Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1357)

August 9, 2015

Mocan Gabriela:

Ma numesc Gabriela Mocan,am 52 de ani.Am fost din intamplare la endocrinologie sa intreb de ce m.am ingrasat in ultimii ani,adica vreo 20 kg in 5 ani de cand sant la menopauza.La glanda tiroida ,nu am nimic,in schimb mi.a gasit altceva.Va trimit alaturat analizele ce le.am facut si as ruga inca o opinie a unui medic endocrinolog, pentru ca m.am speriat foarte tare si nu stiu incotro sa o apuc . Am fost aici la o clinica privata si nu mai vreau sa merg.As dori sa stiu daca exista tratament pt asa ceva, nu mi.a dat decat antiinflamatorii.Dupa ECO !SCRIE ASA:eco tiroidian LD=14.3/ 18.5/38.8 vol 5.4 cm3.ISTM AP =4mm, LS =16?.2/ 17.5 / 43.5mm vol 5.9 cm3, ecostructura global izoecogena usor inomogiena, cnetro lombar LTS se vizualizeaza o microleziune nodulara pseudochistica cu dim max 5.3mm.Semnal vascular normal.Laterocervical drept nivel VI se vizualizeaza o formatiune solida rotund ovalara de 18.9/9.9/26.3 mmm cu ecostructura inomogena, intens vascularizata( adenopatie?)a si poze de la ecograf dar nu stiu cum sa le pun, nu esterubrica de atasat fisiere.va rog din suflet ajuta.ti.ma.mentionez ca pana sa merg la medic nu m, a durut, acum parca ma doare gatul in partea dreapta cand obosesc.va multumesc din suflet.

Raspuns:

– din cele prezentate, pare sa fie vorba de un ganglion limfatic situat de partea  dreapta a gatului care are caractere ecografice de suspiciune – adica nu are aspectul tipic pentru o adenopatie benigna;

– nodulul de 5.3 mm din tiroida este situat pe lobul stang si, din descriere, pare foarte putin probabil sa fie eventuala sursa pentru adenopatia suspecta;

– este indicat sa repetati ecografia si sa mai cereti o parare, eventual intr-un centru mai mare de endocrinologie; cea mai proasta decizie este ca din teama sa ignorati problema; daca e ceva serios NU va disparea de la sine, iar daca e o problema minora veti scapa de stres dupa ce se lamureste;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1356)

August 1, 2015

Monica Bunoiu:

Buna dimineata,
Ma numesc Monica Bunoiu, am 38 ani si nu am in familie persoane cu boli de tiroida.Nu am avut nicio operatie.
Istoric : copilarie – boli obisnuite ale copilariei ( varicela,variola,oreon); dureri de oase frecvente.
In ultimii 8 ani : Anexita:tratament Polidin injectabil, antibiotic
– migrena cu aura oftalmica provocata de lumina puternica;
– Ochi uscati:tratament lacrimi artificiale
– 2 episoade cu dureri musculare puternice- spate la interval de 1 an tratam medic reumatolog: Neo-endusix injectabil 10 zile,Vit.B1,B6,B12 injectabil 10 zile, Midocalm pastille
-Durere musculara puternica in bratul drept: tratament : 1 Diprophos,5 Gerovital, 5 Alflutop-infiltratii locale; sedinte de relasare musculara cu laser, masaj
-Oboseala frecventa, caderea parului, unghii casante
-Roseata in jurul ochilor
-2 episoade de amenoree la interval de 1 an: lipsa menstruatiei 4 luni: tratamant Progesteron 5 zile;
-Scaune diareice la emotii.
In ultimele 2 luni : extrasistole la inima: consult cardiolog: examen clinic-general: TA=125/80 mm HG, AV=70 B/min. Examene paraclinice: EKG:RS,AV~77 B/min,fara modificari de faza terminal.ECO CORD:FE=68%, regurgitare mitrala minima nesemnificativa prin VMA cu mic exces de substanta, cavitati de dimensiuni normale, tricuspida, pulmonara aspect normal.Tratament – Magnerot 3 pastile/zi
Primele analize(12.05.2015): TSH:4.06 (v.n.:0.35-4.94); FT4:0.99 (v.n.::0,7-1,48) ; ATPO:119,22 (v.n.:<5,61).
Eco tirtoidian: Glanda tiroida cu ecostructura omogena, contur regulat, vascularizatie cu intensitate crescuta cu velocitati pe arterele intratiroidiene cu valori intre 7-11.42 cm/sec. VLD(ml)=2,40 (1,22/3,19/1,18 cm); DAP istm(cm):0,41 ; VLS(ml):2,56 (1,23/3,25/1,22 cm)
ECO abdominal:ambele ovare cu ecostructura si dimensiuni normale, fara chisturi.
Dureri mari de sani: Eco mamar: sani cu structura glandulara, cu multiple imagini microchistice omogen dispersate bilateral.
Am facut analize suplimentare (22.06.2015) recomandate de endocrinolog si medicul ecografist :
-Anticorpi anti RO : 0,6 (v.n.<7 negativ )
-Anticorpi anti – CCP : 1.9 ( v.n. <7 negativ)
-Anticorpi antinucleari (imunofluorescenta): <1/100 Titru(v.n. <1/100)
-Creatinkinaza (CK)(met serica): 81 U/L (v.n. ≤ 192)
-Magneziu seric :2.05 mg/dL (v.n. 1.6 – 2.6)
-Proteina C reactiva (CRP) : 1 mg/L ( v.n.< 5)
-Anti receptor TSH (TRab):2.23 UI/L(Limita de decizie clinica:1.75UI/L
(sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru detectarea bolii Graves)
-Anti- tiroglobulina : 120 UI/mL (v.n.≤ 115)
-Anti-TPO : 113 UI/mL ( v.n.< 34)
-Anticorpi ADN dublu catenar: < 10 UI/mL ( v.n.<100 UI/mL: Negativ)
-Cortizol ora 8:00: 639 nmol/L ( v.n. 7-10 a.m. : 171 – 536)
-FSH : 4,4 mUI/mL : menstruatie 04.06 recoltare analize 22.06 ( v.n. Femei :faza foliculara: 3.5 – 12.5; faza ovulatorie: 4.7 – 21.5; faza luteala:1.7 – 7.7 menopauza 25.8 – 134.8)
-Prolactina : 206 μUI/mL (v.n.127 – 637)
-FT4 : 15.5 pmol/L ( v.n.10.6 – 22.7)
-TSH: 2.91 μUI/mL ( v.n.0.27 – 4.2)
-Tiroglobulina: 1.46 ng/mL( v.n.:3.5-77 ng/mL;La pacienti atiroidieni: < 0.04 ng/mL)
-25-OH-vitamina D : 21,9 (Carenta: < 10 ng/mL ; Nivel insuficient: 10-30 ng/mL;Nivel optim: 30-100 )
-VSH : 7 mm/ (v.n.= 60)
-Colesterol total:167 (optim: <200)
-Trigliceride : 64 (optim: < 150)
-Colesterol LDL:113 mg/dl (optim: < 100, optim la limita: 100-129, bord.crescut: 130-159
-Lipide totale:530 mg/dl (v.n. 400-700)

Tratament actual : Magnerot 3/zi, Seleniu 2*100µg/ zi, Zinc : 2*10mg/zi.
Mentionez ca greutatea corporala o fost constanta in ultimii 5 ani (~61 kg).In ultimele 2 luni am probleme de constipatie.
De obicei am tensiunea scazuta : 9 cu 7.
Va rog sa analizati situatia descrisa si sa imi comunicati o parere despre boala pe care o am. Medicul endocrinolog pe care l-am consultat mi-a prescris Euthyrox de 0.25 pe care nu l-am luat.

Raspuns:

– eu va pot oferi o opinie doar legata de problemele endocrine, acesta fiind domeniul de care ma ocup;

– in privinta tiroidei: conform analizelor prezentate, functia tiroidiana este normala in prezent, deci se exclude o cauza tirodiana pentru problemele dvs; totusi, nivelul usor crescut al TRAb (anticorpi anti receptor de TSH), daca e corect lucrat, poate arata o forma incipienta de boala Basedow-Graves; valorile crescute ale ATPO si ATG (anti-tiroglobulina) sustin prezenta unui proces autoimun tiroidian; monitorizarea este necesara, iar tratamentul cu Euthyrox, atat timp cat valoarea TSH e in limite, nu-l vad util;

– valoarea crescuta a cortizolului seric matinal este cel mai probabil cauzata de stres; totusi, un test suplimentar, cum ar fi cortizolul liber urinar sau supresia la dexametazona 1 mg  over-night ar fi utile;

– lipsa vitaminei D poate determina slabiciune si dureri musculare; tratamentul cu 2000 unitati/zi timp de mai multe luni poate ajuta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1355)

Andrada:

Buna ziua!

Am 25 de ani, SEX FEMININ si in urma internarii din mai 2015 la INSTITUTUL PARHON am fost diagnosticata cu tiroidita cronica, iar pe 26 mai 2015 fac tratament cu Euthyrox, 50 mg- iunie, 25 mg-iulie si august, Androcur 50, un sfert de pastila primele 10 zile de YASMIN, Supradyn. Dupa inceperea tratamentului am inceput sa am o stare de ameteala groaznica, vedere in ceata, sensibilitate ridicata la lumina si senzatia de pierdere de echilibru. Ce pot face? Care sa fie cauza? Vreau sa functionez normal pentru ca abia pot merge pe strada si acum, la 1 octombrie incep studiile de masterat? Ma puteti ajuta cu un sfat? De asemenea, trebuie sa precizez ca am ajuns la spital in urma unei disfagii acute care acum, odata cu inceperea tratamentului s-a mai ameliorat putin. Sa fie din cauza tiroidei, sau nu?
In martie 2015, in urma RMN-ului mi s-a spus ca am un microadenom hipofizar 7 mm, nesecretant. Tin sa mentionez ca uneori am si cefalee.
De asemenea, pana acum un an am facut tratament cu Euthyrox pe care l-am intrerupt in urma plecarii din tara la studii.

REZULTATE ANALIZE:
CA SERIC TOTAL: 9.6
MAGNEZIU:2.06
GLICEMIE: 91
ATPO:401
TSH:4.42
VSH:9.1
CU CORTIZOL URINAR: 126, 9
FIER: 157

Rezultat ecografie: micronodul LST
MENTIONEZ CA AM SLABIT 8KG IN 8 LUNI.
Astept un raspuns. Va multumesc mult!

Raspuns:

– tiroidita autoimuna (cronica) nu determina disfagie; de asemenea, tratamentul cu Euthyrox in doza respectiva nu are, de regula, astfel de manifestari;

– utilizarea contraceptivelor, mai ales daca este prima data, poate fi o explicatie; cel mai bine este sa faceti un control la medicul dvs, care in functie de simptome, examinare clinica si teste de laborator va hotari daca contraceptivele de vor continua sau nu;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1354)

Irina:

Buna ziua,

va rog sa imi spuneti ce inseamna rezultatul urmator:
“Anti receptor TSH (TRAB)met ELISA – ser
– Comentarii
La determinarea Anti receptor TSH (TRAB) s-a obtinut o valoare care este sub limita de detectie a tehnicii ELISA: 0,21 u/l (valori normale < 1 u/l).”
Multumesc

Raspuns:

anticorpii anti receptor de TSH (TRAb) apar in valori crescute doar in boala Basedow-Graves; peste 90% din cazurile de boala Basedow asociaza nivele TRAb crescute; deci, un nivel normal (la aceasta analiza doar valorile crescute au relevanta), ca in cazul dvs, exclude intr-o masura importanta, dar nu complet, aceasta afectiune;

– boala Basedow este o afectiune tiroidiana autoimuna ce determina exces de hormoni tiroidieni; pe larg aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1353)

MADALINA SERE:

Domnule doctor, buna ziua!
Am fost operata in cadrul institutului PARHON, in urma cu 1 an, de cancer tiroidian papilar.Am facut iodoterapie si pot spune ca ma simt bine, pana la aceasta ora.V-as fi recunoscatoare, daca m-ati sfatui, in urmatoarele doua situatii:
1. Am voie sa ma expun, la soare, sa merg, la mare?
2.Cancerul tiroidian papilar, da metastaze colonice, pentru ca de de 3 luni, ma confrunt cu o jena dureroasa, in hipocondrul stang, in unghiul spenic?! Ct-ul efectuat recent, fara substanta de contrast, nu a evidentiat prezenta vreunui proces tumoral abdominal, dar sunt preocupata de acesta problema, pentru ca durerea nu cedeaza la antispastice si analgetice.
Va multumesc, pentru raspuns si permiteti-mi sa va felicit, pentru examenul de primariat.Cu respect!

Raspuns:

– in afara perioadelor de dinaintea tratamentului cu iod radioactiv, cand aportul si expunerea la iod trebuie limitate pentru a nu scadea eficienta acestuia, nu exista o explicatie fundamentata medical pentru o astfel de interdictie; stiu ca se fac asemenea recomandari, dar cred ca e vorba de o precautie excesiva si nejustificata;

– cancerul papilar tiroidian are tendinta sa se extinda local (cand e netratat), la tesuturile din jurul tiroidei si la ganglionii limfatici ai gatului; rareori si doar dupa perioade lungi in care nu s-a luat nicio masura pot aparea metastaze la distanta, de obicei pulmonare, osoase, hepatice; nu am vazut si nici in literatura medicala nu am gasit descrise metastaze la nivelul colonului; teoretic, orice organ poate fi implicat; practic, cred ca o astfel de probabilitate in cazul dvs este foarte aproape de zero si alte cauze, mult mai banale si frecvente, trebuie cautate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi