Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1766)

November 12, 2017

Claudia:

 

Buna seara. Am 35 de ani, doi copii. In urma cu doi ani mi s-a făcut o conizatie pe col(CIN2) si după numai 6 luni aveam cu 8 kg in plus si o stare generala destul de proasta. Sâni dureroși, dureri de cap si dereglări menstruale. Am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, hipotiroidie, multiple chiște mamare sub 1 cm si prolactina mărită(am urmat tratament). Acum, după doi ani, starea e aproape la fel de rea ca la început. fT4 si TSH sunt in limite normale. De aceea, Dr meu m-a trimis la alt laborator sa refac testele si a mai adăugat unele pt suspiciunea de Reumatism articular, dar si anemie si unele deficiente.
Mi-a făcut ecografia la tiroida si a ieșit astfel:
LTD 15/17.5/48 mi
LTS 15/15,5/48 mm

Ecostructura: neomogena prin prezenta unor numeroase formațiuni intens hipoecogene nodulare si pseudonodulare, hipovasculare, parte din ele confluente, cu dimensiuni maxime pana de6mm LTD si 8,3mm LTS.
Vascularizație in Doppler color: global amplificata.
Istm:5/14mm
Fara adenopatii suspecte.
Va rog, ma ajutați cu o interpretare si cu o opinie generala. Menționez ca Dr a insistat pe istm crezând inițial ca e adenopatie pe acolo mult mărită. S-a răzgândit pe urma. Va mulțumesc.

Raspuns:

– daca valorile TSH si FT4 sunt normale (sub tratament), inseamna ca tiroida NU este responsabila pentru starile dvs; rezultatul ecografic descrie aspectul tipic pentru tiroidita autoimuna si confirma astfel diagnosticul, dar nu aduce niciun fel de explicatie suplimentara pentru manifestarile descrise;

– in cadrul tiroiditei autoimune apar frecvent adenopatii inflamatorii la nivelul gatului, care sunt usor observate la ecografie; daca acestea au aspectul tipic de ganglion limfatic inflamator, nu au nicio semnificatie separata;

– valoarea crescuta a prolactinei si tulburarile mesntruale, daca sunt persistente, trebuie evaluate separat de problema tiroidiana;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1765)

November 5, 2017

Bela:

Bună seara domnul doctor! Spuneti-mi si mie va rog stiti cumva vreun alt tratament in afara sinucigasului se Euthyrox, celule stem sau transplant?? Va rog mult sa imi raspundeti! Ce altceva pot face in urma unei tiroidectomi, sunt disperata nu stiu ce tratament sa aleg pentru a duce o viata aproape normala.

Raspuns:

– Euthyrox-ul este de fapt un tratament foarte eficient de inlocuire a hormonilor tiroidieni; marea majoritate a pacientilor (cel putin 90%) se simt bine daca doza este corect ajustata;

– este adevarat, in celelalte 10% din cazuri pacientii au simptome sugestive pentru hipo- sau hipertiroidie in ciuda unor valori optime ale testelor de functie tiroidiana (TSH si FreeT4); in aceste cazuri se poate incerca adaugarea de T3 (liotironina) sau, mai putin indicat, tratamentul cu extracte de tiroida animala; nici T3 (ca preparat unic), nici extractele de tiroida animala nu sunt disponibile oficial in România;

– inainte de orice discutie privind modificarea tratamentului, trebuie verificat daca doza actuala este adecvata si daca tratamentul este corect administrat; de asemenea, probleme psihologice, cum sunt anxietatea si depresia, pot influenta starea generala si raspunsul subiectiv la tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox) daca nu sunt recunoscute si tratate;

– transplantul si tratamentul cu celule stem pentru hipotiroidie sunt, din cate stiu eu, doar directii de cercetare, care pana acum nu s-au concretizat in tratamente la oameni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1764)

dana:

Buna ziua,

Am 23 de ani, 43 kg – diagnosticata cu tiroida autoimuna eutiroidie acum 6 luni. La primele analize Tsh 2.67, t4 11.6, atpo 287.60, am urmat un ‘tratament’ cu procor t si vitamina d.

Saptamana trecuta am repetat analizele si au iesit: t4 13.7, tsh 1.03 iar ATPO 1694.4. Acum mi s-a recomandat un tratament cu seleniu organic, dar in schimb nu am primt un raspuns pentru nivelul ridicat de anticorpi – cauze necunoscute si nimic de facut in schimb.

Ar trebui sa ma ingrijoreze nivelul atat ridicat de anticorpi? medicului nu i s-a parut o problema prea mare, dar in schimb pe mine ma cam pune pe ganduri.

Multumesc!

imi cer scuze, am uitat sa mentionez intervalul de referinta:

TSH: 0.46 – 4.68 mIU/L
T4: 10.0 – 28.2 pmol/L

ATPO: <70.0 Ul/mL

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO este necesar doar pentru a stabili diagnosticul de tiroidita autoimuna; ulterior, masurarea repetata a acestora este inutila;

– atat timp cat valorile TSH si FT4 se mentin in limite, inseamna ca tiroida functioneaza normal si niciun tratament nu este necesar;

– in esenta,  un nivel semnificativ crescut al ATPO, de 200-300 UI/ml, are exact aceeasi semnificatie ca o valoare mult mai mare, de 2000-3000 UI/ml;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

« Postari mai noi