Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1693)

May 21, 2017

Maria:

Buna ziua. Am fost diagnosticata cu gusa multinodulara. Am facut o stintigrafie care a aratat ca am si noduli reci, si fierbinti. Ecografia a aratat multi noduli pe ambii lobi, dimensiuni diferite. Unul de 9mm i-a atras atentia dnei Doctor. Acesta se afla pe istm. Mi s-a recomandat indepararea totala a tiroidei. Avand hipertiroidism, nu mi s-a dat nici un fel de tratament. Eu si sotul meu dorim inca un copil. Ce ar fi mai bine sa fac? Am aceasta problema de ani de zile, intre timp avand inca 2 copii, sanatosi si inteligenti, fara probleme de retard. Nici nu am siut ca am noduli pe tiroida, pe perioada sarcinilor.Am nascut normal. Ar fi bine sa rezolv problema inainte sau dupa sarcina dorita? Sa nu existe oare nici un tratament pentru mine, pentru a nu ajunge la operatie? Nu pot spune ca sunt deranjata de noduli foarte tare, nu slabesc, nu ma ingras….am o viata normala. Nu-mi doresc sa intampin greutati in a ramane apoi insarcinata si nici nu doresc sa ma ingras, asa cum am inteles ca se intampla dupa o astfel de operatie.
Nu am avut din fericire probleme in a ramane insarcinata pana acum, cand ne-am propus s-a inamplat. Daca insa imi dereglez corpul prin aceasa operatie, am sanse sa nu mai raman usor insarcinata, nu? astep cu interes raspunsul Dumneavoasra si va multumesc.

Raspuns:

  1. cu exceptia unor forme foarte usoare, hipertiroidismul (adica excesul de hormoni tiroidieni) se trateaza, in marea majoritate a cazurilor initial medicamentos;
  2. in perspectiva unei sarcini, este mai prudent ca problema tiroidiana (gusa multinodulara cu hipertiroidie) sa fie rezolvata inainte; deci operatia poate fi justificata si din acest punct de vedere; exista posibilitatea tratamentului medicamentos  al hipertiroidiei in sarcina, dar are mai multe riscuri decat cel de substitutie (care e recomandat dupa operatie);
  3. in ciuda multor informatii care circula pe net si nu numai, marea majoritatea a celor operati de tiroida NU dezvolta probleme de greutate dupa aceea, cu conditia sa urmeze tratamentul corect de substitutie; de asemenea, sansele unei sarcini NU sunt mai mici dupa operatie;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1692)

RATA LACRAMIOARA:

Buna dimineata.Ma numesc Rata Lacrimioara, am 50 ani si in anul 2014 am fost operata prin tiroidectomie totala cu rezultat de carcinom tiroidian papilar cu meta ggl, iradiat cu I-131.Mixedem postterapeutic.
Mentionez ca iradierea a fost efectuata la Cluj.
Am urmat indicatiile doamnei Prof Piciu in ceea ce priveste analizele si reglarea dozei de eutirox.
In 15.05.2017 am fost la control si mi-au iesit urmatoarele analize:TSH=0.25µUI/mL(0.27-4.2),Anti-tiroglobulina =11.41UI/mL(≤115) si TG=0.237ng/mL(<0.04ng/mL la pacientii atiroidieni si 3.5-77 ng/mL valori normale).Aceste analize au fost fata tratament din 02.05.2017.
Sub tratament TSH 0.02µUI/mL(0.27-4.2),FT4 19.8 ng/L(12-22)in data de 27.04.2017
Mi s-a recomandat repetarea TSH, TG, AntiTg peste 2 saptamani fara reluarea tratamentului.
Va rog sa-mi spuneti daca este o problema deoarece TSH fara tratament nu a ajuns la limitele ce se impun.
Mentionez ca ecografic totul este bine.
Ati putea sa-mi recomandati un regim alimentar?
De cand sunt operata nu am avut indicata nici o restrictie privind regimul alimentar.
Va multumesc.

Raspuns:

– TSH-ul nu a crescut din doua motive: (1) nivelul dinaintea intreruperii a fost supresat excesiv si (2) perioada de intrerupere a fost prea scurta; asta reprezinta o problema doar in sensul in care trebuie prelungita perioada fara tratament si analizele repetate peste cateva saptamani, ceea ce de altfel vi s-a si recomandat;

–  un regim alimentar sarac in iod se recomanda DOAR pentru o perioada de 2 saptamani inainte de tratamentul cu iod radioactiv; daca intreruperea se face doar pentru analize si scintigrafie, regimul nu este obligatoriu; in afara celor 2 saptamani dinaintea tratamentului, niciun regim nu este indicat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1691)

Flavia:

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 11 saptamani.
Varsta 29 ani
Fara antecedente in familie cu problem de tiroida
Analizele de tiroida mi-au iesit tot timpul normale inainte de sarcina, desi am niste mici noduli tiroidieni. Astfel nu am luat niciodata tratament.

In sarcina a inceput TSH-ul sa-mi scada de la 1.1- la 0.1
Doctorul mi-a recomandat sa asteptam in speranta ca-si va reveni.
Am refacut analizele peste 1 saptamana dar TSH ul a scazut si mai mult
TSH actual 0.079 (interval referinta 0.27 – 4.2)
FT4 20.34 (interval de referinta 10.6 – 22.7)
FT3 6.01 (interval referinta3.4 – 6.8)

Doctorul mi-a recomandat sa iau Propycil 50mg 1 tableta/zi pentru a nu risca sa pierd sarcina.

Mi-este teama ca acest medicament sa nu afecteze copilul creand malformatii. Pe de alta parte daca nu il iau… pot pierde sarcina.

Ce recomandati?

Multumesc
Flavia

Raspuns:

– in primul trimestru de sarcina nivelul TSH scade frecvent sub limita inferioara a normalului, FARA ca asta sa arate o boala tiroidiana propriu-zisa; cauza este reprezentata de schimbarile hormonale care apar la inceputul sarcinii si influenteaza TRANZITOR si tiroida; informatii suplimentare pe subiect: http://tiroida.ro/?p=485 (ultimul paragraf); aceasta situatie NU necesita tratament, rezolvandu-se de la sine odata cu intrarea in trimestrul II;

– inainte de a se pune problema tratamentului medicamentos, trebuie confirmat ca scaderea nivelului TSH nu este determinata de situatia descrisa mai sus, ci de o hipertiroidie reala; pentru asta sunt necesare investigatii suplimentare: o ecografie de tiroida si alte teste de laborator (ATPO, TRAb, anticorpi anti-tiroglobulina);

– oricum, hipertiroidismul subclinic (TSH subnormal, FT4 si FT3 in limite) nu creste semnificativ riscul de pieredere a sarcinii, deci, inceperea tratamentului nu este o urgenta;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1690)

May 14, 2017

Bianca:

Buna ziua, am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna Hashimoto, supusa unei tiroidectomii totale in luna martie. Diagnosticul histopatologic a fost cel de carcinom papilar tiroidian si mi s.a administrat in luna mai iod radioactiv. Inainte de administrarea iodului valorile analizelor de sange au fost: calciu seric: 8.65 (8.6 -10) , glucoza serica: 92,4 (60-99), VSH =2 (<20), Anti-tiroglobulina = 16,86 (100 (0,27 -4,2) TG (tiroglobulina) = 1,42 (3,5 -77). Va rog sa imi spuneti parerea dvs in ceea ce priveste gradul de captare a iodului radioactiv si daca exista posibilitatea casa mai existe celule canceroase. Trebuie sa mai consum sare neiodata dupa iod radioactiv? Ce efect are daca voi consuma in continuare? Va multumesc frumos.

Raspuns:

– raspunsul la tratamentul cu iod radioactiv se va vedea la urmatoarea evaluare facuta pe intrerupere de tratament cu levotiroxina, cand se vor repeta testele de laborator (TSH, tiroglobulina si anticorpi anti-tiroglobulina) si scintigrafia;

– desigur, nimeni nu va poate garanta ca au fost distruse TOATE celulele maligne, dar, in marea majoritate a cazurilor, tratamentul este foarte eficient;

– regimul fara iod este rezervat perioadei dinaintea tratamentului cu iod radioactiv; nu este necesar un regim fara iod in afara acestui interval;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1689)

Mihaela Besliu:

Buna ziua domnule doctor! Am 42 de ani 1,63 inaltime 125 kg greutate, sunt operata , tiroidectomie totala cu diagnostic tumora maligna, am facut tratament cu iod radioactiv la fundeni,3x 100mCI,iar de atunci sunt monitorizata anual cu control scintigrafic ,initial mi-a fost recomandata doza de euthyrox 150,cu aceasta doza TSH=0,935 valori normale 0,27-4,2 la greutatea de 110 kg iar acum doza recomandata este de 200ug L-V ,175 S D ,cu TSH=0.021 valori normale 0,27-4,2 la greutatea de 125kg . dumneavoastra ce parere aveti despre doza de euthyrox ,avand in vedere ca am o stare de slabiciune musculara permanenta ,accentuata in zilele calduroase , iritatie nervoasa si uneori incapacitatea de a-mi gasi cuvintele in timpul unei conversatii normale . va multumesc si va doresc sanatate.

Raspuns:

– tratamentul cu Euthyrox depinde de stadiul bolii dupa cele 3 doze de I131; in general, se prefera mentinerea unei valori subnormale a TSH atunci cand se considera ca exista un risc de persistenta sau reaparitie a bolii; fara a sti detalii privind rezultatele la scintigrafii si analize de laborator efectuate pe intrerupere de tratament (tiroglobulina, anticorpi anti-tiroglobulina), nu se poate spune daca cresterea dozei este justificata sau nu; in orice caz, nu se modifica tratamenul in functie de greutatea corporala;

– nu se poate exclude ca, cel putin intr-o masura, aceste simptome sa fie legate de tratamentul cu Euthyrox; cu toate astea, poate fi justificat in contextul riscului mentionat mai sus;

– obezitate in sine este o problema majora, care poate determina multiple complicatii si manifestari, independent de problema tiroidiana;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1688)

Bratu Mihai:

Buna ziua,
Am 35 de ani si am vitiligo de vreo cativa ani (peste 5 ani, insa in faza incipienta – cateva pete pe maini in special). De curand mi-am facut analize pt ca nu ma simteam bine, si singurele care au iesit aiurea sunt cele de mai jos (ce par a avea legatura cu tiroida):
– Proteine totale serice: 7.40 g/dL
– Potasiu: 4.32 mmol/L
– Sodiu: 136.40 mmol/L
– HDL colesterol: 45 mg/dL
– LDL colesterol: 109.2 mg/dL
– colesterol total: 187.00 mg/dL
– Trigliceride: 164 mg/dL
– ASLO cantitativ: 67.30 IU/mL
– TSH (hormon stimulare tiroidiana): 18.859 µIU/mL
– FT4 (tiroxina libera): 0,78 ng/dL
– Anti TPO (anti tiroidperoxidaza): 1000.00 IU/mL.
Mentionez ca imi cam place sa mananc condimentat (gen carnati de casa picanti), dar si foarte multa verdeata (gen marar, patrunjel, spanac..). Fumez cam 3-4 tigari pe zi, si in momentul in care mi-am facut analizele de sange mi s-a comunicat ca as avea si un polip de 6 mm la bila (pe care trebuie sa il monitorizez de acum incolo).
In rest nu am avut nici un fel de probleme medicale.
Va rog frumos sa imi comunicati daca vitiligo poate afecta rezultate analizelor? Am avut o perioada de 4-5 luni in care m-am lasat de fumat – este posibil ca analizele sa fie influentate de faptul ca m-am apucat iar? Tin sa precizez ca fumez de vreo 20 de ani. Este posibil ca rezultate legate de tioida sa fie asa mari, tinand cont de faptul ca valorile sunt foarte mari dar si de faptul ca sunt pentru prima oara cand aflu ca as avea probleme cu tiroida.. sau este posibil sa fie o eroare medicala si sa imi refac analizele? Astept raspunsul dvs.
Multumesc.
In cazul in care ar fi corecte ce as putea face? ar trebui sa tine regim? sa evit anumite mancaruri?

Raspuns:

– valoarea foarte crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina; valoarea crescuta a TSH arata ca dvs va aflati deja in acest stadiu de hipotiroidie si tratamentul este necesar; aceasta boala NU se tratateaza prin regim alimentar;

– atat tiroidita cronica, cat si vitiligo, sunt boli autoimune si se asociaza destul de frecvent; totusi, sunt afectiuni separate care NU se determina in mod direct una pe cealalta;

– nici fumatul, nici alimentatia nu pot modifica aceste analize, ele fiind foarte specifice pentru tiroida;

– repetarea testelor la un alt laborator poate fi necesara pentru a fi convins ca aveti intr-adevar aceasta boala;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1687)

iuliana:

Buna ,ziua,ma numesc Gociu Ionela ,si sunt operata din 1996 urmez tratament eutirox (150),de un an ,TSH imi iese 0.0172.Ce este de facut?

Raspuns:

– valoarea subnormala a TSH-ului arata ca doza de Euthyrox este prea mare la acest moment;

– trebuie sa faceti un control la medicul endocrinolog, care va ajusta tratamentul si va stabili data urmatorului control;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1686)

Daniela:

Bună ziua! Sunt pacientă diagnosticată cu hipotiroidie şi sunt sub tratament cu Euthyrox 100mcg, de 11 ani. Am descoperit tarziu boala, cand TSH avea valoarea 25, dar revenirea a fost rapidă sub tratament. Am 47 ani, nu sunt la menopauză, TSH este in valori normale,fizic mă simt foarte bine. De vreun an însă, resimt simptome neurologice similare celor de la diagnosticare: tulburări de concentrare şi memorie,exprimarea verbală este greoaie, dificultăţi de atenţie, de percepţie, de calcul. Sunt foarte deranjată de faptul că de multe ori in conversatie, nu-mi găsesc cuvintele potrivite, uzuale de altfel, creând astfel pauze în discutii şi având mereu nesiguranţa că nu mă exprim corect (si in scris am devenit nesigură în privinţa exprimării şi scrierii corecte din punct de vedere gramatical). Întrebarea mea este dacă este posibil ca aceste manifestări să fie cauzate de hipotiroidie (chiar sub tratament) şi în acest caz ce analize sau investigaţii suplimentare trebuie făcute. În caz contrar, către ce specializare a medicinei mă sfătuiţi să mă îndrept, spre a găsi soluţii? Ultima recomandare medicală primită a fost să iau Magne B6 (6 comprimate/ zi, timp de 10 zile, apoi, inca 20 zile câte 3/ zi), deoarece disfunctia acuzată de mine ar fi cauzată de oboseală mentală, stres.
Vă mulţumesc!

Raspuns:

– daca TSH si FT4 sunt in limite normale, hipotiroidia dvs este corect tratata si manifestarile descrise au alta cauza; nu sunt necesare investigatii suplimentare pentru problema tiroidiana;

– daca problemele sunt frecvente si deranjante, ar trebui facut un consult neurologic, eventual completat cu teste psihologice specifice;

– cauzele cele mai frecvente si banale sunt, intr-adevar, stresul, oboseala si apropierea menopauzei (astfel de probleme pot aparea inainte sa se deregleze ciclul menstrual);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1685)

BATOG LAURA OLIMPIA:

Buna ziua,
In anul 2010 am fost diagnosticata cu gusa polinodulara si mi-a fost prescris Euthyrox 50mg/zi dimineata pe stomacul gol, Panangin 1/zi, Vagostabyl 1/zi si osteocare 1000 mg/zi.
Am urmat tratamentul si o data la 6 luni am fost la control pntru monitorizare si corectare a tratatmentului daca era necesar. Tratmentul a fost modificat 1 data la 6 luni si in funtie de evolutia temperaturilor si a anotimpului.
Acum valorle TSH si T4 sunt in limite normale.
Continuu sa monitorizez la medicul curant evolutia nodulilor care momentat s-au retras, dar mi s-a spus ca acest tratament va trebui sa il urmez toata viata.
Daca nodulii s-au retras, credeti ca ar trebui sa mai urmez acest tratatament toata viata? Multumesc anticipat pentru raspuns. Cu stima,

Raspuns:

– daca functia tiroidei este normala (adica TSH si FT4 in limite), tratamentul cu Euthyrox nu este de regula necesar; nu este dovedit intr-o astfel de situatie ca Euthyrox-ul influenteaza evolutia nodulilor; la fel, modificarea tratamentului in functie de anotimp si temperatura nu este mentionata in ghiduri si recomandari;

– disparitia sau micsorarea nodulilor tiroidieni trebui atestata in mod obiectiv prin ecografii seriate; in general, nodulii tiroidieni propriu-zisi, mai mari de cativa milimetri, NU dispar in timp, cu sau fara Euthyrox; o exceptie intalnita ocazional sunt nodulii chistici (cu lichid in interior), care se pot micsora spontan;

– tratamentul cu Euthyrox pentru toata viata se recomanda doar daca exista o forma de hipotiroidie permanenta;

– recomandarea mea este sa mai faceti un consult (la cabinet, nu pe internet) pentru a doua opinie la un alt endocrinolog, inainte de a accepta un tratament permanent;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1684)

May 7, 2017

Victor:

Buna ziua, domnule doctor. Am nevoie, va rog, de opinia dumneavoastra.
Sotia mea (30 de ani) in luna ianuarie a suferit un avort spontan (la 30 de zile, calculate de la ultima menstruatie, deci sarcina era incipienta, daca nu si-ar fi facut beta hcg inainte de intarzierea menstrei, cu siguranta nu ar fi stiut ca acea sangerare este de fapt un avort spontan, ci s-ar fi gandit ca e menstra). Are tiroidita autoimuna cu hipotiroidie descoperita in 2006 (si eu am acelasi diagnostic), sub tratament cu eutirox, tsh, ft4 si restul analizelor tiroidiene sunt in limite normale. A dozat si progesteronul cand a facut beta hcg-ul, iar analiza a fost buna. A facut toate analizele de boli infectioase si progesteronul la 7 zile dupa ovulatie (in urma cu o luna) si acestea au iesit bune.
Ecografic, d.p.d.v ginecologic este totul normal. A consultat 2 medici ginecologi (cel la care a fost inainte de a se declansa avortul spontan si post avort, a spus ca nu e nevoie de alte investigatii, iar un alt medic ginecolog i-a spus ca el considera de bun augur ca orice femeie, chiar si dupa un singur avort spontan, sa faca profilul de trombofilii). Sotiei mele in urma cu cativa ani i-a iesit o hemoglobina de 10,5 si o feritina sub limita normala, iar la frotiu de sange periferic iese o anemie normocroma normocitara cu poikilocitoza usoara, feritina si hemoglobina sunt in prezent in limite normale, in urma unui tratament cu fier.
Pentru acel profil trombofolic am cerut parerea unei cunostinte, care este hematolog si a tratat-o pe sotia mea de acea anemie (ii stie istoricul medical) si parerea lui a fost ca daca in familie nu au fost cazuri de boli vasculare nu este cazul sa faca acel profil, a zis ca ceea ce poate face este o coagulograma, tgo, tgp (analize pe care le-a mai facut in urma cu un an si ceva si au iesit bine) si i-a mai sugerat sa faca anticorpii antinucleari imunofluorescenta si anticorpii anti-ADN dublu catenar (am inteles ca acestia sunt pentru diagnosticul bolii LES). A zis ca in contextul bolii de tiroidita sugereaza dozarea anticorpilor pt lupus. Singurul simptom pe care sotia mea il are de multi ani este o durere ocazioanala, de oase, care tine foarte putin si care nu necesita medicatie, deoarece nu este puternica si care apare in speciale la schimbarea vremii (ceata, ploaie, anotimp rece), are si insuficienta de vitamina D3 (11.5, iar nivelul optim trebuie sa fie peste 30).
Citind pe internet anumite studii, am inteles ca bolile de tiroida autoimuna sunt de cele mai multe ori asociate cu alte boli autoimune (fie de organ, fie sistemice).
Din acest motiv va scriu si dumneavoastra, avand in vedere ca sunteti medic endocrinolog, ce parere aveti, este cazul ca sotia sa isi faca acei anticorpi pt lupus sau nu?
Precizez ca noi, pana in iarna nu am mai incercat sa concepem.
In speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns, va multumesc si va doresc toate cele bune.

Raspuns:

– un pacient cu tiroidita autoimuna are un risc ceva mai mare sa faca si o alta boala autoimuna (cum este si lupusul) decat un pacient fara tiroidita; totusi, asta nu inseamna ca tiroidita autoimuna este “de cele mai multe ori asociata cu alte boli autoimune”; in marea majoritate a cazurilor, de fapt, NU este asociata cu nicio alta boala autoimuna;

– ar trebui consultat un reumatolog; daca acesta considera ca exista elemente de suspiciune pentru lupus, poate recomanda testele de laborator necesare; prezenta unei tiroidite NU este un motiv pentru a face de rutina anticorpii anti-ADN dublu catenar;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1683)

lungu adriana:

Imi puteti detalia ce s-ar putea intampla cu tiroidita autoimuna cu noduli deocamdata mici la un tratament al hepatitei c cu exviera /viekirax pt ca in prospectul medicamentuluise spune doar ca n-a fost studiata aceasta conexiune.Intreb pt ca n-am reusit sa impac euthyroxul pt 1 saptamana cu medicatia pt tensiune m-am simtit rau n-am tolerat pt ca asa cum ati spus ,nu trebuia luat cu tsh si ft4 normale .M-ati ajuta enorm cu un raspuns pana aflu unde va gasesc pt o consultatie. Va multumesc cu consideratie

Raspuns:

– din datele pe care am le-am gasit eu, un efect posibil ar fi avansarea procesului autoimun din tiroidita, cu instalarea hipotiroidiei (deficitul de hormoni tiroidieni);

– acest potential efect advers poate fi usor combatut daca functia tiroidiana este monitorizata (la 3-6 luni) si tratamentul este instituit in momentul in care apare hipotiroidia subclinica (adica inainte de orice manifestari sesizabile);

– fara indoiala, riscul de a influenta boala de tiroida NU ar trebui sa fie sub nicio forma un motiv de a nu urma tratamentul pentru hepatita cu virus C;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1682)

Rodica:

Bună ziua, am un baiat de 8, i-am facut analize de sânge iar TSH a iesit 6,3.as vrea sa stiu daca este marit si care sunt valorile normale ale TSH-ului la copii de 8 ani? Mulțumesc

Raspuns:

– limitele de normal sunt precizate de laboratorul care efectueaza testul, inclusiv pe grupe de varsta; exista pe piata kit-uri diferite, ale caror intervale de normal sunt stabilite de producator si comunicate laboratorului;

– in majoritatea situatiilor, o valoare de 6.3 μUI/ml pentru TSH este putin peste limita superioara; atentie, acest nivel poate fi crescut tranzitor si NU arata in mod obligatoriu o problema tiroidiana; este indicat un consult endocrinologic, eventual completat cu masurarea anticorpilor specifici (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) si o ecografie de tiroida;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1681)

April 29, 2017

Camelia Popa:

Tiroidectomie totala – 11.04.2017
Rezultat examen anatomopatologic – microcarcinom papilar
Programare Oncologie – 25.05 – până atunci fără tratament
Este posibil ca lipsa de tratament să determine umflarea țesuturilor?
Sau administrarea de B-complex pentru refacerea nervilor corzilor vocale?
Vă mulțumesc!

Raspuns:

– dupa operatia de indepartare a tiroidei (tiroidectomie totala) si in absenta tratamentului de substitutie cu hormon tiroidian, se instaleaza progresiv (in interval de 1-3 saptamani) o stare de deficienta profunda (hipotiroidie severa), care se manifesta inclusiv cu edeme (umflaturi la nivelul diferitelor zone); acestea dispar treptat dupa ce se incepe tratamentul cu levotiroxina;

– daca exista o problema cu corzile vocale (schimbarea timbrului, raguseala, pierderea vocii, etc) dupa operatia de tiroida, ar trebui facut un consult ORL pentru evaluarea acestora; tratamentul va fi recomandat, daca e necesar, de medicul ORL-ist;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1680)

Maia Cristina:

Buna ziua! Sunt însărcinată in 8 saptamâni! La 5 saptamâni am făcut analizele de rutina printre care si Tsh si Ft4! Am descoperit ptr prima data ca am tiroida autoimună si hipotiroidism! Tsh : 17, Ft4: 8:8, Atpo: 1909! Am început sa iau eutyrox 50, 75 mg! Dupa 2 saptamâni de tratament ( sarcina săptămana a 7-a) TSH: 13, Ft4 normal! Întrebarea este :daca reușesc sa normalizez TSH pana in săptămana a 10 a de sarcina încă exista risc de retard mintal pentru copil? Ce șanse sunt pentru a avea un copil sănătos? Am înțeles ca primul trimestru de sarcina este cel mai important pentru copil!

Raspuns:

– in esenta, tratamentul inceput in saptamana a 5-a este destul de precoce pentru a preveni orice deficienta semnificativa; normalizarea valorii TSH are o perioada de latenta dupa initierea tratamentului cu Euthyrox, chiar daca doza este corecta; este important sa intelegeti ca efectul pozitiv al tratamentului este prezent de la inceperea acestuia si NU doar dupa ce se normalizeaza nivelul TSH;

– cred ca sansele sa aveti un copil perfect normal sunt foarte mari si o intrerupere a sarcinii nu ar trebui luata in considerare din cauza problemei de tiroida;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1679)

lungua adriana:

cum se poate echilibra o tiroidita autoimuna inainte de un tratament fara interferon pentru hepatita c mentionez ca valorile sunt atpo 219;freet3 scazut celelalte normale .

Raspuns:

– daca TSH si FreeT4 (FT4) sunt in limite normale, nu este necesar niciun tratament “de echilibrare”, deoarece tiroida functioneaza normal; valoarea crescuta a ATPO arata o tiroidita autoimuna, afectiune care poate fi intr-adevar influentata de tratamentul cu interferon; solutia este ca functionarea tiroidei sa fie monitorizata mai frecvent (de exemplu la fiecare 3 luni), astfel incat sa se instituie tratamentul DACA apare hipotiroidia (adica daca scade capacitatea tiroidei de a produce hormoni);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

« Postari mai noiPostari mai vechi »