Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1938)

January 27, 2019

Florina Tascu:

Buna ziua
In anul 2000, in urma unui control si a unei scintigrafii, am fost diagnosticata cu “gusa chistica avida de iod”. Am urmat un tratament cu iodid, iar dupa tratament am facut noduli. In 2004, aveam 4 noduli asezati ca o salba. Din 2004 pana in 2014 am facut un tratament cu Eutirox 100, cu mici intreruperi. In 2013 am avut 2 socuri mari, decesul mamei si soacrei mele, la o diferenta de 6 saptamani, iar nodulii s-au inmultit. Acum sunt 6 pe partea dreapta si 5 pe partea stanga. Din 2014 nu nu am luat decat Modifilan 500, cu unele intreruperi, deoarece in Romania nu se mai gaseste. Ma simt bine,iar nodulii nu au mai crescut.. Din 2014 pana in prezent, am mers in fiecare an la control endocrinologic, iar la ultimul, Octombrie 2018, nodulii au dat un pic inapoi. Problema mare este ca am facut analiza “marker tumoral”.
Calcitonina este 71.66, in contiitile in care trebuie sa fie mai mica decat 9.82. TSH 0.49 VAL REF. 0.16 – 3.94
FT4 17.22 VAL REF. 11.5 – 19.06 Am intrerupt Modifilanul, iar in 10.01.2019 am repetat analizele: Calcitonina 97.11 VAL REF. < 9.82
TSH 0.778 VAL REF. 0.27 – 4.2
FT4 17.17 VAL REF. 10.6 – 22.07
FT3 4.95 VAL REF. 3.9 – 6.7 Tiroida este marita moderat in dimensiuni. Nu se descrie efractie capsulara. Va rog mult, daca puteti, sa imi spuneti daca/cum as putea scadea valoarea calcitoninei sau daca trebuie sa ma operez de urgenta?

Mentionez ca lucrez intr-un mediu foarte stresant, sunt la premenopauza cu uter fibromatos. Am 49 de ani.
Cum ar trebui sa procedez? Nu mai pot sa fac ecoterapie?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1937)

Rusu Aida Gabriela:

Buna ziua,
Am 51 ani.Am noduli tiroidieni bilateral,cei mai mari fiind de 5.5/2.5/4.6 mm si 6.6/4.2/8mm
TSH–ul este bun dar Ac Anti TPO este 207.6 UI/mi
La hemoleucograma WBC ,MNO, si NEUT% sunt sub limita iar EOS% si MCH peste limita.
Acum doi ani am avut si lichen plan iar acum am facut al doilea puseu
Este posibil sa mai am si altă boala autoimuna?
Ce analize ar trebui să mai fac?.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1936)

January 17, 2019

Sefora Licsandru:

Buna ziua,domnule doctor!ma numesc Sefora Licsandru ,sunt operata de tiroidectomie totala din 2013,in martie 2014 am facut o singura sedinta de iodoterapie(carcinom papilar,varianta foliculara)si de atunci ma simt bine.Zilele acestea am fost la stomatolog pt ca am un molar de minte ce trebuie extras dar dna dr stomatolog spune ca trebuie sa am acceptul dr endocrinolog pt ca s ar putea sa sangerez puternic.Azi am primit si rezultatele la analizele de sange anuale si vtm este 12,2.valoarea maxima de referinta este 10,4.Credeti ca va fi o problema extractia acestui molar?va multumesc foarte,foarte mult!p.s.eu sunt programata la control la dl dr.Golstein abia in iunie,nu pot lua legatura cu dansul pana atunci.va multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1935)

maria

72 ani, tiroidectomie ptr. carcinom papilar, in vederea scitigrafiei, recomandrea de a exclude din alimentatie fructe si legume colrate natural in rosu se refera si la morcovi, banane rosii, kaki?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1934)

January 5, 2019

Rotaru S:

Buna ziua, d-nule doctor! In urma efectuarii unor analize am avut urmatoarele rezultate:
TSH-5.28 val de referinta (0.35 – 4.94 μUI/mL)
Free T4 – 0.91 val de referinta( 0.7 – 1.48 ng/dL)
Ac Anti-Tireoperoxidaza(TPO)- 651.47 UI/ml val de referita < 5.61 UI/ml.
Considerati ca este nevoie de un tratament medicamentos? Mentionez ca aceste analize au fost efectuate la 9 luni dupa ce am nascut. Pe perioada sarcinii( in trimestrul al II-lea ) am avut urmatoarele valori ale analizelor:
TSH- 2.81 val de referinta 0.55-4.78 μUI/mL
FT4-1.19 ng/dL, val de ref 0.8-1.76 ng/dL
ATPO- 50.0 UI/ml, val de referinta < 35 UI/ml, dar medicul endocrinolog care m-a consultat nu mi-a recomandat niciun tratament. In urma ecografiei am avut urmatorul rezultat: Tiroida cu dimensiuni normale, echogenitate usor redusa, vasc normala, fara adenopatii regionale suspecte.
Bebelusul nu a fost consultat endocrinologic pana acum, considerati ca este necesar? Ce analize ar trebui sa-i fac?
Cu multumiri, Stefania

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1933)

ICA MLADIN:

Buna ziua doresc sa stiu daca sunt bune analizele mele de imunologie este 3,35 si de tiroida TSH 1,73 si FT4 0,991 FSH 6,19 SI PROGESTERON ESTE 0,3 Sunt operata de tiroida extirparea ambilor lobi ca doza de tratament eau in fiecare zi Eutyrox de 1,25 vreau sa stiu daca sunt bine de ceva timp am o durere la piciorul st la genunche deasupra rotulei Va multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1932)

December 23, 2018

Mariana:

Bună seara. Am refăcut analizele și a ieșit în tsh 0,05 val de referință 0.35-2.5. Ft3 și ft4 în valori normale. Momentan iau Novothyral 4 zile 100/20 iar 3 zile 50. Menționez ca sunt și însărcinată, sunt ok analizele? Mulțumesc anticipat.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1931)

Miu Veronica:

Buna ziua, am tiroida scoasă din martie. Intrebarea mea este: daca nu mai iau niciun fel de tratament de specialitate ce se intampla cu organismul meu? Din motive personale nu vreau sa mai iau tratamentul. Va rog sa imi raspundeti dvs, deoarece nu pot sa imi contactez medicul endocrinolog si niciundeva pe internet nu am gasit niciun arricol referitor la o astfel de solutie. Va mulrumesc.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1930)

Liliana Adam:

Bună seara, numele meu este Liliana Adam, am 53 de ani și sunt din Deva.
Am fost diagnosticată cu “gușă multinodulară normofuncțională cu hipercalcemie în observație” din anul 2013. (În anul 2014 am beneficiat și de o histerectomie totală).
D.na dr. endocrinolog mi-a recomandat tratament cu Euthyrox 25mg.(până în 2016), 50 mg. (până în 2018).

În acest an, după evaluarea obișnuită, mi s-a recomandat să nu mai iau Euthyrox, respectiv nici un tratament, deoarece s-au schimbat protocoalele și nu se mai recomandă tratament.
Rezultatul investigației fiind:
FT4 = 12,14
TSH = 1,68
ATPO = 12,27
LD = 9,4
LS = 8,15
Tiroidă hipertrofiată pe seama ambilor lobi cu structură granulară.
La nivelul ambilor lobi există formațiuni nodulare, cele mai mari cu:
d = 2,6/1,7 pol sup LS
d = 3,2/2,9 pol inf LS
d = 3,7/2,9 LD
Întrebarea mea este:
E bine că am oprit brusc administrarea Euthyroxului și să nu mai fac nici un tratament?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Doamne ajută și o seară frumoasă, vă doresc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1929)

December 16, 2018

Serbanescu Gabriela:

Buna ziua
Sunt pacienta operata de tiroida de 3 ani , iau eutirox de 100 și colesterolul meu este mare .-sau mai bine zis foarte mare -263
Ce pot face ?
Menționez ca nu sunt o persoana supraponderala , nu mănânc in exces , nu am trigliceridele sau glicemia mare și totuși ..,
Mulțumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1928)

Maria P:

Bună ziua,

Considerați că la un rezultat TSH 10,75, FT4 în limite normale și anti TPO 924, e necesar un tratament medicamentos? (În anul 2015 am avut TSH 6, în 2016 Tsh 7, în anul 2017 TSH 5, anti TPO 530)

Vă mulțumesc.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1927)

Valentina:

Buna ziua, 
Am fost diagnosticata cu hipotiroidie, pe care am descoperit-o incercand disperata sa aflu cauza caderii masive a parului. Mi s-a prescris Eutirox de 25mg si parea ca T3 SI T4, care erau la 50% din minim, au inceput sa creasca. apoi mi s-a schimbat doza la 50mg si T3/T4 au scazut intr-o luna cu 25% desi administram tratamentul iar caderea parului nu mai avea nici o logica (300 de fire la spalare). In urma cu 6 saptamanani mi s-a schimbat tratamentul cu Novotyral 0,50 mg pe care il tolerez mai bine, insa am facut acum analizele si FT4 este usor sub limita minima la la 3,43 (4,9-12,7) iar TSH 2.27. FT3 este 3.72 (3.1-6,8), T3 este 1 (1,23-3,07) iar T4 este 36,17 (65,65-181,5). Caderea parului continua insa poate s-a redus 15-20%. Pana se administrez acesti hormoni FT4 si FT3 au avut valori normale iar TSH avea valori intre 2.5 si 4 iar de la data administrarii hormonilor (iunie 2018) nu vad nici o schimbare in bine. In cat timp de tratament credeti ca pot ajunge acesti indicatori la valori normale? Este corect acest tratament? Poate fi o dereglare produsa de o alta cauza? se opreste caderea parului daca T3 si t4 ajung la val.normale? Va multumesc anticipat.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1926)

Anghel Elena

Mama mea a fost diagnosticata cu noduli la glanda tiroida va rog sa imi spuneti cat de grava e problema si cum pot fi tratati!Diametrul craniocaudal 46mm,transversal 20mm,antero posterior 23mm asta pe lobul drept ecostructura neomogena,globule scazute si ecogeni cu dimensiuni cuprinse intre 3 mm si maxim 6 mm regiune istmica grosime 8 mm structura cu nodul hipoecogen omogen7,2/10,3 mm situat central…lobul stang craniocaudal 50 mm transversal 23 mm anteroposterior 19,5 mm nodul ecogen 6,7/10,5 mm delimitat partial de un inel hipericogen…va rog din suflet sa imi interpretati aceste analize…multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1925)

December 9, 2018

Catalina:

Buna seara! As avea nevoie de o îndrumare din partea dvs….in urma cu 6 luni am observat că mi-a apărut “brusc” un nodul langa mărul lui Adam vizibil și palpabil. Am făcut un ecograf la tiroida și am mai multi noduli pe tiroida,mai exact 4noduli pe lobul drept din care” o formațiune transsonica”(nu știu exact ce înseamnă)și 2 noduli pe lobul stâng. Doar unul din cei 6 noduli e ieșit din circumferința tiroide (cel vizibil)si are mărimea de 2,5/1,5 cm cu semnal Doppler(iar nu știu ce înseamnă).am făcut analizele următoare :FT4:1,26. TSH:0,553 și ANti_tpo <10. Am fost la un medic endocrinolog care mi_a dat tryrozol 10mg,o pastila pe zi pt 15 zile. Am repetat apoi doar TSH :0,472 și am făcut calcitonina : 4,23si am continuat cu pastilele.Am mereu senzația că mă strânge cineva de gat,mă sufoc,mi-e greu să înghit,mă simt mereu obosita și indispusă!Dna Dr endocrinolog mi-a spus că nu e nici o problema atât timp cât nu doare și nu creste in dimensiuni!
Ce ar trebui sa fac? Sa caut un alt doctor? Sa vad ce-mi spune? Poate fi cancer? Sa iau în continuare pastilele și …atat!? Menționez că nodulul cel vizibil nu e dureros și…nu cred că a crescut!
Vă mulțumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1924)

IoanaNada:

Buna ziua!
Ma numesc Ioana, am 41 de ani și de 6 ani sunt diagnosticata cu hipotiroidie. Urmez tratament cu Euthyrox 75 mg/zi, valorile tsh=2. In 2017 am născut o fetița, pe toată perioada sarcinii tsh=2,2 apoi a crescut la 3,94, am crescut doza de Euthyrox și s-a stabilizat pana la finalul sarcinii in jurul valorii de tsh=0,75. La naștere, valoarea tsh-ului fetiței a fost in limite normale, la fel la vârsta de o luna. Acum are un an și șapte luni și nu i-am repetat tsh-ul de la vârsta de o luna. Care sunt riscurile de a suferi de probleme cu glanda tiroida și cât de des ar trebui sa-i fac analizele? Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noiPostari mai vechi »