Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1634)

February 5, 2017

Cristina Mohor:

Buna ziua .Sunt o pacienta care urmeaza sa fiu operata peste doua saptamani si sunt sigura ca in acea perioada o sa-mi vina ciclul menstrual si nu stiu daca este o problema sau nu .

Raspuns:

– menstruatia nu influenteaza programarea sau operatia (de tiroida, presupun) in sine;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1633)

January 29, 2017

Maria Vasilescu:

Buna ziua,
Am 28 de ani si doresc sa raman insarcinata.
De aproximativ un an si jumătate încercam acest lucru insa sotul meu este plecat din tara cateva luni pe an, deci evoluția încercării nu este permanenta ci întreruptă de 3-4 luni de abstinenta apoi 3-4 luni de activitate.
Acest lucru m-a adus la usa domnului doctor ginecolog care mi-a recomandat următoarele analize ulterior si rezultatele:
Atg 129,1
Tsh 2,780
Free t4 1,10
FSH 10,10
LH 7,02
Estradiol 82,90
Prolactina 9,73
ATPO 64,6
Medicul ginecolog mi-a recomandat un consult endocrinologic deoarece in urma analizelor reiese ca as avea tiroida autoimună.
Imi puteți confirma diagnosticul?
Momentan nu am ajuns la endocrinolog , urmează sa ajung săptămâna următoare la
programare insa as dori si părerea Dvs in urma acestor rezultate.
Nu am variații de greutate, am 61 kg si 1,78, de un an de zile am renunțat la carne( mananc doar peste) , nu imi cade parul, nu sunt obosita, nu am gușă, am menstruație la 29-30 zile aspect si stări normale.
In urma cu aproximativ 4 ani am fost operata la sân de un nodul solid, hipoecogen cu diametrul Max de 35mm orizontal,mobil, contur polilombat situat in cadranul supero-extern sân stâng, in dreptul orei 13, la cca 7 cm de mamelon.
Natura ganglionului a fost benign
Diagnosticul a fost tumora cu evoluție imprevizibila si necunoscuta.
Am si o problema cu tenul ( puncte albe de grăsime dar si puncte negre), am un ten seboreic.
In familie nu am pe nimeni cu afecțiuni de glanda.
Va rog daca ma puteți ajuta cu un raspuns referitor la aceste rezultate la sange.
Va multumesc din suflet!

Raspuns:

– valorile ATPO si ATG (anticorpi anti-tiroglobulina) par sa fie crescute, dar nu se poate preciza exact in ce masura deoarce nu ati mentionat si limitele de normal ale laboratorului; aceste rezultate, intre-adevar, sugereaza o tiroidita autoimuna, dar nu sunt atat de mult modificate cat sa fie un diagnostic cert; investigatiile ar trebui completate cu o ecografie de tiroida;

– indiferent daca e sau nu prezenta o tiroidita autoimuna, la acest moment tiroida dvs functioneaza normal, deci nu este o cauza de infertilitate si nici nu determina vreo alta manifestare (modificari ale greutatii, parului, tulburari de ciclu menstruale, etc);

– e, totusi, important ca un diagnostic cert sa fie stabilit; tiroidita autoimuna este o boala cronica si necesita monitorizare permanenta, mai ales in sarcina; de asemena, in marea majoritate a cazurilor, mai devreme sau mai tarziu, tratamentul devine necesar;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1632)

Miruta:

Buna. Sufar de hipotiroidism si fac tratament cu eutyrox de 75, recent mi-a fost diagnosticat un chist pe ovarul stang de 3/4cm. Medicul mi-a prescris anticonceptionale (Karissa) timp de 3 luni. As vrea sa stiu daca pot sa iau anticonceptionale daca fac tratament cu eutyrox.
Va multumesc.

Raspuns:

– da, nu este nicio problema sa faceti concomitent cele 2 tratamente;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1631)

Maria:

Buna ziua!
In 2010 am fost diagnosticata cu hipertiroidism dupa care am fost operata si mi s.a extirpat lobul drept si istmul. Dupa operatie nu a fost nevoie de nici un tratament medicamentos deoarece lobul stang a preluat foarte bine toate functiile. Anul trecut am fost la un consult endocrinologic iar medicul mi.a recomandat sa fac analizele Tpo si Atpo cand o sa raman insarcinata pt a vedea daca trebuie suplimentat cu iod. Din fericire am ramas insarcinata, dupa calculele mele ar trebui sa am 4 saptamani, iar la control pt confirmarea sarcinii trebuie sa merg abia peste 2 sapt. Puteti va rog sa imi ziceti cand trebuie efectuate aceste analize si daca nu este prea tarziu sa le fac pedste 2 saptamani dupa ce se confirma sarcina? Sunt foarte stresata sa nu afecteze copilul daca analizele nu ar fi bine! Ar fi prea tarziu daca ar trebui sa incep tratamentul cu iod dupa saptamana 7 sau 8 de sarcina? Multumesc!

Raspuns:

– este bine sa faceti analizele (TSH, FT4) cat mai curand si sa ajungeti cu ele la endocrinolog; tratamentul, daca va fi cazul, trebuie inceput cat mai repede;

– masurarea anticorpilor (ATPO si ac anti-tiroglobulina) este indicata daca exista un istoric sau o suspiciune de boala tiroidiana autoimuna; in sine, aceste rezultate  NU arata necesitatea suplimentarii cu iod;

– daca e cazul, pe timpul sarcinii tratamentul se face cu hormon tiroidian (levotiroxina – T4); iodul se suplimenteaza de rutina, dar nu este tratamentul principal al unei eventuale hipotiroidii de sarcina;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1630)

Alina:

Buna ziua,d-nu-l Dr!Am 6 sapt de la procedura cu iod radioactiv și d-na Dr endocrinolog la care sunt in evidentă mi-a zis sa fac analizele FT4,TS[H] acum la 6 sapt in condițiile in care cei de la Cluj mi-au zis sa le repet la doua luni după ionizare,adică pe 13 feb.le-am făcut acum la 6 sapt și rezultatele sunt următoarele:TSH 0,047 limita fiind 0,27-4.2. Și FT 4 este 17,6 iar limita este 10.6-22,7.intrebarea este cum sunt rezultatele?si dacă acestea indica ,cum ca ar mai fi nevoie de o noua doza de iod?Multumesc anticipat!!

Raspuns:

– in primul rand, presupun ca tratamentul cu iod radioactiv a fost administrat pentru un cancer tiroidian si nu pentru hipertiroidie; raspunsul meu se aplica doar acestei situatii;

– aceste analize se fac pentru ajustarea dozei de levotiroxina (Euthyrox) si NU arata in niciun fel raspunsul la tratamentul cu iod radioactiv, deci nu dau nici informatii privind necesitatea altei doze; in functie de tipul de tumora si de extensia bolii, poate fi nevoie de o supresie mai mult sau mai putin aceentuata a TSH-ului; altfel zis, valoarea obtinuta (0.047 μUI/ml) poate fi adecvata sau prea mica;

– (1)rezultatul histopatologic, (2)ecografia cervicala facuta dupa operatie si (3)testele de laborator (TSH, tiroglobulina, anticorpii anti-tiroglobulina) efectuate pe intreruperea tratamentului, inaintea administrarii iodului, sunt cele mai importante elemente care sugereaza daca inca o doza de iod va fi necesara;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1629)

Cristina L.:

Buna seara,
După operatia de tiroidectomie totala (10.01.2017) , deasupra tăieturii s-a format ceva foarte dur. Cam 4 cm latime si 3 lungime. Trebuie să mă îngrijoreze?
Multumesc anticipat.

Raspuns:

– cel mai probabil e o zona de edem care se va retrage treptat de sine; totusi, daca creste progresiv, se inroseste, doare mai tare sau sangereaza, e mai bine sa va vada chirurgul care v-a operat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1628)

Ulici Gheorghe:

Am 68 de ani,sex masculin.Carcinom papilar operat in urma cu 20 de ani – extirpata tiroida, iod radioactiv, pana in prezent tratament substitutiv cu 150 micrograme Euthyrox. De cativa ani, la 8 – 10 luni distanta, retin apa multa in organism. De cateva luni iau diuretic zilnic (Diurex, cateodata Nefrix). Ionograma (AVL 9180) indica: Clor 103.0, Potasiu 5,7 si Sodiu 141.0. Ultimul profil tiroida (Cobas e411_ECLIA) proba biologica – ser, arata: TSH mai mic de 0.005, Free T4 23,51 iar Ac anti Tiroglobulina 24,72.
Cat ar trebui sa fie in speta valoarea TSH si la cat ar fi corect sa reduc doza zilnica de Euthyrox: 100 sau 125 micrograme ? Dupa cat timp sa repet TSH si FT4 ?
Ecografia tiroidei din fericire nu indica resturi sau recidiva tumorala locoregionala. Multumesc mult.

Raspuns:

– daca in tot acest interval, de la operatie pana in prezent, nu a existat nicio suspiciune pentru persistenta sau revenirea carcinomului papilar, doza Euthyrox se poate ajusta (scadea) astfel incat nivelul TSH se se regaseasca in limite normale; de retinut, tratamentul cu Euthyrox nu determina in mod direct retentie de sare (si apa) in organism, nici chiar in doze crescute;

– ajustarea dozei trebuie facuta doar in cadrul unui consult/control; sunt si alte aspecte care trebie luate in considerare, nu doar rezultatele analizelor;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1627)

Lascu Margheta:

Buna ziua
In urma efectuarii unor analize, nepoatei mele de 11 ani i au iesit tsh 3.55,anti tiroglibulina 8.17, anti tpo 14.39,ft4 1.63, colesterol seric 206.restul analizelor normale.in luna octombrie,cind am facut prima data analizele tsh era 5.95.de azi am inceput sa i dau copilului eutyrox de 25.credeti ca de acum va fi dependenta de medicament.sau valorile se pot regla?

Am revenit cu intervalele de referinta după cum mi ați spus pentru nepoțica mea de 11 ani.
La analizele din ianuarie 2017:
-la tsh 3.55 e subliniat cum ca nu ar fi normal (intervalele de referinta la 1-12 luni: 0.8-8.2,1-4 săptămâni: 1.7 -9.1,copii:1-4 zile :1-39,adulți: 0.44- 3.45)

La antitiroglibulina 8.17, valori < 4.
Ft4 1.63, interval 0.8-2.0
Anti TPO 14.39, valori < 20.
Colesterol seric total 206, interval de referință : 140 -200.

Mi s a recomandat sa I dau eutyrox de 25 si pentru ca a depus 2 kg in 4 luni.i am dat o zi copilului pastila și se plângea seara ca o strânge de git ca o gheara.acum vorbește răgușit.

În luna octombrie 2016, cind I s au luat prima data analize, -laboratorul e același,cu același intervale de referință ca mai sus -, tsh era 5.95.dar s a considerat ca a ieșit așa mare pentru ca era foarte speriata de injecție.
Ft4 1.61.
HGH 1. 37 interval de referință 0-10
IGF1 122 interval 11 ani 111- 551.

Raspuns:

– copii pot avea tranzitor valori ale TSH pana la 8-10 μUI/ml FARA ca asta sa arate o hipotiroidie propriu-zisa; in aceste situatii se prefera de regula spravegherea, fara tratament;

– valoarea anticorpilor anti-tiroglobulina este doar putin peste limita, deci nu indica fara dubiu o tiroidita autoimuna; ar trebui facuta si o ecografie de tiroida, care poate orienta diagnosticul;

– diferenta esentiala care trebui facuta in cazul nepoatei dvs este intre o crestere tranzitorie a TSH (trebuie doar monitorizare, fara tratament la TSH mai mic de 8-10 μUI/ml) si o tiroidita autoimuna (tratamentul permanent poate fi necesar);

– nici raguseala, nici “stransul e gat” nu au vreo legatura cu tratamentul cu Euthyrox;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1626)

January 22, 2017

Madalina:

Buna seara!
Domnule doctor va rog, daca se poate, sa ma ajutati sa inteleg urmatorul rezultat HP.
Dupa tiroidectomie totala am fost externata cu mentiunea pe biletul de iesire din spital: ” Gusa polinodulara. Macronodul LDT.”
Raportul de investigatii anatomopatologice arata:
1. GPN cu noduli de tip adenom folicular cu celularitate de tip oxifil, cu arii epiteliale hiperplazice cu aspect hiperfunctional, hemoragii, siderofie, capsula fina scleroasa.
2. Mic limfoganglion periistic cu aspect reactiv.
In acest moment sunt foarte speriata. Nu inteleg de ce in rezultat nu se face referire la macronodul si nu sunt specificate dimensiunile nodulilor gusei. Diagnosticul primit este grav? Ar trebui sa urmez chimioterapie sau nu se mai poate face nimic? Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– nu este niciun motiv de ingrijorare, rezultatul descrise o gusa nodulara benigna; dimensiunile exacte ale nodulilor nu sunt atat de importante (oricum se cunosc din masuratorile ecografice dinaintea operatiei), mai ales cand e vorba de o gusa benigna;

– ganglionul limfatic periistmic este inflamator, adica benign;

– singurul tratament pe care trebuie sa-l urmati este cel substitutiv, cu levotiroxina;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1625)

Mirela P:

Am 56 ani, nu am in istoricul familiei cazuri de cancer de tiroida; am intrat la menopauza la 45 ani; am osteoporoza, am facut tratament 8 ani, iar ultimii 2 ani am facut Prolia; acum 2 ani urmare a unui PTH de 120 (care ulterior s-a normalizat cu administrare de CalDVita si suspendare Prolia)si mi s-a recomandat sa fac ecografie tiroidiana unde s-a depistat gusa polinodulara, cu unul dintre noduli de 2,7 x 1,8 cm; acestia au fost urmariti la fiecare 6 luni, fara modificari; in Nov la ultima ecografie s-a determinat marirea cu 1,7 mm a nodulului dominant si aparitia unui microganglion de 3mm. mi s-a indicat punctie cu ac fin.
Rezultatul este:
Pe in fond hemoragic vechisi inflamator cronic sclerocicatricial se identifica relativ frecvente grupuri epiteliale micromezofoliculare si parcelar de tip oxifil compact, trabecular, cu moderata pluristratificare epiteliala intrafoliculara, discrete si parcelar moderata discoezivitate, anizocitoza si anizocarioza moderata, hipercromie nucleara, rare incluzii si incizuri nucleare, colloid densificat centrofolicular insotit si de microcalcificari
nodul cu moderat risc proliferative (25-20%) aspect dens cellular follicular bine diferentiat; Bethesda 4
As aprecia in comentariu asupra acestei determinari si in sfat daca tiroidectomia este neaparat indicate sau exista si alte investigatii ce se pot face inainte.
Multumesc.

Raspuns:

– rezultatul la punctie spune, in esenta, ca exista un risc apreciabil (20-25%) ca acel nodul sa fie malign; in aceste conditii, desigur ca indicatia chirurgicala este indicata; NU exista investigatii suplimentare a caror rezultat sa poata schimba aceasta indicatie;

– de altfel, singurul mod de a afla cu certitudine natura acelui nodul este indepartarea chirurgicala si examenul histopatologic ulterior;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1624)

Cojocaru Alina:

Buna [ziua] . Acum 3 ani la un banal ECO mi s-a descoperit un nodul la gat. Timp de 3 ani l-am ținut sub control cu ECO si analize. Acum dupa 3 ani mi-am schimbat medicul endocrinolog , care la ECO mi-a spus ca nu ii place culoarea, forma si ca a crescut in ultimile 7 luni de la sub un cm la un cm. Mi s-a dat sa fac o scintigrafie. Iar rezultatul este:tiroida cu poziție normala si dimensiuni crescute , prin hipertrofia ambilor lobi.Captare de intensitate crescută si distribuție neomogenă a RF pe întreaga arie, pe fondul căreia se evidențiază prezenta a 2 zone hipocaptante, localizate:1/3 inf LTDsi pol inf LTS ,paraistmic( nodui reci);fond peritiroidian de intensitate redusă . Concluzii :gușă hipercaptanta,polinodulara, cu noduli ,reci,. Mi s-a dat ca si tratament eutyrox de 25 mg si selenium de 200 mg… Le-am luat doar o sapt ,apoi am oprit tratamentul ca auzeam in stânga si in dreapta ca trebuie sa ma operez . Ce părere aveti? Multumesc .

Raspuns:

– daca nodulul arata ingrijorator la ecografie si are cel putin 1 cm in diametrul maxim, ar trebui facuta o punctie cu ac subtire; aditional, ar trebui masurat nivelul calcitoninei (marker tumoral); in niciun caz nu as recomanda direct operatia pentru un nodul tiroidian atat de mic;

– daca testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) sunt in limite normale, nu cred ca tratamentul prescris va fi de vreun ajutor;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1623)

January 14, 2017

Alexandra:

Buna ziua! Am fost operata la glanda tiroida si dupa operatie am luat pastila cu iod radioactiv. Acum dupa un an si sapte luni am ramas insarcinata. Este vreo lroblema as putea duce sarcina pana la sfarsit? Va multumesc

Raspuns:

– la peste 1 an de la tratamentul cu iod radioctiv sarcina este sigura;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1622)

Ologeanu Camelia:

Bună ziua. Am fost diagnosticata cu cancer tiroidian papilar varianta foliculara cu celule oxifile, în urma tiroidectomie totale. Stadiu PT1bm, stadialitate PNX, stadialitate agregate. ST1, grad diferentiere G1,,alte date prognostic RX. Parenchim de fond polinodular anizofolicular cu epitelii izolate cu aspect hiperfunctional. Cod morfologic M8340/3. Ce înseamnă acest lucru? Iodul radioactiv activ este util în cazul de fata, dacă nu ce altă alternativă de tratament există?

Raspuns:

– mult mai util era daca ati fi precizat dimensiunea si localizarea focarului de carcinom, in locul codurilor anatomopatologice;

– carcinoamele tiroidiene cu celule oxifile au o capacitate ma redusa de a capta iodul, deci raspund mai slab la tratamentul cu iod radioactiv; cu toate astea, acest tratament se utilizeaza deoarece raportul risc/beneficiu este totusi bun;

– nevoia pentru tratamentul cu iod radioactiv este dictata de numarul, dimensiunea si localizarea focarelor de carcinom din glanda tiroida;

– alternativele de tratament depind de stadiul bolii; daca exista resturi tiroidiene semnificative sau ganglioni limfatici invadati se poate reinterveni chirugical; in cazuri avansate de boala se poate recurge la iradiere conventionala sau chimiorerapie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1621)

Giorgiana:

Buna seara,d.le doctor.Sunt pacienta de la raspunsul cu nr.1613 si revin si eu cu rezultatul unor analize recomandate de d.voastra.Astfel TRAb-0,33 (negativ fiind considerata valoarea mai mica de 1U/L) iar TSH-0,002 (0,55-4,78).Va rog mult sa.mi spuneti ce considerati ca ar trebui sa facin continuare.Multumesc mult

Raspuns:

– in principiu, acest rezultat exclude boala Basedow-Graves;

– daca nu apar: scadere ponderala, tremor al axtremitatilor, insomnie, transpiratie excesiva, palpitatii si tahicardie (puls mai mare de 90 batai/minut in repaus), cred ca este suficienta monitorizarea fara tratament, cu repetarea TSH, FT4 si T3 peste 4-6 saptamani; daca apar manifestari clinice ale excesului de hormoni tiroidieni ca cele descrise mai sus, se poate incepe un tratament cu beta-blocant pentru controlul acestora;

– de asemenea, o ecografie de tiroida este recomandata;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1620)

Savin Carmen:

Am facut un ecograf la glanda tiroida in urma caruia mi-au iesit mai multi noduli din care unul de 1,13cm.Am facut analize iar valorile ar fi urm.:
TSH-0,24 (0,4-4)
FT4-1,18ng/mL (0,8-1,9)
FT3-3.29pg/mL(1.8-4,2)
Anti-Tiroglobulina<20 (<40)
Anti-Tpo<10 (<35)
Calcitonina<2(<5)
Precizez ca am 48 de ani,iar acum 2 ani am fost operata de histerectomie totala cu pastrarea ovarelor.Cei mai rau ca de atunci ma ingras f. tare.In prezent am 1,70cm si 95 de kg.
Va rog din inima o evaluare de catre un medic endocrinolog al celor prezentate.Va multumesc!

Raspuns:

– cand vorbim aspectul ecografic al nodulilor tiroidieni, in afara dimensiunii acestora (care este un parametru important), conteaza si alte elemente; astfel, un nodul relativ mic, cum e si in cazul dvs, poate avea un aspect tipic pentru un nodul benign, cum ar fi un chist simplu sau un nodul spongiform; sau, in ciuda dimensiunilor modeste, poate avea elemente ecografice de suspiciune pentru o neoplazie tiroidiana; ceea ce vreau sa spun e ca dimensiunea in sine nu e suficienta pentru a orienta diagnosticul;

– urmatorul pas ar trebui sa fie o scintigrafie de tiroida deoarece nivelul TSH este usor subnormal, ceea ce poate arata ca unii dintre acesti noduli sunt autonomi; in functie de rezultatul scintigrafic si de detaliile ecografice se poate opta pentru monitorizare, completarea investigatiilor sau initierea unui tratament;

– pe baza rezultatelor prezentate va pot spune ca nu exista o cauza tiroidiana pentru cresterea in greutate;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

« Postari mai noiPostari mai vechi »