Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1506)

May 3, 2016

Alina:

Buna ziua,
In urma unor analize de sange de rutina am descoperit modificari ale valorilor TSH si ATPO astfel:
TSH-15,3473 (0.35-4.94 ui|ml)
ATPO-53.14 (0.7-1.48 mg|dl)
FT4-0.78 (0.7-1.48 mg|dl)
Mentionez ca in ultimele 3 luni am luat zilnic suplimente pe baza de alge marine, chlorella si spirulina iar din cauza unei entorse la picior am folosit unguent cu heparina aprox 2 saptamani zilnic. Este posibil ca aceste elemente sa fii influentat valorile analizelor? Pana acum aceste analize au iesit in valori normale si nici in prezent nu manifest vreun simptom de hipotiroidie. Este cazul sa imi fac probleme? In cat timp de la renuntarea la suplimentele cu alge marine este recomandat sa repet analizele?
Va multumesc pentru timpul acordat,
Numai bine,
Alina

Raspuns:

– este posibil ca suplimentele cu alge marine, prin continutul mare de iod, sa fi precipitat hipotiroidia; totusi, asta se intampla de obicei la cei care au fie o predispozitie, fie un debut de afectiune tiroidiana; altfe spus, oprirea utilizarii acestor produse NU garanteaza revenirea la normal a functionarii tiroidei;

– valoarea crescuta a ATPO indica un substrat autoimun in cazul dvs, deci o afectiune tiroidiana cronica care necesita monitorizare (si tratament);

– de regula, atunci cand valoarea TSH este de cel putin 10 μUI/ml tratamentul de substitutie este necesar; in functie de rezultatele ulterioare, se poate incerca scaderea sau chiar oprirea tratamentului, dar la acest moment este indicat;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1505)

Cristina Mislea:

Buna ziua. Am 56 de ani si de vreo 4 ani am o hipotiroidie frusta.Pentru aceasta iau trei sferturi de Euthyrox de 25.Medicul endocrinolog mi-a recomandat sa iau si Stresclin complex pentru ca am niste stari proaste,probabil de la menopauza si pentru a mai reduce stresul.Am citit ca o planta din acest produs si anume WITHANIA SOMNIFERA,n-ar face prea bine tiroidei.Va rog sa-mi spuneti daca pot sa iau acest medicament. Si as mai dori sa stiu daca e normal ca inainte cu doua ore de a face analizele pentru tiroida sa iau euthyroxul? Medicul endocrinolog asa mi-a spus sa fac pentru a vedea daca tratamentul isi face efectul si asa am si facut.

Raspuns:

– nu cred ca tratamentul cu Stresclin va avea vreun efect nefavorabil asupra tiroidei in cazul dvs; sunt cateva supozitii privind efectele extractului de Withania somnifera asupra functiei tiroidiene, dar in general e vorba de stimularea sintezei de hormoni, ceea ce, in teorie, ar putea fi util pacientilor cu hipotiroidie; totusi, aceste efecte sunt cel mai probabil nesemnificative;

– daca tratamentul cu Euthyrox este urmat zilnic, pe perioade lungi de timp (mai multe saptamani – luni), NU are influenta asupra testelor de laborator daca este luat sau nu in ziua analizelor;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1504)

Colerdi Dana:

Buna ziua,
Am 46 ani si ma simt f rau, am slabit tare, am o ammeteala continua, obosesc f tare, chiar si cand mananc, am parpitatii parca inima imi bate in gat si am facut analize iat FT4 a iesit 3,62 iar Tsh 0,67 credeti ca e ceva grav. Am 2 copii mici si nu as vrea sa.i las fara mama. Nuktunesc mult de tot, cu stima Dana

Raspuns:

– rezultatele analizelor de sange sunt neobisnuite; in marea majoritate a cazurilor, cand nivelul FT4 este peste limita, valoarea TSH este subnormala;

– o parte din simptomele dvs pot arata o hipertiroidie (exces de hormoni tiroidieni), dar este obligatorie o confirmare prin analize de laborator clare; urmatorul pas ar trebui sa fie repetarea cat mai repede a analizelor (TSH, FT4 + T3) la cel mai bun laborator disponibil; cu aceste rezultate trebuie sa faceti un consult endocrinologic;

– o hipertiroidie este pe deplin tratabila, deci nu este grav decat daca este ignorata prea mult timp; in acelasi timp, pot exista si alte cauze pentru aceste probleme pe care le aveti si, daca boala de tiroida se va exclude, investigatiile trebuie continuate;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1503)

Andreea Horvath:

Bună sunt diagnosticata cu basedow,hipertiroidism de 9 ani timp în care am urmat tratament cu thirozol(doze diferite 10,20 chiar 30mg)depindea de rezultate(TSH,FT4).Am umblat la Cluj pe tot parcursul tratamentului iar endocrinologul mi-a tot recomandat operația deoarece boala a recidivat de mai multe ori.Am mai cerut părerea la încă 2 endocrinologi care mi-au recomandat tot îndepărtarea glandei dar mi-e frica de manifestarea bolii după(hipotiroidism),am citit tot felul de simptomatologii care m-au speriat. Dvs ce mă sfătuiți? Menționez că am 35 de ani.Va mulțumesc!

Raspunms:

– din cele mentionate in postarea dvs, recomandarea pentru operatie pare deplin justificata;

– dupa operatia de indepartare a tiroidei veti urma tratament de inlocuire cu hormon tiroidian (levotiroxina), deci NU veti suferi de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni); marea majoritate (peste 90%) a celor aflati in aceasta situatie se simt perfect sub tratament, iar la cei care au probleme postoperator, exista cel mai probabil si alte cauze, nu doar interventia chirugicala si tratamentul de substitutie;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1502)

eugenia motoc:

Buna seara.Am 47 ani si in urma unei ecografii tiroidiene mi s-au descoperit urmatoarele
-lob drept str neomogena prin prez unor noduli solizi,relativ bine delim.hipoizecogeni cu microcacificari incluse localizati;anterosup. cu diam de 3mm,anteroinf de 8,8/5,5 mm,posteroinf.cu diam de10,5/5,3mm,respectiv 3,9/2,8mm nevascularizat.
-lob stg. str neomogena prin prez unor noduli tiroidienihipoizoecogeni cu calcificari incluse localizati median ce ce bombeaza capsula avand diam de 15,7/10,8mm relativ bine delimitati cu vasc.perif. prez.,posteroinf.cu diam.de 6,8/8,8 mm nevascularizat si superomedian cu diam de 3mm,fara adenopatii patologice bilateral.
– concl. Noduli tiroid.bilat.(cel din lob stg.,median cu vasc.perif prez)nemodificati fata de ecof efect. in urma cu un an.Mentionez ca in investig.paraclinice sunt in limite normale inclusiv cacitonina.Am efectuat si scintigrafie tiroid.cu rez.
-tiroida in sit.cervic.medie,cu pol inf. deasupra reperului osos sternoclavicular. In incidenta anterioara aspectul este relativ simetric dimensiunile sunt la limita superioara a normalului.Lobul drept cu str omogena,fara anomaliifocale de fixare.Lob stg. cu str.discret inomogena prin prezenta a doua formatiuni nodulare coalescente izofixante care ocupa lobul stg.in intregime.Intensitate globala de fixare in limite normale.
-concl.aspect de gusa nodulara cu noduli izofixanti lobar stg.Mentionez ca mama este op.de tirioda(tiroid.tot) cu rez HP bun.Va rog frumos daca imi puteti spune parerea dvs.despre aceste investigatii si daca considerati ca este necesara interventia chirurgicala.Nu urmez tratament de nici un fel si starea mea este buna fara simptome de de vreun fel.Va multumesc mult.

Raspuns:

– asa cum am mai scris si in alte raspunsuri, indicatia pentru operatie  ar trebui stabilita doar in urma unui consult direct, NICIODATA pe internet;

– revenind la cazul dvs, nodulii din descrierea ecografica nu au dimensiuni mari si daca (1) nu au caractere ecografice de suspiciune, (2) nu au crescut in cursul monitorizarii si (3) testele de laborator sunt in limite, se poate opta pentru urmarirea ecografica periodica; oricum, la asemenea dimensiuni, in caz de suspiciune, ar trebui facuta intai o punctie, nu direct operatia;

– in rezultatul ecografic sunt mentionate mai multe calcificari, fara a a detalii despre acestea (microcalcificari sau macrocalcificari?); intrucat acesta este un aspect important ar trebui sa cereti lamuriri medicului sau sa repetati ecografia in alta parte pentru inca o opinie;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

« Postari mai noi