Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1486)

April 10, 2016

Andreea:

Buna ziua,

Va rog sa mi comunicati parerea dvs. despre urmatoarele analize:
TSH 1,75 valori 0,27-4,2
FT4: 14,4 valori 12-22
FT3:4,75 valori 3.1-6,8
Cortizol 7,98
ATPO:40 valori 34
anti tireoglobulina 22,38 valori <=115
Tin sa mentionez ca mama mea are tiroida auto imuna ,iar eu dupa sarcina am inceput sa iau foarte mult in greutate si chiar daca am urma un regim alimentar nu s-a observat nicio scadere in greutate ba mai mult continui sa ma ingras.Am atat membrele inferioare cat si cele superioare umflate,Simt ca ma sufoc stand de exemplu pe scaun,in cursul zilei am stari de somnolenta iar noaptea insomnii.
Va multumesc!

Am uitat sa mentionez faptul ca am 28 ani ,1,69 cm si 93 kg (deja am ajuns la obezitate de gradul I )

Raspuns:

– rezultatele analizelor de laborator arata ca tiroida dvs functioneaza perfect normal la acest moment, deci nu aceasta e cauza problemelor cu care va confruntati; nivelul foarte putin crescut al ATPO este cel mai probabil lipsit de semnificatie, dar este mai prudent ca functionarea tiroidei sa fie verficata anual;

– in plus, poate fi indicata o ecografie de tiroida, in special daca sunt modificari la palparea acesteia;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1485)

April 2, 2016

roby:

Am facut aztazi analizele pentru glanda tiroida si au iesit rezultatele astea :

Ac. anti tireoperoxidaza (Anti TPO) Rezultat : <10.00 Unitate masura: IU/mL Interval de referinta: 0-35

Free t4 (tiroxina libera) Rezultat: 1.22 Unitate de masura:ng/dl Interval de referinta 0.8-1.9

TSH (Tiroid Stimulator Hormon ) Rezultat 4.36 Unitate masura uUI/mL Interval de referinta 0.4-4

Imi puteti da un sfat daca sunt analozele ok sau nu.
Multumesc!

Raspuns:

– nivelul minim crescut al TSH este fie o modificare tranzitorie (varianta mai probabila), fie indica un debut de hipotiroidie; de aceea, analizele (TSH, FT4 si anticorpi anti-tiroglobulina) ar trebui facute din nou peste 4-6 luni;

– in mod cert aceasta valoare a TSH, indiferent de situatie, NU are nicun fel de efect negativ asupra sanatatii, deci nu e nevoie deocamdata de vreun tratament;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1484)

Talpiga Andrei:

Buna seara!
Sper sa ma ajutati cu un raspuns!
Am 20 de ani ,178 cm,53 de kg,mentionez ca am o problema cu o gastrita eritematoasa,insa ceea ce ma deranjeaza pe mine este faptul ca nu pot lua deloc in greutate,am ajuns cel mai mult la 57 de kg facand inot si luand vitamine ,cum m-am lasat de inot si nu am mai luat vitamine am slabit imediat ajungand la 53 ,de 3 ani am aceeasi greutate cand 52 cand 53 -54 prin zona asta,asa ca am facut urmatoarele analizede

T3 – 0.68 ,valori 0.82-1.79 deci scazut
T4 – 6.28 ,valori 6.09-12.23
TSH – 1 ,valori 0.4-4
FT4 – 1.3 valori 0.89-1.76
Care sa fie cauza?
Va multumesc!

Raspuns:

– analizele arata ca tiroidia functioneaza normal, deci NU aceasta e explicatia; valoarea usor subnormala a T3, in contextul celorlalte rezultate, nu are nicio relevanta;

– din punct de vedere endocrinologic, merita verificata si functionarea glandelor suprarenale, chiar daca istoricul dvs nu sugereaza o problema de acest tip; pentru asta ar trebui facute dimineata pe nemancare urmatoarele analize de sange: ACTH, cortizol, sodiu si potasiu;

– cel mai probabil, totusi, acest deficit ponderal cronic NU are o cauza endocrina;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1483)

SANDU:

Buna ziua!Am fost diagnosticata cu GUSA POLINODULARA HIPOECOGENI CU MARGINI NEREGULATE MICROCALCIFIERI VASCULARIZARE CRESCUTA INTRANODULARA.Recomandare,punctie cu ac fin pentru BIOPSIE.Nu am acceptat sa starnesc altceva pe acolo.Va rog;POT AVEA SI O ALTA VARIANTA?Multumesc anticipat!

Raspuns:

– inteleg din postarea dvs ca aveti unul sau mai multi noduli de tiroida cu elemente ecografice de suspiciune pentru o leziune maligna; in acest caz, punctia cu ac subtire ESTE INDICATIA ABSOLUT CORECTA;

– trebuie sa intelegeti foarte clar cateva lucruri:

  1. aceste punctii se fac de zeci de ani si nu s-a dovedit in tot acest timp ca “au starnit altceva”; indiferent de problema din tiroida, punctia nu o agraveaza; aceasta idee, care circula si este acceptata de multi pacienti, este complet falsa;
  2. pe de alta parte, daca unul sau mai multi dintre noduli sunt maligni (cancer) si dvs alegeti “sa nu-i starniti” cu punctia, nediagnosticati si netratati chirugical ei se pot dezvolta si extinde;
  3. singura varianta alternativa pentru diagnostic este operatia, urmata de examinarea histopatologica a nodulilor; aceasta nu e cea mai buna optiune pentru ca (a) cei mai multi noduli de tiroida sunt benigni (deci operatia nu e necesara) si (b) pentru ca e bine, daca dupa punctie se considera ca e nevoie de operatie, ca chirurgul sa stie ca e o gusa cu risc;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1482)

nely:

Buna seara, am 39 de ani in urma unei consultatii endocrinologice si a unor analize, am urmatorul rezultat:
Estradiol 348 referinta 151- 1461
Prolactna 201. referinta 127-637
Tsh 3,4 referinta 0,27-4,2
Testosteron 1,42 referinta 0,22-2,9 ,deci toate in limite normale.

Tin sa mentionez ca am 1.70 si 85 de kg,iar sora mea are hipotiroidie.Doamna doctor mi-a recomandat urmatorul tratament: spironolactona 25 mg. 2/zi si euthyrox 50 ug una dimineata spunandu-mi ca euthyroxul ma ajuta la slabit,iar spironolactona la pilozitate.Citind despre efectele adverse nu stiu ce sa fac.Nu am mai luat pana acum euthyrox.Multumesc.

Raspuns:

– valoarea TSH in limite arata ca tiroida functioneaza normal, deci recomandarea de tratament cu hormon tiroidian (Euthyrox) nu pare justificata; NU este indicat acest tratament la cei care nu au o problema tiroidiana dovedita si vor doar sa slabeasca; sfatul meu este sa faceti o consultatie pentru o a doua opinie la un alt endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1481)

Dinca Ligia:

Buna ziua!In urma efectuarii unor analize am primit urmatoarele rezultate de la laborator :
TSH 0.028 (0.27-4.20)
FT4 22.50 (12-22)
ATPO 10.37 (00.00-34.00)
Mentionez ca sunt operata din anul 2012 – tiroidectomie totala si iau o doza de 112,5 ug/zi
As dori sa stiu daca este posibil sa am astfel de valori ale TSH-ului in aceste conditii sau este posibil ca analizele sa nu fie executate corect. Recunosc ca nu le-am mai facut din 2014, insa atunci valorile erau normale cu aceasta doza. Multumesc.

Raspuns:

– intotdeauna exista, cel putin teoretic, posibilitatea unor erori de laborator; evident, in cazul dvs nu pot spune pe baza unei postari daca e vorba de asa ceva sau nu;

– totusi, cel mai probabil, doza de Euthyrox este prea mare fata de nevoile dvs si de aceea nivelul TSH este supresat, iar FT4 usor crescut; trebuie repetat un control endocrinologic, iar medicul va decide in functie de aceste rezultate si de alte informatii, daca e cazul sa faca o mica ajustare (scadere) a dozei;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

« Postari mai noi