Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (615)

December 1, 2011

mihaela:

Buna ziua,
Ma numesc Mihaela, am 29 de ani si incerc de 2 ani sa raman insarcinta. In noiembrie 2011 toate analizaele hormonale erau in limite, inclusiv THS-ul care a fost 2.7(interval de referinta 0.4-4). In martie 2011 am avut urmatoarele rezultate:
FT4-14(lim.11,5-22,7)
TSH-3,86(lim.0,4-4,0)
ANTI TPO-17,6(lim.5-35)
ANTI TIROGLOBULINA <10 (<=115)

Am facut si ecografie cu urmatoarele rezultate:
lob drept:
contur regulat
dimensiuni:4.2 cm(L)/1,2 cm(AP)/1,3 cm(DT)
ECOSTRUCTURA: prezinta in treimea medie pe fata anterioara, o formatiune chistica cu cateva microcalcificari marginale, cu diametrul de 10,6/3,3/5,1 mm, fin septata in interior, fara semnal Doppler
ISTM: 2,8 mm cu ecostructura: omogena, vascularizatie cu aspect normal
bob stang:
contur regulat
dimensiuni:3.9 cm(L)/1,3 cm(AP)/1,4 cm(DT)
ECOSTRUCTURA: omogena, fara formatiuni chistice sau solide localizate

In urma acestor analize am primit tratament cu euthyrox 25, dar nu l-am luat.Mi s-a spus ca desi TSH-ul este in limita trebuie adus mai aproape de 2.
In noiembrie 2011 am repetat TSH-ul si a iesit 4,98 (0,4-4,2).
Intrebarile mele ar fi: Credeti ca ar fi trebuit totusi sa iau tratamentul cu Euthyrox? Este adevarat ca pentru obtinerea unei sarcini Tsh-ul ar trebui sa fir sub 2?
Va multumesc pentru timpul acordat.

Raspuns:

– in mod normal, un nodul (chistic sau solid) de 1 cm, intr-o glanda altfel normala, nu determina hipotiroidie; de aceea, TSH-ul peste limita superioara a normalului, in contextul analizelor anterioare (ATPO, Ac anti-Tiroglobulina) si a ecografiei, este neobisnuit;

– daca nu ati fi dorit o sarcina in perioada urmatoare, se putea temporiza tratamentul cu Euthyrox pentru a vedea daca nu cumva este vorba de o modificare tranzitorie a TSH; in conditiile date, totusi, cred ca este bine sa incepeti tratamentul; de asemenea, pentru ca nu se poate exclude o forma (reala) de hipotiroidie, este bine ca TSH-ul sa fie mentinut sub 2-2.5 μUI/ml;

– recomandarea cu acest nivel tinta al TSH se aplica doar pacientelor cu o afectiune tiroidiana, nu si celor cu tiroida normala si TSH in jumatatea superioara a normalului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (614)

roxana:

buna ziua,

Eu am gusa gr 2hipertiriodizata, si am inteles la ecograf ca coboara spre sern. De medicul endocrinolog am luat o reteta cu Metopralalum si trpazalime 10 mg, cam atat am inteles din reteta. Eu am 28 de ani, si in august am fost operata de deviatie de sept, care a esuat si trebuie sa o repet.
Este grav ce am? Doctorul nu se oboseste sa-mi dea detalii, de abia mi-a spus sa nu beau cafea, sa nu mai fumez cat si , sa nu mai consum bauturi carbogazoase.
Multumesc ,

Raspuns:

– de departe cea mai frecventa cauza de hipertiroidie la varsta dvs este boala Basedow-Graves; aceasta este o afectiune autoimuna care poate asocia, in afara de hipertiroidie, si o afectare oculara specifica;

– in afara de ecografie, sunt obligatorii testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) care sa confirme hipertiroidia si sa-i stabileasca severitatea; in cazurile neclare se poate masura si nivelul TRAb, anticorpi specifici pentru aceasta afectiune;

– multe din aceste date lipsesc din postarea dvs, fiind de aceea greu sa-mi fac o parere mai clara privind acest caz; incerc totusi sa raspund pe scurt la intrebarea dvs: hipertiroidia se poate trata si tine sub control; de obicei devine grava daca este ignorata si netratata;

– va recomand sa cititi cu atentie articolele din categoria Hipertiroidia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

 

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (613)

PIPAN LIVIA:

buna ziua! va rog mult sa-mi spuneti daca este posibil ,acum inainte de operatie, la acest moment , am cancer sa nu, stiu ca nu suna bine, dar am nevoie va rog frumos de lamurire. am un nodul pe tiroida de 6 ani, in urma cu 5 ani si jumatate am facut prima punctie la dr ioachim, care suna asa:epitelii foliculare tipice/atrofice, hemoragii vechi, arii de colesteatom, marcat infiltrat inflamator cronic insotit de fina scleroza perifoliculara, coloid redus cantitativ=nodul hemoragic vechi sclerocicatricial, font de tiroidita cronica;am repetat punctia acum, dupa o eco care spune asa:ecostructura neomogena ptin prezenta in regiunea antero-infero-medial a lobului , la granita cu istmul, ocupand si 1/2 dreapta a acestuia, a unei formatiuni inlocuitoare de spatiu relative bine delimitate, ovalara , de 15,6/6,6/12,7 mm,ax lung paralel cu axul glandular, cu ecostructura mixta,halou periferic hipoecogen, avand slab semnal doppler predominant central, fara adenopatii cu semnificatie patologica;a doua punctie spune:epitelii foliculare cu dispunere hiperplazica cu aspect compact si trabecular, arii celulare cu moderatasi parcelatr marcata discoezivitate, cu pluristratificare intrafoliculara, clearing nuclear parcelar,anizocarioza si moderat hipercromoe nuclera, coloid densificat centrofolicular cu arii izolate de microcalcificari, arii de colesteatom cu impregnatii calcare moderate, discrret infiltrat inflamator cronic sclerogen,coloid prezent=nodul cu risc proliferativ-aspect adenomatos folicular bine diferentiatm modificari nucleare care depasesc cadrul unei suferinte hipoxice posthemoragice prelungite-suspiciune degenerare maligna-carcinom papilar/se sugereaza evaluare hp//mentionez ca sufar de o usoara hipotiroidie de 20 ani pt care iau zilnic 50 eutirox, si ma simt bine cu ac doza,si analizele de control, tsh,si toate celelate sunt bune, in limite normale, doar ANTI TG crescuta si pt care s-a pus tiroidita autoimuna si..alta operatie importanta, ..in urma cu 1an si jumatate pt un chsit pe ovar, dupa ce initial se procedeaza interventia cu laparoscop, nu se reuseste scoaterea chistului deoarece imbraca o artera importanta si se hotareste operatie clasica si se face anexectomie dreapta.intrebari:1. am cancer ?,2.se scoate doar lobul afectat sau toata tiroida?, 3. trebuie sa fac tratament cu iod radioactiv dupa operatie?multumesc ff mult

Raspuns:

– eu nu va pot spune mai mult decat scrie in rezultatul la punctie; iar acesta spune clar ca exista un risc important ca acest nodul sa fie malign; cu certitudine se va putea sti natura lui de-abia dupa oparatie si examenul histopatologic; punctia tiroidiana cu ac fin nu poate intotdeauna sa stabileasca un diagnostic clar benign/malign, ridicand uneori doar suspiciunea pentru un cancer tiroidiana; de obicei, in astfel de cazuri se recomanda operatia;

– cel mai probabil se va indeparta toata tiroida;

– daca se confirma un carcinom papilar, tratamentul cu iod radioactiv va fi necesar, judecand dupa dimensiunile ecografice ale acestui nodul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (612)


adela:

Buna ziua!
Ma numesc Adela , am mai apelat la d-voastra de cateva ori si va multumesc pentru raspunsuri. Va mai deranjez cu o intrebare scurta. Sunt in perioada regimului alimentar fara iod si de intrerupere a Euthyrox-ului, in vederea efectuarii tratamentului cu 131Iod. Am intrat in a treia saptamana (din cele patru) si neplacerea cea mai mare resimtita este o greata aproape permanenta. Aceeasi senzatie pe care o aveam de la colecist (bila lenesa), ori de cate ori mancam ceva care nu-mi pria. E posibil ca hipotiroidia, indusa prin intreruperea tratamentului cu Euthyrox, sa afecteze si mai mult activitatea (oricum, redusa ) a bilei ?
Mii de multumiri si respect pentru daruirea d-voastra!

Raspuns:

– este posibil un astfel de efect al hipotiroidiei, care incetineste de altfel (aproape) toate functiile organismului, deci si digestia; mesele trebuie sa fie reduse cantitativ si mai frecvente, daca e cazul; puteti folosi, de asmenea, medicatie simptomatica (de ex. metoclopramid);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (611)

Teodora M:

Buna ziua!
Va retin, daca imi permiteti, sa va intreb daca pot face analize+eco tiroida la clinica de la Titan. Se pot face si dupa-amiaza sau e necesar sa le fac inainte de a manca dimineata? Pentru TSH,T3,Free T4, ATPO sau cortizol conteaza la a cata zi din ciclu sau de la ovulatie sunt? Multumesc cu pretuire!

Raspuns:

– investigatii hormonale de laborator complete se pot face la laboratorul Clinicii Medas Titan; testele pentru investigarea tiroidiei se pot recolta la orice ora, fara a conta daca pacientul a mancat sau nu; cortizolul trebuie recoltat dimineata, in intervalul orar 8-10; aceste teste nu necesta recoltatea in anumite zile, in functie de fazele ciclului menstrual;

– ecografiile tiroidiene le fac eu, oricand in timpul programului meu, cu programare prealabila;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

« Postari mai noi