Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (237)

August 16, 2010

MARIA BOTOS:

Buna seara,

Va multumesc din suflet pentru raspuns. Sa stiti ca nu m-am documentat
din sursa nesigura. Nu am obiceiul sa citesc decat saituri oficiale si de incredere. Pur si simplu am citit din nou prospectul de la “Euthyrox”, unde scrie ca pentru persoanele cu osteoporoza este contraindicat si ca la persoanele in varsta, predispuse la osteoporoza, sa se faca un test inaite de utilizarea “Euthyroxului”. Evident ca pe loc m-am gandit ca “Euthyroxul” mi-a facut osteoporoza, deoarece acum patru luni cand am inceput tratamentul cu “Euthyrox” nu aveam nimic la coloana vertebrala ! Dvs., daca erati in locul meu,
nu la fel a-ti fi gandit ? Va rog sa ma scuzati si sa nu va suparati pe mine, dar sunt foarte ingrijorata ca daca continui cu “Euthyroxul” o sa se agraveze osteoporoza ! Acum am pus “Nylex” spray in nara si sper ca si la mine va avea efect analgezic, daca nu, am “Mydocalm” de 50mg si o sa iau un comprimat. Sper ca este bun. Mii de scuze daca v-am suparat. Daca se poate, astept raspuns. Va multumesc pentru amabilitate si pentru timpul acordat. Sper sa fiti rasplatit de viata, pentru bunatatea dvs.!

Buna ziua,

Va rog frumos, daca se poate si aveti timp, sa-mi raspunde-ti si la al doilea e-mail, deoarece inca mai cred ca “Euthiroxul” mi-a declansat osteoporoza. Imi este frica sa-l mai iau. Azi este a doua zi ca nu l-am luat. Va rog sa ma intelege-ti. Numai dupa data de 01-09-2010, pot face testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4)si inca doua saptamani pana sunt gata, deci mai am de asteptat o luna ca sa aflu rezultatul si asta ma ingrjoreaza. Va multumesc foarte mult ! Va doresc multa sanatate !

Cu stima,

Marieta Botos

Raspuns:

– osteoporoza nu a aparut, in mod cert, in cele cateva luni de tratament cu Euthyrox; aceasta (osteoporoza) este o afectiune cronica, care, la femei, se dezvolta cel mai frecvent dupa instalarea menopauzei; de obcei, demineralizarea osoasa (mecanismul aparitiei osteoporozei) este un proces lent progresiv, care se intinde pe parcursul mai multor ani; fractura vertebrala a fost doar manifestarea care a evidentiat prezenta osteoporozei;

– nu se pune, sub nicio forma, problema ca m-as fi suparat; cel mult, poate fi vorba despre o dezamagire legata de faptul ca opinia medicului dvs curant (si, poate, secundar, a mea) nu este suficienta pentru a va determina sa urmati tratamentul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (236)

August 14, 2010

BOTOS MARIETA:

Buna seara. AM 61 de ani si in urma cu patru luni am fost diagnosticata cu tiroda autoimuna (hpotiroida) si urmez de trei luni si ceva, tratament cu “Euthyrox 25mcg, o tableta si jumate in fiecare dimineata. De curand am fost depistata si cu osteoporoza si tasare vertebre T10-L1. Pentru osteoporoza am primit ieri, tratament cu “Nylex spray nazal”. Documentandu-ma pe net, am descoperit ca “Euthroxul” este contraindicat in osteoporoza. Va rog frumos sa ma lamuriti dvs., deoarece sunt disperata si nu stiu ce sa fac! Azi deja nu am mai luat “Euthyrox”, dar nici “Nylex spray nazal”. Nu pot sta nici in pat, nici pe scaun, nici sa merg, am niste dureri ingrozitoare! Eventual sa-mi spune-ti dvs. ce sa iau ca nu mai pot traii asa, cu aceste dureri ingrozitoare! Sunt cu psihicul la pamant si gandesc doar negativ si asta stiu ca agraveaza boala ! Va implor sa ma ajutati ! Azi este sambata si nici nu am unde sa apelez ! Mentionez ca acelas medic endocrinolog mi-a prescris ambele tratamente. Astept cu nerabdare raspuns de la dvs.! Va multumesc din suflet !

Cu stima,

Marieta Botos

Raspuns:

– ingrijorarea dvs nejustificata, precum si toate problemele care au decurs de aici, sunt rezultatul unui fenomen din ce in ce mai raspandit: documentarea “abuziva”, din surse neclare, neadptate publicului larg si punerea la indoiala, fara motive obiective de cele mai multe ori, a deciziilior medicale;

– tratamentul cu Euthyrox, atunci cand inlocuieste hormonii pe care o tiroida bolnava nu-i mai poate produce si este administrat in doza corecta, NU ESTE CONTRAINDICAT la pacientii cu osteoporoza; doar excesul de hormoni tiroidieni (fie prin productia excesiva de la nivel tiroidian, fie prin administrarea in cantitati prea mari) poate determina demineralizare osoasa, inclusiv osteoporoza; daca testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) sunt in limite normale inseamna tratamentul care vi s-a prescris nu este excesiv si nu va avea niciun efect negativ suplimentar pe osteoporoza;

– recomandarea mea este sa luati ambele medicamente, asa cum vi s-a indicat; tratamentul cu calcitonina (Nylex) are, in multe cazuri, un efect analgezic la pacientii cu tasari vertebrale; daca durerile sunt severe si persistente, poate fi indicat un tratament supliementar (de ex. antiinflamatoare nesteroidiene) pentru ameliorarea acestora;

– sunt utile in tratamentul osteoporozei si suplimentele cu calciu (800-1000 mg/zi) si vitamina D (800 UI/zi);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (235)

Laurentiu:

Buna ziua,

Ce concluzii as putea trage de la o valoare ATPO de 14 (val maxima = 12)? Am facut analiza si in urma cu un an si jumatate la acelasi laborator si aveam 3.5 pe atunci.

Voi repeta analizele saptamana asta. Credeti ca este posibil sa mi se declanseze o boala autoimuna de tiroida?

Este un motiv de ingrijorare valoarea de 14 sau poate fi o simpla fluctuatie peste normal?

Raspuns:

– acest nivel al ATPO este nesemnificativ crescut peste limita maxima a normalului; o mare parte din populatie (10-20%) prezinta valori usor/moderat crescute ale ATPO fara a face vreodata tiroidita autoimuna; in practica medicala, nivelurile de peste 100-150 UI/ml semnifica, de obicei, prezenta acestei afectiuni;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (234)

August 13, 2010

anadutu:

Buna ziua!

In urma cu 3 luni am fost diagnosticata cu hipertiroidism precum si noduli tiroidieni dar de mici dimensiuni, am facut tratament cu tyrozol de 10 mg/zi si ma simt foarte bine. Am fost la control si medicul mi-a prescris in continuare tyrozol de 10 mg/zi iar TSH-ul este 0.818.
Pana sa iau tyrozol luam pilule cantraceptive si anume Mycroginon.
Intrebarea mea este urmatoarea : Pot lua acum iar antconceptionale desi iau tyrozol? Interactioneaza in vreun fel acestea? Au vreun efect negativ asupra mea?
Precizez ca am 36 de ani, 1 nastere normala si nici un alt fel de boala.
Multumesc anticipat.

Raspuns:

– puteti lua anticonceptionalele impreuna cu Thyrozol-ul; atat timp cat nivelul TSH se mentine normal, vor fi eficiente; poate fi indicat sa se monitorizeze functia hepatica prin masurarea periodica (la 4-6 luni) a transaminazelor (TGO si TGP);

– anticonceptionalele sunt contraindicate la femeile cu varsta peste 35 de ani care sunt si fumatoare; daca va regasiti in aceasta situatie nu ar trebui sa le mai utilizati;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (233)

August 11, 2010

laura:

Buna ziua,

Am 27 de ani si sunt insarcinata in saptamana 35.
Inainte sa raman insarcinata am fost diagnosticata cu Tiroida Hashimoto, astfel Anti TPO = 41 (val normale < 34), TSH, FT4 si FT3 – valori in limite normale.
Medicul meu endocrinolog a decis sa iau Euthirox 25.
Cand am ramas insarcinata am refacut analizele si intrucat toate erau in limite normale (inclusiv Anti TPO= 20 – valoarea normala <34)a fost intrerupt tratamentul cu Euthirox cu conditia sa refac analizele la 6-8 saptamani.
Primul set de analize dupa a iesit tot cu valori in limite (TSH 1 si ceva valori normale 0,27-4,2).
La urmatorul set de analize, desi TSH-ul era tot 1,5 FT4 a inceput sa scada ajungand la limita inferioara adica 12 (valori normale 12-22).
Urmatorul set de analize (din 27.04.2010- adica saptamana 20 de sarcina)a fost ingrijorator (cel putin pentru mine) pt ca FT4 a scazut in continuare ajungand la 8 (valori normale 12-22), TSH 1,07 (val. normale 0,27-4,2), Anti TPO = 20 (<34).
Medicul meu nu a fost ingrijorat de acest rezultat, dat fiind ca tsh-ul era bun dar totusi mi-a reintrodus Euthirox 25.
Dupa 2 luni de euthirox am repetat analizele si am obtinut un FT4 de 8,7 si un tsh de 0,767 (acelasi valori normale).
S-a decis cresterea dozei mele la 50 cu conditia ca repet analizele si tsh-ul nu ajunge sub limita.
Am repetat azi analiza (sunt in sapt 35 de sarcina) si spre marea mea uimire, FT4 nu a crescut ci a scazut la 7.5 iar TSH a scazut la 0,448 (aceleasi valori normale).
Doctorita mea este in concediu pana in septembrie…
nu stiu ce sa fac….. este normal asa ceva?
pot face ceva? va fi afectat bebelusul meu din aceasta cauza?
M-ar ajuta un supliment de iod (mentionez ca nu am luat asa ceva).
multumesc mult de raspuns si ajutor.

Raspuns:

– in marea majoritate a cazurilor, masurarea nivelului TSH este cea mai buna metoda de a evalua functionarea tiroidei; asta inseamna ca o valoare normala arata ca glanda functioneaza bine; acest lucru este valabil si pe parcursul sarcinii; este important de stiut, totusi, ca atunci cand TSH-ul este in limite normale si nivelurile hormonilor tiroidieni (T3 si T4) sunt, aproape mereu, in parametri normali; discordanta care apare in cazul dvs poate avea, in opinia mea, doua explicatii:

  1. o hipotiroxinemie izolata – adica doar nivelul fractiei libere a tiroxinei (FT4) este scazut, cu TSH normal; este neclar (potrivit studiilor facute pana in prezent) daca exista sau nu vreun efect negativ asupra fatului cauzat de aceasta dereglare; in orice caz, efectul asupra dezvoltarii sistemului nervos central, daca exista, este nesemnificativ in conditiile in care in perioada critica (primul trimestru de sarcina) nivelul FT4 a fost normal;
  2. insuficienta tiroidiana secundara – adica o afectare la nivelul hipotalamusului/hipofizei care determina scaderea sintezei de TSH si, implicit, diminuarea productiei de hormoni tiroidieni (cititi aici pentru detalii privind modul in care este reglata tiroida); aceasta este o afectiune rara, care, de obicei, se insoteste si de alte manifestari endocrine si neurologice;

– ar fi util sa se masoare si nivelul fractiei libere a triiodotironinei (FT3), cel de-al doilea hormon tiroidian; un nivel normal orienteaza diagnosticul spre hipotiroxinemia izolata; in acest caz puteti continua tratamentul cu 50 μg/zi de Euthyrox pana dupa nastere; un nivel semnificativ scazut al FT3 sugereaza insuficienta tiroidiana secundara, situatie in care este necesara o evaluare mai serioasa, pentru descoperirea cauzei; in plus va trebui crescuta doza de Euthyrox pentru a normaliza nivelurile FT3 si FT4, indiferent de nivelul TSH;

– o valoare initiala a ATPO de 41 UI/l este nesemnificativ crescuta si nu sustine in sine un diagnostic de tiroidita autoimuna; era indicata o ecografie tiroidiana pentru a vedea daca exista modificari de structura caracteristice pentru aceasta boala; in absenta acestor modificari, diagnosticul initial este foarte improbabil; chiar si acum o ecografie poate fi utila in lamurirea situatiei;

– nu cred ca suplimentarea cu iod la acest moment ar avea vreun efect pozitiv semnificativ; iodul in cantitate foarte mare poate fi chiar nociv;

– intreg raspunsul meu pleaca de la premiza ca analizele prezentate au fost corect lucrate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (232)

monica:

Buna ziua! Sufar de tiroidita autoimuna tsh 5.5, atpo 240 . Mi s-a dat tratament cu euthyrox dar din cauza palpitatiilor nu l-am tolerat. Intrebarea mea este pot sa iau tiroidin care stiu ca este din plante, dar care are si iod? Avand in vedere ca am o tiroidita autoimuna as putea face o reactie alergica la iod?
Multumesc!

Raspuns:

– niciun supliment alimentar nu este echivalent si nu poate suplini tratamentul de substitutie cu hormon tiroidian (l-tiroxina);

– tiroidita cronica nu creste riscul de reactie alergica la iod; totusi, o cantitate mare de iod administrata la un pacient cu aceasta boala poate bloca suplimentar sinteza hormonilor, cu agravarea hipotiroidiei;

– daca au aparut reactii adverse la tratamentul cu Euthyrox se poate incerca administrarea in doze progresiv crescatoare, pentru ca organismul sa se poata obisnui treptat; o posibila schema consta in tratamentul cu 12.5 μg/zi timp de 7-10 zile, urmand ca ulterior sa cresteti la 25 μg/zi; deocamdata, la o valoare a TSH de 5.5 μUI/ml, este suficienta o doza zilnica de mentinere de 25 micrograme de Euthyrox pe zi;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (231)

August 9, 2010

Oana V.:

Buna ziua dl doctor. In urma cu o luna tatal meu, in varsta de 63 de ani a descoperit o mica umflatura la gat in partea stanga, care in timp si-a marit volumul afectandu-i un pic si voce, care a devenit ragusita. Analizele medicale facute au iesit in limitele normale
– TSH – 1.91 (valori de referinta 0.25-4.40)
– FT4 – 1.22 (valori de referinta 0.8-2)
– Anti-TPO – absent (valori de referinta 0-20)
Doctorita de la endocrinologie nu ne-a recomandat niciun tratament ci ne-a indreptat spre operatie.
Am decis sa facem si un ecograf la care am primit urmatorul rezultat:
Lob tiroidian drept – in limite normale.
Istm si lob tiroidian stang – marite cu aspect tumoral, prin prezenta de macronoduli confluati, cu dimensiuni variabile individuale de pana la 1.5 cm, ce contin macrocalcificari polimorfe grupate si cu semnal Doppler intens de tip circumferential cat si central tumoral.
Pachetul vascular carotido-jugular stang cu plan de clivaj fata de structura tumorala.
Adenopatii latero-cervicale stanga, cu dimensiuni de pana la 1.2 cm.
Se recomanda consult oncologic.

Rezultatul de la ecografie din cate imi dau seama si dupa spusele dr care l-a facut nu a iesit deloc bine. Surprinzator ca tiroida functioneaza normal (in urma analizelor facute) de aceea cred ca au fost gresite.
Urmeaza sa venim saptamana viitoare in Bucuresti pentru investigatii mai amanuntite si poate si pentru un posibil tratament.

Ce parere aveti dumneavoastra ca specialist? E grav? Sunt sanse de vindecare? Totusi care sunt explicatii pentru care vocea tatalui meu e ragusita si acuza dureri de ureche in partea stanga? E posibil sa se fi extins?
In familia tatalui meu, respectiv tatal acestuia a murit la varsta de 64 de ani de cancer laringian. E posibil sa fie ceva genetic?
Astept cu nerabdare parerea dumneavoastra si va multumesc mult pentru timpul acordat.

Raspuns:

– prezenta unor noduli tiroidieni care (1) au crescut semnificativ intr-o perioada scurta si care asociaza (2) raguseala si (3) marirea ganglionilor limfatici de aceeasi parte ridica suspiciunea unei tumori maligne de glanda tiroida;

– in primul rand trebuie stablit diagnosticul exact, deoarece la acest moemnt avem doar supozitii; primul pas este o ecografie tiroidiana facuta de un medic endocrinolog (nu oncolog!) cu experienta in aceasta evaluare; daca aspectul ecografic este sugestiv pentru noduli tiroidieni maligni (ecografia descrisa de dvs nu este foarte clara din acest punct de vedere) si/sau aspectul adenopatiilor ridica suspiciunea de metastaza ganglionara (exista anumite caracteristici ecografice caracteristice) se poate recomanda direct interventia chirurgicala, urmand ca examenul histopatologic sa precizeze tipul exact de tumora; daca ecografia nu prezinta aceste elemente de suspiciune se poate opta in prima faza pentru o punctie tiroidiana cu ac fin, in ideea de a evita o operatie nenecesara;

– recomand sa se masoare si nivelul calcitoninei, deoarece, intre diagnosticele posibile, intra si carcinomul tiroidian medular, un subtip mai particular de cancer tiroidian; un nivel anormal crescut al calcitoninei, mai ales daca valoarea este mare, confirma acest diagnostic (carcinom medular) si reprezinta indicatie directa pentru operatie, indiferent de alte evaluari;

– in majoritatea cazurilor de noduli tiroidieni (benigni sau maligni), testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) sunt normale;

– cancerul laringian, din cate stiu eu, nu are o componenta genetica foarte clara, fiind implicati mai mult factorii de mediu (fumat, alcool, mediu toxic, etc); deocamdata, luand in considerare faptul ca ecografia efectuata descrie noduli tiroidieni, cred ca prima pista de evaluat este cea endocrina;

– evident, diagnosticul clar nefiind stabilit, nu va pot spune cat de grav este si care sunt sansele de vindecare; tot ce pot afirma este ca exista motive serioase de ingrijorare si ca evaluarea (eventual asa cum am sugerat-o mai sus) este obligatorie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (230)

August 7, 2010

vio:

buna ziua,
am 34 de ani si sunt diagnosticata cu tiroidita autoimuna din septembrie 2009, cand valoarea TSH a fost 5.33(al normale 0.40-4,67), ATPO 400(valori normale 0 – 34).am urmat tratament cu eutyrox 25micrograme pana in luna mai 2010 cand TSH a iesit 0.066.La aceasta valoare medicul curant mi a oprit tratamentul o luna de zile.Dupa aceasta pauza am repetat analiza si TSH a iesit 30.3.am reluat tratamentul cu eutyrox 25, am repetat analiza dupa inca o luna si valoarea TSH a iesit 24.Acum mi a recomandat eutyrox 100. am luat 5 zile eutyrox 50, apoi 3 zile eutyrox 75 si la aceasta cantitate am ajuns la urgente cu palpitatii, cresterea tensiunii la 15/10, ameteli groaznice de cap si senzatia de sufocare( nod in gat).acum am revenit la doza de eutyrox 50, am ceva ameteli, dar in schimb nu am palpitatii. As dori sa stiu cum sa fac in continuarie, medicul meu fiind in concediu pana la sf lunii august. Va multumesc.

Raspuns:

– desi la momentul diagnosticarii, in septembrie 2009, boala era intr-un stadiu incipient (dupa cum arata nivelul TSH), ulterior, in primavara acestui an, a aparut o accentuare a procesului autoimun care afecteaza tiroida; aceasta accentuare a determinat eliberarea in sange a hormonilor tiroidieni depozitati in glanda, cu supresia TSH; dupa metabolizarea acestora, s-a in stalat hipotiroidismul clinic, sever; la valoarea de 30.3 μUI/ml a TSH doza de Euthyrox a fost corect stabilita la 100 μg/zi;

– din datele prezentate rezulta ca nu ati putut tolera  tratamentul in dozele recomandate; de principiu, in aceasta situatie se incearca cresterea treptata, mai lent decat vi s-a recomandat, a cantitatii de l-tiroxina (Euthyrox), pentru a obisnui organismul; o posibila schema ar implica cresterea dozei cu cate 12.5 μg/zi (o jumatate din pastila de Euthyrox de 25 μg) la un interval de o saptamana, urmand ca in 4 saptamani sa ajungeti la tratamentul complet, cu 100 μg/zi; prima crestere a dozei ar trebui facuta dupa 10 zile de tratament cu  50 μg/zi; peste 8-10 saptamani ar trebui repetate anlizele (TSH si FreeT4); Atentie: aceasta este doar o posibila atitudine terapeutica, o recomandare propriu-zisa de tratament se poate face doar in urma unui consult!

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (229)

August 3, 2010

romina:

Buna ziua d-le doctor .
Ma numesc Romina,am 34 de ani si facandu-mi analiza de tsh am avut surpriza sa aflu ca acesta are o valoare mai mare decat cea normala si anume 5,26(val normale 0.40-4,67).Mentionez ca nu am absolut nici un simptom de hipotiroidie si nici nu am antecedente familiale cunoscute.
Au urmat analizele de t3 si t4 care au iesit in limite normale.
Apoi anti tpo care au o valoare de 80,1(val normale<5,6).Ecografia tiroidei indica LTD 18/11/37; LTS 16/10/35;VT -normal, aspect hipoecogen, usor vascularizat, fara noduli.
Am inteles ca in aceasta faza de hipotiroidie subclinica nu as avea neaparat nevoie de tratament, pt ca nu am simptome si am un tsh sub 10, dar avand in vedere ca imi doresc sa raman insarcinata tratamentul este necesar.Medicul endocrinolog mi-a stabilit doza de euthyrox 25.Nu am inceput inca tratamentul, deoarece nu am simptome si mi-e f frica sa nu-mi dea totul peste cap, avand in vedere ca eu am o sensibilitate aparte la medicamente si simt toate efectele adverse, de aceea am luat medicamente doar cand a fost absolut necesar si atunci am facut fata cu greu. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.daca incep tratamentul e obligatoriu sa-l iau tot timpul?? pot sa iau euthyrox 25 acum pana raman insarcinata precum si in timpul sarcinii, iar dupa ce nasc sa nu-l mai iau daca nu am simptome??
2.daca cumva nu suport euthyrox 25, pot lua jumatate , adica 12,5.Are vreun efect euthyrox de 12,5??
3.e posibil ca fara tratament in aceasta faza de hipotiroidie, sa se regleze tsh-ul?Am mai auzit de cazuri cand au avut tsh 5 si apoi 2, in conditiile in care nu au luat nici un tratament??Eu vreau sa-mi repet tsh, iar daca il am in limitele normale,ce ma sfatuiti sa fac??
Tin neaparat sa stiu parerea unui medic foarte bun, adica parerea dumneavoastra.
Va multumesc foarte mult si va doresc succes in toate!!

Raspuns:

1. – de principiu, da; tiroidita cronica este o boala care, in aproape toate cazurile, determina afectarea ireversibila a glandei si hipotiroidism permanent;

– in perioada de dupa o nastere (primele 6-9 luni) apare de multe ori o intensificare a afectiunilor autoimune; in cazul dvs, asta inseamna ca distructia tiroidiana se va accentua si probabilitatea de evolutie spre un hipotiroidism mai sever (clinic) va fi mai mare; deci este destul de improbabil sa nu mai aveti nevoie de tratament;

2. – puteti incepe cu 12.5 micrograme de Euthyrox pe zi timp de 14 zile, pentru a incerca sa va obisnuiti; este recomandat ca dupa aceea sa luati doza intreaga; l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) este identica cu hormonul uman si nu are de obicei efecte adverse cand este administrata in doze corecte; oricum, pe perioada sarcinii veti avea nevoie, cel mai probabil, de doze mai mari;

3. – este posibil sa apara o normalizare a TSH (si chiar supresia acestuia), dar acest fapt va fi cauzat, paradoxal, de o accentuare a tiroiditei, cand distructia mai rapida a celulelor tiroidiene va elibera cantitati crescute de hormoni tiroidieni; asta inseamna ca acea normalizare va fi doar temporara, urmand ca hipotiroidia sa reapara dupa ce hormonii eliberati vor fi metabolizati;

– daca  TSH-ul va fi normal (si, desigur, ne putem baza pe laboratorul respectiv) tratamentul poate fi temporizat, cu repetarea analizelor (TSH si FreeT4) la 3-4 luni; daca apare o sarcina, analizele mentionate vor fi facute imediat ce aceasta este confirmata si, in opinia mea, ar trebui inceput imediat tratamentul cu 25 μg/zi de Euthyrox (si mentinut, chiar la anlize normale);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (228)

August 1, 2010

Marcel Berbecar:

Stimate D-le Dr.Ţupea.
Am varsta de 56 ani si am suferit, in 26 Iulie, o operatie de tiroidectomie totala pentru gusa polinodulara. Dupa operatie nu am primit nici o medicatie endocrina, doar Calciu si Vit. D, urmand sa astpt rezultatul anatomopatologic, aprox 3 saptamani. Dupa 5 zile ma simt foarte bine dar sunt foarte interesat de indicatii medicale postoperatorii referitoare la conduita de viata a bolnavului: regim alimentar, mod de viata, activitati nerecomandate, factori naturali care pot afecta starea pacientului, etc. In doua cuvinte: ce este bine si, mai ales ce nu este bine de facut dupa tiroidectomia totala, in perioada imediata, pana stabilirea tratamentului de catre endocrinolog, cat si pe perioada indelungata in care activitatea tiroidei va fi substituita medicamentos.
Daca prezinta relevanta, pot sa mentionez faptul ca, in perioada 2005-2010, am suferit 5 “atacuri” de fibrilatie paroxistica, covertita electric sau medicamentos, urmare a unor pusee de tiroidita Hasimoto, perioade in care valorile TSH au oscilat intre 0,019 (22.04.2005) si 17 (03.08.2005).
Am apelat la bunavointa si competenta Dvs. in convingerea ca, toti cei care au pierdut tiroida, sun interesati sa stie in ce mod li se va schimba viata si cum pot contribui personal la ameliorarea starii de lor sanatate, evitarea unor complicatii ori afectiuni ulterioare, asigurarea unui regim de viata cat mai apropiat de cel normal.
Va multumesc.
Cu respect
Marcel Berbecar

Raspuns:

– dupa operatie trebuia inceput imediat tratamentul de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin); nu exista niciun motiv sa se astepte rezultatul examenului histopatologic pentru a incepe acest tratament; oricare ar fi acel rezultat tot aveti nevoie de substitutia cu hormoni tiroidieni; altfel, in cele 3 saptamani, veti dezvolta, cel mai probabil, semne si simptome de hipotiroidie;

– cel mai important aspect, dupa tiroidiectomia totala/subtotala, este ca tratamentul de substitutie sa fie urmat constant si sa fie corect administrat (dimineata, pe nemancate, neasociat cu alte medicamente), astfel incat nivelul TSH sa fie mentinut in limite normale; daca aceste conditii sunt indeplinite nu exista limitari in privinta alimentatiei si a activitatilor zilnice impuse de absenta tiroidei; alta patologie (de ex. cardiovasculara) poate impune modificari specifice ale stilului de viata;

– in cazul unui numar de pacienti apare o tendinta la ingrasare dupa acest tip de operatie; acest lucru poate fi prevenit prin controlul alimentatiei, cu limitarea continutului caloric zilnic;

– am adus o usoara corectura la numele meu 🙂 ;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (227)

ioana:

Buna ziua Dl. doctor

Sunt Ioana si mi-ati mai raspuns la intrebarea 216.
Eu am si osteoporoza si de 4 ani fac tratament cu fosavance pe
care-l iau odata pe saptamina dimineata pe stomacul gol dar tot asa
trebuie sa iau si euthyroxul.
D-na doctor endocrinolog a spus sa iau prima data fosavance si dupa vreo ora , o ora si jumatate euthyrox.
Vreau sa stiu daca efectul euthyroxului mai este acelasi in acea zi.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Raspuns:

– indicatia endocrinologului dvs este corecta; intre administrarea Fosavance-ului si a Euthyrox-ului nu veti manca nimic si nici minimum 30 de minute dupa cel din urma;

– suplimentele cu calciu, care se prescriu uzual la pacientele cu osteoporoza, trebuie luate la cel putin 4-6 ore dupa doza de Euthyrox, pentru a nu-i scadea absorbtia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (226)

aurelia:

Buna ziua,domunule Doctor,

Mi-ati raspuns la intrebarea 212 si va multumesc.
Am facut cura cu iod si as dori sa-mi lamuriti cateva lucruri daca se poate.
Scintigrafia cervicala.Resturi tiroidiene intens iodofixante la nivelul lojei stg.tiroidiene si paratraheal.
La scintigrafia intregului corp mi-a iesit o arie iodocaptanta proiectata la nivelul regiunii coloanei vertebrale in regiunea dorsala(metastaza osoasa iodofixanta?)cu recomandarea unei scintigrame osoase.
Eu nu am avut niciodata dureri osoase,nu am suferit si nu ma dor oasele.Este posibil sa fie acest diagnostic?Mi s-a mai explicat ca aparatul este foarte sensibil si s-ar fi putut ca imbracamintea de pe mine care a fost in contact in camera cu iod sau poate dusul nu a fost complet sa fie de vina.
Valorile de Tg 1,8ng/ml si AbTG 19 Ul/ml TSH 37 dupa cura cu iod.Nu cunosc intervalul de referinta.
Valorile de calciu sunt 9,1mg/dl cu intervalul 8,5-10,3.
Valoarea de calciu 3,9mM/L.La aceasta valoare nu am intervalul de referinta.Mi s-a spus ca aceste valori ale markerilor tumorali sunt foarte bune
Restul analizelor de sange se incadreaza in intervalul de referinta,mai putin colesterolul care este ridicat 266 (120-200).
Va rog frumos sa-mi spuneti la aceste analize poate exista riscul unei metastaze osoase,chiar fara sa am vreun simptom?
Va multumesc anticipat,o seara buna.

Raspuns:

– nivelul tiroglobulinei, masurat in absenta tratamentului de susbtitutie cu hormoni tiroidieni, este intr-adevar bun; asta ar insemna ca mai exista un volum foarte redus de tesut tiroidian in organism si, implicit, ca riscul de persistenta a cancerului este foarte redus; aceasta valoare (1.8 ng/ml) vine totusi in contradictie cu resturile “intens iodfixante” de la nivelul lojei tiroidiene, nu doar cu aria captanta de la nivelul coloanei; de obicei, cand exista persistenta bolii – mai ales a bolii metastatice, nivelul tiroglobulinei are valori semnificativ crescute; de aceea, aceste rezultate contradictorii trebuie tratate cu prudenta, in sensul in care nu se poate exclude, cu datele prezente, persistenta bolii; o scanare whole-body ar trebui repetata in 6 luni, inclusiv cu repetarea tiroglobulinei in absenta tratamentului cu l-tiroxina (TSH peste 25 μUI/ml);

– scintigrafia ososasa poate arata daca intr-adevar exista o leziune pe aria respectiva; un rezultat normal nu va exclude insa o diseminare a bolii, doar o face mai improbabila;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi