Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (743)

May 9, 2012

Faur Simona:

Buna ziua.
Am 37 de ani si am fost diagnosticata cu carcinom tiroidian folicular operat prin tiroidectomie totala in ian a.c.Din 27.feb.a.c iau doza zilnica de 125 mg de eutirox prescrisa de dr. din Cluj unde am facut terapie cu iod radioactiv.La efectuarea analizelor la 2 luni dupa inceperea tratamentului substitutiv:T4 26,11 iar TSH 1,54.Dr.endocrinolog din Arad mi-a modificat doza la 112,5 mg iar cel din Cluj mi-a mentinut doza initiala.As dori recomandarea dvs.Din cate am obs.eu valoare T4 este peste limita maxima.
Va multumesc.

Raspuns:

– in functie de cat de mare si de extinsa a fost tumora tiroidiana, se prefera mentinerea unui nivel supresat al TSH (in jur de 0.1 μUI/ml), pentru a scadea riscul unei recidive;

– daca medicul dvs de la Cluj considera o valoare de 1.54 μUI/ml ca fiind suficienta, presupun ca nu a fost vorba de o forma extinsa de boala;

– in esenta, aducerea nivelului TSH in intervalul optim (care poate fi diferit, in functie de afectiunea de baza) este principalul obiectiv al tratamentului cu levotiroxina; un nivel izolat usor crescut al T4 (de altfel, se prefera masurarea FreeT4) nu este in general un motiv pentru modificarea dozei;

– din pacate, postarea dvs nu contine suficiente date pentru o concluzie mai clara;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (742)

Maria:

Buna ziua, am 29 de ani si va scriu in speranta ca voi gasi un sfat util pentru perioada care ma asteapta. Am citit si rascitit postarile dumneavoastra si ale pactientilor dumneavoastra si totusi (culmea, in ciuda explicatiilor detaliate), mai am si eu intrebari…
Sunt programata la Institutul Parhon pentru o operatie de tiroida. Am descoperit intamplator (prin palparea gatului la un mic disconfort) un nodul pe lobul drept, elastic, putin chistic, de vreo 2,3 cm si in urma unei punctii cu ac fin am aflat ca acesta este cu risc si ca necesita evaluare HP. Dupa analiza sangelui rezulta ca tiroida functioneaza in parametri normali,am aceeasi greutate de cativa ani, dar prezint simptome de raguseala si disconfort in zona gatului. Sunt programata la domnul chirurg Brasoveanu la IC Parhon si sincer sunt putin speriata, dat fiind faptul ca majoritatea m-au indrumat sa apelez la chirurgi ca dl. Stanescu sau dl. Ghemigian. Am toata increderea ca si domnul Brasoveanu este foarte bun si ca sunt in siguranta pe mana lui insa mi-ar fi de folos, ca valoare adaugata a ceea ce stiu deja despre dansul, niste exemple de operatii reusite care sa-mi faca mai mult curaj, (asta ca sa nu fug inainte de operatie, glumesc, sper sa nu fug). Daca aveti astfel de statistici si doriti sa le impartasiti, mi-ati fi de ajutor.
Si acum intrebarile mele :

• Ce comportament alimentar trebuie sa am inainte de operatie ?
• E normal ca nu mi-au dat nici un tratament pentru tiroida inainte de operatie?
• Dat fiind faptul ca sunt putin anemica redeti ca e util sa iau niste calciu/fier inainte de operatie ?
• Pentru astfel de operatii se face transfuzie de sange ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Maria

Raspuns:

– nu am astfel de statistici, dar va recomand sa aveti toata increderea in oricare dintre medicii chirurgi de la Institutul Parhon;

– nu este indicata o dieta anume;

– daca functia tiroidiana este normala, nu este necesar niciun tratament preoperator;

– depinde de gradul anemiei, aceasta decizie se ia in functie de analizele de laborator; oricum, calciul nu trateaza anemia;

– exceptand cazurile complicate (care sunt rare), nu e nevoie de transfuzii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (741)

tina chiru:

bună seara,

am 61 de ani, 50 kg. la o ecografie cardiacă (de rutină) mi s-a spus că am noduli tiroidieni.remarcă făcută de medicul cardiolog, fără alte explicaţii. nu am simptome care să inducă probleme cu glanda tiroidă. am făcut analize pentru glanda tiroidă şi rezultatele sunt următoarele:
– FT4 -1.14 (interval de referinţă – 0.3 – 6)
– TSH – 2.36 (interval de referinţă – 0.4 – 4)
rugămintea mea este, să-mi spuneţi dacă conform analizelor sunt probleme?
pot primi răspunsul prin mail?
mulţumesc mult.

tina chiru

Raspuns:

– conform analizelor prezentate, tiroida produce cantitati adecvate de hormoni; asta inseamna cu nu exista manifestari generale (de exemplu la nivelul cordului si aparatului circulator) cauzate de tiroida;

– nodulii tiroidieni sunt cel mai adesea asociati cu o functie tiroidiana normala; altfel zis, aceste analize nu dau detalii privind natura si potentialul evolutiv al acestora; ei trebuie evaluati, urmariti si eventual tratati de medicul endocrinolog, chiar daca testele functie tiroidiana sunt in limite;

– stiu, din discutii directe cu mai multi pacienti, ca multe din raspunsurile de pe acest blog au fost utile si altor cititori, nu doar celor care au adresat intrebarea; de aceea, aceste raspunsuri vor fi intotdeuna publicate pe site;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (740)

May 1, 2012

mari:

Am fost operata in urma cu 8 saptamani si am fost diagnosticata cu si am fost diagnosticata cu microcarcinom papilar scleroyant ,focar intraparenchimatos idt de 0,3/0,3,.Cat de periculos este?A m citit pe net ca se pot face urmatoarele analiye pt confirmare:calcitonina, CEA,tiroglobulina TG.Ce ma sfatuiti? Sa le fac? Va multumesc.

Raspuns:

– in primul rand va sfatuiesc sa mergeti la un consult endocrinologic in urma caruia sa vi se indice testele necesare;

niciuna din analizele enumerate nu confirma carcinomul papilar si nu aduc vreun beneficiu in situatia dvs; in plus, odata diagnosticul stabilit la examenul histopatologic, este cert;

– trebuie sa stiti ca este foarte riscant sa va bazati doar pe informatiile de pe internet; abundenta acestora, explicatiile simpliste oferite de “binevoitori”, senzatia ca totul este la indemana, accesibil si usor de inteles, reprezinta capcanele informatiei medicale pe internet;

– conform ghidurilor internationale din 2011, un focar intraparenchimatos de carcinom papilar de 3/3 mm nu necesita tratament ulterior cu iod radioactiv daca nu sunt elemente clare care sa indice o exindere a bolii in afara tiroidei; altfel zis, se considera ca exista o foarte mare probabilitate ca boala sa se fi eliminat complet prin operatie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (739)

Andreea Ivan:

Buna ziua,

In urma pierderii unei sarcini (sarcina tubara cu salpingectomie stanga in urma cu 5 luni) am fost sfatuita de catre medicul ginecolog sa fac cateva analize legate de tiroida, respectiv: ATPO,TSH, FT4, FSH, LH, HEMOGLOBINA GLICOLIZATA.

Rezultatele au fost urmatoarele:
ATPO : 456.2
TSH : 1.41
FT4 : 11.7
FSH : 5.80
LH : 6.28
HEMOGLOBINA GLICOLIZATA : 5.6

Dupa aceste analize, a urmat un control, in urma caruia mi s-a pus urmatorul diagnostic: gusa polinodulara, hipotiroidie si tiroidita cronica autoimnuna si mi s-a prescris Euthyrox 100 1/zi.
In cazul acesta pot avea un copil?
As dori sa stiu si parerea dumneavoastra despre analizele facute si despre situatia de fata.

Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO arata intr-adevar prezenta unei tiroidite autoimune; valoarea in limite a TSH indica o functie tiroidiana (inca) normala; deci, diagnosticul de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni) nu se sustine; prezenta unor noduli ar trebuie confirmata ecografic;

– dupa cum puteti citi aici, tiroidita autoimuna are mai multe faze; conform analizelor prezentate, dvs va aflati in faza de activare imuna, o etapa incipienta a acesti afectiuni; in acest context, tratamentul cu Euthyrox 100 μg/zi mi se pare excesiv;

– in opinia mea, simpla monitorizare prin teste de laborator (TSH, FreeT4) este suficienta; daca va doriti o sarcina in perioada urmatoare, o doza mica de Euthyrox (25 μg/zi) poate fi indicata; oricum, acesta forma de tiroidita, diagnosticata, monitorizata si tratata corect, NU va va impiedica sa obtineti o sarcina;

– pe parcursul unei eventuale sarcini, functia tiroidiana trebuie monitorizata indeaproape si doza de Euthyrox ajustata pentru a mentine nivelul TSH in jumatatea inferioara a scalei de normal;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (738)

regepi georgeta:

BUNA SEARA,APELEZ LA D-VOASTRA IN SPERANTA CA IMI VETI DA NISTE INFORMATII LEGATE DE DIAGNOSTICUL MEU,,GUSA NODULARA, CARE PE DATA DE 3 MARTIE MI-A FOST OPERATA,TIROIDA FIINDU-MI SCOASA IN INTREGIME.REZULTATUL DUPA OPERATIE FIIND URMATORUL.DIAGNOSTIC HISTOPATOLOGIC ..MACROSPORIE;;LTD DE 6/4 CM PE SECTIUNE-NODUL DE 3,2CM CU AXUL MARE CHISTICHEMORAGIC;LTS DE 5/3/2 CM PE SECTIUNE-NODUL CHISTIC ,HEMORAGIC ,DE 1,8 CM AXUL MARE’ MICROSPORIA; 108883-ADENOM CU ARHITECTURA ANIZOFOLICULARA,IMPORTANTA SCLEROHIALINOZA INTERSTITIALA CU CALCIFICARI,DEZVOLTAT PE GUSA COLOIDA ANIZOFOLICULARA. 108884-PE FONDUL UNEI GUSE COLOIDE ANIZOFOLICULARA CU REMARCA PREZENTA UNEI ADENOM CU DEGENERARE CHISTICA ,PROIECTII PAPILARE INTRACHISTICE SI SCLEROHIALINOZA INTERSTITIALA.VA ROG SA-MI SPUNETI DACA NECESITA TRATAMENT CU IOD RADIOACTIV,IAR DIAGNOSTICUL E DE NATURA CANCEROASA.MULTUMESC.

Raspuns:

– din descrierea prezentata rezulta ca a fost vorba de o gusa nodulara benigna;

– proiectii papilare apar si in cancerul tiroidian papilar, dar nu sunt unicul criteriu; din moment ce nu este precizat explicit altceva, inteleg ca anatomopatologul nu a considerat ca sunt intrunite criteriile pentru a diagnostica o forma de carcinom tiroidian papilar;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (737)

Corina Simona:

Buna ziua
Sunt Corina de 31 ani.
In octombrie 2011 am fost operata de glada tiroida prin tiroidectomie totala, cu rezultatul microcarcinom carcinom papilar multicentic de tipul pT(7)1aN*M*L0V0, fara metastaze. O luna mai tarziu am fost iradiata cu o doza de 58,9 mCi de I131, urmata de tratament de 125g/zi euthyrox. Dupa 2 luni de la iradiere analizele au fost TSH de 0,05 si FT4 de 20,44 considerate bune, iar doza de tratament nemodificata. Urmeaza o alta evaluare in iunie 2012.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Ce inseamna durerea simtita din zona gatului (ca o pulsatie, palpitatie, alteori ca o usoara arsura)
2. Durerile din zona inimii pot fi de la doza prea mare de tratament?
3.Este normal ca dupa aproape 6 luni de la operatie sa mai simt aceste mici dureri? Tg a fost de 4,82 dar Anti tiroglobiulina de 450, in aceste conditii am inteles ca nivelul Tg nu este relevant.
4.Cat timp dupa administrare actioneaza doza de iod asupra gatului/organismului?
5.Care este termenul aproximativ de la ultima administrare de iod pana la o posibila conceptie?
Multumesc mult si pentru alte raspunsuri primite pe acest site.

Raspuns:

– dupa tiroidectomie, mai ales pentru cancer, poate ramane un disconfort la nivelul gatului; acesta este foarte diferit de la pacient la pacient: durere, presiune, arsura, senzatie “de ţinere”, etc; din experienta mea, la 6 luni de la operatie aceste manifestari sunt mult reduse, iar la 1 an, de regula, dispar complet;

– luand in considerare varsta dvs, nu cred; in functie de caracterul lor, poate fi recomandat totusi un consult cardiologic;

– simptomatologia dvs nu are legatura cu nivelul tiroglobulinei; pentru evauare se vor putea utiliza scintigrafia, ecografie de regiune cervicala si examenul clinic;

– cel mai devreme se poate verifica eficienta tratamentului cu radioiod la 6 luni (prin scintigrafie); deci efectul terapiei cu iod radioctiv persista si se consolideaza, cel putin la nivelul tesutului tiroidian, cateva luni dupa administrare;

– cel putin 6 luni de la tratamentul cu iod radioactiv;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (736)

Stanila Marcela:

Buna ziua D-le Doctor,
Am fost operata acum un an(martie 2011),tiroidectomie totala(adenom folicular lob sting).Am urmat tratament post operator cu Eutyrox 100µg pe zi,iar din septembrie 2011 am scazut la 87,5µg pe zi,la indicatia endocrinologului.Am repetat analizele si in prezent TSH=2,51uIU/ml cu interval de referinta 0,4-4 iar Free T4=1,1 cu interval de referinta o,89-1,76ng/dl.Intrucit nu sunt in tara momentan,va rog sa aveti amabilitatea sa ma sfatuiti daca pot continua cu aceeasi doza zilnica de Eutyrox (87,5µg/zi) sau trebuie scazuta, siin acest caz, cu cit?.Va multumesc mult ca existati si ca aveti acest site.

Raspuns:

– obiectivul tratamentului de substitutie in cazul dvs este de a mentine TSH si FreeT4 in limite normale; in aceasta situatie (TSH, FreeT4 normale) necesarul de hormoni tiroidieni este corect acoperit;

– rezultatele prezentate de dvs se incadreaza in limitele normale, deci tratamentul ar trebui continuat cu aceeasi doza; repetarea testelor de laborator trebuia facuta nu mai devreme de 6 luni si nu mai tarziu de 12; exceptia este o sarcina, situatie in care functia tiroidiana trebuie monitorizata indeaproape pe tot parcusrsul acestia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi