Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (668)

February 9, 2012

florina-adriana:

buna ziua,ma numesc florina am 34 de ani si astazi am fost diagnosticata cu tiroida cronica. Nu locuiesc in romania si am analizele in lb eng.Am facut urmatoarele analize TSH-0.0021,THYROGLOBULIN ABS(ANTI-TG)-101.35,THYROID PEROXIDASE ABS.(ANTI-TPO)-1486.81.Mi s-a dat un tratament cu EUTHYROX 25,vreau sa mentionez ca am nascut acum un an si jumatate si alaptez.Urmatorul control trebuie sa-l fac dupa doua luni cand trebuiesc repetate TG ABS,FT4,TPOABS.Vreau sa stiu daca este un tratament bun si daca diagnostcul este corect.Mentionez ca am facut si un ultrasound in care se specifica ca am doi noduli langa glanda tiroida de 7.4 mm stangul si 13×6.4mm cel drept,iar dr mi-a spus sa nu-mi fac griji.Imi puteti spune ce sa fac in privinta celor doi noduli?Multumesc

Raspuns:

– nivelul supresat al TSH arata un exces de homoni tiroidieni; in acest context, administrarea suplimentara de hormon tiroidian (Euthyrox) este lipsita de sens;

– nivelurile ATPO si ANTI-TIROGLOBULINA cresc in cazurile de tiroidita cronica, dar pot creste si in boala Basedow-Graves; tiroidita cronica este principala cauza de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), iar boala Basedow-Graves principala cauza de hipertiroidie sub 50 de ani; cele doua conditii sunt opuse si au, evident,tratamente diferite;

– exista situatii, relativ rare, cand o tiroidita cronica are o faza initiala de hipertiroidie; de obicei in aceste cazuri TSH-ul este doar usor sau moderat supresat (nu ca la dvs) si nivelul FT4 este in jurul limitei superioare a normalului;

– deci, diagnosticul diferential se face intre aceste doua afectiuni: boala Basedow-Graves sau faza initiala tirotoxica a unei tiroidite cronice; oricare ar fi cazul, tratamentul cu Euthyrox nu este indicat in prezent;

– pentru clarificare, ar fi utile inca 2 teste de laborator: FreeT4 si TRAb (anticorpi anti-receptor de TSH);

– recomandarea este sa mai faceti un consult acolo la un alt endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (667)

Manuela:

Buna seara,spuneti-mi va rog,daca cu valoare anti tpo 932.1(val maxima 12),atgl=63.9(val maxima 34),prolactina 41.09(val maxima 26.53) si fsh =65.82,tsh=4.84 si estradiol 92 este intr-adevar vorba de menopauza?
mentionez ca am 38 de ani si ultima menstruatie a fost in data de 30.04.2010.Nu am in familie persoane cu afectiuni ale tiroidei,tratamentul dat in martie a fost cu euthyrox 25,pe care nu l-am urmat,din pacate.Va rog sa ma indrumati ce analize sa fac si unde sa ma adresez.Va multumesc

Raspuns:

– valoarea crescuta a FSH in contextul in care ultima menstruatie a fost in 2010 indica menopauza; avand in vedere varsta dvs, poate fi indicat tratament de substitutie hormonala pentru preventia osteoporozei si pentru tratamentul manifestarilor neurovegetative (bufeuri, oscilatii ale tensiunii arteriale, etc);

– fara legatura cu instalarea precoce a menopauzei, nivelul crescut al ATPO sugereaza o forma de tiroidita cronica; aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza de hipotiroidie; daca nivelul TSH este peste limita superioara a normalului laboratorului respectiv (neprecizat de dvs), tratamentul de substitutie cu Euthyrox se justifica;

– managementul ambelor probleme trebuie facut de catre un medic endocrinolog; daca doriti sa ma ocup eu de aceste probleme, aveti datele de contact in pagina de Consultatii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (666)

Nony:

Iau Euthyrox de 10 ani. Nu mai gasesc la nicio farmacie nici Euthyrox, nici L-Thyroxin. A trebuit sa intrerup tratamentul acum, desi trebuie luat permanent, vara 25, iarna 50. Ce sa fac? Nony,f,35 ani

Raspuns:

– nu exista pe piata romaneasca un alt medicament care sa contina doar acea substanta activa, levotiroxina;

– alt medicament cu hormoni tiroidieni, Novothyral, contine in afara de levotiroxina si liotironina (T3) si nu este indicat decat intr-o minoritate de cazuri;

– solutia este sa-l procurati din strainatate sau de la farmaciile care il mai aduc (in Bucuresti a inceput sa gaseasca ceva mai usor in ultima perioada);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (665)

February 5, 2012

Cozma Codrin:

Buna ziua,
Am 25 de ani, 180cm inaltime si o greutate constanta de 65 de kg. Nu am istoric de probleme tiroidiene in familie. De la inceputul lunii decembrie am observat aparitia unei adenopatii cervicale si submandibulare de dimensiuni reduse. In aceasi perioada am inceput sa am tahicardie, un usor tremur ocazional, blefarospasm si subfrebilitati 3(7.4). Aproape zilnic ating un puls de 120, iar in doua ocazii am ajuns chiar si la 180. Dupa mai multe investigatii si analize (EKG si Eco Cord normale) mi-a fost recomandat un control endocrinologic pentru excluderea hipertiroidismului. Va rog sa-mi spuneti daca cnoform analizelor de mai jos considerati ca este un diagnostic plauzibil :
FT3: 2.95 (1.4-4.2)
FT4: 1.84 (0.8 – 2.0)
Ecografie Cervicala: Tiroida cu ecostructura difuz inomogena cu travee bine vizibile LD-4cm3;LS-4,4cm3.

Va multumesc anticipat,
Codrin Cozma

Raspuns:

– lipseste cea mai utila analiza: TSH; in marea majoritate a cazurilor acest test de laborator este cel mai sensibil in detectarea hipo- sau hipertiroidiei;

– chiar cu FT3 si FT4 in limite normale nu se poate exclude o forma subclinica (mai usoara) de hipertiroidie, in care singura modificare de laborator  este supresia TSH;

– aspectul difuz neomogen la ecografia de tiroida (presupunand ca a fost corect facuta si interpretata) poate sugera o boala tiroidiana inflamatorie, cum ar fi Boala Basedow-Graves; cu toate astea, daca nivelul TSH va fi in limite normale, se poate exclude cu certitudine hipertiroidia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (664)

mihaela:

buna seara,dn doctor.am 26 ani si in urma cu 3 saptamani am suferit o operatiesi astazi am ridicat rezultatele examenului:
Examen macroscopic:
piesa de tiroidectomie totala de 8/7/3cmcu lob drep de4/7/3cm;pe sectiune formatiune chistica cu diametrul de 3 cm,capsula albicioasa,groasa de 0.3cm,continut necrotichemoragic
Istm de1.5/2/1cm
Lob stang de2.5/5/3cm ,pe sectiune suprafata omogena
Examen microscopic:
-lob drept:gusa anizofoliculara cu dilatatii coloidochistice di adenom folicular cu necroza hemoragica cvasitotala;
-istm,lob stang tiroidian:gusa anizofoliculara cu dilatatii coloidochistice
va rog sa-mi spuneti ce inseamna,este bun rezultatul?sau am cancer?va multumesc din suflet

Raspuns:

– rezultatul de mai sus arata o gusa nodulara benigna, nu un cancer tiroidian;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (663)

anca:

Buna ziua va rog din suflet sa-mi spuneti si mie cum as putea intra in posesia la medicamentul Cynomel , mama mea trebui sa-l ia si nu al gasesc. Va multumesc din suflet si astept raspuns

Raspuns:

– acest medicament nu este importat in Romania; Cynomel/Cytomel contine liotironina sodica, adica T3; poate fi cumparat cu reteta romaneasca din Franta (si probabil alte tari din Europa de Vest);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (662)

Sabau Laura:

Buna ziua!Am 34 de ani si am fost operata acum 4 ani de un nodul pe istm.Mi-a fost extirpata tiroida in totalitate.Rezultatul biopsiei a fost bun.Am facut tratament cu euthyrox in doze crescande de la 25mcg pana la 75mcg.Am ramas insarcinata fara tratamente desi tsh-ul era 36.In timpul sarcinii am luat euthyrox 75mcg.Intrebare mea este daca mai pot alapta luand euthyrox 75 mcg?Baietelul are acum 3 luni jumate si nu am intrerupt deloc euthyroxul.Mentionez ca pe langa alaptat ii dau si lapte praf 4 mese pe zi.Ultima valoare a tsh-ului a fost de 14.8 in data de 24 ianuarie.Daca trebuie sa intrerup tratamentul cu euthyrox,cat timp poate rezista organismul fara hormoni tiroidieni?Cum l-a afectat pana acum pe copil euthyroxul luat in timpul alaptarii?Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– in mod normal, functia dvs tiroidiana ar fi trebuit urmarita foarte strict pe parcursul sarcinii si tratamentul ajustat (in general asta insemna crescut) pentru mentinerea unor nivele optime ale hormonilor tiroidieni (TSH sub 2.5μUI/ml); dezvoltarea sistemului nervos al fatului pe parcursul primei jumatati a sarcinii este foarte dependenta de hormonii tiroidieni materni;

– va recomand sa cititi acest articol privind hipotiroidia in sarcina si riscurile ei, astfel incat la o eventuala alta sarcina sa fiti mai bine tratata si urmarita;

– tratamentul cu Euthyrox NU trebuie oprit pe timpul alaptarii; aceasta doza ar trebui de fapt crescuta pentru aduce nivelul TSH in limite normale; recomandarea mea este sa intrati cat mai repede in atentia unui medic endocrinolog care sa se ocupe cu atentie de cazul dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (661)

MOLDOVAN LAURENTIA:

Buna ziua !
Numele meu este Laurentia si am 38 ani , in data de 15.12.2011 am fost operata de nodul unic al lobului tiroidian drept, si la care s-a practicat tiroidectomie totala extracapsulara cu examen histopatologic extemporaneu.
rezultatul anatomopatologic a evidentiat un carcinom tiroidian minim invaziv a lobului tiroidian drept pT2NxMxL0Vo.
Macroscopie:
Lob drept de 5/2/2 cm cu o formatiune nodulara bine delimitata incapsulata de 2.6/1.7/1.5 cm cu aspect parenchimatos cu arii de necroza si degenerare histica /
Lob stang de 4/2/1 cm cu aspect parenchimtos-omogen.

Microscopie:
Lob drept : parenchin glandular tiroidian alcatuit din normofaliculi plini cu coloid ce contine o formatiune nodulara determinata de o capsula conjuctiva cu grosimi variabile .formatiunea nodulara este alcatuita din normo-, micro- si rari macrofoliculi dispusi intr-o storna redusa si prezinta arii de hemoragie si necroza .Focal grupuri de foliculi patrund in capsula , iar intro mica zona o depasesc extinzandu-se focal in parenchinul adiacent.
Lob stang : parenchin glandular tiroidian cu arhitectura lobulara pastrata alcatuita din normo- si macrofoliculi plin cu coloid cu minim infiltrat inflamator limfocitar dispus interstitial .

Pe data de 16.01.2012 dupa 4 saptamani de la inetrventia chirurgicala mi s-au recoltat analize sangvine :

-TG : 6.47ng/ml
-Anti-TG : < 10 Ul/ml
-TSH : 66.06 Ul/ml corect defrenat
-Glucoza serica 118 mg/dl

se decide administrare unei doze de 64.75 mCI de 131I
WBS posterapie : rest de tesut fixant la nivelul lojei tiroidiene
Tratament: Eutirox in doza de 125

Inrebarea mea este : acesta forma de cancer cu care am fost diagnosticata CARCINOM FOLICULAR poate sa recidiveze si daca este o forma sau in stadiu cu metastaze la distanta ? intreb deoarece la scanarea WholesbodyI-131 scrie :
-Anterior 1537K Duration:211 sec x1024 Pix2.4mm 131-Iodine
imagistic apare o pata vizibila pe gat in zona tiroidei si 2 pete la fel de vizibile undeva intre Torace si abdomen
-Posterior 1330K Duration 211 sec 256×1024 Pix2.4mm 131-Iodine , pe imagine apare pata pe gat zona tiroidei si o pata la fel de vizibila intre torace si abdomen.Ce sunt petele vizibile dinte abdomen si torace, metastaze?
Va rog sa cititi si sa imi dati un raspuns!
Cu deosebita consideratie Laurentia Moldovan

Raspuns:

– este practic imposibil ca un carcinom tiroidian folicular minim invaziv la nivelul parenchimului tiroidian adiacent si cu un nivel postoperator tiroglobulinei de 6.47 ng/ml sa “trimita” metastaze la distanta; iodul radioactiv este captat intr-o oarecare masura si de alte organe sanatoase (stomac, glande salivare), nu doar de celulele tiroidiene; in plus, poate fi vorba de o contaminare exterioara care sa apara pe scintigrafie; oricum, cei de pe sectia unde ati facut tratamentul si scintigrafia whole-body ar trebui sa va explice exact aceste rezultate;

– restul fixant de la nivelul lojei tiroidiene este aproape universal prezent, deci nu este un este un element care sa indice un risc aditional; in plus, nivelul postoperator al tiroglobulinei este desul de redus, ceea ce arata ca volumul de tesut tiroidian care mai e prezent la nivelul organismului dupa operatie este mic si poate fi eliminat complet de iodul radioactiv;

– va recomand sa cititi cu atentie articolele dedicate cancerului tiroidian;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (660)

CLAUDIA CICAL:

Buna ziua. Am 42 de ani si, in urma cu cateva zile, am fost diagnosticata cu “gusa nodulara LTD”.
Buletinul ecografic arata asa:
lob tiroidian drept de 21/27/47 mm, neomogen; nodul solid hipoecogen de 2,5 mm; noduli solizi hipoecogeni 6 mm = 4/6 mm; nodul solid hipoecogen cu zone de necroza, intens vascularizat, de 18/20 mm
volum lob tiroidian drept 13,8 cm3
lob tiroidian stang de 12/19/44 mm omogen
volum lob stang 5,3 cm3
D-na doctor endocrinolog mi-a recomandat analize medicale – T3, T4 si TSH.
T3 a iesit 0.99 T4 = 6.14, iar TSH 1.0446. Astept rezultatele pentru calcitonina, pentru ca acestea nu se fac in Botosani, aici doar mi s-a recoltat sange, urmand ca rezultatul sa fie dat de o clinica din Timisoara doar in jurul datei de 14 februarie.
Mentionez ca am ajuns sa fac consultul endocrinologic la recomandarea unui medic dermatolog, avand in vedere ca, pe fondul unor stari de nervozitate (nu accentuate), imi apareau niste pete rosii pe fata si gat.
Prezint o oarecare stare de oboseala, uneori am palpitatii, imi mai amortesc mainile sau picioarele, ametesc si am carcei.
Nu cunosc ca cineva din familie sa fi avut probleme legate de glanda tiroida.
Am nascut prin cezariana in urma cu 23 de ani. Nu am suferit alte interventii chirurgicale si, in general, nu sunt o persoana “bolnavicioasa”.
Marea mea rugaminte este sa-mi spuneti daca, avand in vedere datele pe care vi le-am comunicat, este neaparat nevoie de o interventie chirurgicala pentru indepartarea nodulilor. Mi s-a explicat ca, indiferent de rezultatul calcitoninei, va fi necesara indepartarea “nodului mare” prin interventie chirurgicala.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns:

– daca nivelul calcitoninei este normal se poate exclude o forma mai rara si mai agresiva de cancer tiroidian – carcinomul medular;

– oadata exclus acest tip de cancer, exista, in opinia mea, doua posibilitati:

  1. punctia tiroidiana cu ac subtire din nodulul mai mare din lobul drept; daca rezultatul este “benign” aceasta gusa nodulara se poate urmari ecografic periodic, fara operatie; desigur, daca rezultatul este defavorabil se va recomanda interventia chirurgicala;
  2. recomandarea directa pentru operatie; dezavantajul este ca, fara o confirmarea prealabila la punctie a naturii maligne sau macar suspecte acestui nodul, operatia se poate dovedi nenecesara;

– atat timp cat testele de functie tiroidiana (TSH, T3, T4) sunt in limite normale, se poate exclude orice influenta tiroidiana asupra simptomatologiei dvs (nervozitatea, palpitatiile, modificarile cutanate, etc);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (659)

Alina:

Am 40 de ani, 1.72m/65kg si prin luna decembrie am obsevat o umflatura in partea stanga a gatului. Dupa mai multe investigatii printre care si punctie in urma careia a rezultat un lichid “apa de stanca” am fost trimisa pt investigatii avand suspiciune de chist hidatic. In urma analizelor nu s-a depistat a fi chist hidatic, totusi nu s-a ridicat in totalitate aceasta suspiciune pe motiv ca este localizare rara si poate sa nu se depisteze la analize.

Mi sa recomnadat un CT cerebral cu urmatorul rezultat:
Formatiune chistica rotund -ovulara, bine delimitata, cu diametre axiale maxime de 5/3.4 cm, dezvolatat la nivelul polului inferior al lobului stang tiroidian, cu perete subtire, regulat si continut cu densitati fluide.
Formatiunea descrisa se extinde caudal parasagital stanga pana la nivelul trunchiului venos branhio- cefalic, anterior vine in raport direct cu tegumentul, medial are usor efect de masa asupra traheei iar lateral exercita efect de masa si usor efect compresiv asupra ACI stangi si venei jugulare interne.

Concluzii: Chist lob tiroidian stang

Precizez ca Free T4 este 15 pmol/L (12-22) TSH este 1.46 Ui/ML (0.27-4.2) iar FT3 este 3.9 Pmol/L(3.9-6.7). In paranteze sunt valorile normale. Trebuie sa merg la chirurg sau la endocrinolog in cazul acesta sau si la unul si la altul?

Poate cineva sa ma lamureasca despre ce este vorba si sa ma sfatuiasca ce pot face in astfel de conditii? Exista tratament sau trebuie sa merg la chirurgie?

Va multumesc mult

Alina

Raspuns:

– ar fi utila completarea investigatiilor cu o ecografie tiroidiana efectuata de un medic endocrinolog; din experienta mea pot sa va spun ca uneori CT-ul nu apreciza corect dimensiunile si caracteristicile (solid versus chist) nodulilor tiroidieni;

– daca ecografia confirma prezenta unui chist de asemenea dimensiuni (5/3.4 cm), probabil ca cea mai buna solutie este operatia de indepartare a acestuia impreuna cu intreg lobul stang (daca lobul drept este normal); alternativa este golirea chistului prin aspiratia lichidului, dar in majoritatea cazurilor se reface in cateva saptamani/luni;

– nu exista tratament medicamentos care sa duca la micsorarea sau disparitia acestui chist;

– din descrierea la examenul CT pare sa fie un chist simplu (adica doar cu lichid la interior); acest tip de formatiune este in 99% din cazuri benigna si pune probleme doar prin prisma dimensiunilor mari;

– ordinea fireasca este un consult endocrinologic urmat de trimitere catre chirurgie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi