Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (870)

December 7, 2012

Gabriela:

Buna , am fost operata in 2011 de nordul tiroidian cancerigen , am făcut terapia cu iod de 2 ori la Cluj si acum 3 saptamani am intrerupt doza de eutirox pentru a merge la al treilea control oncologic . Acum o saptamana am fost la Cluj unde mi-au spus ca totul ii bine si sa reincep tratamentul cu eutirox următoarea zi.de când am reluat tratamentul cu eutirox au început sa mă doare foarte rău sânii si sa am o secretie albă si cateodata transparenta din sâni nu foarte mult dar destul sa mă sperie.precizez ca la Cluj mi-au făcut următoarele analize : TSH – 64 .TG – 11,3 , Calciu – 9,1.As vrea sa știu ii posibil ca acea scurgere sa fie din cauza dereglarii hormonale ?sau poate sa fie ceva mai grav ?insarcinata nu sunt deoarece mă protejez.ce control trebuie sa îmi fac? Sau sa stau linistita ca ii vorba de dereglarea hormonala? Va rog ajutati-mă cu un raspuns.
Multumesc

Mă acuzați dar am uitat sa precizez ca peste 4-5 zile trebuie sa îmi vina menstruati si deobicei cu o săptămâna inainte mă dor foarte rău sanii dar pana acum nu am mai avut scurgere din ei.

Raspuns:

– oprirea tratamentului de substitutie cu Euthyrox determina cresterea importanta a nivelului TSH; aceasta este necesara pentru scintigrafia whole-body, pentru tratamentele cu iod radioctiv si pentru o relevanta maxima a nivelului tiroglobulinei;

– in acelasi timp, oprirea tratamentului determina si secretia unor cantitati crescute de TRH, un hormon hipotalamic care stimuleaza hipofiza sa produca TSH; acest hormon (TRH), cand este foarte crescut, poate stimula si secretia de prolactina din hipofiza; prolactina este  hormonul responsbabil de lactatia care apare dupa nastere; astfel se poate explica secretia mamara aparuta dupa aceasta perioada de intrerupere a tratamentului cu Euthyrox;

– dupa reluarea tratamentului, scurgerile mamare ar trebui sa dispara in 1-3 luni; este important sa evitati stimularea mamelonului si compresia frecventa pentru a vedea daca secretia persista; aceste manevre intretin problema;

– ar trebui masurat un nivel al prolactiei din sange, iar rezultatul sa fie vazut de un endocrinolog; o valoare usor crescuta se poate urmari in dinamica; un nivel semnificativ crescut (x 3-4 normalul) poate necesita investigatii suplimentare;

– despre reglarea functiei tiroidiene cititi aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (869)

mihaela:

Buna seara
Ma confrunt cu o incertitudine, sunt insarcinata in 30de saptamani – tiroida scoasa total – 175mg novothyral doza zilnica.
Repet analizele lunar – iar la inceputul lunii noiembrie mi-a aparut ft4 scazut:
TSH – 3.02 μUI/mL 0.27 – 4.2
FT4 – 8.49 pmol/L 12 – 22
Analizele respective au fost facute lunar iar singura problema am avut-o la 3 luni cand mi-a scazut tshul – insa am marit doza si a fost ok.
Acum medicul meu endocrinolog la ft4 – respectiv a zis sa raman pe aceasi doza de 175mg iar ginecologul m-a trimis sa mai cer o parere – unde am primit sfatul sa cresc doza. Sincer eu am incredere la medicul la care am fost si in plus pe siteul de la synevo am vazut ca e normal sa fie mai scazute valorile in sarcina. As avea tare nevoie de parerea dumneavoastra. Precizez ca fac si clexane injectabil 0.4 dimineata – 0.4 seara.

Raspuns:

– in esenta, valorile prezentate sunt bune; este important sa intelegeti ca nu vorbim de niciun risc serios pentru copil la aceste rezultate;

– studiile internationale nu au lamurit inca daca scaderea izolata (adica cu TSH in limite) a valorii FreeT4  are vreo consecinta reala; oricum, incepand cu a doua jumatate a sarcinii tiroidia fatului devine functionala si acesta este mai putin dependent de hormonii materni;

– in cazul dvs, eu probabil ca as recomanda o mica doza de Euthyrox (25 micrograme/zi) in plus fata de tratamentul actual; oricum, chestiunea este interpretabila pentru ca nu exista date certe pentru a lua o decizie sau alta; pararea mea este ca de fapt aceste subtilitati nici nu conteaza foarte mult si ca, din punctul de vedere al tratamentului substitutiv, copilul nu va avea nicio problema;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (868)

alexandradelia:

Buna seara am facut analizele pentru tiroida tsh este 5,3 maxima admisa este 4.2 de cateva zile ma trezesc dimineata la ochi cu cearcane dar numai la unul temperatura corpului este de 35.5 este ceva periculos va rog sa-mi raspundeti multumesc anticipat.Este posibil de o agravare cu si cand se declanseazacoma mixedenmatoasa va rog sa-mi explicati multumesc anticipat.

Raspuns:

– valoarea usor crescuta a TSH arata, cel mult, o forma foarte usoara de hipotiroidie; intr-un asemenea caz nu exista, de regula, nicio manifestare fizica; deci cercanele si temperatura scazuta nu au legatura cu o problema tiroidiana;

– investigatiile ar trebui completate cu masurarea nivelurilor FreeT4 si a anticorpilor specifici (ATPO ± Ac anti-tiroglobulina) si, eventual, cu o ecografie de tiroida; cea mai frecventa cauza de hipotiroidie este o boala autoimuna, tiroidita Hashimoto/cronica;

– este de retinut ca un nivel doar putin crescut al TSH, cum este si la dvs, poate sa apara si tranzitor, fara a fi prezenta o boala tiroidiana propriu-zisa;

– coma mixedematoasa este o complicatie rara care apare in forme foarte severe si prelungite de hipotiroidie; NU este un risc in cazul dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (867)

December 1, 2012

Filiuta Elena:

Buna dimineata,

am diagnostic gusa multinodulara, toate analizele au iesit bine, analizele in valori normale (ft4, tsh, calcitonina si atpo. In urma punctiei, am primit urmatoarea:
EXAMEN CITOLOGIC: punctie aspirativa cu ac
fin nodul tiroidian lob stang
6 lame colorate MGG:
– substanta de fond (material proteic
plasmatic, coloid apos in cantitate abunadenta
si hematii)
– frecvente celule epiteliale foliculare cu
dispozitie predominat pseudopapilar,
trabecular si microfolicular, fara atipii nucleare
– macrofage spumoase, limfocite si PMN
Concluzie: Aspectele citologice pledeaza
pentru o leziune predominat chistica, coloida,
dezvoltata pe fondul unei leziuni foliculare.
Nota. Se recomanda urmarire clinica,
ecografica si repetarea punctiei la un interval
considerat optim de catre medicul curant.

iar pana la interpretarea lor, mai am de asteptat alte 10 zile :( Am 38 de ani si in familie nu exista nicio problema legata de sanatate.

Multumesc frumos,
Elena

Raspuns:

– punctia prezinta un gard maxim de acuratete in 2 situatii:

  1. cand e vorba de noduli benigni hiperplastici sau de modificari nodulare  degenerative sau inflamatorii;
  2. in cazurile de carcinom tiroidian papilar;

– punctia tiroidiana este mai putin exacta in cazul leziunilor foliculare, care pot fi adenoame foliculare (tumori benigne) sau carcinoame foliculare (tumori maligne); asta se intampla din cauza ca celulele propriu-zise nu sunt in mod clar diferite intre cele doua tipuri de tumori; doar depasirea (invazia) capsulei tumorale face diferenta intre benign si malign si aceasta se certifica doar la examenul histopatologic efectuat din tiroida indepartata chirurgical;

– revenind la rezultatul dvs, anatomopatologul sugereaza ca este mai probabil vorba de un nodul benign; totusi, fiind vorba de o leziune foliculara, nu poate preciza acest lucru cu siguranta (din motivele expuse de mine mai sus); in esenta recomandarea este de urmarire ecografica si de repetare a punctiei (sau operatie direct) daca acest nodul creste in dimensiuni;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (866)

pop claudia:

tata a facut un ecograf la tiroida de unde a rezultat ca are 3 noduli tiroidieni si suspiciune de carcinom papilar multicentric de natura maligna,i s-a recomandat operatia la Cluj ,doar ca tatal meu a suferit un infarct,are probleme cu inima si este diabetic,credeti ca ar putea fi operat?
Va multumesc

Raspuns:

– in general, aceasta decizie o ia echipa formata din chirurg si anestezist, eventual consultand si cardiologul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (865)

virgi6nia:

Buna seara!
Mi s-a extirpat tiroida acum o luna si la analiza anatomo patologica am primit urmatorul rezultat;
Adenom microfolicular si trabecular {aspect embriofetal} LS cu arii epiteliale hiperplazice cu aspect hiperfunctional, partial transformat chistic, hemoragii, siderofagie, capsula fina scleroasa cu moderat infiltrat limfoid subcapsular.

Parenchim adiacent si de fond cu aspect de adenomatoza a6nizofoliculara cu arii epiteliale cu aspect hiperfunctional, arii cu hiperplazie limfoida. Puteti va rog sa imi explicati ce inseamna.
Multumesc!

la cat timp de la operatie se stabilizeaza doza de eutyrox

Raspuns:

– in esenta, rezultatul spune ca a fost vorba de un nodul tiroidian benign; descrierea exacta a modificarilor celulare nu prezinta importanta parctica;

– intervalul de timp in care se gaseste doza stabila de Euthyrox este foarte variabil de la pacient la pacient; uneori prima doza stabilita postoperator se dovedeste potrivita, alteori este nevoie de tatonari repetate; de aceea e important sa fie facute controalele periodice conform recomandarilor;

– ca regula generala: Euthyrox-ul se administreaza intotdeauna dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea; preparatele cu calciu si fier (daca sunt indicate) trebuie luate la cel putin 3-4 ore dupa Euthyrox;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (864)

melania andreea:

buna ziua!as vrea sa stiu daca e cazul de operatie .ACESTA ESTE REZULTATUL ECOGRAFIEI:GLANDA TIROIDA CU VOLUM NORMAL,CU STRUCTURA DE FOND IZOECOGENA,RELATIV OMOGENA.SE EVIDENTIAZA IN LD CATRE POLUL CAUDAL DOUA FORMATIUNI:UN MICRONODUL HIPOECOGEN DE 5,9/3,9 MM,CU DELIMITARE NETA,CU SEMNAL VASCULAR PREDOMINANT IN PERIFERIE IAR CRANIAL DE ACESTA UN MICRONODUL HIPOECOGEN DE 2,2 MM.IN LS CATRE POLUL CRANIAL,SUBCAPSULAR POSTERIOR SE EVIDENTIAZA UN ALT MICRONODUL DE 7,3/5,6 MM,DE ASEMENEA HIPOECOGEN,FARA HALOU,CU SEMNAL VASCULAR PREZENT INTRANODULAR.PARENCHIMUL TIROIDIAN APARE NORMAL VASCULARIZAT.MAMA MEA A AVUT ACEEASI PROBLEMA S-A OPERAT SI I S-A PUS DIAGNOSTICUL DE CARCINOM PAPILAR TIROIDIAN.VA MULTUMESC ANTICIPAT!

Raspuns:

– diagnosticul de carcinom tiroidian papilar se poate stabili doar in urma punctiei cu ac subtire sau a evaluarii anatomopatologice dupa indepartarea chirurgicala a tiroidei; deci nu se poate pune cu certitudine in urma unei ecografii, cel mult se ridica o suspiciune;

– in cazul ecografiei prezentate nu sunt niste elemente inalt sugestive pentru o forma de cancer tiroidian; in general, cand este vorba de noduli care sunt mai mici de 10 mm, se prefera monitorizarea ecografica;

– nu exista un raspuns simplu, asa cum cred ca va doriti dvs; aspectul ecografic al tiroidei, asa cum este descris mai sus, nu impune o interventie chirurgicala; retineti totusi ca pot exista alte elemente, dincolo de ecografie, care sa schimbe situatia; raspunsul clar il puteti primi de la un endocrinolog doar in urma unei consultatii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (863)


ionescu camelia:

domnule doctor,am 44 ani ,in familie fara probleme de tiroida..,in 2008 am o interventie tiroidectomie totala,carcinom papilar v.capsulatin lob stang,cu invaziune focara si vasculara cu depasirea capsulei peritumorale,capsula peritumorala fara neoplazie,cu prezenta 1 paratiroidei,lob drept adenom folicular,fara neoplazie…am facut o sedinta de iod,totul bine analize in limite,cu doze de eutirox oscilante in functie de analize….acum am facut analizele din nou..TSH,0,01[0,55-4,78],FT4,1,99[0,89-1,76],FT3,3,93[2,30-4,20],IAU eutirox de 150,am acum 77 kg ,1,64cm…..consumind multa apa,in ultimele doua luni am slabit 6 kg,mentionez ca in urma cu trei luni analizele erau aproape la fel,si de la 175 eutirox am scazut la 150….va rog din suflet ce sa fac ?eu acum sunt plecata la lucru,analizele le am facut in italia,dar vizita la endocrinolog e abia in februarie?uneori am dureri de cap,si imi bate inima grozav de tare,iar analizele ficat,sunt usor crescute,colesterol 242,trigliceride 172,ldl 162,multumesc mult de ajutor,cu multa stima,ionescu camelia

la anatomo patolog,capsula peritumorala fara neoplazie[toata investigatia a fost facuta in italia la institutul de tumori milano,unde lucram in acea perioada,unde m am operat]

Raspuns:

– exista o contradictie in cele prezentate: “cu depasirea capsulei peritumorale, capsula peritumorala fara neoplazie“; ori capsula focarului de carcinom papilar a fost depasita (invadata), ori nu; oricum, luand in considerare invazia vasculara, se poate considera ca este vorba de un risc ceva mai mare si de aceea se justifica supresia nivelului TSH, pentru a scadea riscul unei recidive/recurente;

– in astfel de cazuri nivelul recomandat pentru TSH este undeva in jurul valorii de 0.1 μUI/ml; la dvs valoarea este de 10 ori mai mica, iar nivelul FT4 este peste limita superioara a normalului, ceea ce indica prezenta unei hipertiroidii clinice (adica mai severa); comparativ cu hipertiroidia subclinica (TSH supresat, FT3, FT4 in limite), forma clinica asociaza mult mai frecvent manifestarile si riscurile tipice ale excesului de hormoni tiroidieni;

– doza de Euthyrox ar trebui scazuta, iar o schema cu 125 μg/zi, alternativ cu 150 μg/zi se poate utiliza; dupa 2 luni cu noul tratament ar trebui repetate TSH, FT3, FT4; medicamentul se administreaza intotdeauna dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea; preparatele cu calciu si fier (daca sunt indicate) trebuie luate la cel putin 3-4 ore dupa Euthyrox;

– nivelul crescut al colesterolului si trigliceridelor NU este cauzat de tratamentul cu Euthyrox; valori usor crescute ale transaminazelor (TGP, TGO) pot aparea pe fondul unei hipertiroidii si ar trebui sa se amelioreze/dispara dupa scaderea dozei de Euthyrox;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

« Postari mai noi