Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (73)

December 2, 2009

Cristiana:

Buna ziua,
Numele meu este Cristiana, am 26 ani si am fost diagnosticata in martie, 2008, cu Tiroidita cronica autoimuna, la Institutul I.C. Parhon din Bucuresti (TSH=12, ATPO > 600). De atunci urmez tratament cu Eutyrox (25mg), Aspacardin (10 zile pe luna), Metroprolol (cand este cazul) si Distonocalm (seara la nevoie).
La ultimul control, din noiembrie 2009, diagnosticul a fost Guse micronodulara.
Rezultatele analizelor din noiembrie, la Iinstitutul de Endocrinologie I.C. Parhon, au fost:
– TP 8.2 (6.5 – 8.5)
– HDL 67.4 (40 -70)
– LDL 111 (60 – 160)
– VSH 2 (1 – 25)
– TSH 4.6 (0.5 – 4.5)
– FT4 16.9 (11 – 22)
– Ecografie tiroidina (LD=5,57/2,25/1,8 cm structura neomogena, LS=4/1,52/1,44 cm structura neomogena prin prezenta unor micronoduli neomogeni imprcisi delimitati, istm=0,57cm.
– ATPO 528.8 (febr. 2009)
Nu am antecedente la rudele de gradul intai.
Simptome: guse vizibila la baza gatului, in cazul starilor de agitatie devine sufocanta, nervozitate, transpiratii abundente , caderea parului, unghii moi.
De 8 ani iau anticonceptionale Triquilar, recomandate la cabinetul de planning familial din cadrul Spitatului Universitar Bucuresti. (mi-au fost recomnadate aceste anticonceptionale din cauza menstruatiei neregulate pe care am avut-o tot timpul).
Sunt casatorita de 2 ani si jumatate si doresc sa raman insarcinata.
Va rog sa imi dati cateva sfaturi pentru a putea duce la bun sfarsit sarcina pe care mi-o doresc.
Multumesc!

Raspuns:

– conform analizelor, aveti o tiroidita autoimuna, in tratament de substitutie cu Euthyrox; obiectivul tratamentului este de aduce valoarea TSH in limite normale; la dvs nivelul TSH este usor peste limita superioara a normalului, ceea ce indica ca tratamentul de substitutie incepe sa devina insuficient in doza de 25 μg/zi; mai ales in conditiile in care va doriti o sarcina este recomandat ca TSH sa fie adus spre o voalarea de 2-2.5 μUI/ml si mentinut la acest nivel pe toata durata sarcinii; acest lucru se obtine de obicei crescand doza de l-tiroxina, iar in timpul sarcinii doza necesara este de cele mai multe ori cu 30-50% mai mare decat tratamentul de dinainte de a ramane gravida; controalele periodice la endocrinologie pe parcursul sarcinii sunt obligatorii;

– micronodulii descoperiti ecografic sunt aparuti, cel mai probabil pe fondul de tiroidita cronica, fara a fi noduli tiroidieni propriu-zisi;

– nu ma pot pronunta asupra cauzei tulburarilor de ciclu menstrual si nu stiu in ce masura acestea va afecteaza fertilitatea; un medic ginecolog ar trebui sa stabileasca un diagnostic exact si, daca e necesar, un tratament;

Dr. Claudiu Ţupea

2 Comentarii »

  1. Maria says:

    Buna ziua,
    Sunt Maria, cea carei i-ati raspuns la nr. 72; va multumesc din suflet pentru raspunsul prompt. In ceea ce priveste valoarea normala precizata pentru Anti- tiroglobulina, de la boratorul Synevo, este < 115 UI/ mL. Voi reface in ianuarie analizele si voi ajunge cu ele la un endocrinolog. Daca imi permiteti, as vrea sa va mai intreb: credeti ca procedura FIV facuta in februarie 2009 ar fi putut duce la aceasta dereglare?
    Va multumesc!

  2. Cristiana says:

    Multumesc pentru raspunsul propmt pe care mi l-ati oferit.
    Am fost la un control ginecologic in august, iar in urma ecografiilor intrauterine si mamare, medicul ginecolog nu depistat absolut nimic in neregula. Din punct de vedere ginecologic nu exista vreun impediment in a ramane insarcinata. Singurul aspect care ma sperie este transmiterea acestei boli pe cale ereditara si dezvoltarea anormala a copilului.De aceea vreau sa cunosc toate riscurile si modalitati de prevenire a lor, inainte de a trece la treaba.
    Dumneavoastra credeti ca in cazul meu, o sarcina ar putea dusa la bun sfarsit fara complicatii?
    Multumesc!

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu