Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1908)

October 17, 2018

Teodora:

Buna ziua,
Am 18 ani si sufar de tiroida autoimuna de un an de zile. Primele valori ale tsh au fost mai mari decat 100. Am urmat sfaturile unui medic endocrinolog folosind zilnic tratamentul cu eutirox de 75.In primavara mi-am facut analizele si sub eutirox, tsh si ft4 au avut valori normale 2,73. In luna august, anul acesta am repetat din nou analizele si sub eutirox de 75g, tsh a iesit 10,67 si ft4 12,76. Am observat ca atunci cand sunt stresata,asta vara am avut de sustinut examenul de bacalaureat, ma simt foarte rau si starea de rau se prelungeste. de obicei am atacuri de panica foarte puternice. nu inteleg de ce valorile cresc daca eu urmez un tratament.
in speranta ca imi veti raspunde va multumesc!

Raspuns:

– daca tratamentul cu Euthyrox 75 micrograme/zi a fost administrat in mod corect si neintrerupt, o valoare a TSH de 10.67 μUI/ml arata ca doza este insuficienta si ar trebui crescuta; necesarul de tratament nu ramane fix dupa ce valorile TSH si FT4 sau stabilizat initial; acesta este motivul pentru care recomandam controale periodice pentru toata viata;

– cu toate astea, la aceste valori NU sunt de asteptat manifestari zgomotoase, deci problemele descrise cred ca sunt mai degraba pe fond de stres si NU cauzate de boala tiroidiana; daca persista, ar trebui evaluate la un psiholog sau psihiatru;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1907)

Rodica:

Puteti sa mi spuneti daca este nevoie de un tratament daca FT4 :12.56pmol; TSH:0.5795microUI/ml si TRAB: 31.04UI si cat de grav este acest TRAB. Multumesc

Raspuns:

– valoare foarte crescuta a TRAb arata ca aveti o afectiune numita Basedow-Graves; acesti anticorpi sunt specifici bolii Basedow, adica nu cresc in alte patologii tiroidiene sau de alt organ;

– nivelurile normale ale TSH si FT4 arata ca tiroida functioneaza inca normal, dar evolutia spre hipertiroidie (exces de hormoni tiroidieni) este foarte probabila; in plus, chiar si fara hipotiroidie, poate aparea complicatia oculara a bolii, oftalmopatia Graves;

– este obligatorie luarea in evidenta la un medic endocrinolog pentru evaluare initiala si monitorizare;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1906)

October 9, 2018

Branzea Adriana:

Stimate domnule doctor!
Va apreciez si eu enorm, la fel ca miile de citiitori, pentru efortul pe care il faceti în a ne sprijini în luarea unor decizii cu privire la starea noastra de sanatate și a intelege unele aspecte privind boala noastră.
Am 54 de ani si In 2015 am fost diagnosticata cu gusa polinodulara si operata de tiroidoctomie totala in 10 septembrie 2018.
Buletinul histopatologic-lob tiroidian drept de 6/3/2 cm. La nivelul polului inferior se remarca o formatiune nodulara, cu diametru de 1,3 cm , bine delimitat, contur alb-sidefiu. Tiroida adiacenta are aspect parenchimatos. Microscopie-Adenon tiroidian predominant mediofolicular, cu capsula conjunctiva groasa, pe fond de gusa nodulara. La nivelul etajului mijlociu se identifica un focar de carcinoma papilar tiroidian intraparenchimatos (1,5 mm) fara relatie cu capsula tiroidei, fara aspect de invazie vascular sau perinerv. Glanda paratiroida fara modificari cu semnificatie patologica si 2 limfonoduli cu aspect reactive nespecifice.
Lob tiroidian stâng ce prezinta un focar de microcarcinom papilar tiroidian (3mm) axul lung) cu arhitectura papilara, localizat la nivelul polului superior, subcapsular (la 1 mm de capsula tiroidiana). Nu se remarca invazie la nivelulu capsulei tiroidiene, embolii vasculare sau invazie perineurală in sectiunile examinate.Paremchimul tiroidian adiacent prezinta aspecte de gusa nodulara cu noduli adenomatosi anizofoliculari predominant mediofoliculari ce asociaza edem, congestie si discret infiltrat inflamator limfo-plamocitar interstitial.
Pt1a(m)NO LO VO Pn 0
Buletinul imunohistochimie
Lob tiroidian drept cu adenom tiroidian anizofolicular predominant mediu si macrofolicular, cu capsula conjunctiva groasa , ce asociaza sclerohialinoza, calcificari si redus infiltrat inflmator limfo-plasmocitar, dezvoltrat pe fond de gusa nodulara. La nivelul etajului mijlociu se identifica un focar de carcinom papilar tiroidian intraparenchimatos(1,5mm) fara relatie cu capsula tiroidei, fara aspecte de invazie vasculară sau perinerv. Glanda paratiroida fara modificari cu semnificatoe pataologica si 2 limfonoduli cu aspecte nespecifice.
CK19, HBME1:INTENS POZITIV IN PROCESUL TUMORAL
Galectin: pozitiv cu intensitate medie in procesul
CD56:negativ în procesul tumoral.
In prezent iau eutirox 100.
Intrebarea mea este:
-Este necesar sa fac terapia cu iod?
-Cat de grav este diagnosticul meu de carcinom papilar tirodian intraparachimatos(1,5mmm).
Cu deosebita consideratie,
Adriana

Raspuns:

– cele 2 mici focare de cancer tiroidian au fost descoperite intamplator, in urma operatiei facute pentru niste noduli care s-au dovedit benigni; este foarte probabil ca aceste doua focare, chiar si lasate pe loc, sa nu fi evoluat niciodata spre o boala propriu-zisa (care sa puna viata in pericol); deci nu as considera in  niciun caz situata ca fiind grava;

– in concluzie, avand in vedere rezultatul histopatologic, este extrem de probabil ca toate celulele maligne au fost eliminate in urma operatiei, deci iodul radioactiv nu ar mai avea niciun beneficiu;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1905)

October 2, 2018

Campean Eva:

Buna ziua d-nu doctor. Am 51 de ani si in urma cu o luna mi-am facut analizele si s-a constatat ca glanda tiroina nu functioneaza in parametri normali. Am fost si la endocrinoloaga noastra si mi-a spus diagnosticul ,, Bazadof,,
Am mai discutat si cu alti medici care mi-au spus sa mai consult si alti endocrinology deoarece din analize nu reiese ca ar fii basedof.Mi-a facut si ecografie la ganda si nu am afut nici noduli si nici nu sunt umflata la gat . Ochii au marimi normale .
Analizele sunt urmatoarele:
TSH- 2.44 UI/L
FT3-5.87pg/ml
-9.04 pmol/L
FT4- 2.27 mg/dL
TT3 -1.98 mg/mml
-3.0 nmol/L
va multumesc anticipat
Eva

Raspuns:

– analizele par discordante, aceasta situatie fiind explicata de obicei printr-o eroare de laborator;

– TSH, FT4 (T4 liber) si TT3 (T3 total) ar trebui repetate la cel mai bun laborator disponibil; in plus, ar trebui masurat nivelul TRAb,  anticorpii specifici din boala Basedow-Graves;

– daca primele rezultate se confirma si nivelul TRAb e in limite normale, e posibil sa fie vorba de o afectiune tiroidiana foarte rara; sfatul meu in acest caz este sa veniti la un centru de referinta, cum este Institutul National de Endocrinologie “C. I. Parhon”, pentru investigatii suplimentare; diagnosticul in aceste situatii este complex si ar trebui stabilit DOAR intr-un astfel de centru, unde exista experienta necesara;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1904)

Ada:

Bună ziua,

Se poate în urma tratamentului cu eutirox pentru tiroidectomie totala sa existe riscul ca nașterea naturala sa fie riscanta deoarece copilul poate fi stresat? Acest fapt ni s-a recomandat de medicul endocrinolog. Acest stres al copilului în ce consta? Mulțumesc.

Raspuns:

– este prima data cand aflu de aceasta idee;

– atat timp cat gravida se afla sub doza corecta de Euthyrox, fapt atestat in primul rand de analizele de laborator (TSH si FreeT4), nu exista vreun risc suplimentar pentru un tip sau altul de nastere; in mod cert, Euthyrox-ul in doze corespunzatoare NU “streseaza” fatul, din contra il ajuta sa se dezvolte normal, in special in prima jumatate a sarcinii;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1903)

Toma Costica:

Buna ziua d-le doctor,conform recomandarii d-vstra din raspunsul nr.1889 am efectuat o noua ecografie tiroidiana,rezultate:fara mase dislocuitoare de spatiu glandulare submandibulare sau parotidiene,bilateral;fara adenopatii jugulo-carotidiene supra-centimetrice,bilateral.Ismul tiroidian cu grosimea de cca.5mm,LTS aprox.5,5cmc;atat ismul cat si LTS au ecotextura fin granulara,aparent cu plaje microchistice disperse de pana la 2-3mm.Cele doua treimi craniale ale LTD dislocuite de o masa ovala cu contur boselat,de tip chistic,de 31x20x18mm,predominant semifluida,cu multiple travee ecogene cu pattern trabeculat,poliseptat,fara calcifieri evidente ,cu semnal vascular marginal; vascular marginal;leziunea este solidara cu restul lobului tiroidian drept in deglutitie.Nu pot fi evidentiate leziuni dislocuitoare de spatiu glandulare paratiroidiene,bilateral,la momentul examinarii.Recomandare examen endocrinologic. Analize laborator SYNEVO :Anti TPO -189( mai mic de 34);FT4 -12 (10.6-22.7);TSH-2.5 (0.27-4.2);Anti-tiroglobulina-25( mai mic de 115);Anti receptor TSH-0.9(limita 1.75)Calcitonina-2.1(mai mic 14.3) 1.consultatie endocrinologie-tiroida Hoshimoto recomandare operatie tiroidectomie totala,fara alte concluzii nominalizate in scrisoarea medicala 2.consultatie endocrinologie-recomandare euthyrox 50-prima saptamana ½ pastila/zi;2 saptamani 1 pastila/zi;3 luni 1+1/2 pastile/zi;seleniu 2 pastile/zi;vigantoletten 2 pastile/zi. Domnule doctor va rog respectos sa aveti rabdare sa cititi aceasta descriere a problemelor medicale ale mele si daca se poate un sfat de la d-vstra ce sa fac in continuare. De 16 ani fac anual vaccin antigripal,pot sa-l fac si in anul acesta?.Cu stima si multumiri anticipate.

Raspuns:

– conform si acestui nou set de analize, tiroida functioneaza normal, deci recomandarea de tratament cu Euthyrox nu o vad justificata, pe baza datelor puse la dispozitie de dvs;

– ramane posibilitatea ca formatiunea descrisa in lobul drept sa fie un pseudonodul; in orice caz, strict ecografic nu are elemente de suspiciune pentru malignitate, dar dimensiunile sunt destul de mari pentru a necesita o anumita actiune (de principiu punctie), CU CONDITIA sa fie un nodul propriu-zis; din pacate, fara sa-l vad eu insumi ecografic nu va pot spune mai multe;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1902)

Andreea:

Buna seara domnule Dr., va multumesc pentru raspunsul dvs la Intrebarea 1897.Mentioned ca, conform fisei scrise in urma examenului ecograf dimensiunea nodului este de 0.3/2.0 cm ( sectiune lomgitudinala) .Se poate sa die eeoare de scriere?
Va multumesc

Raspuns:

– urmare de aici: http://tiroida.ro/?p=8993;

– un nodul de 20/3 milimetri este foarte alungit, necaracteristic pentru formatiunile tiroidiene; poate fi vorba de o plaja hipoecogena, adica de o arie cu alta structura comparativ cu restul tiroidei, dar care nu indeplineste criteriile ecografice pentru a fi considerata nodul; chiar si asa, la aceste dimensiuni (20/3 mm) NU se poate spune ca ocupa lobul aproape in totalitate;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii