Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (114)

February 16, 2010

Delia Rasmussen:

Buna ziua Dl. Doctor,
Mama mea are 61 de ani, 85 de kg, inaltime 1.58.In 2000 in urma unei ecografii de rutina a fost diagnosticata cu gusa nodulara dreapta pentru care nu i s-a recomandat insa nici un tratament.
La inceputul lunii Februarie 2010 a fost diagnosticata cu gusa polinodulara cu eutiroidie si fenomene de compresiune; hipertensiune arteriala esentiala grad II cu risc cardiovascular inalt; angina pectorala de efort stabila clasa canadiana II, cardiopatie ischemica cronica, hipercolesterolemie primara forma moderata, obezitate androida de aport gradul I (IMC – 34 Kg/m2), deviatie de sept.
Diametrul transversal al tiroidei = 74 mm. Lobul drept = 40/45 mm cu noduli hiprecryoni (?); Lobul stang = 18/24 mm, Istmul tiroidian = 6mm.
Analize de laborator: Tiroglobulina 5206 ng/ml;Colesterol 274 (mg%);TTGO: glicemia a jeun = 93 mg%; Hb (g%)=12.6;Ht(%)=38,Hematii(/mm3)=4.45mil,Leucocite(/mm3)=7380;Formula-leucocitara=Neu=48.8%,Ly=41%,Mo=7.29%;Eo=0.18%,Baz=1.18%;Trombocite(mm3)=217000;VSH=14mm/h;

Glicemie(mg%)=105;ASAT(U/l)=26;ALAT(U/l)=24;Creatinina(mg%)=1.04;

Tgl(mg%)=84;Lipide-totale(mg/dl)=792;Ca-total(8mg/dl)=10.2;Ca ionic(mg/dl)=4.3;P seric(mg7dl)=3.8; Na(mmol/l)=14.5; K(mmol7l)=4.3; proteine totale(g/dl)=7.6; TSH(uUi/ml)=2.1; FT4 (10-28.2 pmol/l)=12.6; FT3 (4.26-8.10pmol/l)=5.59; Calcitonina(<11.5 pg/ml)=2.8; Ac anti TPO (<5.6UI/ML)= in lucru; examen de urina= Leu=/cp, He=,Cel epiteliale plate=cristale=flora microbiana=.
Ecografie tiroidiana: LTD=53/36/65mm, LTS=14/14/39mm, VLTD=62ml; VLTS=3.18ml, VT=65.88ml.
Scintigrafie tiroidiana: Concluzie: gusa dreapata cu macronodul rece. Formatiune ocupatoare de spatiu paralobar ce determina deplasarea paramedian stanga a LTD. In familie nu au mai fost cazuri cu probleme de nici un fel la tiroida. Mamei mele i s-a recomandat operatia de extirpare totala a tiroidei, din cauza nodului de dimensiuni mari si a tiroglobulinei mari.
As dori sa va intreb daca operatia ar trebui efectuata urgent sau daca s-ar mai putea astepta cateva luni pentru a inregistra eventuale modificari de marime si structura. Va rog din suflet sa ma ajutati si sa imi spune-ti daca este neaparat necesara operatia? Ce se poate intimpla daca mama nu se va opera? Ce riscuri pot fi in cazul unei operatii?
Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate. Cu respect, Delia

Raspuns:

– ecografia descrisa este destul de neclara, in sensul ca nu ofera niciun fel de detalii privind nodulul din lobul drept tiroidian: dimensiuni, ecostructura, vascularizatie; din diferenta importanta dintre volumul celor doi lobi precum si din rezultatul scintigrafiei inteleg ca exista un nodul de dimensiuni mari la nivelul lobului drept, probabil de cel putin 3-4 centimetri;

– un asemenea nodul necesita un diagnostic clar privind natura (benign/malign) sa; urmarirea pe o perioada de cateva luni nu va aduce niciun fel de clarificare, deoarece cancerele tiroidiene cele mai frecvente (papilar si folicular) cresc in general lent, neputandu-se trage vreo concluzie doar prin urmarirea dimensiunilor; in tot acest timp, o eventuala tumora maligna se poate extinde la distanta; o alternativa teoretica la operatie este punctia cu ac fin, prin care se extrag celule din nodul si se examineaza la microscop; acest tip de investigatie poate lamuri natura nodulului, astfel incat operatia se poate temporiza daca se dovedeste benign; trebuie sa intelegeti ca si un nodul benign, de dimensiuni atat de mari, cu fenomene compresive asociate, are indicatie chirurgicala; nu exista niciun tratament eficient, cu exceptia operatiei, pentru a elimina acest nodul;

– valoarea foarte crescuta a tiroglobulinei ridica suspiciunea unui cancer tiroidian folicular cu invazie vasculara; acest tip de tumora maligna, nu se diagnosticheaza cu precizie prin punctie tiroidiana cu ac fin, ci doar in urma examenului histopatologic postoperator;

– avand in vedere toate aceste elemente, concluzia este urmatoarea: interventia chirurgicala este, intr-adevar, tratamentul cel mai indicat; nu se poate spune ca trebuie facuta foarte urgent, o perioada de cateva saptamani pana la operatie nu va schimba prognosticul;

Dr. Claudiu Ţupea

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu