Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (116)

February 18, 2010

Simon Anca:

Numele meu este Anca,am 25 ani si nu stiu ca cineva din familea mea sa fi avut probleme legate de tiroida.
in urma cu aproape 4 ani, in urma unor investgatii pt. dereglari menstruale (pt.care fac tratament cu diane35 si androcur in primele 10 zile de ciclu) am descoperit ca TSH-ul este de 4,6 la valorile de laborator 0,27-4,2.
de atunci fac tratament de substitutie cu l-thyroxin de 100 sau chiar 200 micrograme. stiu ca este mult dar cu doze mici ma simteam obosita, eram constipata. tin sa precizez ca in momentul in care am descoperit ca am tiroida hashimoto eram foarte slaba (42 kg la 163 cm)deoarece eram obsedata sa nu ma ingras si tineam regim destul de drastic.
mai apoi, dupa ce m-am informat si am aflat ca sub tratament de substitutie te ingrasi sau slabest ca un om normal, am inceput sa mananc mai bine (toata lumea imi spinea ca sunt extrem de slaba)si am ajuns la 53 kg, dar in toata aceasta perioada (perioada in care m-am ingrasat)TSH-ul a scazut la 0,049 si FT4 a crescut la 26,6 (valori laborator: 12-22).
acum iau 100 micrograme. am facut si o ecografie iar endocrinologul meu (din Cluj)mi-a spus ca am o tiroida de dimensiuni mici. am uitat sa precizez ca anticorpii mi-au iesit foarte mari (tiroida hashimoto).
as dori sa stiu daca poti sa ramai slab avand hipotiroidism? eu m-am ingrasat pe perioada unei hipertiroidi induse de hormonii sintetici.
toata viata am trait cu frica in spate sa nu ma ingras. acum cand apropiatii spun ca am o greutate normala eu ma simt cam grasa si as vrea sa mai slabesc. va rog sa-mi spunet daca zicala “grasii sufera de tiroida” este un mit sau nu.
va multumesc anticipat,
anca.

Raspuns:

– in primul rand vreau sa precizez ca tratamentul excesiv (sau insuficient) al hipotiroidiei prezinta riscuri serioase pentru sanatate; doza de l-tiroxina se ajusteaza in functie de nivelul TSH, iar obiectivul tratamentului este de tine acest hormon (TSH) in limite normale; hipertiroidia, spontana sau indusa de tratamentul cu hormoni tiroidieni, poate determina, printre altele, osteoporoza; de asemenea, creste riscul aritmiilor cardiace;

– stiu ca opinia conform careia supraponderalii si obezii sunt bolnavi de tiroida este extrem de raspandita; in marea majoritate a cazurilor este falsa; hipotiroidia duce, in general, la un castig moderat in greutate, mai mult prin infiltrarea tesuturilor si prin retentia de apa, si nu la obezitate importanta; ca sa va rspund, un pacient cu hipotiroidie nu se va ingrasa in mod obligatoriu;

– hipertiroidia severa duce, in cele mai multe cazuri, la pierdere in greutate; aceasta poate fi importanta si, paradoxal, apare de multe ori pe fondul unui apetit crescut; formele mai usoare pot sa nu asocieze scadere ponderala;

– cand vorbim de disfunctia tiroidiana (hipertiroidie/hipotiroidie) trebuie inteles ca manifestarile depind foarte mult de particularitatile fiecarui individ si ca manifestarile sunt sugestive pentru boala doar in unele cazuri (de obicei in cele mai severe); analizele de laborator au capacitatea de a exclude sau confirma o afectiune tiroidiana in toate situatiile;

Dr. Claudiu Ţupea

1 Comentariu »

  1. Popescu Andreea says:

    Buna ziua!

    Numele meu este Popescu Andreea, am 32 de ani. Mama este diagnosticata cu gusa nodulara si face tratament cu Eutyrox. Precizez ca in iulie 2008 am nascut o fetita.
    In 24 aprilie 2009 am fost diagnosticata cu boala Basedow si am inceput tratamentul cu Tyrozol. Analizele din acea data indicau urmatoarele valori – T3 8,88 (valori normale 0,58-1,59)
    – Free T4 4,5 (0,7-1,48)
    – TSH 0,0031 (0,3500-4,9400)
    – anticorp antireceptor de TSH (TSI) 24,55
    – anticorpi antitiroidperoxidaza 25,56 (mai mic de 5,61)
    La aproximativ trei saptamani de la initierea tratamentului au aparut reactii adverse de la Tyrozol, o urticarie grava, imposibil de suportat si imobilizarea degetelor mainii drepte.
    Am fost internata de urgenta la I.C. Parhon, unde mi s-a sistat tratamentul cu Tyrozol si s-a initiat tratamentul cu propiltiouracil, sub care am acuzat aceeasi urticarie insuportabila.
    Ca urmare in data de 21 mai 2009 mi s-au administrat 10 ml de iod radioactiv.
    Valorile analizelor la 28 septembrie 2009 erau urmatoarele:
    – T3 1,6 (valori normale 0,58-1,59)
    – Free T4 0,97 (0,7-1,48)
    – TSH 0,2148 (0,3500-4,9400)

    Valorile analizelor la 20 ianuarie 2010 erau urmatoarele:
    – T3 1,25 (valori normale 0,58-1,59)
    – Free T4 0,9 (0,7-1,48)
    – TSH 0,0094 (0,3500-4,9400)
    – anticorp antireceptor de TSH (TSI) 19,07
    – anticorpi antitiroidperoxidaza 80,47 (mai mic de 5,61)
    – SHBG 79,9
    Intrebarea mea este de ce nu se normalizeaza TSH-ul si care ar fi urmatorul pas de urmat in vindecarea bolii de care sufar, avand in vedere ca momentan ma simt bine, nu iau niciun fel de tratament, nu am puls accelerat si tensiunea este 12,8, nu am slabit, dorm bine, atat noaptea cat si la pranz.
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu