Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1638)

February 5, 2017

natea rodica:

e posibil ca efortul fizic la copii sa produca marirea in volum a glandei tiroide 

Raspuns:

– presupunand ca este o intrebare, raspunsul este in mod sigur NU;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1637)

Dana P:

Buna ziua, am 35 de ani, sunt mama a doi copii si de 3 luni am inceput sa nu ma simt bine: frisoane seara, senzatie de lipsa de aer, nervozitate, palpitatii aparute din senin, durere de-a lungul gatului pe lateral.
Speriata de aceste palpitatii, am fost intai la cardiolog. Cordul nu are probleme, tensiunea normala, am purtat si un Holter. Din cauza durerii in zona gatului am fost la un medic internist pt eco tiroidian si mi s-a spus ca am o tiroidita subacuta Quervain. Tiroida fara noduli, aspect neomogen ca si “ciupita de molii”, dimensiuni normale. Am luat Nurofen, simptomele s-au ameliorat.          
A urmat programarea la endocrinolog, care a ezitat sa se pronunte pana nu are un set complet de analize. A spus ca ar parea o tiroidita cronica Hashimoto, veche, sau chiar o premenopauza (deoarece pe un buletin de analize de anul trecut apare FSH marit 30.7). Peste aceasta tiroidita cronica se poate sa fi facut recent o tiroidita subacuta. Momentan am primit doar unul dintre seturile de analize, pe care vi le redactez mai jos. Urmeaza sa mai fac unele in a doua zi de menstruatie.
Deoarece urmatoarea programare la endocrinolog este abia in 17 februarie,  apelez la dvs. pentru a-mi spune ce diagnostic de contureaza.    
      Asadar T4, T3 sunt in limite normale, TSH mic si anticorpii TGO si Antitiroglobulina mariti:
– TSH in 13.01: 1.77 (0.550 – 4.780)
– TSH in 02.02 la alt laborator:  0.005  (0.27 – 4.2)
– FT3: 5.23 (3.4 – 6.8)
– FT4: 1.11 (0.89 – 1.76)
– anti TPO in 13.01: 37.4 (<35)
– anti TPO in 02.02 la alt laborator: 115.9 (<34)
– anti tiroglobulina: 676.2 (<115)
– hemoleucograma fara modificari, colesterol normal, calciu normal, folati serici si B12 normale.
      Intrebarile mele sunt: poate varia valoarea TSH de la o zi la alta sau este o eroare de laborator? Daca exista suspiciunea de Hashimoto, de ce a iesit acum TSH mic? Tiroidita subacuta modifica valorile anticorpilor? Am inteles ca poate da simptome de hipo si hiper tiroidism, se poate  totusi sa ma aflu in una din aceste faze? Mi s-a spus ca ecografia arata o tiroidita cronica veche, dar eu anul trecut nu aveam anticorpii crescuti…
     In familie nu se cunosc antecedente de boli tiroidiene, nici eu nu am avut probleme de sanatate. In luna sept.2016 am avut o pneumonie bacteriana ce a necesitat internare. Menstruatia a fost intotdeauna regulata, greutatea corporala o am in limitele normalului.
    Va multumesc mult pentru timpul acordat.

Raspuns:

– TSH-ul poate scadea in 2 saptamani, dar cresterea ATPO in acest scurt interval este mai putin plauzibila;

– in tiroidita subacuta sunt foarte crescute valorile testelor de inflamatie: VSH (de regula peste 50 mm/h), fibrinogen, proteina C reactiva; valori constant normale ale acestora fac foarte improbabil diagnosticul; tiroidita subacuta ar explica stare generala proasta, frisoanele, durerea de la nivelul gatului;

– valorile crescute ale ATPO si Ac anti-tiroglobulina (din ultimul set) arata o forma de tiroidita autoimuna; este adevarat ca pe acest fond poate aparea si un episod de tiroidita subacuta; revenind la tiroidita autoimuna, aceasta poate avea faze de acutizare, cu eliberare de hormoni tiroidieni in circulatie si analize si manifestari tranzitorii de hipertiroidie (palpitatii, nervozitate, insmnie, etc); totusi, in aceasta situatie, nu apar frisoane si dureri ale gatului;

– dupa cum vedeti, stabilirea unui diagnostic exact nu este atat de simpla;

– ca sa sintetizez:

  1. daca testele de inflamatie (in special VSH) sunt sugestive, diagnosticul ar fi episod de tiroidita subacuta pe fond de tiroidita autoimuna;
  2. daca testele de inflamatie sunt normale, intra in discutie 2 posibilitati: faza de acutizare a unei tiroidita autoimune (cum am spus mai sus) sau o boala Basedow-Graves; masurarea TRAb si/sau scintigrafia de tiroida sunt utile in acest caz pentru lamurirea situatiei;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1636)

VeronicaT:

Am dat analize pentru markerii endocrini, astfel TSH-1.66 (intervalul de referinta fiind 0.17-4.05), si Anti-TPO – 4.95 (referinta 0-40). Ce ar putea reprezenta aceste date? Evidentind ca am 24 de ani, nu am fost insarcinata si vrem sa ne pregatim de concepere, iar medicul mi-a recomandat sa dau aceste analize.Multumesc anticipat!

Raspuns:

– analizele arata ca tiroida functioneaza normal si exclud (in mare masura) o boala tiroidiana autoimuna; altfel zis, din punct de vedere al tiroidei nu este nicio problema sa ramaneti gravida;

– este foarte bine ca medicul dvs a dorit sa faca o verificare a tiroidei inainte de sarcina;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1635)

Victor:

Buna seara, domnule doctor.
As avea nevoie de un raspuns.
Sotia mea, in varsta de 30 de ani, din 2007 are diagnosticul de tiroidita cronica autoimuna + hipotiroidie. Eu am acelasi diagnostic, ambii avem tsh-ul in limite normale, sub tratament cu euthirox.
Luna aceasta am incercat sa concepem un copil, pe 25 Ianuarie sotia mea a avut un test pozitiv de sarcina (cel de urina foarte slab si cel de sange valoare micuta, dar conform valorilor laboratorului se incadra la intervalul de 3 saptamani de sarcina)
Ieri, insa, din pacate, a avut avor spontan (in ziua 29 a CM, ultima menstra fiind pe 1 Ianuarie, testul de sarcina a iesit slab pozitiv pe 25 Ianuarie, a facut un beta hCG care a fost 16.7, la sfatul ginecologului a repetat analiza pe 26 Ianuarie si era 20.9, iar ieri scazuse valoarea la 5.2, inainte de a se porni sangerarea care a avut aspect de menstruatie, medicul ginecolog i-a zis ca s-a oprit in evolutie fiind foarte foarte mica sarcina si ca va elimina natural tot). Din data de 24 pana ieri cand a pornit sangerarea rosie, a avut scurgeri rozalii usoare, o data maxim de 2 ori pe zi.
Va scriu, pentru ca, dupa acest eveniment nefericit, sotia si eu ne gandim, daca nu cumva boala de tiroidita autoimuna (a mea si a sotiei) poate afecta dezvoltarea embrionara, artfel incat sa nu evolueze cum ar trebui sau sa se opreasca din evolutie si sa se ajunga la avort spontan.
Este posibil ca tiroidita autoimuna a parintilor sa aiba vreun risc pentru embrion/fat si sa nu se dezvolte sanatos, iar femeia cu aceasta boala sa avorteze spontan?
Pe internet, am citit ca printre alte cauze, si bolile autoimune pot fi una dintre cauzele avortului spontan.
In speranta ca imi veti raspunde si ma veti lamuri, va multumesc.
Sanatate!

Raspuns:

– un efect negativ asupra fertilitatii si asupra unei sarcini NU se poate exclude in cazurile de tiroidita autoimuna, chiar daca boala este corect tratata; totusi, in masura in care exista, acesta este considerat minor; de retinut, marea majoritate a avorturilor spontane apar la femei/cupluri FARA boli autoimune, asa ca pot exista multe alte explicatii; de fapt, din ce stiu, un (singur) avort spontan este atat de frecvent inatalnit incat investigatii suplimentare se recomanda doar cand apar mai multe;

– oricum, din punct de vedere al bolii de tiroida, mai mult decat mentinerea valorilor TSH (in primul rand) si FT4 in limitele recomandate, nu se poate face;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1634)

Cristina Mohor:

Buna ziua .Sunt o pacienta care urmeaza sa fiu operata peste doua saptamani si sunt sigura ca in acea perioada o sa-mi vina ciclul menstrual si nu stiu daca este o problema sau nu .

Raspuns:

– menstruatia nu influenteaza programarea sau operatia (de tiroida, presupun) in sine;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

« Postari mai noi