Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1147)

May 1, 2014

Valentina Simo:

Buna dimineata Domnule Doctor
Numele meu este Valentina, am 52 de ani, sunt din Timisoara. In familia mea nu sunt persoane cu afectiuni tiroidiene. In 2005 diagnostic glaucom. De 14 ani folosesc Timolol o,5 2/zi si boala stagneaza. Pana la 50 de ani nu am avut alte probleme medicale; o nastere dificila 1982. La 48 de ani (august 2010) a debutat menopauza. M-am ingrasat 20 kg in aprox. 1 an (64-84 kg). Am reusit sa dau jos 15 kg cu mult sport (stepper, innot) dar si cu dieta, 69 kg (am renuntat la dulce, am redus cantitatile de mancare, nu m-am mai “indopat”). Nu stiu daca pierderea de greutate nu este o combinatie intre efortul facut de mine de a slabi si debutul bolii Basedow.
In august 2012 am avut espisoade de sufocare, m-am dus la cardiolog, inima OK. Cardiologul a observat tremorul, transpiratia abundenta si pulsul marit. Am facut mai multe analize. Rezultate in afara valorilor normale: VSH 52, lipsa acuta de magneziu si am fost diagnosticata cu boala Basedow. Episoadele de sufocare au reparut dupa un an si jumatate, au disparut dupa 1 sapt. magneziu de 2/zi. Au aparut aritmii, dr. cardiolog mi-a recomandat (oct.2012) Rytmonorm 150 mg. Am luat 3/zi 2 luni apoi 2/zi. In febr..a.c., in conditii de FT4 normal, cu acordul medicului de familie am renuntat la Rytmonorm, dar au reaparut aritmiilie dupa aprox. 5 saptamani si am reluat tratamentul. Mai iau constant, inca din prima zi de tratament ½ Nebilet/zi.
Evolutia bolii Basedow este urmatoarea:
Septembrie 2012: TSH600 (<34);
FT4 78,4 (12-22);
FT3 26,16 (3,9-6,7).
Eco (medic endocrinolog): Tiroida de volum la limita superioara, hipoecogena, +/neomogena.
Tratament cu Thyrozol 10 zile 30 mg/zi, 20 zile 20 mg/zi.
Octombrie 2012: FT4 26,7 (10,29-21,87), Thyrozol 15 mg/zi.
Ianuarie 2013 FT4 9,72 (10,29-21,87), Thyrozol 10 mg/zi.
Aprilie 2013 FT4 8,58 (10-28,2), Thyrozol 5 mg/zi.
In iulie 2013 fiul meu a avut un accident de motocicleta (13 zile coma indusa, traumatism cranio-cerebral, operatie la cap, apoi stenoza traheala, eliminarea a 3,5 cm trahee, multe, multe probleme). In luna august FT4 intre valorile de referinta, spre limita superioara, am luat in continuare 5 mg Thyrozol fara sa mai fiu consultata de dr. endocrinolog.
Ianuarie 2014 (problemele mari de la accident rezolvate, fiul relativ OK) FT4 52,5 (10-28,2).
Mi s-a recomandat de catre dr. endocrinolog tratament cu ioni radioactivi de iod. Sotul meu (fizician, a lucrat o perioada cu metale radioactive) nu a fost de acord sa urmez acest tratament fara si sa cer o a doua opinie. Am fost consultata de un alt dr. endocrinolog, mi-a facut o ecografie, rezultat: Volum usor crescut, structura moderat neomogena, intens vascularizata. Nu a considerat tratamentul cu iod o solutie. Mentionez ca nu am gusa vizibila, nu am ochii bulbucati. Tratament, Thyrozol 20 mg/zi.
Februarie 2014: FT4 24,0 (10-28,2), Thyrozol 15 mg/zi.
Martie 2014: FT4 17,2 (10-28,2), Thyrozol 15 mg/zi.
In 22 Aprilie 2014, la recomandarea medicului de familie, am facut un set de analize. Hematologie, toate in plaja de valori, mai putin VSH 14 (2-13), valoare mult sub cea din august 2012 (52); Biochimie, toate OK, mai putin Calciu ionic seric 3,89 (4-5), valoare putin scazuta; urocultura sterila.
Markeri endocrini:
TSH<0,001 (0,4-4);
FT4 (tiroxina libera) 2.0 (0.8-2.0);
Anti-Thyroglobulin 20,10 (100 pozitiv).
AntiTPO >198,1 (35 pozitiv);
Recoltarea de sange s-a facut totdeauna dupa ce am luat Thyrozol, doar cea de acum inainte de a lua medicatia. Nu stiu daca influenteaza valorile FT4.
De cand FT4 este in apropierea plajei de valori de referinta m-am ingrasat aprox. 10 kg.
Nu consum deloc alcool, fumez cam 15 tigari/zi, nu beau nici un fel de bauturi din comert doar apa plata si suc de legume/fructe proaspete facut in casa, evit mancarea grasa si carnea de porc, mai “scap” la ciocolata dar nu des si consum zilnic aprox.150 ml cafea naturala neindulcita.
Acum iau 15 mg Thyrozol, 10 mg dimineata si 5mg sera la scurt timp dupa ce mananc;
Rytmonorm 150, 1 dim 1 seara;
Nebilet, ½ dimineata;
Megneziu Forte cu B6 1 dimineata.

1. Va rog frumos sa-mi explicati care este evolutia bolii?
2. Este suficient tratamentul ?
3. Cat timp mai pot lua Thyrozol? (iau de 1 an si 7 luni si il tolerez bine).
4. Este suficient ca, pentru ajustarea dozei de Thyrozol, sa urmaresc ca FT4 sa fie in limite normale ?
5. Este normal ca, dupa 19 luni, TSH-ul este tot foarte mic si ATPO tot foarte mare?
6. La aceste valori considerati tratamentul cu iod radioactiv o solutie?
7. La ce sa ma astept pe termen lung ?
Va multumesc mult pentru rabdare si raspunsuri.
Cu stima,
Valentina Simo

Raspuns:

– boala se considera echilibrata sub tratament atunci cand valorile TSH si FT4 sunt in limite normale; deci, conform utlimelor analize, functia tiroidiana NU este normalizata la acest moment;

– nu, nu este normal ca la 19 luni de la diagnostic boala sa nu fie controlata cum trebuie sub tratament;

– NU este corecta monitorizarea raspunsului la tratamentul cu Thyrozol doar cu FT4; in afara de FT4 este obligatorie masurarea concomitenta a TSH; in plus, este adesea utila si masurarea triiodotironinei totale (T3);

– daca volumul tiroidei nu este mai mare de 3 x normalul si nu exista oftalmopatie semnificativa, tratamentul cu iod radioactiv este o solutie foarte de buna de tratament definitiv a hipertiroidiei; alternativa este operatia de indepartare a tiroidei;

– inainte de tratamentul cu iod radioactiv (sau operatie) testele de functie tiroidiana (TSH, FT4 ± T3) trebuie normalizate sub Thyrozol; in cazul dvs, judecand dupa ultimele analize, doza de Thyrozol ar trebui crescuta cel putin cateva saptamani, cu monitorizarea testelor de functie;

– pe larg despre tratament si monitorizare aveti articolul dedicat; daca in continuarea boala nu este tratata corect, pot aparea complicatii cardiace (aritmii ce pot merge pana la fibrilatie atriala), osteoporoza, scaderea generala a calitatii vietii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1146)

Turnea Alina Nicoleta:

Buna ziua,
Ma numesc Alina,am 24 de ani,in urma cu 2 saptamani mi,a aparut in partea dreapta a gatului,mai jos de marul lui adam,un ganglion,nu ma durea,il simteam la palpare,de cateva zile nu il mai simt.imediat dupa ce mi.a aparut am facut ecografie tirodiana,rezultatele fiind:

LD=27.1/24.7/61.3 mm- ecostructura:2 chisturi de 28.1/20.1mm si 7.4/5.4mm

I=5.8mm

LS=30.6/23.8/75mm -ecostructura:3 noduli de 8.8/6 mm si 13/10.3mm si 2 chisturi:unul de6/5.2mm si celalalt de 41.7/20.1mm avand in interior imagini hipercogene punctiforme,iar la periferie zone hipercogene decline
M-i s.au solicitat si analize rezultatul fiind:
TSH-0.6930 µU/ml 0.490-4.670
FT4-0.96 ng/dl 0.89-1.76
12.4 pmol/L 11.5-22.70

FT3-1.10 pg/ml 1.45-3.48-limita de sensilbilitate a testului este 1.1 pg/m

Anticorpi anti TPO-2.5 IU/ml 0-12IU/ml

Calciu ionic-1.28 mmol/L 1.10-1.35

Calciu total-9.81 mg/110ml 8.6-10.0
2.45mmol/l 2.15-2.5

Magneziu-2.02 mg/100ml 1.5-2.6
0.83 mmol/l 0.61-1.06
In urma rezultatelor,dna doctor mi.a dat diagnosticul :gusa polinodulara,recomandandu-mi o punctie.Tratament mi-a dat cu indulgenta si anume enthyrox 25 mg,1 pe zi 5 zile cu 2zile pauza,spunand ca nu scap de noduli cu tratament ci numai prin operatie;nu am in familie bolnavi de tiroida,mentionez ca in general greutatea mea este de 50-52 kg,iar inaltimea de 1.70m,(si sunt fumatoare)in urma cu 3 luni am facut un avort si de 2 luni i.au anticonceptionale karissa,recomandate de medic pt un chist ovarian,nu am suferit alte interventii chirurgicale.Este asa cum spune dna doctor,chiar e urgenta o punctie,este bun medicamnetul ce m-i l.a prescris?sunt de natura grava nodulii de dimensiune mai mare?

Raspuns:

– uneori, un chist tiroidian aparut recent, poate sa scada in dimensiuni spontan sau sub tratament antiinflamator; daca asta nu se intampla, se mai poate incerca o punctie aspirativa care sa indeparteze lichidul; daca chistul se reface dupa aspiratie, ramane ca singura solutie operatia;

– 2 chisturi tiroidiene de (aproape) 3 cm , respectiv 4 cm sunt destul de mari si un tratament este necesar, mai ales ca sunteti tanara si exista o probabilitate destul de mare sa creasca in timp;

– natura nodulilor se poate stabili cu certitudine dupa punctie sau operatie; de regula, nodulii predominant chistici sunt totusi benigni;

– tratamentul cu Euthyrox nu va avea vreun efect semnificativ asupra nodulilor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

« Postari mai noi