Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1436)

December 21, 2015

Ioana:

Buna ziua. Mi s-a spus ca am hipertiroidie si fac tratament cu thyrozol (acum am ajuns la 5mg la pranz). Am repetat analizele si am: ATPO=5,83 UI/ml, T4=0,441 ng/dl, TSH=57,10 uUI/ml.(la inceputul tratamentului TSH(TRab)=6,17 UI/L) Va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce inseamna. Multumesc anticipat. Sarbatori fericite !!!

Raspuns:

– valoarea FOARTE crescuta a TSH arata ca s-a instalat hipotiroidia severa, adica un deficit important de hormoni tiroidieni; practic, intre timp ati dezvoltat tulburarea functionala opusa celei initiale  – hipertiroidie (exces de hormoni tiroidieni);

– tratamentul cu Thyrozol ar trebui oprit si este obligatoriu un consult cat mai curand la medicul dvs endocrinolog;

– hipotiroidia severa netrata este potential periculoasa si NU trebuie ignorata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1435)

Ina:

Buna seara, ma numesc Ina si am 26 ani, sunt diagnosticata cu tiroida autoimuna,hipotiroidism si nodului de 4 ani si in aceasta perioada am si intervale in care tsh-ul a fost in limite normale(inainte de sarcia, pe timpul sarcinii si primele 4 luni dupa sarcina).dupa cele 4 luni au reapărut atacurile de panica,palpitatii,crestere in greutate,i domnii si mi-am dat seama ca cev nu este in regula.Am facut analizele, si intr-adevar tag-ul era mărit.Am urmat tratament cu euthyrox 50 9 luni de zile, apoi totul a revenit la normal, am facut din nou pauza, insa simptomele au reapărut.Am reînceput de o luna de zile din nou tratamentul cu euthyrox 37,5 .La consultatie am facut si o ecografie si doamna doctor mi-a zis ca am o tiroida ffoarte activa si bogat vascularizata.La recomandarea dumneaei am facut o dosare a vitamine d si a reiesit ca am o deficienta de vit d.mi s-a recomandat tratament cu vigantol oil 8 pic pe zi si vigantoletten 1000 1capsula pe zi.intrebarile mele sunt: eu inca alaptez, acest aport de vitamina d poate afecta copilul? Si copilului ii dau vitamina d, ar trebui sa nu ii mai dau lui in acest timp? Am cititi in prospect ca aceste medicamente nu se administrează daca ai calculi renali,regăsindu-ma in aceasta situatie,ce e de facut?va multumesc

Raspuns:

– tratamentul cu Euthyrox NU trebuie inceput sau modificat fara analize de laborator (cel putin TSH si FreeT4) care sa justifice aceste actiuni; doza trebuie ajustata astfel incata cele 2 teste de laborator (TSH si FreeT4) sa fie in limite normale; in cazul unei tiroidite autoimune tratamentul este aproape intotdeauna permanent si oprirea acestuia din diverse motive este nu e o decizie buna;

– nodulii tiroidieni trebuie urmariti ecografic si, in functie de dimensiuni si aspect, poate fi necesara o punctie sau, rareori, direct operatie;

– nu cred ca tratamentul dvs creste riscul pentru copil de a primi prin intermediul laptelui prea multa vitamina D, dar este bine sa intrebati si pediatrul; in privinta riscului si istoricului de calculi renali, ar trebui masurat nivelul calciului din urina pe 24 de ore si, daca e crescut, se poate scadea doza de vitamina D;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1434)

EN:

Buna seara dl doctor,
Am facut recent (in luna octombrie) operatia de extirpare totala a tiroidei. Diagnosticul inaintea operatiei a fost de gusa polinodulara (aveam mai multi noduri pe ambii lobi) asociata cu un hipertiroidism usor (pentru care mai luam Thyrozol max 10 mg atunci cand TSH scadea foarte mult, in general era constant la limita inferioara). Dupa operatie iau euthyrox 100 mg si la verificarea dupa 7 saptamani de la operatie am TSH 0,23 (interval 0,35 – 4,94) si FT4 1,3 (normal 0,7 – 1,48).
Am 28 de ani,sex feminin, mama operata de tiroida acum 6 ani (Basedow) + a facut tratament cu iod, o singura doza datorita unui carcinom papilar sclerozant de 0,2/0,2 cm.
In urma rezultatului histopatologic pt tiroida mea s-a depistat un carcinom papilar oncocitar. Mai jos va redau o sectiune din buletinul de analiza referitor la evaluarea microscopica a tiroidei:
“Examen microscopic: Pe multiplele fragmente prelevate de la nivelul ambilor lobi se evidentiaza hiperplazie a parenchimului tiroidian, cu arhitectura nodulara. Unii noduli sunt predominant coloizi, altii sunt hipercelulari, cu foliculi mici si redus coloid. La nivelul lobului drept se evidentiaza o formatiune nodulara relativ circumscrisa de 10 mm in axul lung, cu formare de papile, prezentand celule foliculare cu metaplazie eozinofila si moderata anizocarie si hipercromazie nucleara. Acest carcinom papilar oncocitar nu infiltreaza capsula. Concluzie: glanda tiroida cu carcinom papilar oncocitar masurand 10 mm in axul lung, situat in lobul drept si leziuni de hiperplazie nodulara. sPT1”.
Mentionez ca nu am avut adenopatii, la operatie nu s-a scos niciun ganglion.
Operatia nu a fost facuta la Istitutul Parhon, ci la un alt spital. Dupa vizita la endocrinolog, doamna doctor este de parere sa cer “lamele” preparate pentru ex histopatologic pentru a merge la dr Ioachim de pa Parhon pentru o a doua parere. Dansa spune ca vrea sa fie sigura ce fel de carcinom este pentru ca din ce am inteles varianta papilar oncocitara este mai rara.
De asemenea, vrea sa vada sigur daca trebuie sa fac iod, ( am inteles ca 10 mm este cumva o dimensiune luata ca si etalon in separarea tumorilor pentru care se da iod sau nu) in conditiile in care din ce mi s-a spus dupa ce fac iod ar trebui sa astept 2 ani pana la o sarcina, iar eu as dori sa incerc sa raman insarcinata dupa stabilizarea hormonilor tiroidieni.
Va rog sa imi spuneti parerea dvs legata de rezultatul histopatologic si daca ar exista posibilitatea de a nu fi necesara cura cu iod radioactiv (si in ce conditii).
Multumesc, EN

Raspuns:

– si eu cred ca inca o parere a unui anatomopatolog cu experienta poate fi de ajutor; varianta oncocitara a unui carcinom tiroidian papilar este rar intalnita si o confirmare imunohistochimica, in afara de cea anatomopatologica, poate fi necesara;

– in esenta, daca parerea anatomopatologului si eventualele teste imunohistochimice confirma acesta tip de tumora oncocitara, care poate fi considerata ceva mai agresiva, este mai prudenta administrarea de iod rdaioactiv; pe de alta parte, daca se va dovedi ca e vorba de un carcinom papilar comun si o ecografie a regiunii gatului efectuata de un medic cu experienta nu arata modificari ale ganglionilor limfatici sugestive pentru extinderea bolii la nivelul acestora, tratamentul cu iod radioactiv nu este neaparat necesar;

– dupa o doza de iod radioactiv, o perioada de 1 an este considerata sigura pentru o sarcina, nu e nevoie sa asteptati 2 ani;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1433)

ANA:

Buna ziua!
Va rog frumos sa-mi spune-ti si mie, daca la urmatoarele valori ale TSH-ului si FREE T4, trebuie sa urmez cu un tratament!

TSH = 0.27(interval 0.27-4.2 uUL/mL)
FREET4 = 12.5(interval 10.6-22.7 pmol/L)

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– aceste rezultate NU implica in mod obligatoriu ca aveti nevoie de un tratament;

– este nevoie, totusi, de un consult la medicul endocrinolog si de investigatii suplimentare pentru ca poate fi vorba de debutul unei boli tiroidiene sau doar de o modificare tranzitorie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1432)

December 13, 2015

mimi:

Buna ziua ! am si eu o nelamurire si doresc un raspuns. Acum un an am fost diagnosticata cu hipertiroidie in urma careia mi s-a admin tyrozol de 10 mg timp de 6 saptamani. Dupa aceasta doza analizele si-au intrat in normal si mi s-a redus doza de tyrozol la 5mg 1 data pe zi. problema mea este ca m-am ingrasat 6 kg in 6 saptamani si ma ingrijoreaza. Este normal o asememea ingrasare? va rog din suflet sa imi raspunde-ti. Cum as putea sa le dau jos acele kg?de mancat mananc mai putin si mai cumpatat decat mancam inainte . Multumesc anticipat

Raspuns:

– in hipertiroidie, hormonii tiroidieni, care sunt in cantitati prea mari, determina accelerarea metabolismului si, adesea, scaderea in greutate; aceasta scadere este insa patologica (nesanatoasa) si pune organismul la risc;

– odata cu tratamentul bolii, nivelurile de hormoni tiroidieni se normalizeaza si metabolismul revine la normal; in aceste conditii, daca aportul alimentar nu este si el diminuat, apare cresterea in greutate; e de retinut ca NU tratamentul in sine cu Thyrozol determina crestere in greutate, ci schimbarea metabolismului ca urmare a normalizarii functionarii tiroidei;

– in cazul dvs solutia e aceeasi: atentie la alimentatie (in special numarul total zilnic de calorii) si monitorizarea de catre medicul endocrinolog a functiei tiroidiene; in plus, daca starea generala e buna, este indicat si exercitiul fizic regulat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1431)

cristina i.:

Buna seara
Am mai apelat la ajutorul dumneavoastra si va rog sa aveti amablitatea sa-mi raspundeti si de aceasta data.
Am fost operata in anul 2010 la Institutul Parhon din Bucuresti si mi-a fost extirpata tiroida in totalitate.
Am urmat tratament zilnic cu euthyrox in diferite doze pana ce analizele au iesit bune. De 3 ani doza a fost stabilita la o pastila de 100 in zilele de luni,miercuri,vineri,duminica si de 0,75 marti,joi si sambata.
Analizele au iesit bune cu aceasta schema de tratament dar in luna decembrie 2015 cand am facut analizele mi-au iesit urmatoarele valori:
TSH=0,175 intervalul de valori normale fiind de 0,4-4 uU/mL.
FT4=1,29 intervalul de valori normale fiind de 0,89-1,76ng/dL.
In aceste conditii ce trebuie sa fac? Care poate fii cauza pentru care valoarea TSH-ului este asa de mica?
Mentionez ca mai iau tratament zilnic cu calciu lactic de 1000 si alfad3
2x 0,50 datorita lezarii paratiroidelor la operatie si nebilet pentru tensiune.
La ce interval trebuie verificate valorile TSH si FT4?
Va multumesc anticipat

Raspuns:

– cea mai probabila explicatie este o variatie in absorbtia intestinala a Euthyrox-ului; ca principiu general, medicamentul trebuie luat dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea; calciul (in special sub forma de carbonat de calciu) trebuie luat la cel putin 3-4 ore dupa Euthyrox;

– valoarea TSH in cazul dvs este doar putin sub limita, deci nu e o problema care sa necesite interventie imediata asupra tratamentului; daca nu exista vreun fel de manifestari neplacute, in special cardiace (palpitatii), tratamentul se poate continua la fel si analizele (TSH si FT4) trebuie repetate dupa 3 luni; daca TSH-ul se mentine si atunci subnormal, se poate scadea doza de Euthyrox;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1430)

December 6, 2015

mihaela:

multumesc pt raspunsul la intrebarea 1425!
in urma cu cateva luni am facut control cardiologic si holter pt tensiune si puls. au iesit niste extrasistole (din cauza eutiroxului spunea cardiologul cu toate ca atunci eram pe o doza de 25/50) dar tensiunea si pulsul sunt la limita inferioara. in rest nu sunt probleme.

sa inteleg ca incepand cu a doua jumatate a sarcinii o sa se regleze si tsh-ul meu?

avand in vedere ca in ultimele luni nu am avut o doza zilnica egala e posibil ca aceasta sa fi influentat valorile tsh-ului?

multumesc inca o data

Raspuns:

– nu neaparat, TSH-ul dvs este in continuare dependent de doza de Euthyrox; doar ca fatul, deorece va incepe sa-si produca proprii hormoni tiroidieni, va depinde mai putin de doza de Euthyrox;

– Euthyrox-ul e un medicament cu latenta mare in organism, deci o schema cu doze zilnice diferite NU determina in general oscilatii semnificative de la o zi la alta ale nivelului de tiroxina din sange; dupa cateva saptamani cu anumita schema de tratament, acest nivel ajunge destul de constant, iar valorile TSH reflecta si ele acest fapt;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1429)

zanfira:

In 1995 am avut hipertiroida, am luat iod radioactiv si am trecut in hipotiroida (TSH > 50).De atunci iau Euthyrox.Din 1997 am exoftalmiemai mare la ochiul dr. De cativa ani-cam din 2011-valorile FT4 dar mai ales TSH imi oscileaza- ba sunt prea mari ,ba prea mici.Anul trecut mi s-a pus diagnosticul Basedow cu semn de intrebare, dar nu s-a insistat pe aceasta. Acum mi-am faut analizele si mi-au isit normale TSH-ul, FT4 si Actpo dar mi-a iesit rea Ac-antireceptor TSH =5,8 (val norm.< 1,5).Ce sa fac eu acum?
Va multumesc pentru eventualul raspuns.

Raspuns:

– valoarea crescuta anticorpilor anti-receptor de TSH (TRAb) arata e vorba de o boala Basedow-Graves, care, dupa tratamentul cu iod radioactiv a intrat in faza de hipotiroidie; altfel zis, iodul radioactiv a avut efectul scontat, distrugand tesutul tiroidian; in aceste conditii, tratamentul cu Euthyrox este absolut necesar, iar obiectivul tratamentului este de a mentine TSH si FT4 in limite normale (situatie in care va regasiti si dvs); nu exista, deci, nicio contrdictie intre diagnosticul initial (boala Basedow-Graves) si tratamentul actual cu Euthyorx;

– trebuie stiut ca oftlamopatia Graves (complicatia oculara din boala Basedow-Graves) poate aparea si evolua chiar si dupa tratamentul cu iod radioctiv sau dupa operatia de indepartare a tiroidei; aceasta problema trebuie urmarita de un medic oftalmolog cu experienta in asa ceva;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1428)

nst:

In urma recomandarii medicului curant am inceput un tratament de substitutie cu novothyral(un sfert de pastila de 100mcg) combinat cu euthyrox-75mcg deoarece sunt considerat un caz atipic. Nu mai am tiroida de cativa ani, fiind pe 125mcg levo. De cateva zile am niste simptome ciudate, palpitatii(ca un fel de falfaieli in stomac si gat)si cresterea temperaturii bazale(parca am febra+un pic obosit). Dar in general am inceput sa ma simt mai bine decat doar pe euthyrox. Nu am facut inca analize pe aceasta combinatie(peste o luna). As vrea sa stiu daca aceste simptome sunt periculoase sau sa le consider normale ( sau se vor accentua in timp) sau poate doza e prea mare. Va multumesc.

Raspuns:

– in primul rand, tratamentul cu Euthyrox (levotiroxina), exceptand situata extrem de improbabila a unor doze FOARTE mari luate pe perioade lungi, NU da modificari ale temperaturii corporale;

– palpitatii (tulburari ale ritmului cardiac) pot aparea ca urmare a unor doze crescute de Euthyrox, in functie de varsta si probleme cardiace preexistente; totusi, Novothyral-ul, din cauza ca are in compozitie si triiodotironina (T3), are un risc MAI MARE pentru astfel de manifestari;

–  cel mai important: daca valorile TSH si FT4 erau normale sub 125 micrograme/zi de levotiroxina, nicio modificare nu era indicata doar pentru ca au aparut niste probleme nespecifice; altfel zis, in aceste conditii manifestarile dvs au probabil o alta cauza;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1427)

oana carmen elena:

Buna ziua,in urma cu 5 ani am fost operata la glanda tiroida,extirpandu-se doar nodulul chistic,azi dupa 5ani,mia reaparut o chestie ca un nodul.Am fost si am facut un ecograf:rezultatul fiind urmatorul:adenopatii laterocervicale si submandibulare predominante pe partea stanga.ce ar trebui sa fac?va in urma cu 5 ani am fost diagnosticata la spitalul Elias cu Gusa polinodulara chistica cu norma functie.Tin sa precizez ca nu mi s-a dat nici un tratament.Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– nu e clar unde e situat nodulul pe care l-ati descoperit, daca e pe zona tiroidei sau pe una din partile laterale ale gatului; nici rezultatul ecografiei nu este mai lamuritor din acest punct de vedere: nu descrie tiroida (cel putin nu in postarea dvs), nu mentioneaza in mod special nicio formatiune si nu da detalii privind aceste adenopatii;

– aveti nevoie de un consult endocrinologic si, foarte probabil, de o ecografie cervicala detaliata efectuata de un medic endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1426)

Madalina:

Bunaseara am si o nelămurire mi-a ieșit anticorpi anti-tireoglobulina este de 481,2 si un alta anticorpi anti-tireoperossidasi este de 190,50 imi trebuie ceva tratament ce sfat imi dați ?multumesc

Raspuns:

– valoarea crescuta a anticorpilor anti-tiroglobulina si a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina;

– pentru a vedea cum functioneaza tiroida dvs la acest moment si, implicit, daca e nevoie de tratament, sunt necesare inca 2 teste de laborator: TSH si FreeT4 (FT4); in functie de acestea se decide daca e cazul de a incepe tratamentul;

– in plus fata de cele de mai sus, intr-o astfel de situatie este utila si o ecografie de tiroida;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1425)

November 30, 2015

mihaela:

buna seara! sunt mihaela, 38 ani, 1,65 m, 64 kg, fara rude cu probleme endocrinologice, insarcinata in saptamana 21. va cer ajutorul ca sa inteleg si eu de ce tsh-ul nu scade cu toate ca doza de eutirox a fost crescuta…iata ultimele analize ( care au fost facute tot timpul la acelasi laborator, inainte de a lua eutiroxul):

februarie tsh 1,2 (0,4-4), ft4 1,16 (0,8-1,9), doza 25/zi pe care deja o aveam de vreo 2 ani

mai tsh 4,05, doza: 25 – 4 zile, 50 – 3 zile

iulie tsh 3,6, ft4 1,01, ft3 2,11 (1,8-4,2), doza: 50 – 4 zile, 25 – 3 zile

aug tsh 4,07, doza 50/zi

sept tsh 4,10, ft4 1,03, doza 50 – 5 zile, 75 – 2 zile

oct tsh 3,46, ft4 1,10, doza: 75 – 4 zile, 50 – 3 zile

ultimul tsh de 4.15 a fost facut pe 11 nov si de pe 18 nov sunt pe doza de 82 adica 5 zile 75, 2 zile 100. m-am gandit eu ca ar fi mai bine daca doza zilnica ar fi egala adica in loc sa iau 5 zile 75 si 2 100, acum iau 81 in fiecare zi (1 pastila de 50, una de 25 si un sfert din 25)

in iulie am ramas insarcinata iar doza a fost crescuta putin cate putin din cauza ca din martie am inceput sa am palpitatii din ce in ce mai dese, pe langa alte simptome mai mult sau mai putin suparatoare. in prezent palpitatiile si starea de rau general sunt zilnice. am cautat l-tiroxin dar nu am gasit. endocrinologul care ma urmareste a spus ca aceasta din urma este si ultima incercare de a scadea tsh-ul inainte de a ma trece pe novotiral. mentionez ca de cateva luni incoace mai am si calciul si b12 putin sub limita pt care iau un complex de multivitamine pt sarcina. alte medicamente nu iau, eutiroxul cu o ora inainte de micul dejun, vitamintele la 6 ore dupa.

ar mai fi nevoie de alte analize suplimentare ( pe langa cele uzuale care sunt in limite) pt a intelege de ce eutiroxul nu-si face treaba?
va multumesc anticipat

Raspuns:

– aceste rezultate nu arata ca Euthyrox-ul “nu-si face treaba” ci ca ar fi nevoie de doze mai mari; problema este, din ce am  inteles, ca tolerati destul de greu cresterea dozei; in aceste conditii, cred ca endocrinologul dvs a incercat sa mentina un echilibru intre necesarul de Euthyrox si controlul tulburarilor de ritm cardiac;

– oricum, valorile TSH au fost acceptabile, chiar daca nu optime, ceea ce inseamna ca nu e de asteptat vreun efect negativ pe sarcina;

– in a doua jumatate a sarcinii tiroida fatului incepe sa produca proprii hormoni, deci dependenta de tratamentul cu Euthyrox e mai mica;

– legat de aceste palpitatii, poate fi util un consult cardiologic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1424)

Corina:

Buna seara. Am fost operata in 2002 (Basedow, hipertiroidism). Iau euthyrox de 100.Vreau sa stiu daca salina imi face rau. Trebuie sa merg cu fiul meu care are bronsita asmatiforma si ii merge foarte bine acolo. Va multumesc frumos. Multa sanatate.

Raspuns:

– odata tiroida indepartata chirugical, iodul, chiar si in exces, NU mai poate produce tulburari ale hormonilor tiroidieni; in concluzie, nu veti avea nicio problema daca mergeti la salina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1423)

Bobes Stefania:

In Iulie 2014 mi s-a practicat tiroidectomie totala si nici pana acum nu am reusit sa -mi stabilizez doza de euthyrox.Acum IAU 100 MG dar am momente când mi se creeaza starea de hipertiroidie ( tensiune, nervozitate, mi se umfla mainile , picioarele si ochii, tremor in muschi).In aceste momente iau din proprie initiativa 75 mg timp de doua sau trei zile dupa care imi revin la normal.Ultimele analize arata astfel TSH 11,86 , FT4 1,13 si ATPO 6,76.Este normal ca dupa tiroidectomie totala sa mai existe ATPO?Am varsta de 46 ani.

Raspuns:

– valoarea crescuta a TSH arata ca doza actuala de Euthyrox este prea mica; obiectivul tratamentului este de a normaliza TSH, in primul rand;

– scadarea timp de 2-3 zile a dozei de la 100 la 75 μg/zi, in conditiile in care asta nu se intampla prea des, este putin probabil sa aiba un efect real pe nivelul de hormoni tiroidieni; altfel zis, manifestarile descrise pot avea alta cauza si modificarea 2-3 zile a dozei probabil NU ajuta in mod real;

– masurarea ATPO dupa operatie este inutila; altfel zis, rezultatul nu are nicio semnificatie si in niciun caz nu e obligatoriu ca nivelul acestor anticorpi sa devina nedetectabil dupa interventia chirugicala;

– in cazul dvs, doza de Euthyrox ar trebui crescuta lent, de exemplu cu cate 12.5 micrograme la 2 saptamani, in incercarea de a creste toleranta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1422)

iulia pascu:

Buna ziua.
Recent am fost diagnosticata cu trombocitopenie autoimuna cu 18000 trombocite pentru care am primit tratament cu medrol cu cresterea lor la 23000. in urma cu 7 ani am luat tratament cu Thyrozol pentru 2 ani- tratament intrerupt deoarece nu mai era nevoie de acesta. Acum am un TSH de 0.05 mU/l (0.4-4) si fT4 22.9 pmol/l (9-19). pot sa iau tratament cu thyrozol (daca se dovedeste necesar) chiar daca am 23000 de trombocite?
Va multumesc.

Raspuns:

– in dozele uzuale (sub 40 mg/zi) Thyrozolul nu are un efect semnificativ pe numarul de trombocite; in concluzie, se poate utiliza in cazul dvs, cu monitorizare la 2-4 saptamani a hemoleucogramei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noiPostari mai vechi »