona crestetului, dureri de intensitate mica, suportabile,(se simt ca o presiune )dar care cred totusi ca nu sunt normale.Nivelul PRL este in limite normale.
Daca analiza TSH nu este in limite normale(uneori e prea mica, alteori e prea mare) afecteaza cu ceva glanda hipofiza? Poate fi acesta motivul durerilor de cap?
Va multumesc si va doresc o zi placuta!

Raspuns:

– desi intrebarea dvs nu se incadreaza strict in tematica blogului, va voi raspunde;

– un RMN de hipofiza este clar indicat, mai ales ca ultimul a fost facut in 2013; in principiu, valorile normale ale prolactinei si prezenta unor cicluri menstruale regulate ne spun ca nu exista o problema semnificativa la nivelul hipofizei; totusi, un microadenom (nodul mai mic de 10 mm) poate fi descris si in aceste conditii;

– pe termen lung, prolactina ar trebui repetata cel putin anual, iar RMN-ul de hipofiza in functie de rezultat;

– dupa operatia de indepartare a tiroidei, doza de L-Thyroxin trebuie ajustata astfel incat valorile TSH si FT4 sa fie mentinute in limite normale pe termen lung; de obicei asta se obtine in primele luni dupa operatie; cu exceptia situatiei improbabile in care va opriti tratamentul pe termen lung si TSH-ul este cronic foarte crescut (adica mai mare de 20-30 μUI/ml), hipofiza nu va fi influentata de problema tiroidiana;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1866)

Stoica Simona:

Buna ziua! fiica mea, in varsta de 13 ani este diagnosticata cu morfee, Nu urmeaza niciun tratament. In urma analizelor recomandate de medicul dermatolog, avem urmatoarele rezultate:
Anti- tiroglobulina Ser / electrochemiluminiscenta (ECLIA)
1105 UI/mL <= 115

Anti-TPO (Anti – tiroidperoxidaza)
Ser / electrochemiluminiscenta (ECLIA) 25UI/mL < 34

T3 ( Triiodotironina )
Ser / ECLIA – electrochemiluminiscenta
1.7nmol/L 1.4 – 3.34

FT4 ( Tiroxina libera )
Ser / ECLIA – electrochemiluminiscenta
12.1pmol/L 12.6 – 21
TSH ( Hormon de stimulare tiroidiana )
Ser / ECLIA – electrochemiluminiscenta
2.5µUI/mL 0.51 – 4.3

Ag HBs (screening)
Ser / electrochemiluminiscenta (ECLIA)
negativ negativ

Anti – HCV
Ser / electrochemiluminiscenta (ECLIA)
negativ negativ

Este ingrijoratoare aceasta valoare crescuta a anticorpilor anti-tiroglobulina, in situatia in care celelalte valori sunt normale?
Va multumesc!

Raspuns:

– valoare mare a anticorpilor anti-tiroglobulina arata o tiroidita autoimuna, o afectiune frecventa in care sistemul imun ataca tiroida; ca mecanism (autoimunitate) este inrudita cu sclerodermia (morfeea);

– valorile in limite ale TSH, FT4 si T3 arata ca tiroida functioneaza normal, deci nu este nevoie de tratament deocamdata; totusi, este o boala cronica ce trebuie urmarita permanent de acum inainte, asa ca este indicat sa fie luata in evidenta la un medic endocrinolog, care sa o monitorizeze;

– este utila si o ecografie de tiroida, cel putin initial; aceasta poate confirma diagnosticul (independent de nivelul Ac anti-tiroglobulina) si poate exclude alte modificari de structura, cum ar fi nodulii;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noiPostari mai vechi »