Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (769)

July 10, 2012

Iana:

Buna ziua dl.dr. Eu am aceeasi problema ca si Alexandra, “tiroida autoimuna Hashimoto”, am fost diagnosticata in luna septembrie 2011, mi s-a recomandat sa iau euthyrox 50 , am inceput sa iau tratamentul, iar dupa ~ 6 saptamani am inceput sa ma simt rau, mai rau fata de cum ma simteam inainte de a fi dignosticata cu aceasta …boala, stariile inainte de tratament erau, de oboseala, lipsa de concentrare, par mat, piele uscata etc…in timpul tratamentului, starile sunt si de alta natura, atacuri de panica,durere in piept, nod in gat dureros, nervozitate … euthyrox-ul, l-am intrerupt la sfatul medicului si mi-a recomandat l’thyroxin, de la care ma simt mai binisor, in conditiile in care a trebuit sa marim doza la 75 deoarece TSH-ul a iesit 12 si ceva, iar FT3 si Ft4 in limite normale si ATPO foarte mare 480 cam asa( din totdeauna),au disparut atacurile de panica, … dar am ramas cu durerea in piept, nodul in gat si nervozitatea, inexplicabile stari pentru mine (NU AM FOST ASA, NU MA RECUNOSC UNEORI, NICI EU, NICI FAMILIA MEA ). NU stiu ce sa mai fac si unde sa ma mai duc…Mi-am facut tot felul de investigatii si …nimic …Nu stiu daca se intelege ceva din ce am scris eu, dar sigur ne vom vedea si va veti convinge singur de ceea ce am spus si sper din tot sufletul sa ajung sa fiu un om normal, asa cum am fost pana acum ~9 luni in urma…cu respect, Iana.

Raspuns:

– in primul rand, simptomele de tipul durerii in piept aparute sub tratamentul cu levotiroxina trebuie intotdeauna evaluate cardiologic; asta inseamna, cel putin, consult si electrocardiograma;

– daca nu sunt descoperite tulburari cardiace semnificative, doza de levotiroxina ar trebui crescuta foarte lent (de exemplu cu 12.5 micrograme la fiecare 2 saptamani) pentru a da posibilitatea de acomodare; in functie de simptomatologie, se pot asocia temporar medicamente de tipul betablocantelor si/sau anxioliticelor; obiectivul tratamentului este normalizarea TSH si FreeT4 si disparitia simptomatologiei asociata hipotirodiei;

– monitorizarea ATPO este inutila, acesti anticorpi ramanand adeseori crescuti foarte multi ani, chiar sub tratament substitutiv adecvat; in plus, ei nu au in sine vreun efect negativ asupra organismului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (768)

Geo:

Buna ziua.
Sunt Georgiana am 23 ani.
In noiembrie 2011 mi s-a efectuat tiroidectomie totala la Parhon Bucuresti.Acum urmez tratament cu euthyrox ,o pastiluta de 100 pe zi.
In aprilie am facut prima terapie cu iod, iar acum am refacut analizele care se prezinta astfel:
TSH : 0,021 uUI/ml ( interval de referinta 0,4-4uUI/ml)
T4 : 14,6 ug/dl (interval de referinta 5.2-12.5 ug/dl)
Va rog sa ma ajutati cu interpretarea rezultatelor.
Mai am o intrebare T4 este acelasi lucru cu FT4 ?
Va multumesc si va admir pentru ajutorul care il oferiti.

Raspuns:

  1. daca s-a administrat tratament cu iod radioactiv, inseamna ca a fost vorba de o forma cancer tiroidian diferentiat (papilar sau folicular);
  2. in functie de tipul exact al tumorii, de extinderea bolii, de succesul operatiei si de raspunsul la terapia cu radioiod, se poate considera necesara supresia nivelului TSH pentru a preveni o reaparitie e bolii;in general, in astfel de cazuri, se prefera un nivel al TSH in jur de 0.1 μUI/ml, pentru a minimiza efectele adverse ale excesului de hormoni tiroidieni;
  3. pentru ca nu am niciun fel de date privind elementele de mai sus in cazul dvs, NU pot aprecia daca aceasta hipertiroidie indusa prin tratament este justificata;
  4. FreeT4 (FT4) este fractia libera a tiroxinei (T4), nelegata de proteinele sangelui; este practic acea parte din hormonul circulant care exercita efect, deci masurarea FreeT4 este mai utila decat masurarea T4 total;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (767)

July 5, 2012

DANIELA POTROCA MEDEA:

DORESC SA SE EXPLICE LEGATURA DINTRE TIROIDA HASHIMOTO SI ARTRITA REOMATOIDA. IN FAMILIE AM MULTE CAZURI DE HIPOTIROIDISM IAR EU AM POLIATRITA REOMATOIDA. VA MULTUMESC.

Raspuns:

– atat tiroidita cronica cat si poliartrita reumatoida sunt boli autoimune; asta inseamna ca sistemul imun nu mai recunoaste tiroida, respectiv cartilajul articular si le ataca, conducand la distructia acestor tesuturi;

– orice afectiune autoimuna este expresia unei dereglari a sistemului imun; odata o astfel de afectiune prezenta (oricare!), pacientul respectiv are un risc mai mare decat populatia obisnuita pentru a dezvolta o alta boala autoimuna;

– in cazul familiei dvs, probabil exista o predispozitie codificata genetic pentru autoimunitate, care la unii membri s-a manifestat ca tiroidita Hashimoto, iar la dvs ca poliartrita reumatoida;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (766)

cialicu corina:

Buna ziua,
sunt cialicu corina din pitesti, acum 3 ani mi-a murit sotul si am facut un soc dupa am fost diagnosticata cu depesie, anxietate si atacuri de panica, acum un an am facut control la tiroida si ecograf si analize…mi-a iesit hipotiroida…tsh-6,57, t3- 2,10, ft4-14,55, iau eutirox dar nu ma simt bine deloc, mentionez ca iau seroxat si xanax pt anxietate, nu pot respira, obosesc , transpir am insomnii, am facut analizele, am colesterol ridicat si trigliceridele, dar astea sunt crescute de la medicamentele antudepresive, inima e ok , plamanii la fel. ce imi recomandati? Va multumesc!

Raspuns:

– obiectivul tratamentului in hipotiroidie este normalizarea nivelurilor TSH si FreeT4; daca aceste doua teste de laborator sunt normale, simptomatologia dvs nu are legatura cu boala de tiroida;

– oricum, o valoare de 6.57 μUI/ml a TSH indica o forma usoara de hipotiroidie, care in majoritatea cazurilor nu are manifestari evidente;

– daca la investigatiile facute nu s-a identificat o cauza organica, este posibil ca singura explicatie pentru aceste simptome sa fie tulburarea anxios-depresiva;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (765)

nicoleta:

Buna ziua!
Am 40 ani si am facut tiroidectomie totala in decembrie 2012 (neoplasm tiroidian operat) iradiat in martie 2012 cu 110 mCi iod 131, tratament cu euthyrox doza 175, propanolol 40 mg 1/zi si cal-D vita 6/zi. In 22 iunie 2012 cu tratament mi-au iesit analizele: Tg – 0.240 ng/ml (valori normale 1.4 – 78), TSH=0.028 microUI/ml (valori normale 0.27 – 4.20), antiTg = 218.6 UI/ml (valori normale <115) şi ecografia tiroidiana buna (fara adenopatii).
Cu toate ca am scos tiroida ma confrunt cu stari ca: oboseala, nervozitate, anxietate (nu am mai mers cu RATB si metrou de 2 ani), iritabilitate, depresie, dificulatate la inghitit, intoleranta la caldura, tulburari de atentie, de memorie, de concentrare, lipsa de energie (extenuare), tremur al extremitatilor, palpitatii, stare de slabiciune generala, pofta de mancare.
De aceea va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra pentru ca sunt tare nelinistita, mi s-a zis ca voi scapa de aceste stari dupa operatie, dar au trecut 6 luni si tot le mai am.
Va multumesc si va doresc multa sanatate !

Raspuns:

– atat timp cat nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina este crescut, poate exista o interferenta a acestora cu metodele de laborator utilizate pentru a masura tiroglobulina; de aceea, rezultatele obtinute NU sunt de incredere si adesea NU reflecta nivelul real al tiroglobulinei in sange;

– pentru monitorizarea bolii se vor utiliza: scintigrafia intregului corp, ecografia de regiune cervicala si exmenul fizic; in plus, doar in cazuri justificate, se mai poate recomanda CT sau RMN; pe larg despre monitorizarea cancerului tiroidian, aici;

– mentinerea unui nivel subnormal al TSH, cu pretul inducerii unei forme usoare de hipertiroidie, scade riscul de reaparitie a bolii; in functie de tipul exact de tumora, de cat de extinsa a fost boala la momentul operatiei si de raspunsul la iodul radioctiv, aceasta supresie a TSH se poate mentine de la cateva luni la mai multi ani;

– simptomatologia descrisa de dvs este destul de polimorfa; este posibil ca macar in parte acesta hipertiroidie indusa sa fie responsabila de unele manifestari (de ex. palpitatiile, intoleranta la caldura, iritabilitatea) ; totusi, eu cred ca este foarte probabila si o tulburare anxios-depresiva; aceasta, in masura in care este confirmata de un medic psihiatru, trebuie obligatoriu tratata;

– in general, din experienta mea, pacientul se adapteaza complet fizic si psihic dupa operatia de tiroida in aproximativ 6-12 luni;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi