Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1492)

April 10, 2016

gabriela:

ce analize hormonale sunt necesare daca am hipotiroidie dupa operatie,iau 75 mg.euthyrox,am 50 de ani si din septembrie 2015 nu am mai avut ciclu menstrual si in ultimula an m-am ingrasat 9 kg si cu toate eforturile nu reusesc sa slabesc tinand cont ca nu consum alimente in exces.Multumesc!

Raspuns:

– analizele standard sunt TSH si FT4; in urma rezultatelor, medicul endocrinolog hotaraste daca doza actuala este adecvata sau trebuie modificata; oprirea menstruatiei la varsta de 50 de ani este normala, aceasta fiind varsta medie de instalare a menopauzei; daca inainte analizele de laborator au fost normale sub aceeasi doza de Euthyrox, este putin probabil ca aceasta sa fie cauza cresterii in greutate;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1491)

Doina:

Buna ziua! In octombrie 2015 am inceput sa iau euthirox la recomandarea medicului endocrinologgradual incepand de la 25 la 75 mg. Am refacut analizele iar rezultatele sunt:
Anti-TPO = 12; FR4 = 19,9; TSH = 0.028; FT3 = 7,6; T3 = 2,5; T4 = 112,9. Ma intereseaza parerea dumneavoastra privind interpretarea acestora.
Va multumesc.

Raspuns:

– este foarte dificil sa va dau o parere cu adevarat utila fara sa stiu mai multe date, in primul rand diagnosticul stabilit in Octombrie si analizele de la acel moment;

– tot ce va pot spune e ca rezultatele de acum arata un exces de hormoni tiroidieni, ceea ce ar insemna ca doza de Euthyrox este prea mare; recomandarea este sa mergeti cu aceste rezultate la medicul dvs, care poate hotari in cunostinta de cauza modificarea tratamentului;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1490)

Stoica Nicoleta:

Buna ziua, am 41 de ani si vreau sa ramin insarciinata , am pierdut 3 sarcini la 4 saptamini, mi-am facut analizele in a-3-a zi de ciclu , ceva nu a iesit bine asa cred. TSH-4.61 FT4-13.76 PROLACTINA-302.7 ESTRADIOL-111.0 FSH-5.78 ATPO-2763.5. Ce inseamna in termeni medicali.Va multumesc .

Raspuns:

– valoarea foarte crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina; la dvs, avand in vedere si ca incercati sa ramaneti insarcinata, ar trebui initiat acest tratament; pe larg despre subiect – aici;

– o influenta a acestei boli in pierderea sarcinilor anterioare nu se poate exclude, dar nu este, foarte probabil, singura explicatie; un medic endocrinolog ar trebui sa initieze si sa monitorizeze tratamentul;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1489)

cristina:

buna seara!sunt diagnostica cu hipotiroidie(am luat si iod radioactiv).problema mea este ca nu ma impac foarte bine cu hormonii sintetici.am incercat euthyrox(la care am avut cele mai multe efecte adverse atacuri de panica tahicardii),novothyral(atacu de panica mai usoare dar tahicardii mai puternice).momentan sunt pe syntroxine(din italia ) e capula moale si reactionez mai bine..anxietatea inca exista,precum si lipsa de concentrare si ametelile.
am citit multe forumuri si persoane care aveau aceleasi simptome cu mine au inceput sa ia hormoni din tiroida de porc(nature throi,armour)si au devenit alti oameni.
intrebarea mea este daca dvs sunteti de acord cu acest tip de tratament si daca doriti sa incepem o colaborare in acest sens.multumesc frumos!

Raspuns:

– exista, intr-adevar, un mic procent de pacienti (estimat la 5-15%) care au probeleme de toleranta la levotiroxina (Euthyrox); in cazul acesta, cel mai adesea se incearca cresterea foarte lenta a dozei zilnice, de exemplu cu cate 12.5 μg la fiecare 2 saptamani, pana se ajunge la un TSH rezonabil (mai mic de 10 μUI/ml, daca nu e posibila normalizarea);

– nu am experienta cu hormoni tiroidieni de origine animala (nu exista oficial in Romania) si in general parerea endocrinologilor este mai degraba rezervata in privinta lor; proportia de T4/T3 din tiroidele animale (indiferent de animal) NU este similara cu cea din tiroida umana; apoi, exista posibilitatea ca in afara hormonilor tiroidieni sa mai fie si alte molecule prezente in perparat, cu riscul unor reactii imunitare;

– nu stiu exact ce fel de “colaboarare” am putea incepe legat de aceste produse, din moment ce nici nu le import nici nu le recomand;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1488)

Dordea Margareta:

Buna seara
Sunt operata de tiroida (toala)de 6 luni si am facut analizele de control TSH =5.27,PTH=47.7,Ca.ionic=4.2Ca seric=9.2 ,iau eutyrox 75 mg pe zi .Mentionez ca TSH facut la 3 luni dela operatie a fost 1.30iar PTH 12 .Valorile normale date de laborator fiind TSH=0.27-4.2 iarPTH =15-85Pute-ti sa-mi spuneti din ce cauza a crescut asa de mult TSH ?
Va multumesc anticipat

Raspuns:

– valoarea usor crescuta a TSH arata doar ca doza de Euthyrox este la acest moment insuficienta; cea mai probabila explicatie, daca tratamentul a fost urmat zilnic si corect administrat, este o modificare a absorbtiei intestinale; ca regula generala, eventualele preparate cu calciu, fier si soia ar trebui luate la cel putin 3-4 ore dupa Euthyrox;

– in aceasta situatie medicul dvs poate opta fie pentru cresterea usoara a dozei de Euthyrox, fie poate mentine tratamentul actual, urmand sa verifice din nou analizele peste cateva luni; este important sa intelegeti ca un nivel al TSH de 5.27 μUI/ml este complet asimptomatic si nu necesita in mod obligatoriu modificarea tratamentului;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1487)

Elena:

Daca pe rezultatul analizelor, in dreptul TSH-ului, arata ca interval de referinta trimestrul I,I, III, inseamna ca as fi insarcinata, sa sunt pur si simplu de referinta? Mentionez ca oricum TSH-ul este de 3.6972 UI/mL, adica peste limitele normale ale trimestrelor de sarcina, dupa cu scrie pe foaia de rezultate.. multumesc

Raspuns:

– in mod sigur, nu; nu aveti de ce sa va ingrijorati, masurarea TSH NU poate da relatii despre o eventuala sarcina; multe laboratoare ofera in mod automat pe buletinul de analize limitele normale pentru diferite perioade fiziologice (copii, adolescenti, adulti, sarcina, menopauza, etc) pentru o interpretare cat mai adecvata;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1486)

Andreea:

Buna ziua,

Va rog sa mi comunicati parerea dvs. despre urmatoarele analize:
TSH 1,75 valori 0,27-4,2
FT4: 14,4 valori 12-22
FT3:4,75 valori 3.1-6,8
Cortizol 7,98
ATPO:40 valori 34
anti tireoglobulina 22,38 valori <=115
Tin sa mentionez ca mama mea are tiroida auto imuna ,iar eu dupa sarcina am inceput sa iau foarte mult in greutate si chiar daca am urma un regim alimentar nu s-a observat nicio scadere in greutate ba mai mult continui sa ma ingras.Am atat membrele inferioare cat si cele superioare umflate,Simt ca ma sufoc stand de exemplu pe scaun,in cursul zilei am stari de somnolenta iar noaptea insomnii.
Va multumesc!

Am uitat sa mentionez faptul ca am 28 ani ,1,69 cm si 93 kg (deja am ajuns la obezitate de gradul I )

Raspuns:

– rezultatele analizelor de laborator arata ca tiroida dvs functioneaza perfect normal la acest moment, deci nu aceasta e cauza problemelor cu care va confruntati; nivelul foarte putin crescut al ATPO este cel mai probabil lipsit de semnificatie, dar este mai prudent ca functionarea tiroidei sa fie verficata anual;

– in plus, poate fi indicata o ecografie de tiroida, in special daca sunt modificari la palparea acesteia;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1485)

April 2, 2016

roby:

Am facut aztazi analizele pentru glanda tiroida si au iesit rezultatele astea :

Ac. anti tireoperoxidaza (Anti TPO) Rezultat : <10.00 Unitate masura: IU/mL Interval de referinta: 0-35

Free t4 (tiroxina libera) Rezultat: 1.22 Unitate de masura:ng/dl Interval de referinta 0.8-1.9

TSH (Tiroid Stimulator Hormon ) Rezultat 4.36 Unitate masura uUI/mL Interval de referinta 0.4-4

Imi puteti da un sfat daca sunt analozele ok sau nu.
Multumesc!

Raspuns:

– nivelul minim crescut al TSH este fie o modificare tranzitorie (varianta mai probabila), fie indica un debut de hipotiroidie; de aceea, analizele (TSH, FT4 si anticorpi anti-tiroglobulina) ar trebui facute din nou peste 4-6 luni;

– in mod cert aceasta valoare a TSH, indiferent de situatie, NU are nicun fel de efect negativ asupra sanatatii, deci nu e nevoie deocamdata de vreun tratament;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1484)

Talpiga Andrei:

Buna seara!
Sper sa ma ajutati cu un raspuns!
Am 20 de ani ,178 cm,53 de kg,mentionez ca am o problema cu o gastrita eritematoasa,insa ceea ce ma deranjeaza pe mine este faptul ca nu pot lua deloc in greutate,am ajuns cel mai mult la 57 de kg facand inot si luand vitamine ,cum m-am lasat de inot si nu am mai luat vitamine am slabit imediat ajungand la 53 ,de 3 ani am aceeasi greutate cand 52 cand 53 -54 prin zona asta,asa ca am facut urmatoarele analizede

T3 – 0.68 ,valori 0.82-1.79 deci scazut
T4 – 6.28 ,valori 6.09-12.23
TSH – 1 ,valori 0.4-4
FT4 – 1.3 valori 0.89-1.76
Care sa fie cauza?
Va multumesc!

Raspuns:

– analizele arata ca tiroidia functioneaza normal, deci NU aceasta e explicatia; valoarea usor subnormala a T3, in contextul celorlalte rezultate, nu are nicio relevanta;

– din punct de vedere endocrinologic, merita verificata si functionarea glandelor suprarenale, chiar daca istoricul dvs nu sugereaza o problema de acest tip; pentru asta ar trebui facute dimineata pe nemancare urmatoarele analize de sange: ACTH, cortizol, sodiu si potasiu;

– cel mai probabil, totusi, acest deficit ponderal cronic NU are o cauza endocrina;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1483)

SANDU:

Buna ziua!Am fost diagnosticata cu GUSA POLINODULARA HIPOECOGENI CU MARGINI NEREGULATE MICROCALCIFIERI VASCULARIZARE CRESCUTA INTRANODULARA.Recomandare,punctie cu ac fin pentru BIOPSIE.Nu am acceptat sa starnesc altceva pe acolo.Va rog;POT AVEA SI O ALTA VARIANTA?Multumesc anticipat!

Raspuns:

– inteleg din postarea dvs ca aveti unul sau mai multi noduli de tiroida cu elemente ecografice de suspiciune pentru o leziune maligna; in acest caz, punctia cu ac subtire ESTE INDICATIA ABSOLUT CORECTA;

– trebuie sa intelegeti foarte clar cateva lucruri:

  1. aceste punctii se fac de zeci de ani si nu s-a dovedit in tot acest timp ca “au starnit altceva”; indiferent de problema din tiroida, punctia nu o agraveaza; aceasta idee, care circula si este acceptata de multi pacienti, este complet falsa;
  2. pe de alta parte, daca unul sau mai multi dintre noduli sunt maligni (cancer) si dvs alegeti “sa nu-i starniti” cu punctia, nediagnosticati si netratati chirugical ei se pot dezvolta si extinde;
  3. singura varianta alternativa pentru diagnostic este operatia, urmata de examinarea histopatologica a nodulilor; aceasta nu e cea mai buna optiune pentru ca (a) cei mai multi noduli de tiroida sunt benigni (deci operatia nu e necesara) si (b) pentru ca e bine, daca dupa punctie se considera ca e nevoie de operatie, ca chirurgul sa stie ca e o gusa cu risc;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1482)

nely:

Buna seara, am 39 de ani in urma unei consultatii endocrinologice si a unor analize, am urmatorul rezultat:
Estradiol 348 referinta 151- 1461
Prolactna 201. referinta 127-637
Tsh 3,4 referinta 0,27-4,2
Testosteron 1,42 referinta 0,22-2,9 ,deci toate in limite normale.

Tin sa mentionez ca am 1.70 si 85 de kg,iar sora mea are hipotiroidie.Doamna doctor mi-a recomandat urmatorul tratament: spironolactona 25 mg. 2/zi si euthyrox 50 ug una dimineata spunandu-mi ca euthyroxul ma ajuta la slabit,iar spironolactona la pilozitate.Citind despre efectele adverse nu stiu ce sa fac.Nu am mai luat pana acum euthyrox.Multumesc.

Raspuns:

– valoarea TSH in limite arata ca tiroida functioneaza normal, deci recomandarea de tratament cu hormon tiroidian (Euthyrox) nu pare justificata; NU este indicat acest tratament la cei care nu au o problema tiroidiana dovedita si vor doar sa slabeasca; sfatul meu este sa faceti o consultatie pentru o a doua opinie la un alt endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1481)

Dinca Ligia:

Buna ziua!In urma efectuarii unor analize am primit urmatoarele rezultate de la laborator :
TSH 0.028 (0.27-4.20)
FT4 22.50 (12-22)
ATPO 10.37 (00.00-34.00)
Mentionez ca sunt operata din anul 2012 – tiroidectomie totala si iau o doza de 112,5 ug/zi
As dori sa stiu daca este posibil sa am astfel de valori ale TSH-ului in aceste conditii sau este posibil ca analizele sa nu fie executate corect. Recunosc ca nu le-am mai facut din 2014, insa atunci valorile erau normale cu aceasta doza. Multumesc.

Raspuns:

– intotdeauna exista, cel putin teoretic, posibilitatea unor erori de laborator; evident, in cazul dvs nu pot spune pe baza unei postari daca e vorba de asa ceva sau nu;

– totusi, cel mai probabil, doza de Euthyrox este prea mare fata de nevoile dvs si de aceea nivelul TSH este supresat, iar FT4 usor crescut; trebuie repetat un control endocrinologic, iar medicul va decide in functie de aceste rezultate si de alte informatii, daca e cazul sa faca o mica ajustare (scadere) a dozei;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1480)

March 27, 2016

Rosu Mariana:

Buna ziua,
In urma unor analize de rutina mi-a iesit valoarea TSH scazuta 0,251 referinta fiind (0,27 – 4,2)
Mi s-a recomandat Thyrozol 10 mg/ zi o luna apoi inca o luna inca 5 mg/ zi.
Initial mi s-a spus ca nu e necesar tratamentul dupa care s-a razgandit.
Mentionez ca nu am niciun simptom, cand si cand am asa cate o stare de oboseala.
Este necesar acest tratament avand in vedere valorile? Dupa intrerupere valoarea TSH scade iarasi? Din cauza acestui tratament se poate produce o dereglare a glandei?
Va multumesc,
Mariana Rosu

Raspuns:

– valoarea la limita inferioara a TSH ar putea impune tratamentul cu Thyrozol doar daca (1) se apreciaza ca fiind foarte probabila evolutia in perioada urmatoare catre o forma mai clara de hipertiroidie sau  (2) exista un risc cardiovascular major (tulburari de ritm cardiac severe si/sau boala cardiaca ischemica decompensata); in afara acestor situatii, destul de rare de altfel, monitorizarea functiei tiroidiene este suficienta pana cand valoarea TSH scade sub 0.1  μUI/ml; cum ati sesizat si dvs, un nivel al TSH la limita inferioara a normalului este asimptomatic si nu prezinta riscuri in marea majoritate a cazurilor;

– sunt necesare, desigur, si alte investigatii pentru a lamuri daca e vorba doar de o tulburare reversibila sau un debut de boala tiroidiana propriu-zisa:

– tratamentul cu Thyrozol poate bloca excesiv tiroida daca e utilizat in doza prea mare, dar nu duce la apritia unei boli de tiroida propriu-zise, care sa persiste dupa intrerupere;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1479)

dana:

Stimate domnule Dr. Cristian-Claudiu Ţupea,

Apelez la dvoastra pentru a primi ajutor in privinta a doua diagnostice: tiroidita Hashimoto si Sindromul Ovarelor Polichistice. Rezultatul analizelor este: ATGL=45.01 IU/ml; Anti-TPO = 96.2 UI/ml; FT4=1.04 ng/dL; TSH = 2.82 uUI/mL; Prolactina= 44.46 ng/ml.

Am 32 ani, casatorita, fara copii. Aceste diagnostice sunt cauze ale infertilitatii? Am citit ca Hashimoto este cronica, in cazul in care raman gravida, afecteaza sarcina? Pot tine sub control anticorpii pentru a nu afecta tiroida mea si eventual si a fatului? In asteptarea raspunsului dvoastra. Multumesc

Raspuns:

– functionarea tiroidei, conform rezultatelor prezentate, este in limite normale; deci, NU tiroidita autoimuna (Hashimoto) este responsabila de infertilitate; totusi, in mod optim, nivelul TSH ar trebui sa se regaseasca in jumatatea inferioara a limitelor de normal; pentru a atinge acest obiectiv poate fi necesara o mica doza de levotiroxina, care trebuie initiata de endocrinolog;

– auto-anticorpii (ATPO si anti-tiroglobulina) nu se pot tine sub control cu vreun tratament si, de altfel, nici nu e acesta obiectivul terapiei; oricum, auto-anticorpii dvs nu determina aceeasi boala la fat;

– tiroidita autoimuna trebuie urmarita si, in functie de analize, tratata pe timpul sarcinii; daca aceasta conditie e indeplinita, nu ar trebui sa existe nicun efect advers al bolii asupra sarcinii si fatului;

– sindromul de ovar polichistic, in functie si de severitate, poate fi o cauza de subfertilitate;

– foarte important, nu trebuie neglijata o cauza masculina de infertilitate; e obligatoriu ca sotul sa faca o spermograma;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1478)

ana:

Buna ziua. in urma cu 2 saptamini am fost internata prin urgenta la cardiologie cu fibrilatie atriala. am iesit din criza am fost externata cu tratament sintrom betaloc si amiodarona si mi s-a recomandat consult endocrinologic. tsh=3.11(0,27-4.20)ft4=13.44(12.00-22.00)atpo=6.87(0.00-34.00)calcitonina=0.50(sub 9.82)tiroglobulina=94.51(3.5-77). ecografie:LD 17.4/22/44 structura intens neomogena hiperecogena cu multiple plaje hipoecogene formatiune hipoecogena neomogena 7.3/6.9mm cu microcalcificari in interior cu vascularizatie intra si perinodulara intensa cu aspect elastografic mixt scor 2/3. LS 16/20,5/40mmcu aspect asemanator neomogen intens hiperecogen cu multiple microplaje hipoecogene o microformatiune4.8/4.6mm hipoecogena neomogena cu vascularizatie predominant perifericacu aspect elastografic mixt scor 2.vascularizatie global accentuata fara adenopatii cervicale.trebuie sa merg din nou la dna dr cu rezultatul analizelor saptamina viitoare. Am 52 ani 158cm si52 kg histerectomie totala acum 5 ani pt fibrom si in vara un episod depresiv minor tratat 2 saptamini. acum iau tratamentul pt inima sunt slabita nu am energie si spaima sa nu intru iar in fibrilatie. tensiunea si pulsul sunt cam scazute (TA sub 11 uneori si pulsul in jur de 50.tot saptamina viitoare trebuie sa merg si la cardiolog. va rog sa lamuriti va rog cit e de grav si daca exista riscul ca acele formatiuni vazute la ecograf sa fie cancer daca tiroglobulina e crescuta. va multumesc anticipat.

Raspuns:

– amiodarona este un medicament care poate produce disfunctie tiroidiana atat cu exces (hipertiroidie), cat si cu deficit (hipotiroidie) de hormoni tiroidieni; mai mult, poate determina aceste dezechilibre prin mai multe mecanisme diferite, ceea ce complica de multe ori diagnosticul;

– in cazul dvs, deocamdata functia tiroidiana este normala, dar aspectul ecografic este sugestiv pentru o forma de tiroidita (inflamatie tiroidiana); avand in vedere ca tratamentul cu amiodarona a fost initiat doar de 2 saptamani, este putin probabil ca acesta sa fie cauza tiroiditei, mai degraba fiind vorba de o o problema preexistenta; importanta acestui fapt este ca riscul unei disfunctii tiroidiene indusa de amiodarona este substantial mai mare daca exista deja o patologie a acestui organ;

– investigatiile de laborator ar trebui completate cu masurarea T3, TRAb si a anticorpilor anti-tiroglobulina;

– functionarea tiroidei ar trebui verificata la 6-8 saptamani; un tratament va fi necesar cand/daca apare hipo- sau hipertiroidismul;

– cardiologul, in masura posibilului, ar trebui sa se gandasca la o alternativa de tratament pentru amiodarona;

– nodulii descrisi la ecografie necesita doar urmarite ecografica; masurarea tiroglobulinei nu da detalii privind natura benigna/maligna a acestora;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

« Postari mai noiPostari mai vechi »