Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (955)

April 14, 2013

marian tudorache:

sunt in varsta de 57 ani si 7 luni. In urma cu circa 6 luni am fost dignosticat cu 2 noduli toridieni: pe LD, in 1/3 superioar, posterior, nodul hipoecogen, bine delimitat, bogat vascularizat, de 1,1/1/0,7; pe LS, in 1/3 mijlocie anterior, nodul hipoecogen, bine delimita, bogat vacularizat, de 2/1,6/1,1, cu observatia: nu se observa adenopatii latero-cervicale.
La cel de al doilea nodul (cel mare) am mai facut o ecografie acum doua saptamini, si dimensiunea lui a ramas meodificata.
Analizele: Free T4-1,136; TSH- 1,989 (08.11.2012)
Calcitonina: 5,71 pg/ml (05.11.2012)- Clinica Sante; 9,01 pg(02.04.2013)- Sanador ( a doua prelevares-a facut la 12:21, inainte de a manca de prinz).
La 18.12.2012 am facut si o examinare citopalogica cu ac fin, cu urmatorul rezultat: epitelii foliculare cu aspect marcat hiperplazic,dipunere micromezofoliculara cu zone de tip compact si trabecular, pluristratificare intrafoliculara, arii de inmugurire foliculara, sclerohailinoza perifoliculara, dicoezitivitate celulara moderata, anizocitoza discreta, nucleoli mici vizibili, clearing nuclear parcelar. Concluzia: nodul cu risc proliferativ (aspect adenomatos folicular foarte bine diefrentaiat-dens celular). Se sugereaza evaluare HP.
Spuneti-mi, cu datele de mai sus, daca operatia este obligatorie (dimensiunea nodului mai mare nu a crescut in 6 luni!) si, mai ales, care este risculde cancer.

Raspuns:

– faptul ca un  nodul tiroidian nu creste intr-un interval de timp NU exclude cu certitudine o forma de cancer;

– rezultatul la punctie arata ca nu s-au gasit elemente clare de malignitate, dar ca nici nu se poate exclude ca nodulul sa fie malign; in aceste situatii trebuie facuta operatia pentru a avea un raspuns cert;

– un procent exact nu se poate preciza, dar probabil ca riscul ca cel putin unul dintre noduli sa fie malign este de minimum 20-30%;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (954)

April 6, 2013

Banica Veronica:

Mama mea, 63 ani are următoarele rezultate: – anti-tpo <10.0ul/ml interval biologic de referință <35 ul/ml. -t3. 158ng/dl. Interval biologic de referinta 84-179/ ng/dl. -t4 10.8 ug/dl. Interval biologic de referinta 5.2-12.5/ug/dl. Tsh 3.62 uUl/ml. Interval biologic de referință 0.4-4 uUl/ml. Mentionez ca sunt primele analize din viața ei pe care si le face pt a vedea in ce stadiu se afla tiroida si le-a făcut mai mult de gura mea pt ca eu am fost descoperită cu tiroida autoimuna(fiica ei-39 ani) si am insistat sa vad ea cum sta la capitolul acesta. Am dori o interpretare a acestor rezultate. Mama este o persoana la 1.68m si cam 80-84kg. Cu un colesterol seric total cu valoare 332 mg/dl interval biologic de referință 109-202/mg/dl.multumim.

Raspuns:

– rezultatele arata ca tiroida functioneaza normal, deci nu exista la acest moment niciun fel de probleme care sa poata fi atribuite acestei glande; de asemenea, nivelul normal al ATPO exclude intr-o mare masura chiar si o forma incipienta de tiroidita autoimuna;

– aceste rezultate nu exclud totusi prezente unor eventuali noduli tiroidieni; palparea tiroidei de catre medicul endocrinolog poate fi suficienta pentru excluderea acestei probleme;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (953)

Suciu Aurelia:

Buna ziua domnule doctor.Am 45 de ani si in urma cu trei saptamini am fost operata la tiroida,facand tiroidectomie totala.Am primit rezultatul histopatologic,si as vrea sa inteleg si eu daca e vreo problema sau ce trebuie sa mai fac in urma acestui rezultat.Rezultatul este:MACRO piesa de tiroidectomie totala de 7cm in ax tranversal/4,5cm inaltime lob dr/2cm grosime lob dr4cm inaltime lob stang/2,5cm grosime lob stang.Pe sectiune la nivelul lobului stg.se evidentiaza un nodul de 2cm diametru maxim,bine delimitat.Pe lobul dr.este o placa albicioasa de 1/0,7cm.
MICRO:Adenom tiroidian macrofolicular al lobului stg.parenchimul tiroidian adiacent si la distanta prezinta modificari de tiroidita cronica limfocitara Hashimoto.
Placa albicioasa de pe supafata lobului dr.este reprezentata de o fibrohialinizare a capsulei cu calcificari.
Peritiroidian se diseca 6 limfoganglioni cu hiperplazie foliculara.Nu stiu unde sa merg cu acest rezultat si ce trebuie sa fac.In speranta ca veti putea sa-mi dati un raspuns si o posibila explicatie va mutumesc.

Raspuns:

– rezultatul arata ca este vorba de modificari BENIGNE ale tiroidei; altfel zis, din cele prezentate, se exclude prezenta unui cancer de tiroida; cei 6 ganglioni limfatici sunt cu modificari reactive (benigne), inflamatorii;

– trebuie urmat tratamentul zinic de substitutie cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) cu obiectivul de a mentine valorile TSH si FreeT4 in limite normale; stabilirea dozei si monitorizarea tratamentului trebuie facute de medicul endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (952)

Vieru Emilia:

Buna ziua,

Am 33 ani, sex F, o sarcina pe cale naturala, fara istoric de boli in familie, fara operatii, 58- 60 kg (in ultimele 6 luni). De aprox. o luna si jumatate prezint cateva simptome (oboseala, depresie, senzatie de gheara in gat, stari de neliniste – senzatie de puls crescut, apetit crescut pt. dulciuri) care m-au facut sa ma gandesc ca ar putea fi generate de probleme la glanda tiroida. Ca atare am efectuat o ecografie la tiroida si analize de laborator:
LTD 21,9/32,5/19,6mm structura cu hipoecogenitate difuza de intensity. medie pred.microgranulara. Prez. Anterior posterior central si postcentral. Noduli hipoecogeni in medie de 5,9/5,3mm, cel mai mare situate posterior de 6,4/5,5mm.
ISTMUL TIROIDIAN – 3,9mm usor hipoecogen, relativ omogen microgranular.
LTS 20,4/21,8/12,2mm structura microgranulara izoecogena relative omogena.
Regiuni latero-cervicale si supra-claviculare bilateral fara procese inlocuitoare de spatiu.
TG (tiroglobulina) 1,15 ng/ml (1,6-60 ng/ml)
Anti-Tiroglobulina <20 UI/ml (<40 UI/ml)
Anti-TPO 31,2 UI/ml (<35 UI/ml)
T3 120 ng/dl (84-179 ng/dl)
T4 8,07 ng/dl (5,2-12,5)
TSH 2,52 (0,4-4)
Calcitonina <2 pg/ml (0-11,5 pg/ml)
LDL 108 (0-150)
Colesterol total seric 199 (109-201)
Glicemie 88 (70-105)
Trigliceride serice 27 (40-140)
TGO 13 (0-37)
TGP 8 (0-40)
Bilirubina directa 0,18 (0-0,52)
Bilirubina totala 0,37 (0,3-1,2)
Creatinina 0,78 (0,5-1,2)
Acid Uric 3,52 (2,5-6,8)
Uree 34 (15-40)
Ca seric total 8,63 (8,6-10,3)
Ca ionic seric 3,90 (3,8-4,8)
Sideremie 41 (49,2-150,9)
Magnezemie 1,99 (1,6-2,5)
Avand in vedere aceste rezultate credeti ca exista ceva probleme la glanda tiroida?
Multumesc anticipat si astept cu mare interes raspunsul dvs.
Emilia Vieru

Raspuns:

– din datele prezentate reise ca singura problema tiroidiana este prezenta unor micronoduli; acestia ar trebui monitorizati ecografic periodic pentru a vedea daca dimensiunile se modifica;

– tiroida functioneaza normal, adica produce cantitati adecvate de hormoni; din acest motiv NU exista vreun fel de simptomatologie care sa poata fi atribuita tiroidei;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (951)

Laura Paraschiv:

Buna ziua,

am fost diagnosticata in urma cu 10 zile cu Tiroida cronica autoimuna Hipo si as vrea sa stiu daca exista o dieta anume si daca trebuie sa am grija sa nu ma expun la soare etc. am inceput tratamentul cu eurotyrox de 25 si in 4 saptamani trebuie sa ajung la 100 mg.

Va multumesc!
Laura Paraschiv

Raspuns:

– NU exista o dieta anume sau activitati de evitat in aceasta boala; esential este tratamentul corect administrat si verficarea periodica  a testelor de functie tiroidiana (TSH, FreeT4 ± T3);

– singura recomandare este evitarea aportului excesiv de iod, care poate bloca suplimentar tiroida; in general e vorba de suplimente alimentare pe baza de alge marine sau imbogatite cu iod; sarea alimentara iodata NU este interzisa;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (950)

Velescu Karina:

Buna ziua,

Sunt femeie, am 29 de ani, iar acum o luna am nascut o fetita cu un retard de crestere, la 38 de saptamani si 5 zile, prin cezariana. Fetita a avut 2,520 kg si 49 cm.
Semnalul de alarma a fost lactatia insuficienta, dupa pastile, ceaiuri, injectii cu Oxiton si muls cu pompa. Alte simptome ar fi pielea relativ uscata, cu toate ca beau cam 3l de apa pe zi, faptul ca orice mancare mi se pare nesarata, depresia si oboseala (normale de altfel dupa nastere), prurit in ultima saptamana inainte de a naste pe maini, picioare si abdomen.
In familie se pare ca ambele bunici au probleme cu tiroida, insa nu stiu de ce natura, si sunt de origine din jud. Caras-Severin, din cate am inteles, zona cu carente in iod.

Am rezultatele de la ecografie:
LTD: 24/17/40, 8,16 mm, aspect hipoecogen ++/+++; neomogen
LTS: 22/185/45; 9,15ml, aspect hipoecogen ++/+++, usor neomogen
Volum tiroidian total 17,31 ml
Suspiciune tiroidita cronica autoimuna

Ce ma ingrijoreaza este rezultatul analizelor de laborator. TSH a iesit intre limite normale, iar anticorpii peste, in felul urmator:

TSH 2,558 [lim. 0,49 – 4,67 UI/ml]
Anticorpi anti microzomiali tiroidieni ATPO 393,5 [lim. 0 – 12 UI/ml]
Anticorpi anti tiroglobulina HTGK 8,56 [lim. 0 – 4,11 UI/ml]

Ce pot sa insemne aceste rezultate?

Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– de regula, nivelul normal al TSH arata ca hormonii tiroidieni sunt in limite; deci, desi prezenta o tiroidita autoimuna, aceasta NU este inca in faza in care sa produca vreun fel de manifestari;

– altfel zis, trebuie cautate ale explicatii pentru problemele descrise; cea mai probabila este suprasolicitarea de dupa nastere, dar nu sunt excluse si afectiuni organice;

– din punct de vedere endocrinologic pot fi utile urmatoarele teste: FreeT4, T3, cortizol seric matinal, prolactina; analizele trebuie facute la un laborator de incredere si obligatoriu interpretate de endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (949)

elena:

Buna ziua,

revin cu amanunte. Am fost la un dr. endocrinolog si mi-a pus diagnosticul de : tiroidita cronica autoimuna cu eutiroidie. Mi-a dat urmatorul tratament pt.6 saptamani:

1 sapt. dimineata 1 capsula de Euthyrox 25 pe stomacul gol si dupa-masa o capsula de Selezin ACE (combinatie de antioxidanti Sekeniu, Zinc, Vitamina C si E);

din a 2-a sapt. 2 capsule de Euthyrox 25 si 1 capsula de Selezin ACE;

Dupa terminarea tratamentului trebuie sa merg la dansa cu rezultatele de la TSH si FT4. Nu am voie sa mananc sarat si peste marin. Mi-a spus de asemenea ca tratament pentru tiroida voi lua probabil toata viata.

De ce mi-a dat tratament daca dvs. ati spus ca nu este necesar?

Va multumesc!

Raspuns:

– nu va pot explica deciziile altor medici; recomandarile actuale, inclusiv in ghidurile internationale, spun ca tratamentul este necesar doar atunci cand apare hipotirodia, adica atunci cand nivelul TSH creste peste limita superioara a normalului;

– singura exceptie este atunci cand se doreste o sarcina in viitorul apropiat si nivelul TSH este mai mare de 2-2.5 μUI/ml; in aceasta situatie tratamentul se poate initia si la un TSH normal pentru a optimiza nivelul hormonilor tiroidieni, aspect foarte important in special in prima jumatate a sarcinii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

« Postari mai noi