Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1239)

November 15, 2014

Mary Pop:

Am 31 ani ,am fost operata de tiroida basedow la Iasi in data de 25 septembrie 2014 . Buletin histopatologic : Macroscopie : LTD 9/3,5/3,6CM pe sectiune aspect compact parenchimatos , rosu caramiziu , cu arii albicioase. LTS 7/4/2,5cm cu capsula integra . Pe sectiune aspect parenchimatos rosu caramiziu . MACROSCOPIE :Tiroida Hasimoto cu arii de hiperfunctie . Fragmentul restant extemporaneului si cele prelucrate direct la parafina prezinta aspecte de gusa basedowiata cu sclerohialinoza interstitiala cu focare de metaplazie oncocitara si izolate arii cu inegalitati nucleare . Se mai remarca prezenta a 3 ganglioni limfatici cu aspecte reactionale nespecifice . In cele 3 saptamani pana la aflarea rezultatului histopatologic nu am primit tratament cu euthyrox pe motiv ca trebuie sa asteptam rezultatul . L-am prezentat chirurguluyi si a spus ca nu este necesar iod radioactiv si pot merge la endocrinolog pentru tratamentul cu Euthyrox . Am facut analizele in data de 18 octombrie TSH 19,4uU/ML si FT4 0,358 NG/ML . Am primit tratament euthyrox 12,5 o zi da una pauza timp de o saptamana . Apoi 25ug o zi da una pauza inca o saptamana ( in care am inceput sa nu ma simt prea bine aveam friguri si somnolenta , usoare dureri de cap , dureri de gat in zona operatiei , In saptamana 3 am inceput doza de 50 ug dar durerile de cap sunt mai intense , am ameteli , inghit foarte greu , imi este cumplit de frig , mainile si picioarele sunt vinete si foarte reci , umde , ochii umflati si gandirea incetinita . Am programare pe vineri la endocrinologie sa discut cu doctorita . As mai vrea un sfat , o parere daca se poate . De ce am aceste stari ? Sa fie intoleranta la euthyrox ? Sunt foarte speriata si deprimata psihic , m-am saturat de mine si de atata rau . Nu am alte afectiuni , am facut foarte multe analize si investigatii inainte de operatie eco doppler normal , ekg normal , angio irm normal , ca , mg hemoleucograma in parametri normali si inainte de operatie si dupa . Va rog un sfat , o parere … multumesc

Raspuns:

- din cele postate mai sus, cea mai evidenta cauza pentru problemele cu care va confruntati este lipsa de hormoni tiroidieni; 3 sapatamani complet fara Euthyrox postoperator, apoi un tratament initiat in doze foarte mici (fara a avea, cum reiese din postare, vreo justificare) v-au adus in aceasta stare;

- daca nu exista probleme cardiace, si inteleg ca nu sunt, tratamentul ar trebui crescut direct la 75 μg/zi alternativ cu 100 μg/zi, cu repetarea TSH, FT4 si T3 dupa 1 luna;

- treptat starea dvs se va ameliora, pe masura ce nivelele de homoni tiroidieni se normalizeaza, dar este obligatoriu ca tratamentul sa fie bine monitorizat si ajustat in functie de testele de laborator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1238)

Ana Ducu:

Buna ziua,
analize 8 aug 2014 :
FT4=13.7 (interval 10.6-22.7)
TSH=13.48 (interval 0.27-4.2)
- cu recomandarea medicului am luat eutirox 0.25/zi incepand cu 6.09.2014 si pana astazi.Am refacut analizele in 6 sept 2014 dar fiind plecata din tara nu am putut avea o corespondenta referitor la noile valori,am continuat pana azi cu eutiroxul.
Deci dupa o sapatamana de eutirox analizele din 8 sept 2014 erau:
Anti-tiroglobulina =166 (interval <=155)
TSH =0.26 (interval 0.27-4.2)
FT3=16.3 (interval 3.4-6.8)
Va rog sa imi spuneti parerea Dvs referitor la aceste valori, daca a fost grav ca am continuat eutiroxuldoua luni in timp ce valoarea TSH se normalizase dupa o saptamana de tratament. Ce sfat puteti sa imi dati pentru a avea o idee pentru un tratament in viitor.Multumesc.

Raspuns:

- este putin probabil ca TSH-ul sa scada de la 13.7 μUI/ml la 0.26 μUI/ml in doar 1 saptamana, chiar si sub o doza zilnica de 25 micrograme de Euthyrox; suspectez, deci, o eroare de laborator la unul dintre cele 2 rezultate; in alta ordine de idei, o monitorizare dupa un interval atat de scurt oricum nu este utila sau recomandata

- trebuie repetate testele de functie tiroidiana (TSH, FreeT4) la acest moment; in functie de aceste rezultate se va putea stabili daca tratamentul trebuie continuat in acelasi mod, cu doza schimbata sau va trebui stopat;

- in general, 25 micrograme de Euthyrox pe zi NU este o doza care produca consecinte grave asupra sanatatii, dar, ca orice tratament medicamentos, trebuie sa exista o justificare clara a administrarii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1237)

adelina:

Bună ziua , am 28 de ani și mi.am neglijat glanda pana de curând când sm făcut niște crie.am mers la endoribili și am fost diagnosticată cu tiroida auto imuna și tetanie latenta..t sh e 4.31 și mi.a dat euthirox de 25 și calciu și magneziu….sincer mă simt rau am grețuri amețeli confuzie vuiet în cap stare profunda de neliniște nod în gat și nu po respira mi.e frica sa nu pățesc ceva mai tot timpul parcă am ceata în minte plus amorțeli ..parestezii am avut la început…..la medicul de familie mi.a fost date niste axiologic dar tot rău mă simt…..O sa îmi revin vreodată sa nu mai am stările astea

Raspuns:

- postarea dvs este destul de neclara, dar voi incerca sa va raspuns;

- la acel nivel al TSH productia de hormoni tiroidieni este practic in limite normale, deci NU aceasta este cauza pentru starile dvs; tratamentul cu Euthyrox poate fi totusi indicat daca valoarea TSH depaseste limita superioara a normalului;

- descrierea simptomelor cu care va confruntati sugereaza o tulburare anxioasa cu atacuri de panica; este bine sa faceti si un consult la psihiatru pentru un eventual tratament care sa va ajute mai mult;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1236)

November 2, 2014

Andrada:

Buna ziua,va rog mult sa ma ajutati!
Sufar de tiroidita autoimuna de 4 ani si am ajuns la doza maxima de 100….analizele au iesit ok de-a lungul timpului.Acum sunt insarcinata in 8 saptamani ,am facut analize inainte de sarcina tsh,Ft3 si t4 si au iesit ok,dar,am repetat aceste valori alaltaieri si tsh a ajuns la valoare de 0,67 (valori normale intre 0,2 si 4) de unde pana acum s-a invartit in jurul valori de 1.3.Intrebarea mea este -de ce se intampla asta?nevoia de hormon nu ar trebui sa creasca in timpul sarcinii in loc sa scada?!ar trebui micsorata doza???
Multumesc si sper din tot sufletul sa primesc raspuns….

Raspuns:

- rezultatul este foarte bun, nu e niciun motiv de ingrijorare;

- in sarcina, la femeile cu hipotiroidie cel mai important este sa evitam cresterea TSH peste limita superioara si, in mod optim, sa-l mentinem in jumatatea inferioara a limitelor de normal;

- tratamentul ar trebui continuat nemodificat si testele de laborator (TSH, FT4) vor fi repetate peste 4-6 saptamani;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1235)

ramona po:

Buna ziua. Am 35 de ani si de aproximativ 2 luni am niste simptome deranjante (intoleranta la frig, extremitati reci, stare de agitatie, nervozitate, anxietate, cateodata simt ca am un nod in gat sau ca ma strange ceva de gat, dureri de cap, ameteli, palpitatii, zbateri ale muschilor spatelui, membrelor). Aceste simptome nu apar toate deodata ci se alterneaza.
In urma unui consult endocrinologic dna. doctor mi-a zis ca sunt suspecta de tiroida Hashimoto. La examenul ecografic au rezultat urmatoarele: “VLD 1.75/1.74/5.2=8.3 VLS 1.6/1.64/5.01=6.83 istm 0.37cmGlanda tiroida cu volum la limita superioara a valorilor normale, cu structura de fond inomogena. La lobul drept exista o zona intens hipoecogena (cred), usor pretenogena? fara perete propriu avand dimensiunea de 8/4.5mm si semnal vascular slab. Vascularizatie accentuata a parenchimului? tidoidian.”
La analizele de sange a iesit TSH 4.124 microUI/ml (valori normale 0.38-4.31) si FT4(imunofluorescenta) 1.36 ng/dl (valori normale 0.82-1.63). Mentionez ca analiza de ATPO SI ATG nu sunt inca gata.
Intrucat imi mai doresc un copil dna doctor mi-a prescis Euthyrox de 25 una/zi. Am luat tratamentul 8 zile dar intrucat aveam pulsul marit (95-100 batai pe minut) o alta doamna endocrinolog mi-a zis sa intrerup pentru cateva zile eutyroxul pana am si celelate analize. Intrebarea mea este: cat timp pot sa nu iau euthyrox, daca exista un alt medicament echivalent fara sa mareasca pulsul si daca simptomele pe care le am se datoreaza unei dereglari de tiroida.

Raspuns:

- rezultatele analizelor (TSH si FT4) arata clar o functie tiroidiana normala, deci manifestarile dvs NU au drept cauza tiroida; chiar daca valorile anticorpilor (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) vor iesi mari, asta nu inseamna decat ca aveti o tiroidita autoimuna intr-un stadiu in care e lipsita de consecinte;

- recomandarea de tratament cu o doza mica de Euthyrox in contextul analizelor si dorintei de a ramane insarcinata este corecta; pe timpul sarcinii hormonii tiroidieni trebuie sa se incadreze in limite mai stricte decat in rest;

- medicamentele echivalente au aceeasi substanta activa, deci o reactie similara e de asteptat; se poate incerca cresterea treptata a dozei, 12.5 micrograme/zi timp de 10-14 zile, apoi 25 micrograme/zi;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1234)

Mazilu Cristian:

Buna ziua, Domnule Doctor,

Tatal meu are varsta de 66 de ani si a fost diagnosticat in urma analizei anatomopatologice ( a suferit o tiroidectomie si limfadenectomie lateral-cervical dreapta ) cu 1. carcinom medular cu stroma amiloida, focar LDT 3,5/2,1 cm cu fromturi largi de invazie in tesutul fibroconjunctiv si muscular striat peritiroidian 2. blocuri adenopatice LCD cu metastaze izostructurale CMT cu arii de efractie capsulara; un limfoganglion central cu metastaza CMT.
Calcitonina postoperatorie a rezultat 620 pg/mL. Examenul ORL post-operator arata o paralizie coarda vocala dreapta.
Citind alte raspunsuri de pe site-ul Dumneavoastra, inteleg ca o reinterventie este necesara. Credeti ca o evidare ganglionara bilaterala este necesara ( chiar daca ea ar fi profilactica pe partea stanga ) ? Sau o disectie radicala bilaterala a gatului este recomandabila ? ( am citit pe internet argumente pro si contra disectiei radicale a gatului ). Bineinteles ca medicul chirurg va avea cuvantul final dar as vrea sa cunosc inca o parere legata de riscuriile / beneficiile evidarii ganglionare bilaterale si a disectiei radicale a gatului. Sunt foarte ingrijorat de riscurile acestei reinterventii si de faptul ca o singura coarda vocala mai este in regula, cealalta fiind paralizata.

Va multumesc foarte mult in numele meu si al tatalui meu.

Raspuns:

- cred ca e prea devreme pentru a lua in calcul reinterventia; oricum, acesta decizie trebuie bazata pe niste investigatii imagistice (computer tomograf, ecografie, RMN) care sa arate clar prezenta fie a unui rest tiroidian, fie a unor ganglioni limfatici clar afectati;

- nivelul calcitoniei postoperator este considerat relevant cand e masurat la (cel putin) 2-3 luni dupa interventie; daca o astfel de valoare mare se mentine, trebuie cautate si metastaze in alte organe; prezenta unor determinari la distanta (hepatice, osoase, etc) pune sub semnul intrebarii utilitatea reinterventiei la nivelul gatului;

- riscurile disectiei bilaterale a gatului sunt cel mai bine cunoscute si explicate de medicul chirug; este oarecum subinteles ca, cu cat interventia e mai ampla, cu atat sunt si riscurile unor complicati mai mari;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1233)

vasiu simona:

Buna ziua Am fost diagnosticata cu hiper tiroidie din 2008 fac tratament cu tyrozol de atunci pana in prezent , recunosc ca nu am mai fost la control de mult timp.Intrebarea este poti sa treci de la hiper la hipo ? deoarece m am ingrasat cam tare in ultimul timp Multumesc anticipat

Raspuns:

- hipertiroidie inseamna ca exista cantitati prea mari de hormoni tiroidieni in organism; acest exces poate avea efecte negative asupra tuturor organelor, dar cele mai frecvente complicatii apar la nivelul inimii si sistemului osos; in plus, calitatea vietii si performanta fizica si intelectuala sunt afectate la pacientii netratati sau tratati necorespunzator;

- acesta dereglare tiroidiana presupune o monitorizare endocrinologica stricta, atat pentru a urmari rapunsul clinic la tratament, cat si pentru ajustarea dozelor de antitiroidian (Thyrozol);

- este o mare greseala faptul ca nu ati mai facut controale, hipertiroidia NU este o afectiune care sa se rezolve spontan (cu foarte rare exceptii) sau care sa aiba o evolutie previzibila;

- o doza prea mare de Thyrozol luata mult timp poate bloca tiroida, aparand deficitul de hormoni tiroidieni; este esential sa intelegeti ca acest lucru se stabileste DOAR dupa analize si consult; in nicun caz nu se trage o astfel de concluzie doar din faptul ca ati luat in greutate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1232)

October 25, 2014

Aly:

Domnule doctor,
Am o mare problema si totodata o mare neliniste.Am fost diagnosticata de 2 ani cu hipotiroidism,mostenit genetic de la mama mea care se confrunta cu acceasi problema.Am urmat tratament cu euthyrox nu a functionat,acum urmez cu novothyral dar menstruatia este tot neregulata de 2 ori pe luna…nu stiu cum sa mai procedez,poate sa mai maresc doza de la o pastila,la o pastila jumatate?Mentionez k medicul cu care urmez este in concediu de maternitate….!Am o mare neliniste ca nu pot avea o sarcina in conditiile acestea,sau imi cauza infertilitate.

Multumesc anticipat.

Raspuns:

- “functionarea”tratamentul din hipotiroidie inseamna normalizarea testelor de functie tiroidiana: TSH si FreeT4; daca aceasta conditie e indeplinita, inseamna ca tratamentul este corect si orice alte probleme apar NU sunt legate de hipotiroidie;

- pentru tulburarile menstruale exista multiple cauze, disfunctia tiroidiana nefiind una dintre cele mai frecvente;

- tratamentul se modifica doar in urma analizelor, deci in niciun caz nu e recomandat sa schimbati doza in speranta ca se va regla astfel menstruatia;

- cel mai bine este sa faceti un consult endocrinologic pentru lamurirea situatiei actuale si identificarea unor eventuale alte cauze pentru dereglarea de ciclu menstrual;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1231)

Istrate Ionel:

Buna ziua domnule doctor,
Urmare a ultimului dvstra raspuns prin care ma sfatuiati sa fructific in timpul util programarea pt operatie la dl.dr Brasoveanu,vreau sa va comunic ca in data de 19.09.a.c.m-am operat,fiindu-mi extirpat lobul drept.
Ieri,20.10.a.c.am fost la control la dl.doctor dupa ce in prealabil am luat rezultatul anatomo patologic din care rezulta ca nu sunt probleme,nefiind vorba de cancer.Chiar dl.doctor a glumit spunand:”nu ai cancer dl Istrate,deci ai scapat de mine”.
Indraznesc sa va rog sa imi explicati mai pe larg ce inseamna cele scrise de dl.D.Ioachim in raportul de investigatii anatomo-patologice:
1.adenom folicular LDT transformat chistic posthemoragic,cu scleroza subcapsulara,ariide resorbtie posthemoragica;
2.parenchim adiacent anizofolicular cu epitelii izolate de tip hiperfunctional.
In speranta ca nu va deranjeaza ca doresc o explicare mai detaliata,va multumesc anticipat pt intelegere.La revedere.
Cu deosebit respect,
Istrate Ionel.

Raspuns:

- explicatia detaliata este chiar in buletinul anatomopatologic; nu stiu in ce masura poate fi utila explicarea suplimentara a acestuia, in conditiile in care este vorba de termeni extrem de specializati, care presupun cunostinte de fiziologie, histologie si histopatologie tiroidiana;

- esenta acestui rezultat este: nodulul in cauza era o formatiune benigna, deci actul chirurgical a rezolvat problema; restul informatiilor de pe acel buletin nu influenteaza in nicun fel tratamentul sau monitorizarea postoperatorie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1230)

Simona:

Buna ziua ,
In primul rand vreau sa va multumesc din suflet la raspunsul pe care l-am primit de la dumneavoastra la intrebarea cu nr. 1224.Ce pot sa fac in continuare cu chistul?Exista vreun tratament medicamentos pentru reducerea in dimensiune ? Ar fii indicata o noua punctie de evacuare?Ce parere aveti de excizia chirgicala in cazul meu? Va multumesc

Raspuns:

- o parte din chisturile tiroidiene nou aparute (zile-saptamani) isi reduc dimensiunile in urma unui tratament de 1-2 saptamani cu antiinflamator nesteroidian (de ex. Flamexin); in majoritatea cazurilor, din experienta mea, dimensiunea acestor formatiuni ramane totusi stabila, dar dispar durerea si disconfortul;

- pentru chisturi mai vechi NU exista niciun tratament medicamentos cu eficienta dovedita in reducerea dimensiunilor;

- operatia intra in discutie atunci cand chistul se reface rapid dupa punctie; in cazul dvs, oricum dimensiunile dupa punctie sunt similare cu cele anterioare, deci singura modificare relevanta poate fi cresterea, nu refacerea;

- o noua punctie poate fi incercata daca se considera ca prima nu a fost executata corect sau daca apare o crestere brusca a chistului, cu durere, pentru ameliorare acesteia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1229)

October 19, 2014

zavelca mariana:

Buna ziua! Domnule doctor , am 33 ani si am fost diagnosticata recent cu sindrom ovare polchistice, obezitate grad 2, hipertensiune, sterilitate primara cu anovulatie si gusa micronodulara cu eutiroidie. Urmez tratament de 2 luni cu- meguan 2 gr/zi, spironolactona 200 mg/zi, betalok 100, tertensif si atacand. Pt. Hipertensiune iau tratament de circa 5ani, adica de la 28 ani, atunci avand70 kg, si nu ca in prezent cand am 93 kg.
Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa mai fac, ce tratament sa urmez pt. A scadea testosteronul, care la ultima analiza a fost de 11,5-testosteronul liber, restul analizelor hrmonale finnd bune. Dar pt. Gusa micronodulara ce investigatii mai trebuiesa fac, deoarece nu mi s-a spus nimic in legatura cu aceasta. Ginecologul la care merg la consultatii imi recomanda sa iau flutamida, iar endocrinologul nu vrea sa mi-l prescrie intrucat imi va afecta ficatul, iar in cvonditiile in care imi doresc si osarcina, nu ar fi tocmasi bine. Va multumesc din suflet!

Raspuns:

- gusa micronodulara cu eutiroidie nu are nicio influenta negativa asupra celorlalte probleme cu care va confruntati si nu necesita decat control ecografic periodic;

- hipertensiunea arteriala aparuta la o varsta atat de tanara impune evaluarea pentru cauze endocrine – adica boli ale glandelor suprarenale;

- ar trebui facute toate eforturile pentru piederea in greutate; multe dintre problemele actuale, cum ar fi hipertensiunea  si testosteronul crescut, se pot ameliora daca reusiti sa slabiti 10-15% din greutatea actuala;

- flutamida NU se utilizeaza in mod obisnuit in sindromul de ovar polichistic tocmai din cauza riscului hepatic, deci endocrinologul are dreptate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1228)

Mirela D:

Buna ziua,
am si eu o situatie asemanatoare cu cea a Alinei: TSH si Trab in limite normale dupa 2 ani de thyrozol. As putea sa intrerup tratamentul in orice moment( dupa cum mi-a zis medicul). Credeti ca e ok sa planific o sarcina dupa intreruperea tratamentului? ( am 33 de ani)

Raspuns:

- pentru o punere in context, este vorba de raspunsul cu numarul 190;

- ianinte de sarcina este recomandata recurgerea la un tratament definitiv: operatie sau tratament cu iod radioactiv; este bine sa stiti ca utilizarea iodului radioactiv amână sarcina cu 6-12 luni dupa administrare; altfel, fara recurgerea la una din cele doua metode, sarcina va fi una cu risc si va necesita o monitorizare stricta;

- oprirea tratamentului cu Thyrozol NU garanteaza in vreun fel ca intrati in remisie; in general, sansele unei remisii (perioada in care functie tiroidei se mentine normala fara tratament) in  boala Basedow-Graves sunt apreciate la 30-40%;

- daca nu doriti sa urmati o terapie definitiva, trebuie cel putin sa va asigurati ca sunteti in remisie pana sa ramanei insarcinata; asta inseamna o perioada de cel putin 3-6 luni in care functionarea tiroidei se mentine normala dupa oprirea Thyrozolului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1227)

Iulia D.:

Buna ziua. Sunt operata de hemitiroidectomie stg si partial dreapta de cca 8 ani. Iau Euthyrox de 75 in prezent. Am aproape 30 de ani si dorinta de a ramane insarcinata. Pe langa aceasta interventie, mentionez ca mai am o operatie de apendicita, o miomectomie de 3 ani si o colecistectomie de cateva luni. Si 2 noduli la sanul stg. Dna dr unde am facut o eco la san acum 2 luni mi-a spus ca in timp ce in partea inferioara fibromul a lucrat, s-au petrecut aceleasi modificari la nivelul sanilor, precizand ca o sarcina mi-ar face foarte bine. Ce analize ar trebui sa fac pentru ca o sarcina sa decurga normal? Va multumesc.

Am uitat sa mentionez ca motivul operatiei a fost prezenta a 2 noduli tiroidieni, unul pe stg, unul pe dreapta care, dupa 2 punctii realizate la interval de un an, si-au schimbat compozitia, nu si dimensiunile. Operatia am facut-o la Parhon, iar punctia tot acolo.
Cu stima,
Iulia D

Raspuns:

- inainte de sarcina si pe parcursul acesteia valorile testelor de functie tiroidiana  (TSH si FT4) trebuie mentinute intr-un interval optim;

- in cazul TSH asta inseamna de regula jumatatea inferioara a intervalului de normal pentru adulti al laboratorului respectiv; unele laboratoare au limite speciale pentru gravide in functie de trimestru; in aceast caz se vor folosi acele limite;

- tratamentul cu Euthyrox trebuie urmarit si ajustat de endocrinolog in functie de rezultatele analizelor;

- intervalul de monitorizare este variabil, dar de obicei pe timpul sarcinii trebuie facut cate un control la 4-8 saptamani;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1226)

ramona:

Dle doctor ,
Faceti parte din viata mea zi de zi , depind de blogul d-voastra !!!!
Am si eu o intrebare: se pot lua suplimente alimentare pentru artroza – artrostop sau orice altceva ce contine glucozamina ?. Am fost operata de carcinom foliculo-papilar in mai 2013 si am facut o sedinta de iod radioactiv. Urmatorul control este in noiambrie la Cluj. ( pT2N0MxG1)
Nu sunt cuvinte pentru ceea ce faceti !!!!!! Multumesc inca o data

Raspuns:

- din cate stiu, aceste suplimente alimentare pentru articulatii nu contin iod in cantitati mari; in consecinta, nu ar trebui sa existe un efect negativ asupra scintigrafiei si a masurarii tiroglobulinei, doua dintre modalitatile principale de monitorizare in cazurile de cancer tiroidian diferentiat operat si tratat cu iod radioctiv;

- va multumesc foarte mult pentru apreciere!

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1225)

Sararu Adriana:

Buna ziua! Ma numesc Sararu Adriana si am 35 ani.De curand am facut un set de analize si rezultatele nu sunt tocmai bune. Anti-Tiroglobulina a iesit foarte mare 119.75, TSH este 1.8646 iar Free T4 0.96.Imi puteti soune daca aceste valori indicaun hipertiroidism? Mentionez ca ma simt foarte obosita in ultimul timp cu toate ca am luate si un tratament cu magneziu.
Va multumesc !

Raspuns:

- valoarea mai mare a anticorpilor anti-tiroglobulina arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina;

- pe larg despre boala – aici;

- conform analizelor, dvs va aflati intr-o faza incipienta a bolii, in care functionarea tiroidei nu este inca afectata, deci tratamentul nu e necesar; in sine, acei anticorpi crescuti nu va influenteaza starea generala, atat timp cat TSH si FreeT4 sunt in limite;

- tiroidita autoimuna este totusi o afectiune cronica si, chiar daca nu e inca nevoie de tratament, controlul periodic este obligatoriu;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noiPostari mai vechi »