Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

solutiahipotiroidei.info

July 9, 2010


Later-edit: Site-ul (solutiahipotiroidei.info) despre care este vorba in acest articol nu mai apare online. Dar, pentru ca site-uri asemanatoare, care dezinformeaza grav pacientii in scopul obtinerii de bani, inca exista, aceasta postare ramane  pe blogul meu.

Site-fantoma, fara niciun fel de informatii reale (un simplu prenume este complet irelevant) despre autori, in special calitatea in care fac afirmatiile respective. Beneficiaza de link platit, ceea ce-l face sa iasa primul la diverse cautari a unor termeni (de ex. tiroida) specifici pe Google. Informatiile pseudo-medicale vehiculate sunt false la modul grosolan, slujind unui scop pur comercial: vanzarea unei asa-zise solutii minune impotriva hipotiroidiei. Cel mai important aspect este ca prezentarea cu buna-stiinta, sunt convins, a unor astfel de date poate induce pacientii in eroare, cu intarzierea diagnosticului si a tratamentului corect si complicatii potential grave asupra sanatatii. Nu este de ignorat nici achitarea (pierderea – n.m.) unei sume de bani pentru o “carte” nu doar inutila ci si periculoasa.

Pentru exemplificare voi comenta pe scurt cateva citate luate de pe respectivul site:

1. “Descopera Adevarul Despre Hipotiroida, Pe Care Medicii Si Farmacistii Se Roaga Sa Nu-l Aflii Niciodată!”

Medicii si farmacistii, oameni cu studii superioare de specialiate de mai multi ani (minimum 5 ani pentru farmacisti, 6 pentru medici), care isi asuma deschis identitatea in exercitarea profesiei, ascund de publicul larg solutia miraculoasa pentru hipotiroidie. In schimb, un site obscur de pe internet, unde nimeni nu spune cine este in mod clar, va vrea binele si se da peste cap sa va scoata din conspiratia celor de mai sus.

2. “Fara tratamente dure, fara exercitii extenuante, fara fizioterapie, fara toxicitate, fara chimicale, 100% natural si sigur!”

Tratamentul hipotiroidiei consta, in aproape toate cazurile, in administrarea zilnica a unui singur comprimat de l-tiroxina, dimineata, pe nemancate. L-tiroxina este identica cu hormonul uman, este bine tolerata si efectele secundare, atunci cand se foloseste doza corecta, sunt rare. Nu exista “tratamente dure”, “exercitii extenuante”, fizioterapie in tratamentul hipotiroidismului.

3. In acest caz, probabil te confrunti cu urmatoarele simptome acum…

Oboseala cronica• Castigare in greutate

Fata umflata

• Depresie

Reflexe incetinite

• Dureri de muschi, crampe sau slabire fizica

Apetit sexual in scadere

• Menstruatie abundentaTensiune premenstruala

• Absenta perioadelor

Pierderea apetitului

• Constipare

Pierdere de memorie

• Dificultate de concentrare

Piele uscata, care te ustura

• Si multe altele…”

Toate cele enumerate mai sus sunt semne si smptome nespecifice, nu arata prezenta unui deficit de hormoni tiroidieni, cel mult unele dintre ele pot sugera o asemenea afectiune. De fapt, aceste probleme sunt foarte frecvente in populatia generala si in cele mai multe cazuri nu sunte determinate de hipotiroidie.

4. Sunt sigur ca medicul d-voastra face ce poate sa va vindece. Cei mai multi doctori asta fac.
Dar ei sunt pregatiti sa controleze boala..nu sanatatea.”

Cum ramane cu doctorii si farmacistii care se roaga sa nu afli secretul? S-au razgandit deja?

5. “Medicamentele cele mai intalnite, si care sunt prescrise pentru hipotiroida sunt thyrozol si eutirox.”

Cum poate avea cineva o opinie ferma impotriva unor medicamente in conditiile in care nu le poate scrie numele corect? Fiind denumiri comerciale, se scriu cu majuscula, iar “eutirox” este de fapt Euthyrox. “Hipotiroida” nu este un termen medical, corect este hipotiroidie sau hipotiroidism. Nu acceptati sfaturi medicale de la indivizi care sunt vehementi impotriva medicamentelor dar nu stiu formula apei, cate valente are carbonul sau, mai rau, sa scrie pur si simplu corect.

6. “Sigur, aceste medicamente pot ajuta corpul sa inlocuiasca hormonii care nu mai sunt produsi, dar chiar si asa nu are eficienta in 100% din cazuri. In plus nu este o solutie pe termen lung, care sa-ti vindece tiroida si o sa-ti redea sanatatea perfecta de dinainte.”

Nimic nu are eficienta in 100% din cazuri, intotdeauna vor exista si exceptii, complicatii, etc. Nu exista remediu, cel putin pana in prezent, care sa refaca o tiroida distrusa de un proces autoimun. Celulele care produc hormoni au fost inlocuite de un tesut cicatriceal, fibros. Daca, vorbind strict teoretic, s-ar gasi o cale de regenerare, acelasi proces le-ar distruge din nou.

7. “Numele meu este Dan si practic naturopatia, continuand „afacerea familiei”, cum imi place mie sa o numesc. Am crescut invatand remediile naturale de la o varsta frageda.”

Deci Dan-si-atat, care este naturopat (?), ne indeamna sa nu punem mare pret pe ce spun medicii si sa avem incredere in el, care a invatat “remediile naturale de la o varsta frageda”. Nu ca medicii si farmacistii care au inceput sa invete despre boli si medicamente abia de la 18-19 ani.

8.Hipotiroida si problemele asociate tiroidei va fura viata pe care o meritati. Va suge viata si vitalitatea si va tine departe de viata pe care o vreti.”

Ca sa sintetizez eu intr-o fraza: hipotiroidia si problemele asociate tiroidei va fura viata si va suge vitalitatea. Acesta este nivelul argumentatiei unei persoane care da cu generozitate sfaturi medicale.

9. “Ce sa ceri la un test de sange pentru a determina daca ai hipotiroidism. (important: multi medici vor testa doar o substanta numita TSH, insa aceasta nu da un rezultat concret. Mai sunt doua teste specifice hormonale pe care trebuie sa le soliciti.)

Un tabel in care poti interpreta rezultatele testului. Vei sti cu siguranta daca ai hipotiroidism si cat de sever este.

Inca 4 teste esentiale despre care medicul nu stie, insa vor determina exact ce cauzeaza hipotiroidismul (astfel incat sa-l inversam cum trebuie).”

Pentru a verifica functia tiroidei sunt suficiente doua analize: TSH si FT4 (fractia libera a tiroxinei); masurarea nivelului T3 sau FT3 (fractia libera a triiodotironinei) nu este necesara in marea majoritate a cazurilor la evaluarea initiala. Pentru a determina prezenta unui raspuns autoimun orientat impotriva tiroidei (tiroidita cronica/autoimuna/Hashimoto) se masoara nivelul ATPO si, optional, al anticorpilor anti-tiroglobulina. Important: pentru interpretare se vor utiliza limitele normale ale laboratorului respectiv, deoarece diversele kituri de laborator utilizate pot avea scale ale normalului diferite si acestea sunt comunicate laboratorului odata cu cumpararea kiturilor. Nu interpretati rezulatele conform unui tabel oarecare, care nu poate tine seama de aceste elemente.

Fiind medic, nici eu nu cunosc cele 4 teste esentiale, dar ma indoiesc profund ca exista. Va recomand sa fiti extrem de circumspecti cand cineva arunca cu lejeritate asemena enormitati: “4 teste de care medicul nu stie”. Se merge pe pricipiul ca o gogomanie cu cat e mai mare,cu atat are mai multe sanse sa fie crezuta. Daca medicii nu cunosc aceste teste de unde le stie “Dan”? Invatarea remediilor naturale “de la varsta frageda” presupune si studiul metodelor de laborator, al fiziologiei si fiziopatologiei? Afirmatia dintre paranteze este cea mai amuzanta. Citind-o, am senzatia ca hipotiroidia poate fi inversata nu doar “cum trebuie” ci si intr-un mod complet gresit. Este, fara indoiala, o gandire sanatoasa in domeniul mecanicii, dar fara mare aplicabilitate in probleme medicale.

Exista, pe ici, pe colo si franturi de informatii care pot fi considerate corecte. Nivelul acestora este al unui manual de anatomie de liceu, de altfel sursa cea mai probabila si accesibila.

Va recomand sa nu acceptati astfel de sfaturi medicale, neasumate deschis, fara garantia ca vin de la cineva cu pregatire medicala, care in loc de logica si acuratete medicala vantura principii vagi de genul “intoarcerea la Mama Natura”.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (210)

magda:

buna ziua

am 33 de ani si de curand am facut analizele endocrinologice (primul de altfel) si m-au gasit cu TSH-ul 43.67 si vreau sa stiu de unde a aparut aceasta dereglare – care am inteles ca este cu mult peste maxima normala -4.2.

cat de grav poate sa fie ? :) sper ca nu dau ortu’ popi.

astept raspunsul dvs.

Va multumesc anticipat.

Magda

PS – cred ca e cam stupida intrebarea mea dar…well- aceasta marirea a TSH-ului(aceata dereglare)sta la baza unei alimentatii gresite sau…? se poate regla prin regim alimentar sau tratament non-chimic / naturist??

Raspuns:

– nivelul foarte crescut al TSH arata o hipotiroidie severa; asta inseamna ca tiroida produce cantitati mult mai reduse de hormoni decat necesarul organismului; cauza cea mai frecventa la varsta dvs este o boala autoimuna, tiroidita cronica (Hashimoto); masurarea nivelului ATPO (anticorpi specifici acestui tip de afectiune) va confirma diagnosticul;

– cel putin in sens potential este o afectiune grava, putand conduce, in cazuri extreme, chiar la deces; manifestarile cele mai frecvente sunt determinate de incetinirea globala a metabolismului, cu scaderea generala a calitatii vietii, reducerea capacitatii de concentare si afectarea memoriei, stare de oboseala, afectarea fertilitatii, diminuarea capacitatilor intelectuale, etc; dupa cum vedeti, aceasta problema de sanatate are efecte extrem de diverse si importante;

– aceasta afectiune nu se poate trata prin regim alimentar sau tratament naturist; tratamentul consta in inlocuirea din sursa externa a hormonilor tiroidieni deficitari; va recomand sa faceti cat mai repede un consult endocrinologic in urma caruia sa se initieze tratamentul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (209)

Irina Stanescu:

Buna ziua!
Am 29 ani, 157 cm, 69 kg, fara rude cu boli de tiroida.
In martie anul acesta am suferit un avort spontan, ocazie cu care s-au depistat doua chisturi pe ovarul drept de 3, aproximativ 4 cm. Am efectuat un set complet de analize, printre care urmatoarele:

Free T4: 1.18 (0.70 – 1.48 ng/dl)
ATPO: 3.63 (<5.61 UI/ml)
TSH: 2.9701 (0.35 – 4.94 microUI/ml)
Free T3: 2.16 (1.71 – 3.71 pg/ml)
Ac Antitiroglobulina: 10.19 (<4.11 UI/ml)
(analize efectuate de catre laborator medlife)

In luna iunie am refacut analizele mai sus mentionate, de data aceasta mentinandu-se toate in intervalul de referinta. In speta, ATPO si Antitiroglobulina au avut urmatoarele rezultate:

ATPO: 26 (<34 UI/ml)
Antitiroglobulina: 28 (<115 UI/ml)
(analize efectuate de catre laborator synevo)

Mentionez ca in perioada dintre cele doua seturi de analize nu am efectuat nici un tratament. De asemenea, doresc sa mentionez (nu stiu cat este de relevant) ca in timpul primei sarcini (2007) am luat in greutate aproximativ 26 kg, fara a face excese alimentare. Medicul ginecolog nu mi-a recomandat la vremea respectiva analiza hormonilor tiroidieni si a anticorpilor. De altfel, nu am efectuat niciodata un consult endocrinologic.

Intrebarile mele sunt:

1. Cum ar trebui interpretata valoarea marita a antitiroglobulinei din primul set de analize?
2. In opinia dumneavoastra exista vreo legatura intre aceasta si pierderea sarcinii?
3.Considerati ca se impune o monitorizare periodica a acestor anticorpi, precum si un consult endocrinologic?

Va multumesc!
Cu deosebita stima,
Irina Stanescu

Raspuns:

  1. nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina din primele analize efectuate este nesemnificativ crescut; pentru un diagnostic clar de boala tiroidiana autoimuna (tiroidita cronica) sunt necesare valori de ordinul sutelor de UI/ml;
  2. conform analizelor prezentate nu exista o disfunctie tiroidiana sau o reactie autoimuna orientata impotriva tiroidei; in consecinta, pierderea sarcinii nu are drept cauza o problema tiroidiana;
  3. nu este indicata masurarea repetata a acestor anticorpi; ca o masura de precautie maxima se pot repeta la un an, urmand ca, daca sunt in limite normale, sa nu mai fie necesar alt control; de principiu un consult endocrinologic este indicat inainte de o sarcina, desi analizele efectuate exclud disfunctia tiroidiana (din punct de vedere endocrin cea mai frecventa si potential cea mai periculoasa);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi