Răspunsuri la întrebări (72)

Maria:

Buna ziua. Ma numesc Maria, am 31 de ani si incerc de 5 ani sa raman insarcinata. In februarie 2009 am facut o procedura de fertilizare in vitro( am trompele obturate) care a fost un esec.( inainte de a incepe procedura toate analizele au fost bune). Acum, in noiembrie,am vrut sa incep o alta procedura , dar se pare ca analizele nu mai sunt in regula:
– 11 sept 2009: TSH = 0.03, T3 = 2, FT3 = 5.8, T4= 99.5 SI FT4= 16.6, ATPO = 7 si anti- tiroglobulina= 79.
– 30 noiembrie 2009 : TSH = 4.33 ( incepusem deja procedura, dar eram in perioada inhibari). Sfatul dr. ginecolog a fost sa intrerupem tratamnetul. Mentionez ca am facut si echo pentru tiroida si nu s-a vazut absolut nici o modificare.
In opinia d-voastra, ce credeti ca ar putea fi si ce ar trebui sa fac; ce alte investigatii suplimentare pentru a stabili un diagnostic clar avand in vedere ca ne dorim foarte mult un copil.
Va multumesc!

Raspuns:

– ar trebui repetate spre sfarsitul lunii ianuarie, la un laborator de incredere, TSH, freeT4 si ATPO; daca aceste analize sunt in limite normale si avand in vedere ca ecografia tiroidiana nu a evidentiat modificari, se poate exclude o patologie a glandei si, in consecinta, orice fel de influenta asupra succesului procedurilor de fertilizare;

– valoarea initiala a TSH, de 0.03 μUI/ml, arata un exces de hormoni tiroidieni, dar nu sunt alte elemente (anticorpi, aspect ecografic) care sa sugereze vreo forma de hipertiroidism; in plus normalizarea TSH la 6 saptamani, in absenta unui tratament, ridica suspiciunea unei greseli de laborator la primele rezultate; un nivel usor crescut al Ac anti-tiroglobulina (presupun, deoarece nu ati precizat limitele laboratorului) nu are, izolat, o semnificatie clara;

Dr. Claudiu Ţupea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.