Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1270)

February 1, 2015

Submitted on 2015/01/27 at 2:15 pm

Dendela:

Buna ziua. am 46 ani, 64 kg, tiroidectomie totala in 05.11.2014, gusa parenchimoasa. Nu stiam sa am ceva cu tiroida. In septembrie am avut o viroza urata, s-a vindecat sub tratament, dar in octombrie, in timpul unei ture cu bicicleta mi s-a facut rau (lipsa aer, tahicardie,fierbinteala apoi imediat frisoare). Am mers din nou la medic, am facut analize, am fost la pneumologie, la cardiologie, totul OK. Dar eu continuam sa am crizele acestea, am slabit 4 kg in 2 saptamani). La un ecograf s-a vazut ca am un nodul mare suspicios pe tiroida. Recomandarea a 2 medici a fost operatia. La 2 saptamani dupa operatie mi s-a administrat Euthyrox (5 zile de 50, 5 zile de 75, apoi 100) si sa merg la control in 15.12. Dupa a 4-a zi de euthyrox de 100 am avut simptome de supradozare iar medicul mi-a zis sa raman la euthyrox de 75. In 12.12 am facut TSH – 13 mUI/L(0,35-4,94) (Nu ma simteam bine). La recomandarea medicului am crescut doza: 7 zile de 100, 7 zile 112,5, 7 zile 125, apoi 137,5 urmand sa ne vedem la inceputul lui februarie. In 16.01 (dupa 2 saptamani de euthyrox de 137,5) am decis sa reduc doza la 131,25 pentru ca aveam din nou simptome de supradozare. In 22.01 m-am dus la analize TSH -0,076 mUI/L(0,35-4,94) si pana sa merg la medic am scazut 125/112/125. Medicul a zis sa trec pe euthyrox de 100 si dupa 4 saptamani iar analize. Nu am redus brusc de la ci treptat 125/112/106, abia maine intru pe 100. Stiu ca doar in urma analizelor se dovedeste daca doza de 100 e buna sau nu, dar as vrea sa stiu si parerea Dumneavoastra daca euhtyrox de 100 este suficient. Mai iau calciu, alfaD3, B complex, Fe, Mg. Si mai am o intrebare: Inainte de operatie mergeam mult cu bicicleta (aproape 5mii km/an) as vrea sa merg din nou, dar parca nu prea mai am curajul de dinainte (ture mtb de 80-100 km). Sportul modifica (creste sau scade )necesarul de hormoni? Recent mi-a fost rau seara dupa o tura de aproape 30 km, dar presupun ca a fost din cauza starii mele de hipertiroidie indusa de euthyrox. Multumesc.

Raspuns:

– asa cum stiti deja, doza se stabileste (si se modifica) in functie de rezultatele analizelor de laborator – TSH si FT4;

– este posibil ca modificarile de doza in cazul dvs sa fi fost prea abrupte – de ex. de la 75 μg/zi la 137.5 μg/zi;

– daca tolerati bine doza de Euthyrox 100 μg/zi, aceasta ar trebui continuata 6-8 saptamani, cu repetarea apoi a testelor de laborator; ulterior, in functie de rezultate, se decide daca se schimba sau nu tratamentul;

– odata gasit tratamentul potrivit (TSH si FT4 in limite normale) nu ar trebui sa existe din acest punct de vedere nicio limitare a activitatii fizice; doza NU se modifica in functie de efortul fizic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi