Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (451)

April 10, 2011

elena:

Buna ziua domnule doctor, am 27 de ani in urma cu 3 ani am fost diagnosticata la Institutul Parhon cu hipertiroidie, si boala Basedow Graves. In familia mea nu mai exista antecendende de boli autoimune. Timp de 2 ani am facut tratament cu Thyrozol de 15 mg, Euthyrox 25 mg, Metroprolul pentru inima, Calciu cu D3. Tin sa precizez ca glanda tiroida nu a prezentat noduli tiroidieni, dar la ecograful Dopler facut mi s-a precizat ca este marita in volum si bogat vascularizata.
Timp de 2 ani am facut acest tratament, am tinut o dieta saraca in iod, iar in urma analizelor facute am constatat ca valorile s-au normalizat.
In luna ianuarie a anului 2011 am ramas insarcinata si am renuntat la tratamentul cu thyrozol si euthyrox, valorile glandei fiind in urma analizelor FT4, TSH in limite normale, in prezent sarcina avand 13 saptamani.
Intrebarea mea este urmatoarea: pe data de 06 aprilie am repetat analizele la FT4 si TSH.
valorile mele: FT4 – 0,969 interval referinta:0,8 – 1,9
TSH – 0,901 interval referinta: 0,4 -4
In urma analizelor facute am vazut scaderi ale limitelor anterioare, si as dori sa stiu daca exista posibilitatea ca hipertiroidia sa reapara in sarcina sau poate ramane ca si valori in intervalul de referinta.
A doua intrebare: Pe perioada sarcinii ca si supliment iau Elevit Pronatal, citind prospectul am vazut ca acesta nu contine iod, iar dr ginecolog mi-a zis ca ar fi indicat sa iau si supliment de iod pentru dezvoltarea creierului fatului, stiu ca iodul este contraindicat in hipertiroidie credeti ca ar fi necesar sa iau in conditiile in care ar putea reapare boala?
va rog mult sa-mi raspundeti! Va multumesc!

Raspuns:

– dupa primul trimestru de sarcina este mai putin probabil sa reapara hipertiroidia in cazurile de boala Basedow-Graves; sarcina este o perioada de atenuare a imunitatii, iar bolile autoimune, cum este si boala Basedow-Graves, au tendinta sa se atenueze;

– nu exista motive de ingrijorare atat timp cat testele de functie tiroidiana (TSH in special) sunt in limite normale; TSH si FreeT4 trebuie repetate la 4-6 saptamani pe tot parcursul sarcinii; pentru ca formele usoare de hipertiroidie sunt bine suportate in sarcina si nu afecteaza fatul, tratamentul se va utiliza doar cand hipertiroidia este moderata/severa;

– nu este necesara suplimentarea cu iod; pe de alta parte, iodul nu trebuie evitat in alimentatie (de ex. sarea iodata);

– in primele 6-9 luni dupa nastere exista un risc crescut de recidiva a hipertiroidiei; boala trebuie atent monitorizata in acea perioada;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (450)

April 7, 2011

Carmen Petru:

Buna ziua

Fiica mea in varsta de 4ani si 5 luni a fost diagnostica cu tetanie (mana de mamos). A acuzat de o vreme amorteli la maini si picioare, semne pe care eu nu am stiut sa le interpretez.
La spital se constata un nivel scazut al calciului si magneziului. La externare nu am primit rezultatele analizelor facute in momentul in care ne-am prezentat la urgenta. Primeste calciu intravenos. In ziua externarii rezultatele se prezinta astfel:
Proteina C Reactiva (Sg) 3 mg/dL (VN 1-5) ; Glicemie 75mg/dL(VN 70-115) , Uree 18,9 mg/dL (VN 0-48), Ca total 1,34 mmol/L(VN 2,3-27,75), Magneziu mmol/L (VN 0,65-1,05), fosfataza alcalina 462 U/L (VN 0-644) , hemoleucograma cu 22 parametri, examen complet de urina (de mentionat Leucocite LEU 25 Leu/ul), sediment urinar 4-5 leucocite/camp, rare cristale oxalate de calciu, PH urinar 6, hematii ERY 10, densitate urinara 1025., PTH 855,1 pg/ml (VN 15-68 pg/ml), PTH 855,1 pg/ml (VN = 15-68 pg/ml)
Examen obiectiv la internare:…otoscopic – relatii normale, semn Chvostek (-), pupile egale, reactive

Fiica mea s-a nascut prin operatie de cezariana-sarcina pelviana, scorul Apgar 9.
La varsta de 3 luni este diagnosticata cu sindrom convulsiv de etiologie necunoscuta. Crizele nu au fost facute pe febra. Dar nu a fost nici o criza clara de epilepsie. Si s-au manifestat prin intinderea membrelor (bratelor). In acele momente nu a reactionat la nici un zgomot. Se uita doar fix.
In momentul diagnosticarii, EEG a prezentat modificari. Primeste tratament cu fenobarbital pana la 1 an iar de la 1 an la 2 ani primeste tratament cu Timonil. Dupa terminarea tratamentului nu mai face crize convulsive. Sub tratament nu a mai facut crize convulsive.
Ultimul EEG, in februarie 2008, nu mai prezinta nici o modificare.
La varsta de 3 luni i se fac analize la tiroida care sunt in limite normale.

In acest moment, dupa 2 saptamani de administrare de calciu si magneziu rezultatele sunt urmatoarele:
Ca ionic seric 3,64 mg/dl (VN 4,49-5,29), Ca total seric 7,6 mg/dl (VN 8,40-10,20), Mg seric 1,89mEq/l (VN 1,40-2,37), fosfor seric 8,4 mg/dl (VN 2-5), PTH 1056,2 pg/ml ((VN15-68), T3= 1,51 ng/ml (VN 0,58-1,59 ng/ml), T4= 6,61µg/dl (VN 4,87-11,72 µg/dl), TSH= 4,1255 µui/ml VN (0,35-4,94).
25 hidroxi vitamina D 33,7 µg/l, VN >= 30 µg/l
Hemoleucograma cpl – de mentionat limfocitele 4,71 (VN 1,50-4,00), limoficite % 52,5% (VN 19-40)

Intrebarea mea: se poate ca valoarea PTH sa fie crescuta doar pe lipsa de Ca? Cam de la varsta de 2 ani cand am renuntat la biberon a refuzat sa mai consume lapte, produse lactate si a crescut mult. In decembrie 2010 a avut si o fractura la mana dreapta.
Cu mutumiri, Carmen

Raspuns:

– analizele prezentate sunt sugestive pentru o tulburare genetica rara numita pseudohipoparatiroidism; in acest caz, fiind o problema genetica, a fost prezenta de la nastere;

– crizele convulsive pot fi rezultatul strict al hipocalcemiei, daca aceasta nu a fost recunsocuta si tratata;

– luand in considerare ipoteza de mai sus, hipocalcemia este cauzata de faptul ca un anumit defect genetic face ca tesuturile tinta sa raspunda doar partial la actiunea parathormonului (PTH); astfel incat, desi valoarea acestuia este mult crescuta, restul analizelor arata ca si cum ar fi insuficient; in unele cazuri se asociaza si alte tulburari hormonale, precum si probleme de crestere si dezvoltare;

– sunt foarte interesat de cazul fiicei dvs si mi-ar placea sa ma ocup de el; va rog sa ma contactati direct pe email (ctupea[@]gmail[.]com) inainte de face o programare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (449)

April 6, 2011

any_268:

am 27ani.de vreo 2 luni am cefalee migrenoasa declansata de suprasolicitare intelectuala,crizele provocate de aceasta mi-au “deranjat” tiroida;inainte nu aveam dificultati la inghitire si respiratie.sunt programata pt operatie in toamna,la parhon.am inteles ca n-ar fi problema pana atunci pt ca nodulii sunt incapsulati iar calcitonina are valoarea de 3,17 si trebuie sa fie mai mica de 11,5.sportul ma ajuta in cefalee,se face oxigenarea mai bine dar nu stiu daca-i face bine tiroidei.va rog sa ma ajutati cu un raspuns.multumesc!

Buna ziua!de cativa ani am probleme cu tiroida….am noduli pe glanda.valorile tsh si t4 sunt in limite normale.calcitonina e mica(3,17),analizele de sange sunt in limite normale. dar ma deranjeaza la inghitit,respirat,ma doare,amigdalele mi s-au deranjat si ele din cauza ei(asa am inteles),am fost la endocrinolog,mi s-a recomandat operatia,am ajuns la chirurg urmand ca in toamna sa ma operez…mentionez ca ma alimentez sanatos.ma simt f obosita si parca ma trage in jos,ma tine.intrebarea mea e daca mai pot face sport sau este contraindicat in acest caz?eu am bicicleta de camera(normala,nu eliptica) si pedalez moderat 30 min/zi urmate de 10-20 min de pilates sau aerobic cu florentina,exercitii pt picioare si abdomen.dle doctor,va rog sfatuiti-ma!multumesc!

Raspuns:

– migrenele nu duc niciodata la aparitia de afectiuni tiroidiene;

– dificultatile la inghitire si respiratie sunt arareori manifestari ale unor boli tiroidiene; doar nodulii de dimensiuni foarte mari sau gusile care coboara in torace pot determina compresie pe structurile invecinate tiroidei;

– amigdalele nu se “deranjeaza” niciodata in contextul prezentei unor noduli tiroidieni;

– indicatia chirurgicala depinde de dimensiunile si aspectul ecografic al nodulilor respectivi; in postarea dvs nu exista nicio referire la aceste aspecte, deci nu va pot spune daca (formal) operatia este justificata;

– exercitiul fizic nu va avea niciun efect negativ asupra tiroidei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (448)

Alexandra:

Numele meu este Alexandra, am 24 de ani si in urma cu vreo aproximativ 2 ani-2 ani jum am observat o “umflatura” in partea stanga a gatului, nu am avut niciun fel de simptom,de durere, greutate la inghitit etc. In urma unei ecografii am ajuns la Parhon, unde am facut punctie. Rezultatul a fost: carcinom papilar sclerozant invaziv in tesutul fibroconjunctiv si muscular striat peritiroidian; microfocare si arii de extensie pe vase limfatice in parenchimul adiacent; parenchim tiroidian adiacent si de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate; mic limfoggl cu aspect reactiv.M8350/3,PT3M PNO ST1G1R1 In urma biopsiei mi s-a recomandat interv.chirurgicala si terapia cu iod. Operatia a fost in mai 2010, iar terapia la sf lui ianuarie 2011. dupa iod Tg-ul a fost 407 si anticorpi: 19.Mai trebuie sa repet terapia in septembrie.La controlul de la iod mi-a mai depistat un nodul tot in zona lobului stg,de care nu a spus nimic la controlul de dupa operatie, doar ca”l-a scris el pe foaie”, egal cu 0 daca mi-a nu mi-a spus nimic, recomandand interventia chirurgicala.Dupa iod, doctora care il inlocuia mi-a spus ca poate se “duce” la urmatoarea sedinta de iod.In intervalul operatie-prima terapie cu iod nu am avut probleme de inghitire,in schimb dupa iod parca cateodata ma chinui sa inghit de vreo cateva ori pana reusesc. Iau euthyorox 125/zi si 150/in weekend.Imi este frica ca s-ar putea sa nu imi ajunga doar 2 terapii. Vreau un sfat,referitor la tot ce v-am scris, doctorul a fost foarte evaziv si mi-a spus doar ca trebuie sa repet iodul si cam atat. Vreau sa stiu in ce “situatie” ma aflu.Deja nu mai stiu pe cine sa cred, fiecare mi-a spus in felul lui. Vreau sa stiu si eu care imi este situatia dupa iod cu acele valori,ce ar trebui sa fac in continuare,sa ma mai operez o data,as avea nevoie de mai mult de 2 terapii cu iod? . Multuesc

Raspuns:

– datale prezentate nu sunt foarte clare; “nodulul” din zona lobului stang este un rest tiroidian important sau un ganglion limfatic invadat?

– in orice caz, un rest tiroidian mare sau un ganglion limfatic de dimensiuni mari afectat de boala sunt mai putin sensibili la iodul radioactiv si poate fi necesara indepartarea lor pe cale chirurgicala; regula generala a tratamentului cu radioiod este: cu cat tesutul tiroidian ramas este mai redus ca volum, cu atat aceasta terapie este mai eficienta; altfel zis, iodul radioctiv nu este, in general, suficient de “puternic” pentru a distruge volume mari de tesut tiroidian (normal sau malign);

– nivelul tiroglobulinei este relevant la cel putin 6 luni de la tratamentul cu iod radioctiv; totusi, un nivel de 407 ng/ml inainte de radioiod arata cel mai probabil ca mai exista un volum apreciabil de tesut tiroidian restant (normal si/sau malign) la nivelul organismului;

– va inteleg ingrijorarea, dar situatia dvs exacta este greu de stabilit doar in urma acestor informatii; la fel, indicatiile privind tratamentele de urmat nu se pot da, mai ales in asemenea cazuri, doar pe baza unei evaluari on-line;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (447)

AndreiO:

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce alimente sa consum sau care sa nu le consum (cum va e mai usor)dupa o operatie de tiroiectomie totala efectuata si cu un diagnostic de carcinom papilar ocult. Acum urmez un tratament cu Euthirox 100/1zi.Inca ceva, daca pot consuma vin la mese? Multumesc si sanatate multa!

Raspuns:

– daca se decide ca tratamentul cu iod radioactiv este necesar, se instituie o dieta saraca in iod pe o perioada de cateva saptamani inainte de administrarea acestuia, pentru a-i spori eficienta; in rest, NU exista un regim alimentar special pentru pacientii cu tiroidectomie;

– consumul moderat de alcool este permis;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (446)

April 2, 2011

Sabou Adriana:

Buna ziua,
ma numesc Adriana si am 40 de ani,iar problema este urgenta adica am nevoie de un raspuns cat mai repede posibil deoarece ma simt f.rau si nu am pe cine intreba ce sa fac ptr ca este weekend
Joi 31 martie 2011 am fost la Cluj pentru tratamentul cu iod radioactiv in urma unui diagnostic de carcinom papilar tiroidian (operata in 16 februarie 2011).Dupa administrare ,seara eu am avut dureri groaznice de cap si senzatii de voma,nu am primit nici un tratament.Vineri dimineata dupa scintigrafia totala m-au trimis acasa dar pe drum spre casa(eu sunt din Baia Mare) am inceput sa simt cum parca mi se umfla ganglionii de sub barbie si parca simt din nou locul de unde mi-a fost taiat lobul stang(lobul drept a fost scos in 2002).Azi ,sambata de abia imi mai inghit si saliva de durere,nu este o durere obisnuita de gat,adica usturime ,ma doare tot pina aproape de ceafa.Am luat un algocalmin dar nu stiu daca e bine.Va rog sa ma ajutati pentru ca nu stiu ce sa fac,am oservat ca mi s-a umflat gatul si este tare ca piatra in stanga.Sunt izolata in camera si nu stiu daca ma duc la urgenta daca se ocupa cineva de mine mai ales ca a trecut asa putin timp de cand am fost radiata.
Va multumesc

Raspuns:

– este posibil sa fie vorba de o inflamatie a glandelor salivare (care au capacitatea de a capta iodul, ca si tiroida) si a tesutului tiroidian ramas postoperator; in esenta, este o problema tranzitorie, care are tendinta sa se rezolve spontan odata cu eliminarea iodului radioactiv din organism;

– in asemenea situatii este recomandata hidratatrea (cel putin 2.5 litri de lichid zilnic) si folosirea unor bomboane de supt pe baza de lămâie (stimuleaza secretie glandelor salivare);

– in plus, se poate administra pentru cateva zile un antiinflamator nesteroidian – de exemplu Arcoxia, 90 mg, 1 cp/zi;

– daca, sub tratamentul de mai sus, in 3-5 zile situatia nu se imbunatateste sau chiar se agraveaza trebuie sa mergeti la un consult;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (445)

ioana:

domnule dctor ma numesc Ioana si pe data de 1 martie 2011 m-am operat de tiroidectomie totala rezultatul patologic dupa examinare a fost :
1 microcarcinom papilar multifocal : focare intraparenchimatoase ldt de 0,5/0,3 cm , 0,1/0,1 cm si ist de 0,05/0,05 cm;
2 adenom folicular istmolobar stgcu epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional arii de tip microfolicular, capsula scleroasa cu sclerohialinoza subcapsulara posthemoragica ;
3 parenchim de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate si infiltrat inflamator cronic
Sunt programata pentru sedinta cu iod radioactiv pe data de 13 octombrie
Mentiuni speciale:
m8350/3,pt1amb,pnx,st1,gi,rx

Va rog frumos sa-mi spuneti si mie cat de grav este si daca e prea tarziu sedinta cu iodul radioactiv, mi se poate agrava mai rau?

Va multumesc ,va rog din toata inima sa-mi dati un raspuns .

Raspuns:

– focarele de carcinom descoperite sunt de dimensiuni mici; totusi, din cauza ca sunt mai multe, iodul radioactiv este indicat;

– faptul ca toate au fost situate intraparenchimatos (fara contact cu capsula tiroidei) face improbabila raspandirea in afara glandei;

– avand in vedere cele de mai sus si faptul ca tipurile papilar si folicular de cancer tiroidian au in general o evolutie lenta, este foarte probabil sa nu existe vreo evolutie semnificativa in acest interval, iar administrarea iodului in octombrie nu este tardiva;

– este indicat, totusi, sa faceti o ecografie de regiune cervicala in acest interval, cu atentie in special pe ganglionii limfatici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii


Răspunsuri la întrebări (444)

April 1, 2011

laura:

buna ziua ,
As dori sa va intreb daca avand un TSH de 11.21,Atpo 213,49 T3 si T4 normale, se poate ameliora cu 25 euthirox de aproape doua luni,de cand am inceput tratamentul se vad ceva schimbari,insa mai am stari de anxietate(ma trezesc la 5 dimineata si simt ca inima mi-o ia ‘la fuga’,plus ganduri negative ,pe care incerc sa le alung,facand EFT(emotional freedom tehnique)si in cele din urma adorm,pana pe la 9 dimineata;insa toata ziua sunt o leguma–presupun ca astea sunt simptomele tiroiditei.
De asemenea tot imi spun ca o sa fie bine si incerc sa fiu pozitiva-stiu ca ajuta;uneori imi reuseste,alteori nu.
Urmatorul control il am pe 7 mai,dar nu stiu ce sa fac?!sa maresc eu doza sau sa merg la consult mai devreme?
multumesc mult pentru raspuns

Raspuns:

– la acest nivel al TSH probabil ca doza adecvata este de 50 micrograme/zi de Euthyrox; oricum, nu va recomand schimbarea tratamentului fara un consult prealabil;

– simptomatologia dvs este mai sugestiva pentru o tulburare de tip atac de panica/nevroza decat pentru hipotiroidie; de aceea este posibil ca tratamentul (corect) al hipotiroidismului sa nu corecteze toate aceste manifestari;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (443)

anna:

Stimate domn doctor,in urma cu doi ani am fost diagnosticata cu hipotiroidie.sunt in varsta de 24 de ani.incerc de o perioada buna de timp sa raman insarcinata si nu reusesc.doza zilnica e de 50 mg de euthyrox pe zi,dimineata impreuna cu o pastila de Jodid de 200 mg,iar seara inainte de culcare ,o jumatate de pastila de bromocriptinde 2,5 mg.de astazi am crescut doza de euthyrox ,cu inca o tableta de 25 mg .nu stiu daca e bine,va rog sfatuiti-ma.Multumesc mult!

Raspuns:

– hipotiroidia poate duce la scaderea fertilitatii; totusi, sub tratamentul corect, acest efect negativ este inlaturat iar problemele tiroidiene nu reprezinta o cauza importanta de infertilitate;

– monitorizarea eficientei tratamentului se face prin masurarea TSH si FreeT4, care trebuie sa aduse (in special TSH) in limite normale; pe parcursul unei eventuale sarcini functia tiroidei trebuie monitorizata frecvent (la 4-6 saptamani) si tratamentul trebuie ajustat pentru a mentine nivelul TSH in limite normale, cu valori optime sub 2.5 microUI/ml;

– dvs nu ati mentionat niciun rezultat de laborator, deci nu pot face nicio apreciere privind doza de Euthyrox; oricum, asa cum am precizat mai sus, orice modificare de doza trebuie sa fie justificata prin analize de laborator;

– bromocriptina este un medicament utilizat la pacientii cu un nivel crescut de prolactina (hiperprolactinemie), nu la cei cu probleme tiroidiene; nu ati precizat daca aceasta problema (hiperprolactinemia) coexista cu hipotiroidia; oricum, bromocriptina nu este utilizata in nicio situatie in hipotiroidie; pe de alta parte, hiperprolactinemia poate determina infertilitate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

« Postari mai noi