Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (911)

February 2, 2013

Dumitru Ioana:

Buna ziua,

Acum 8 luni, datorita descoperirii unor noduli tiroidieni,mama mea s-a operat de tiroida, aceasta fiindu-i extirpata in intregime(tratament recomandat dupa: Euthyrox 100 mg/zi). Acum doua saptamani, la recomandarea doctorului endocrinolog, tratamentul cu Euthyrox a fost schimbat la 100 mg de luni pana vineri si 50mg sambata si duminica. In aceeasi perioada mama a suferit un soc emotional puternic. Dupa aceste evenimente starea ei s-a inrautatit.
Tensiunea ii creste foarte mult(intr-un interval de cateva minute) si simte batai puternice ale inimii plus un sentiment de sufocare (in dreptul gatului). Dupa un consult cardiologic, doctorul a spus ca nu exista probleme semnificative, doar o artimie extrasistolica(tratament: Moduxin, Hartil si Egilok, Xanax).
Cu toate acestea, episoadele continua: in momentul in care tensiunea creste, pulsul este foarte mic (40 de batai pe minut).
Avand in vedere ca medicul cardiolog nu a gasit probleme care sa explice astfel de simptome, exista vreo posibilitate ca absenta tiroidei sa provoace asemenea episoade?

Va multumesc anticipat!
Cu stima,
Ioana Dumitru

Raspuns:

– absenta tiroidei, in sine, NU poate fi cauza acestor manifestari; doar tratamentul cu o doza prea mare de Euthyrox poate, intr-o masura, sa fie responsabil;

– daca nivelurile TSH si FreeT4 (analize de sange) sunt in limite normale, se poate exclude orice influenta a tratamentului in aparitia acestor stari; in caz contrar, poate fi nevoie de o reevaluare la endocrinolog si ajustare a dozei; totusi, este bine sa treaca cel putin 4-6 saptamani de la ultima modificare a tratamentului cu Euthyrox inainte de o repetare a analizelor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (910)

GRECEANU IULIA:

BUNA ZIUA!!! AM FOST OPERATA PE DATA DE 9 IULIE DE TIROIDA,MENTIONEZ CA DIAGNOSTICUL MEU AFOST BASEDOW CU EXOFTALMIE ,ACUM I-AU EUTIROX 100 .DUPA OPERATIE DIN LIPSA BANILOR NU AM MAI REUSIT SA AJUNG LA NICI UN CONTROL SI AM IN CONTINUARE PROBLEME CU OCHII,IMI LACRIMEAZA ABUNDENT ,SUNT DESTUL DE UMFLATI INCA SI AS VREA SA STIU DACA DUPA EXTIRPAREA TIROIDEI MAI POT AVEA PROBLEME CU BASEDOWUL ,MA INTERESEAZA DACA MAI POATE EVOLUA

Raspuns:

– da, afectiunea ochilor asociata cu boala Basedow-Graves (oftalmopatia Graves) poate evolua chiar si dupa indepartarea glandei tiroide;

– exista 4 situatii care ar trebui sa va ingrijoreze si sa va determine sa faceti imediat un consult oftalmologic:

  1. agravarea exoftalmiei (iesirii in afara a ochilor);
  2. durerea resimtita in spatele globului ocular;
  3. vederea dubla (diplopie);
  4. scaderea vederii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (909)

Feraru Adriana:

Buna seara, ma numesc Adriana,am 34 de ani;1,60 inaltime 59kg.In urma unui examen ecografic am fost depistata cu:
Tiroida LD=17.5/21/44.5mm.prezina o formatiune nodulara lipoeconoma neomogena bine delimitata cu nodul 14.5/26mm cu ecostructura mixta si cu semnal vascular marginal si central.
Rezultatul analizelor:

TSH 1.09 ulU/ml
Calcitonina <2 pg/mL
TG(tiroglobulina) 139.9
FT4 (triiodotiroxina libera) 1.27 ng/dL
ANTI-TPO (anti-tiroid peroxidaza) 13.3 Ul/mL

Va rog frumos dati-mi un raspuns mai amanuntit si spuneti-mi va rog daca chiar este cazul de operaratie , vreau sa mentionez ca nu am niciun fel de tratament decat Euthyrox 25mg,1/zi.

Va multumesc!

Raspuns:

– nodulul descris ar trebui macar punctionat; daca rezultatul la punctia cu ac subtire este bun (nodul benign), se poate opta pentru urmarirea ecografia periodica; alternativ, tinand cont de dimensiunea acestuia si de varsta dvs, se poate merge si spre interventia chirurgicala directa;

– analizele de sange prezentate arata ca tiroida functioneaza normal si exclud o singura forma de cancer tiroidian – carcinomul medular; formele comune de cancer tiroidian (90% din cazuri) nu se pot diagnostica (sau exclude) decat in urma punctiei sau a evaluarii histopatologice (dupa operatie);

– desigur, o indicatie propriu-zisa pentru operatie nu se poate stabili pe internet, ci doar in urma unei evaluari propriu-zise; informatiile de mai sus au rolul de a va ajuta sa intelegeti mai bine situatia si posibilitatile de monitorizare si tratament;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (908)

ioana:

Mama,67 ani,operata in urma cu un an – tiroidectomie totala cu rez.Hp bun ia eutyrox 75 mg.Ultimul rez tsh 5,83 {ref 0,4-5,1}.Este suficiena doza?Mentionez ca nu poate merge la un endocrinolog pana in luna aprilie .Va multumesc.

Raspuns:

– valoarea usor crescuta a TSH arata un minim deficit de hormoni tiroidieni; tipic, intr-o astfel de situatie, daca starea pacientului o permite, se creste putin doza de Euthyrox; acest lucru trebuie facut doar in urma unui consult deoarece exista afectiuni cardiace severe care pot fi decompensate chiar si de o crestere minora a dozei;

– in esenta, aceasta valoare nu este un motiv de ingrijorare imediata si de obicei nu exista niciun fel de manifestari neplacute asociate; daca nu este posibil altfel, consultul in luna Aprilie este o varianta acceptabila;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (907)

SPINESCU:

ATPO-ul este fix sau se poate modifica, adica este prezent pe viata!?

Raspuns:

– in cazurile de tiroidita autoimuna, nivelul ATPO ramane de obicei crescut peste limita superioara a normalului toata viata, chiar daca valorile obtinute pot varia de la o masuratoare la alta;

– un lucru pe care incerc sa-l lamuresc de cate ori am ocazia este ca, dupa stabilirea diagnosticului de tiroidita autoimuna, masurarea repetata a ATPO NU mai aduce niciun beneficiu; nivelul crescut al acestor anticorpi NU trebuie (si nici nu este) tratat per se; tratamentul eficient al bolii aduce si mentine valorile TSH si FreeT4 in limite normale; daca acest criteriu este indeplinit, o valoare mare a ATPO nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (906)

pisica mariana:

buna ziua … sunt din nefericire in clubul celor cu noduli tiroidieni…problema mea dateaza de acum16 ani .am 43 acum .detin un macronodul tiroidian hipoecogen cu microcalcificarii in interior care are 24,2/16,3mm/27,8mm,v=5,74cm. doppler color deceleaza o intensa vascularizatie….asta e lobul dreot …iar lobul stang 15,1/15mm str omogena ,ismul -2,3mm….ce sa fac …eu sunt solista de muzica usoara …simt o durere in zona lobului drept ca si cand as fi fost lovita acolo…nu am avut in familie pe cineva confirmat cu aceasta boala ….sincer ma incearca mii de ganduri ,mereu a avut increderea ca pot trai cu acesti noduli insa se pare ca de-a lungul timpului s=au inmultit si marit…multumesc anticipat si felicitari pentru devotamentul acordat muncii dumneavoastra ….MULTUMESC MULT

Raspuns:

– macronodulul din lobul tiroidian drept ar trebui cel putin punctionat, daca nu chiar operat; acesta prezinta mai multe elemente de suspiciune pentru o natura nefavorabila: dimensiunile, microcalcificarile, vascularizatia crescuta; in plus, daca nu s-a facut deja, trebuie masurat nivelul calcitoninei pentru excluderea unui (improbabil) carcinom medular;

– punctia cu ac subtire nu va avea niciun efect negativ asupra vocii, nici macar in perioada imediat urmatoare efectuarii; si in cazul operatiei de indepartare a tiroidei, daca este facuta de un chirurg cu experienta, riscurile de afectare permanenta a vocii sunt foarte reduse;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi