Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Raspunsuri la intrebari (87)

January 18, 2010

Elena:

D-le doctor,
Rog clarificarea unei situatii pe care nu o pot elucida.Rezultat ecografie:ecostr. omogena, usor hiperecogena, fara noduli,contur regulat, vascularizatieintensa parenchim la examen Doppler color, istm 4mm-omogen; obs. mobilitatea glandei pastrata cu deglutitia, fara adenopatii locoregionale Diagnostic propus Basedow. La cateva zile s-au efectuat in Perugia analize , toate in limite normale mai putin trigliceridelecu valoare inferioare ( malnutritie, hipertiroidism,?) are 50 kg/178, fumatoare si a pierdut in greutate progresiv, sper sa nu ajunga la casexie, anorexie. Pe baza de stres sau virus: hemispasm facial usor sub tratament la dl. dr. Onaca cu rivotril. Intre administrarea dozei unice de benzodiazepina-clorazepam( 1,5 g )si prelevarea probei de sange : 12 ore.Ulterior am aflat citind pe internet de interactiunea anticonvulsivelor si hormonii tiroideni, respectiv de posibila alterare a rezultatelor t3, t 4 liatpo abtg. Probabil tsh creste, iar t 3 si t4 scad.ber , tsh si atpo si abt .. nu stiu . Valori obtinute la o clinica privata in Italia de care nu ne putem indoi cred: FT4 lib. 1,o7,(o,71-1,70) FT 3 lib. 2,50 (1,45-4,90) tsh 234 (022-451) atpo 62,4 neg 180, abtg 57,9 normal ca atpo. Consultul endocrinologic nu s-a efectuat, a trebuit sa plece pentru servici.. Am citit in liter. straina ca multe medicamente antiepileptice ( si rivotrilul este ), dar nominalizeaza doar carbomazepina si cateva altele, pot altera homeostaza hormonala , metabolismul si eliberarea hormonilor tiroideni si ca nu este indicat folosirea benzodiazepinelor inainte de dozarea hormonilor. Consultul poate elucida problema sau sa repetam efectuarea ecografiei decatre un endocrinolog, fiica mea nici vorba sa mai vrea repetarea analizelor, de regula lesina de mica cand i se ia sange. Multumesc pentru eventuala comunicare.

Raspuns:

– rivotrilul nu modifica testele de functie tiroidiana; presupunand ca analizele au fost corect lucrate, se exclude o disfunctie tiroidiana (hipertiroidia); in aceste conditii nu poate fi incriminata tiroida pentru pierderea in greutate;

– ecografia prezentata de dvs nu descrie niciun element caracteristic pentru boana Basedow-Graves, cu posibila exceptie a vascularizatiei; aspectul ecografic tipic din boala Basedow este neomogen hipoecogen difuz; evaluarea vascularizatiei tiroidiene are o componenta subiectiva si, daca nu a fost facuta de un endocrinolog, poate sa nu fie exacta; in orice caz, in absenta unor alterari ale testelor de functie tiroidiana (TSH, freeT4) nu se poate sustine acest diagnostic;

Dr. Claudiu Tupea

1 Comentariu »

  1. ramona says:

    D-le doctor,
    In sarcina (saptamana 14 si 6 zile), un nivel crescut de T4 (12.20, valori normale 4.87-11.72)cu TSH 2.07, T3 1.48, FT4 1.14, FT3 2.13, deci toate in limite normale, este un motiv de ingrijorare? Am avut un nivel crescut de T4 si inainte de sarcina (tot in jur de 12), cu toate celelalte valori normale si ecografie de tiroida normala (acum un an). Atunci medicul endocrinolog nu a indicat investigatii suplimentare/ motive de ingrijorare pentru sarcina. Mentionez si ca am ramas insarcinata foarte usor (prima luna in care am incercat) si ca inainte de sarcina aveam o greutate considerata sub normal (58 kg/ 1.75m), dar asta cred eu ca se datora unui stil de viata si unei diete sanatoase. In sarcina am luat deja in greutate 4 kg.

    Multumesc frumos,
    ramona

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu