Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1410)

November 9, 2015

anca:

Buna seara!ma bucur enorm ca exista un site unde toti cei interesati de aceste probleme de sanatate pot gasi raspunsuri de specialitate si trebuie sa va multumesc ptr acest lucru.Problema este de fapt a sotului meu,33 de ani,a fost diagnosticat in urma cu 4 luni cu nodul pe lobul stang,neomogen,nevascularizat,de 1,3 cm.Ni s-a recomandat monitorizare o data la 3 luni,insa ne-au speriat foarte tare alte cateva simptome,cum ar fi:dureri in zona pieptului,partea stanga,apoi dreapta si in cele din urma in tot pieptul,dureri in zona gatului(spate),stari de rau,anxietate,totul culminand cu durerea resimtita in nodulul propriu-zis.Dupa toate aceste simptome ne-am hotarat sa facem un RMN cu substanta de contrast,care a iesit negativ,dupa care un alt endocrinolog ne-a zis ca nodulul are 2,8 cm si ca este vascularizat.Am facut o scintigrafie si a iesit nodul rece iar la indemnul dlui chirurg am facut operatia si i s-a scos lobul stang al tiroidei.acum suntem la 1 saptamana de la operatie,totul decurge normal,chiar azi dl doctor ne-a zis sa nu mai punem bandaj peste si ca totul este foarte bine,urmand ca rezultatul histologic sa il primim zilele care urmeaza.Intrebarea mea este:Este normal ca si dupa operatie sa resimta aceleasi dureri in zona pieptului?dl dr chirurg ne-a zis ca nu are nici o legatura,nai ales ca am facut si un CT si a iesit negativ iar in ceea ce priveste inima am facut nenumarate controale.Si o a doua intrebare:starea asta de depresie,anxietate este cauzata de tiroida sau nodulul care inca nu stim de ce natura este?Este o mare probabilitate ca analiza histopatologica sa fie una nefavorabila(malignitate)?ce putem face ca aceste stari de rau sa se amelioreze?va multumesc din suflet si va doresc o seara frumoasa!

inca o intrebare,dl doctor,cu zcuzele de rigoare,insa simptomele apar treptat:este normal sa simta discomfort in partea stanga,in locul in care a fost nodulul?multumesc,multa sanatate!

Raspuns:

– inainte de operatie era bine sa fie facuta o punctie cu ac subtire; aceasta investigatie putea stabili natura (benigna/maligna) nodulului INAINTE de operatie, astfel incat, daca rezultatul era nefavorabil, se scotea intreaga tiroida; acum, daca examenul histopatologic va arata ca nodulul era malign, o noua interventie chirurgicala, pentru scoaterea celuilalt lob, va fi necesara;

– un nodul tiroidian de 2.8 cm, chiar malign, nu da simptome  ca cele descrise, mai ales cu examene imagistice (RMN si CT) normale; nici dupa operatie nu apar de regula astfel de manifestari; evident, un grad de disconfort la nivelul gatului este normal sa apara dupa operatie si poate sa persiste chiar si mai multe luni;

– din moment ce s-a intervenit chirurgical fara vreun tratament anterior, prespun ca functia tiroidei era normal; altfel zis, valorile TSH si FT4 erau normale; in aceste conditii NU se poate pune pe seama acelui nodul niciuna din manifestarile descrise; inclusiv depresia si anxietatea;

– marea majoritate a nodulilor de tiroida SUNT BENIGNI; in functie de mai multe elemente (aspect ecografic, dimensiuni, varsta pacientului, etc), probabilitatea e mai mare sau mai mica; greu de estimat aceasta probabilitate pe baza postarii dvs si, in acelasi timp, in mare masura inutil, din moment ce veti primi un rezultat cert peste cateva zile;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1409)

November 4, 2015

sisman mihaela-nicoleta:

Buna seara. Ma numesc Sisman Mihaela, 32 de ani. Am nascut prin cezariana in 2013. Bunica materna este operata de tiroida de 2 ori. Stiu de existenta ei de 10 ani dar nu i-am dat importanta. Am facut analizele in luna octombrie si un eco si mi-au iesit urmatoarele:
Eco -LTD-dimensiuni 20,5/18/43,4 mm, cu structura neomogena, prezinta imagine nodulara de 10,8/11,4 mm, cu structura mixta, cu arii transonice incluse, fara semnal vascular si alta imagine nodulara in vecinatate de 13,7/10,8 mai neomogena cu halou periferic, arie transonica centrala, semnal vascular periferic, cu alte imagini nodulare in vecinatate de dimensiuni variabile.
LTS-dimensiuni 24/21,5/54mm, cu structura intens neomogena, imagini nodulare, cu structura neomogena, cu semnal vascular periferic prezent, imagini nodulare cu structura mixta de aprox 7 si 7,4mm, imagine nodulara ecogena neomogena, cu discret halou periferic, de 23/13,2mm, cu semnal periferic si central
ISTM-5,5mm cu structura mai neomogena, prezinta la jonctiunea cu LTD imagine nodulara discret hipoecogena de aprox 7,9mm cu semnal vascular discret si periferic prezent si la jonctiunea cu LTS imagine nodulara de 8,5mm.
Analize:
T3=1,57 nmol/L (1,3-3,1)
FT4=19,01 pmol/L (12-22)
TSH=1,22uUl/ml (0,270-4,20)
Calcitonina=1,5 pg/ml (<=11,5)
Va multumesc frumos!

Raspuns:

– din descrierea ecografica, nodulul mai mare din lobul stang, care prezinta si vascularizatie centrala, intra in discutie pentru punctia cu ac subtire; ceilalti noduli se pot doar urmari ecografic; retineti totusi, acestea opinii sunt formulate bazandu-ma doar pe buletinul ecografic postat de dvs, care poate sau nu sa reflecte realitatea;

– valorile TSH, FT4 si T3 arata ca tiroida functioneaza normal, iar nivelul calcitoninei exclude un anumit tip de cancer tiroidian, carcinomul medular; altfel zis, ramane doar problema existentei nodulilor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1408)

Anca:

Buna ziua,domnule doctor!

Femeie, 28 de ani, insarcinata 9 saptamani
De un an de zile am un hipotiroidism subclinic netratat.
La 4 saptamani dupa ce am aflat ca sunt insarcinata valoarea TSH 6,1 (0,27-4,2)
Dna doctor mi-a spus sa incep de urgenta tratamentul cu Euthyrox 50.
Dupa 5 zile de Euthyrox valoarea TSH era 2,98 (0,27-4,2). Acum sunt in 9 saptamani de sarcina TSH este 1,98(0,35-4,94) si FT4 1,00 (0,7-1,48)- valorile normale aici sunt putin diferite fata de cele de la noi tin tara. Toate aceste valori s-au modificat doar intr-o luna.
Eu am aflat ca sunt insarcinata inainte sa plec din tara cu 3 zile , lucrez in strainatate, dna doctor din Romania mi-a spus ca dupa 3 saptamani sa incep sa iau Euthyrox 75 indiferent daca imi voi face analizele sau nu.
Aici doctorul ginecolog mi-a spus ca nu este nevoie sa iau Euthyrox sau daca vreau sa iau de 25.
Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac ca sa fie cat mai bine pentru sarcina.
Aici chiar nu am la cine sa apelez si nu stiu ce sa fac in situatia asta.
VA multumesc!

Raspuns:

– ultima valoarea a TSH este in limitele recomandate pentru sarcina; tratamentul cu Euthyrox ar trebui continuat in aceeasi doza, cu repetarea TSH si FreeT4 peste 4-6 saptamani; in functie de rezultat doza de Euthyrox se poate modifica;

–  evident, NU ar fi deloc o idee buna sa opriti tratamentul sau sa luati “daca vreti” doar 25 micrograme; un astfel de tratament se controleaza strict de medic, in special in sarcina;

– pe larg despre hipotiroidie in sarcina: http://tiroida.ro/?p=687 ;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1407)

Dorina Muresan:

Buna ziua,va multumesc pt raspuns la intrebarea 1405.Am inteles care e situatia dar as vrea sa va stiu parerea referitor la tratamentul dfinitiv cu iod radioactiv, vis-a vis-operatie.Cel mai usor ar fi trat.cu iod radioactiv dar nu cunosc riscurile si reactiile adverse!Ce recomandati la aceste doua posibilitati?
Cu respect Dorina M.

Raspuns:

– daca nu exista contraindicatii si tratamentul cu iod este disponibil (nu sunt multe locuri in Romania unde este), acesta ar fi prima optiune;

– contraindicatiile cele mai importante sunt:

  1. tiroida este substantial marita – adica un volum de 3-4 ori mai mare decat normalul; se masoara ecografic;
  2. exista o forma activa de ofalmopatie (complicatia oculara a bolii Basedow-Graves);
  3. exista un al motiv pentru a recurge la operatie – de exemplu coexistenta unor noduli problematici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi