Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Raspunsuri la intrebari (84)

January 16, 2010

Lora:

Am 30 de ani si in noiembrie am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, cu valori normale ale f3+f4, dar cu TSH putin marit (de 6,2). Mi s-a presscris tratament cu Eutyrox, 1 pastila si jumatate pe zi, timp de 6 saptamani. Am refacut analiza de TSH, dupa 6 saptamani, iar valoarea TSH a scazut mult prea mult (0.09). Sa fie doar din cauza medicatiei ? Este doza prea mare ? Imi doresc mult un copil, sper sa nu fie probleme din cauza asta ! Va multumesc

Raspuns:

– la momentul diagnosticului (noiembrie), dvs va aflati intr-un stadiu incipient al tiroiditei, de hipotiroidie subclinica; asta inseamna ca productia de hormoni tiroidieni este mentinuta in limite normale cu pretul unei stimulari mai puternice prin intermediul hormonului hipofizar TSH;

– tratamentul uzual la aceste nivel al TSH este de 25 micrograme de Euthyrox zilnic; nu este necesara o doza mai mare deoarece tiroida este doar usor afectata la acest moment;

– comprimatele de Euthyrox sunt in concentratie de 25, 50 si 100 micrograme; nu ati precizat cat luati dvs; avand in vedere ca nivelul TSH a scazut sub limita inferioara a normalului, probabil ca doza este excesiva, iar tratamentul trebuie modificat, in urma unui consult endocrinologic;

– este indicat sa nu ramaneti insarcinata pana nu se echilibreaza functia tiroidiana; pe parcursul sarcinii necesarul de hormoni tiroidieni creste si, de aceea, doza de Euthyrox se mareste de obicei, cu supravegherea nivelului TSH; acesta, optim, nu ar trebui sa depaseasca un nivel de 2.5 mcUI/ml pe timpul sarcinii;

Dr. Claudiu Tupea

Raspunsuri la intrebari (83)

January 13, 2010

Elena:

Buna ziua
Domnule Doctor,

Ma numesc Elena, am 46 ani, in 1 noiembrie 2009, acum 2 luni si 10 zile, am fost diagnosticata cu Basedow in urma analizelor: tsh: 0,0008 uU/ml (0,49-4,67: valori normale) si anti corpi anti TPO 0,7 IU/ml (< 5,6 IU/ml: valori normale).- laborator Bioclinica. Initial am facut echografia si medicul a scris : volum normal- structura moderat neomogena sugestiva pt o tiroidita cr. autoimuna.

M-am prezentat la medic in urma problemelor aparute in septembrie 2009: insomnii- nu am dormit aproape deloc, vise urate, stari de anxietate, palpitatii la inima, tremuratul membrelor, probleme de concentrare, am slabit 5 kG de la 52,5 la 47,5 Kg in 2 luni la inaltimea 1,63.
Am primit ca tratament Thyrozol 10 mg X 3 ori pe zi si distonocalm (distonocalmul nu l-am luat, ma oboseste). Tratamentul cu Thyrozol l-am urmat intocmai.
Dupa 1 luna in 2 decembrie analizele au fost : TSH : 0,006 uUI/ml (valori normale0,027 -4,2) si FT4 : 32,52 pmol/L (valori normale :12-22) – laborator SYNEVO, mi s-a spus sa continui cu tratamentul cu Thyrozol 10 mg X 3 zi, ceea ce am si facut.
In 12 ianuarie 2010, dupa 1 luna 10 zile analizele sunt TSH : 0,005 uUI/ml si FT4 : 14. (laborator Synevo)
La medic urmeaza sa ma prezint peste cateva zile.

Mai am probleme cu ochii: sindromul ochiului uscat si simt corp strain in ochi, am fost la oftalmolog, problemele pot sa fie de la tiroida dar si de la o conjunctivita pe care am avut-o un pic inainte.

Sunt nedumerita cum a evoluat FT4 fata de TSH.
Voi ajunge la operatie? De tratamentul cu iod mie frica din cauza ochilor. ( Medicul la primul consult mi-a spus ca sunt in stadiul ca nu ma opereaza nimeni, la al doilea consult, ca nu am nevoie de operatie.)
Dvs. ce tratament, eventual analize imi recomandati?

Mentionez ca pana acum nu am avut probleme de sanatate(exceptie o conjunctivita cu ceva probleme acum 2 ani, de cand am ramas cu sensibilitate) Am avut un somn excellent 8 ore pe noapte ( exceptie de doua ori 5 nopti in toata viata).
In perioada tratamentului dorm aprox 3-4 ore, iar in cele 2 luni si un pic de tratament am pus la loc kg pierdute.

Va multumesc

Raspuns:

– aspectul ecografic precum si valoarea initiala a TSH pledeaza intr-adevar pentru diagnosticul de boala Basedow-Graves, iar tratamentul cu antitiroidian de sinteza (Thyrozol) este abordarea standard in asemenea cazuri; evolutia analizelor dvs sub tratament nu este neobisnuita; atunci cand TSH-ul a fost supresat o perioada lunga de timp de nivelurile mari ale hormonilor tiroidieni prezinta o latenta (de la cateva saptamani pana la 6 luni) pana revine la normal, chiar daca nivelul hormonilor tiroidieni (FT4 in cazul dvs) s-a normalizat deja; la acest moment doza de Thyrozol se pote reduce (de catre medic) la una de intretinere (in jur de 10 mg in cele mai multe cazuri), urmand ca nivelul TSH sa se normalizeze in saptamanile uramatoare; dupa echilibrarea functiei tiroidiene sunt necesare controale periodice, deoarece evolutia bolii este imprevizibila;

– boala Basedow este caracterizata, in afara hipertiroidiei, si de afectarea oculara caracteristica; mai multe detalii aici; simptomele pe care le descrieti pot indica prezenta acestei afectari oculare; in orice caz, daca nu exista exoftalmie (iesirea in afara a globilor aculari) si/sau diplopie (vedere dubla), pare sa fie o forma usoara care nu contraindica tratamentul cu iod radioactiv; eu as recomanda si masurarea nivelului TRAb (anticorpi specifici bolii Basedow-Graves), pentru a fi sigur ca problemele oculare se leaga de afectiunea tiroidiana si nu de conjunctivita anterioara; in cazul oftalmopatiei din boala Basedow se recomanda monitorizarea de catre un oftalmolog cu experienta in asa ceva;

– exista doua tratamente definitive pentru boala Basedow: chirurgia si iodul radioactiv; daca volumul tiroidian nu este semnificativ crescut si afectarea ochilor este usoara-moderata se poate opta pentru iod radioactiv; pentru operatie nu sunt limitari legate de oftalmopatie sau marimea gusii; indiferent de metoda utilizata, este obligatoriu ca functia tiroidiei sa fie normalizata (TSH in limite);

– repet un lucru extrem de important: nu recomand si nu modific tratamente pe site-ul tiroida.ro; raspunsurile nu inlocuiesc consultul endocinologic si investigatiile de specialitate;

Dr. Claudiu Tupea

« Postari mai noi