Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (798)

September 2, 2012

alexandra:

buna ziua..am 24 de ani,am gusa tiroidiana depistata de 6 ani,in ultimul an am tot avut sitome de nod in gat de o manusa care m-ar tine de gat iar acum am si probleme cu vorbirea,pronunt corect dar ma jeneaza,iau eutirox de 50 g,ce trebuie facut?multumesc.

Raspuns:

– o ecografie de tiroida va lamuri daca aceste simptome au legatura sau nu cu tiroida;

– in general, tiroida trebuie sa fie in mod evident marita de volum (gusa vizibila) pentru a produce compresie (apasare) pe organele din jur; daca ecografia arata ca nu tiroida este cauza, urmatorul pas este un consult ORL;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (797)


Elena:

Buna ziua!

Trec direct la subiect: Femeie, 39 de ani, 170 inaltime, 69 Kg.consult de rutina eco san. Reyultate: san stang fara formatiuni patologice; san drept: nodul hypoecogen, cu contur net, regulat, far semnal vascular, de 10,9 mm L, elastografie. Nu se vizualizeaza adenopatii axilare.

Tiroida- reyultat eco: dimensiuni normale, structura neomogena difuz, contur neregulat, vascularizatie crescuta. LD – nodul hipoecogen, neomogen, vascularizat, de 9,7 mm. Diagnostic: tiroidita cronica autoimuna.

Istoric: ciclu regulat la 28 de zile, iar de 8-9 luni oscileaza intre 25-28 de zile, fara afectiuni tiridiene in familie, o stare generala buna, fizic si psihic, in ultimele luni cu tendinta de ingrasare desi sunt foarte atenta cu alimentatia.

Analize: Anti-tiroglobulina 364,3 Ul/mL (valori ref < 115,Anti TPO 146,9 Ul/mL(val ref <34), TSH 1,39 (valori ref 0,27-4,2), FT4 15,8 pmol/L (val ref 12-22).

Tratament recomandat: LThyroxina de 25 (dimineata luni, miercuri vineri); progestogel dimineata si seara in perioada 16-25 a ciclului menstual; Vitamina E forte 1 tb/zi; Femicur, 1tb/zi. Consultatie si eco peste 6 luni.

Cu aceasta descriere, domnule dr. va rog sa-mi spuneti daca:
1. Tyroxina este indicata avand in vedere ca valorile TSH si FT4 sunt in limite normale? Si daca da, doza ar fi corecta?Trebuie sa spun ca mi e foarte teama de efectele tratamentului mai ales ca-mi doresc si un copil.
2.Inteleg ca boala autoimuna poate fi declansata de bacterii, virusi, radiatii, pe un fond genetic sau nu etc. In cazul tiroiditei autoimune
ce analize ar fi recomandate pentru a vedea cum satu cu sistemul imunitar? este recomandat un anumit stil de viata, dieta? Este contraindicata expunerea la soare?

Va multumesc anticipat pentru raspuns, chiar si pentru unul suplimentar. Succes si realizari in ceea ce intreprindeti!

Elena,

Raspuns:

  1. in mod normal, la un pacient cu tiroidita autoimuna care are un nivel al TSH in jumatatea inferioara a normalului eu nu recomand tratamentul cu Euthyrox; totusi, in conditiile in care va doriti o sarcina, aceasta doza mica de levotiroxina poate fi utila; oricum, nu exista efecte adverse la aceasta concentratie; la momentul confirmarii unei sarcini analizele (TSH, FreeT4) trebuie repetate si, foarte posibil, doza de Euthyrox trebuie crescuta;
  2. nu exista astfel de investigatii recomandate de rutina; o afectiune autoiumuna (cum este si tiroidita cronica) creste riscul pentru alte boli autoiumune (de ex. vitiligo, poliartrita reumatoida); in realitate, marea majoritate a pacientilor cu tiroidita autoimuna nu dezvolta si o a doua boala de acest tip;
  3. singura posibla indicatie legata de stilul de viata este de a evita aportul excesiv de iod (suplimente alimentare, medicamente, etc) deoarece poate bloca suplimentar tiroida; sarea iodata NU este contraindicata;
  4. nu este interzisa expunerea la soare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (796)

Silvia:

Buna ziua,

Rezultatele analizelor, in urma unor suspiciuni de hipertiroidism, sunt:
TSH 0,05 (valori de referinta 0,25~5)
Free T4: 16,6 ( val de ref 8~20).

Esteposibil ca TSH-ul sa fie mic , dar in acelasi timp T4 sa fie in limite normale? E necesar sa repet analizele? E vorba de hipertiroidism latent?

Multumesc!

Raspuns:

– nivelul TSH este cel mai sensibil indicator al functiei tiroidiene; acesta se modifica (creste sau scade) inainte ca hormonii tiroidieni (T3 si T4) sa iasa din limitele normale; deci da, aceasta combinatie de TSH modificat cu FreeT4 normal este nu doar posibila ci si destul de frecvent intalnita;

– in cazul dvs este vorba de un hipertiroidism subclinic, adica o forma incipienta de boala; investigatiile ar trebuie completate cu o ecografie tiroidiana si, in functie de toate datele obtinute, alte teste de laborator (T3, ATPO, TRAb);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

« Postari mai noi