Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (95)

January 26, 2010

Adriana:

Buna ziua,
Am 30 de ani, 67 de kg. In aprilie 2009 am fost diagnosticata cu 4 noduli tiroidieni, dintre care unul este de 3 cm, pe lobul drept, unul de 0,8 cm pe lobul stang. Ceilalti doi sunt mai mici. Diagnosticul a fost Gusa polinodulara, 4 formatiuni nodulare (caractere mixte), fara adenopatie laterocervicala,cu vascularizatie intranodulara. In familie nu am cazuri cu probleme de nici un fel la tiroida, (cel putin nu am aflat).
Am facut analize si mi-au iesit ok, mai putin tiroglobulina.
Rezultatele:
Anti-tiroglobulina < 10 (<115)
Anti TPO < 5 (<34)
TSH 1,34 (0,27 – 4,2)
FT4 19,33 (12-22)
Tiroglobulina 83 (<78)
Calcitonina <2 (<13)

In urma ecografiei mi s-a recomandat operatia de extirpare a tiroidei, din cauza nodului de dimensiuni mari. De asemenea, mi s-a recomandat Eutyrox 25, in fiecare dimineata pe nemancate.
Mentionez ca nu am copii, dar imi doresc. Inca nu am incercat sa raman insarcinata deoarece nu stiu cum ar fi mai bine, sa ma operez si apoi sa incerc sa raman insarcinata sau invers.
Daca in urma operatiei se deovedeste ca nodulul a fost malign, tratamentele care vor urma nu ar dauna fertilitatii?
La cat timp dupa operatie ar fi indicata o sarcina?
De asemenea as dori sa va intreb daca in ziua in care imi fac analizele de sange, sa iau sa nu doza de eutyrox inainte de recoltare.

Va multumesc anticipat.
Cu respect,

Adriana

Raspuns:

– daca nodulul este malign, va fi necesar, cel mai probabil, tratamentul cu iod radioactiv postoperator; in perioada in care se administreaza acest tratament si 12 luni dupa ultima doza este contraindicat sa ramanti insarcinata din cauza riscurilor pentru dezvoltarea intrauterina a copilului; iodul radioactiv nu este concentrata activ de catre ovare si efectele asupra fertilitatii sunt nesemnificative;

– daca nu este necesar tratamentul cu iod radioactiv (nodul benign) puteti ramane insarcinata postoperator imediat ce testele de functie tiroidiana (TSH si freeT4) se stabilizeaza in limite normale, sub tratamentul de substitutie; de obicei asta inseamna cateva luni;

– la un nodul de 3 cm tratamentul supresiv cu Euthyrox va avea efecte minime (sau absente); adica nu va aparea nicio scadere semnificativa in dimensiuni; de altfel, pentru un astfel de nodul nu exista tratament medicamentos;

– administrarea Euthyrox-ului nu provoaca modificarea brusca a nivelului de hormoni tiroidieni din sange; analizele vor fi concludente indiferent daca sunt recoltate inainte sau dupa doza de medicament;

Dr. Claudiu Ţupea

2 Comentarii »

  1. Adriana says:

    Buna ziua,

    Va multumesc mult pentru raspunsurile pe care mi le-ati dat.
    As mai dori sa va intreb daca ar fi riscuri majore in cazul in care as incerca sa raman insarcinata inainte de operatie. Ar afecta sarcina nodulii, avand in vedere ca analizele hormonale sunt ok?

    Va multumesc din nou si va doresc o zi buna!

  2. Alina says:

    Buna ziua. Recent am descoperit prezenta unui nodul tiroidian (vizibil) de aproximativ 3 cm in contextul unei gusi polinodulare. Valorile hormonilor tiroidieni se incadreaza in limitele normale. Nodulul prezinta hipervascularizatie. Nu am rude de gr I care sa sufere de boli tiroidiene, insa de neoplasm,da. V-as ruga sa imi spuneti ce considerati ca este de facut in aceasta situatie. Va multumesc.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu