Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1391)

October 11, 2015

Andreea:

Buna Ziua
Am TPO 7130 -Valoare normala de referinta normala -34.
Poate sa mi spuna cineva cum de la valoarea max. normala 34 am ajuns eu la 7130 in conditiile in care fac tratament cu Eutirox.Multumesc.

Raspuns:

– acest blog are un singur autor, atat pentru articolele de informare, cat si pentru raspunsurile oferite cititorilor; daca ati citit cel putin informatiile de prima pagina blogului, stiti nu exista multiple posibilitati ca “cineva” sa va raspunda;

– revenind la intrebarea dvs: valoarea crescuta a ATPO arata ca aveti o boala numita tiroidita autoimuna; in aceasta afectiune, de foarte multe ori, nivelul ATPO ramane crescut sau foarte crescut pe perioade de ani sau zeci de ani, chiar daca boala e corect tratata; tratamentul cu Euthyrox are rolul de a inlocui hormonii tiroidieni pe care o tiroida bolnava nu-i mai poate produce; eficienta tratamentului este atestata de normalizarea valorilor TSH si FreeT4;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1390)

dana:

Buna seara
Am 54 ani,nu am rude de gradul intai bolnave de tiroida.Am urmatoarele analize
ac.anti tiroglobulina 215 UI/ml LIM MAI MIC 40.0
ATPO 3078 UI/ML LIM MAI MIC 5.6
tsh 1.9uUI/ml LIM 0.3-4.9
ft3 2.78pg/ml LIM 1.7-3.7
ft 40.94ng/ml LIM 0.7-1.4
LA ECOGRAFIE tiroida normal pozitionata, relativ simetric,, neomogena bilateral, istm cu un chist si LS o imagine nodulara, hipoec. , 10mm. vascularizatie difuz crescuta , dimensiuni la nivelul istmului
LD 20/21 V 5.10 CM3
LS18/20 V 4.65
DA-P istm 5 mm
In aceasta situatie va rog o parere despre acest nodul ,simptomele pe care le am sunt somn nelinistit cu transpiratie la nivelul fetei, senzatie de nod in gat, palpitatii, dimineata senzatie de furnicaturi la varful limbii si buze , o senzatie de presiune pe urechi,dureri articulare.Toate aceste simptome s-au agravat in ultima luna deoarece am avut un necaz mare in familie , a murit mama mea , fapt care m-a marcat profund.
Am fost la un endocrinolog , prima reactie cand a vazut valoarea ATG a fost ca trebuie sa ma operez, apoi , eu intreband daca nu exista tratament , m-a consultat, s-a uitat la ecografie si a stabilit ca trat. sa iau stresclin complex 2 pe zi , si eutirox de 25 mg 1 pe zi , cu pauza la 3 zile de tratament, urmand sa revin la control peste 3 luni, dar lasand sa inteleg ca la anul tot trebuie sa ma operez, datorita ATG ului.As vrea sa stiu ce e cu ATG ul asta al meu si in functie de ce , se va stabili daca trebuie sau nu sa ma operez, eutiroxul ma va ajuta la ceva,pot sta linistita pana anul viitor.Multumesc

Buna ziua
Am facut inca 2 analize , fata de cele mentionate in comentariul meu anterior si anume
calcitonina <2.0pg/ml , val ref. lab.<11
tiroglobulina 67.4ng/ml, val.ref.lab.3.5-77
Cu stima ,Dana

Raspuns:

– anticorpii anti-tiroglobulina (prescurtat: ATGL sau ATG) si ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) apar cu valoare crescuta in tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune care determina in timp, in cele mai multe cazuri, deficit de hormoni tiroidieni (adica hipotiroidie), iar tratamentul este de inlocuire, cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin/etc); tratamentul e indicat doar atunci cand apare hipotiroidia, cel mai bun indicator pentru asta fiind un TSH peste limita superioara a normalului;

– in niciun caz un nivel crescut al ATG nu reeprezinta o indicatie pentru operatie; o valoare crescuta arata doar ca e prezenta o tiroidita autoimuna, nu altceva;

– judecand dupa analizele dvs (in primul rand TSH, dar si FT4 si FT3), capacitatea tiroidei de a produce hormoni este pastrata, deci NU e necesar tratamentul cu Euthyrox, iar simptomele dvs NU au legatura cu boala de tiroida, care este asimptomatica la acest moment;

– in cele mai multe cazuri, un  nodul tiroidian de 10 mm se urmareste periodic, fara vreo interventie anume; fara a-l vedea eu insumi, sau macar o imagine ecografica, este greu sa pot spune mai multe; exista si posibilitatea unui fals nodul (pseudonodul), aparut pe fondul inflamatiei din tiroidita; probabil ca varianta cea mai sigura ar fi repetarea ecografie la 6 luni, la un medic cu experienta;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1389)

Nicoleta:

Buna ziua. Am 27 ani, nu am avut probleme cu tiroida pana acum. De cateva saptamani ma simt obosita, am ameteli frecvente si o stare de neliniste atat ziua cat si noaptea (deseori ma trezesc in intervalul orar 2:00-4:00 cu senzatie de lipsa de aer si palpitatii) fara vreun motiv psihologic. Am facut de curand un set de analize la sange iar cele legate de tiroida au urmatoarele valori:
ATPO 6 UI/mL (<34) T3 1.9 nmol/L (1.27-3.07) TSH 1.68 μUI//mL (0.27-4.2)FT4 20.2 pmol/L (10.6-22.7). Mentionez ca am menstruatie regulata la 28 zile si eram spre sfarsitul fazei luteale cand mi s-a recoltat sange. Credeti ca am vreo problema cu tiroida sau ar trebui sa caut raspunsul in alta parte?
Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– aceste rezultate, daca sunt corect lucrate, exclud disfunctia tiroidiana; altfel zis, exclud o cauza tiroidiana pentru simptomatologia dvs, iar cauza ar trebui, intr-adevar, cautata in alta parte;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1388)

October 4, 2015

monica:

Buna ziua

Am fost operata de glanda tiroida (extirpata in totalitate) si am rezultatul histopatologic:
1 carcinom papilar, focar incapsulat dimu
Ensiuni 3/1,7 cm, intraparechimatos LSTinfiltrativ la nivelbcapsular, arii de invazie limfaticain parechimul adiacent.
2. Parechim de fond micronodular, anizofonicular cu epitelii cubice si plate.
3. Un limfoganglion perilombar drept ocupat integral de o metastaza izostructurala.
4. Sechestru nodular parechimatos, anizofonicular cu epitelii cubice si plate.
Cod citogic ST 1, G1, R1, L1
Stadializare PT3
Cod stadializare PN 1a

Va rog sa mi spuneti ce inseamna si ce tratament ar trebui urmat.

Raspuns:

– rezultatul arata un cancer tiroidian papilar (adica o forma comuna si tratabila) ceva mai extins local la nivelul gatului;

– dupa un astfel de rezultat, urmatorul pas este tratamentul cu iod radioctiv care trebuie sa distruga celulele tiroidiene (normale sau maligne) ramanse dupa operatie; ulterior este nevoie de monitorizare, iar necesitatea altor tratamente (o noua doza de iod rdiuoactiv, reinterventie chirugicala, etc) se va stabili in functie de aceasta;

– pe larg despre tratamentul cancerului de tiroida: http://tiroida.ro/?p=1010;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1387)

mihaela:

buna ziua! sunt mihaela, 38 ani, cu hipotiroidism de 3 ani, post iradiere i 131 pt graves-b. sunt insarcinata in sapt 12, ultimul tsh de acum 5 saptamani era de 4.07 (0,4-4). mi s-a marit doza de eutirox si peste o sapt urmeaza sa repet tsh-ul, impreuna cu tsi (la recomandarea endocrinologului). tsi l-am mai facut si in luna februarie si era 0,21 (</=1). intrebarea mea este: are relevanta aceasta analiza acum in primul trimestru, mai ales ca nu sufar de hipertiroidism? ce alte analize sunt necesare in timpul sarcinii, pe langa tsh si la ce interval? va multumesc

Raspuns:

TSI (sau TRAb) sunt anticorpii specifici din boala Basedow-Graves, iar nivelul acestora se coreleaza de multe ori cu severitatea bolii;

– la pacientii cu un tratament definitiv (operatie sau iod radioactiv), nivelul acestora are tentinta sa scada in timp, dar nu in toate cazurile; in timpul sarcinii e bine sa fie masurati, chiar daca gravida a primit un tratament definitiv, pentru ca pot trece prin placenta (cand sunt in  valori crescute) si pot stimula tiroida fatului, ducand la o hipertiroidie neo-natala;

– pe sarcina TSH-ul (+ FreeT4) se controleaza in general la 4-6 saptamani, in functie de rezultatele anterioare si de modificarile tratamentului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1386)

Carmen Eliana Preda:

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca , dupa operatia de tiroidectomie partiala , trebuie sa-mi fac griji legat de buletinul de analiza postoperatorie in care se precizeaza “lob sectionat la nivelul unei formatiuni nodulare brune , incapsulate , de 21/13 mm ,ce inlocuieste din
parenchimul tiroidian. Adiacent,un mic nodul albiciosde 4/3,8mm , consistenta ferma, circumscris.
Nodulul mare,cu arhitectura foliculara cu mari zone de hemoragice ,in periferie este prezenta capsula groasa,fibro-scleroasa, ce include
si deformeaza structuri foliculare ,precum si focare hemoragice vechi si recente ,arii de scleroza si remaniere posthemoragica, siderofagie

Nodulul mic , cu aspect de adenom folicular si capsula de grosime variabila ; parenchim de fond micronodular cu epitelii, arhitectura anizofoliculara , aspecte coloido-chistice,rare aspecte hiperplazice
, focal sunt infiltrate histio-macrofagice ; intranodular parenchim anizofolicular cu epitelii cubice si plate .”

In completare , nu stiu daca legat sau nu de tiroida , precizez ca de catva timp am sesizat si un nodul subaxilar dreapta(spre muschiul interior care leaga bratul de corp, scuze ca nu ii cunosc denumirea),dar si o oarecare durere pe osul cotului drept ( chiar ma doare-n cot , la propriu ), dar si usoara jena a genunchiului tot drept ,daca stau pe acest genunchi .Exista vreo legatura a acestora cu tiroida ? Ar putea fi o censecinta a functionarii ei de pana acum ?

Va multumesc din suflet pentru raspuns

Raspuns:

– rezultatul histopatologic descrie 2 noduli tiroidieni fara modificari de malignitate; este, totusi, neclar de ce nodulul mai mare nu a fost excizat complet impreuna cu lobul tiroidian;

– la cateva luni dupa operatie trebuie facuta o ecografie cervicala pentru a vedea cat din respectivul nodul a ramas pe loc si care este aspectul acestui rest; in functie de aceste aspecte se va hotari ce-i de facut in continuare: monitorizare, punctie sau reinterventie chirurgicala;

– nu cred ca exista vreo legatura intre afectiunea tiroidiana si problemele descrise in ultimul paragraf al postarii; totusi, un nodul in axila trebuie investigat, inclusiv printr-o ecografie mamara sau mamografie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1385)

Tacciu Anicuta:

Am fost operata in 1998 la glanda tiroida,diag. fiind gusa polinodulara.Tratamentul e 100mg zilnic,de Eutyrox.TSH nu este mereu in limita.Acum e 5,0,si mi-a adaugat 0,25 doar 3 zile pe sapt.Deci 4zle iau100mg si 3zile-125mg.Euthyrox.ingrijorarea mea e,am facut un ecograf simi-a spus ca mi-a ramas2 insulite de tesut in parti neomogen,cu vascularizatie putin crescuta!deci nu afost scoasa toata tiroida.Sunt motive de Ingrijorare? Va rog din suflet,sa-mi raspundeti!Multumesc anticipat!

Raspuns:

– in primul rand, sunt cateva reguli privind administrarea tratamentului cu Euthyrox; nerespectarea acestora, fie si doar din cand in cand, poate duce la dificultati in gasirea unei doze stabile; medicamentul trebuie luat dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea;

– cresterea dozei de Euthyrox 3 zile/saptamana, plecand de la un TSH aflat putin peste limita superioara a normalului, este corecta, presupunand ca regulile de adimistrare de mai sus au fost respectate;

– in cazul operatiei de tiroida pentru o afectiune benigna, faptul ca raman mici resturi tiroidiene NU este o problema; este suficient ca acestea sa fie monitorizate o data pe an ecografic si tratamentul cu Euthyrox trebuie ajustat in asa fel incat sa se mentina TSH-ul in limite;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi