Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1570)

October 4, 2016

alina:

Am fost operata de tiroida, [e]xtirpare totala.L[a] 4 luni dupa operatie am durei in zon[a] operatiei, car[e] persista, amorteli de buze, si g[a]t
la ecografie s[-]au vazut bonturi pe stanga.Acestea pot sa duca la aceste dureri?
s[-a] format si o cic[at]rice cheloida.spuneti[-]mi va rog, cum pot scapa de acete dureri?

Postare editata

Raspuns:

 – un rest tiroidian de partea stanga nu ar explica nici durerile, nici amortelile (se numesc parestezii in limbaj medical); durerea si disconfortul cervical pot persista 6-12 luni dupa operatie, dar pana la urma dispar;

– paresteziile pot fi un semn al scaderii nivelului de calciu din sange (hipocalcemie) si acesta ar trebui masurat cat mai repede; hipocalcemia severa poate fi periculoasa si tratamentul este obligatoriu si urgent in aceste cazuri;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1569)

nicoleta:

TSH 47.66 µUI/mL0.27-4.20 µUI/ml
Free T4 9.52 pmol/L10.0 – 23.0pmol/L
Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO)1056 IU/ml< 34 UI/ml
Trigliceridele / proteine 30mg/dl
Colesterol total 238 mg/dL
Menționez ca sunt și suspecta de sindromul sjogren anticorpi ANA , SSa (Ro), SSb (La) și factor reumatoid toate cu mult peste medie
Vă rog o părere mai sunt câteva zile pana la programare și simt ca înnebunesc
Vă mulțumesc , o zi bună

Raspuns:

– rezultatele arata o forma moderat severa de hipotiroidie ( deficit de hormoni tiroidieni) care necesita inceperea fara intarziere a tratamentului de inlocuire cu levotiroxina; cauza hipotiroidiei este o tiroidita autoimuna (Hashimoto) – afectiune in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe larg despre subiect, gasiti pe blog 3 articole, primul fiind aici: http://tiroida.ro/?p=408; boala este cronica si tratamentul este permanent, dar tratata si urmarita corect nu pune niciun fel de probleme;

– sindromul Sjögren este tot o afectiune autoimuna si in destule cazuri un pacient are 2 sau mai multe boli cu acest substrat (autoimun); cand se intampla asta, fiecare boala trebuie tratata individual;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1568)

Anna75:

Buna ziua. Mama mea (64 ani0 a facut analziele pt tiroida si au iesit urmatoarele: ATPO (365,20), FT4 (11,83), TSH (6,22), CREATININA (1,26), UREE SERICA (48,29). Ce poate sa insemne acea valorea mare a ATPO? Multumesc.

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina;

– valoarea TSH la mama dvs pare, de asemenea, peste limita superioara a normalului; asta inseamna deja o forma (usoara) de hipotiroidie si tratamentul intra in discutie, deci e nevoie de un consult la medicul endocrinolog;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1567)

Madalina:

Buna ziua,
Domnule doctor, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.
Am 36 ani, sex feminin , nu cunosc in familie la rude de gradul 1 istoric cu boli de tiroida, eu am fost diagnostica cu o problema la tiroida, respectiv hipotiroidism in anul 2015, depsistat la C.I Parhon Bucuresti, urmez tratament cu euthyrox 50 si luna aceasta mi-am facut analize de monitorizare si rezultatele sunt urmatoarele:

1. Anti-TPO -Ser rezultat 197 UI/mL referinta valoare mica <35 UI/ml

2. FT4 -Ser rezultat 0.995 ng/ml referinta 0.8 – 1.9 / ng/ml

3. TSH -Ser rezultat 1.76 µUI/ml referinta 0.4 – 4 / µUI/ml

Mentionez ca am avut si inca am probleme cu kg in plus, am reusit prin sport(aprox 2 ore/zi fara intrerupere, 5 zile pe sapt) si dieta adecvata sa slabesc aprox 13 kg in 6 luni, celelalte analize, colesterol, trigliceride sunt in limite normale acum, insa mai am de slabit foarte multe kg(25kg) si mi s-a recomandat un produs – “Carnitin plus”care are in compozitie iod. Valorile nutritionale pentru o capsula la acest produs sunt:
L-Carnitină – 500mg, Iod – 65 µg (43,33%*), Crom – 25 µg (62,5%*) (* DZR – Doza Zilnică Recomandată)
Mod de utilizare: Se administrează 1-3 porţii (1-3 caps.) pe zi: o porţie cu cel puţin 30 de minute înainte de antrenament, o porţie imediat după antrenament şi se mai poate administra o porţie dimineaţa.
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:
1.Valorile analizelor actuale Anti-TPO , TSH si T4 sunt normale in conditiile in care iau deja euthyrox 50.Tiroida mea functioneaza normal cu aceasta doza? Ce imi recomandati?
2.Avand in vedere rezultatele acestor analize de verificare a functionarii tiroidei, pot lua aceste suplimente care ma ajuta in lupta cu kg in plus, avand in vedere ca si acestea contin iod? Doza continuta de aceste suplimente modifica/ agraveaza starea mea de sanatate si situatia actuala?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Raspuns:

  1. valorile sunt bune, dar asta nu inseamna ca tiroida dvs functioneaza normal; acestea arata doar ca tratamentul completeaza in mod adecvat ce nu mai reuseste tiroida sa produca; masurarea ATPO nu mai aduce nicio informatie utila dupa stabilirea diagnosticului de tiroidita autoimuna si de aceea NU este necesara monitorizarea acestor anticorpi;
  2. doza de iod din produsul mentionat este destul de mica, deci riscul de a dezechilibra suplimentar tiroida este redus; pe de alta parte, din cate stiu eu, nu este dovedit nici vreun beneficiu clar al acestor suplimente in pierderea in greutate;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

« Postari mai noi