Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (117)

February 19, 2010

Mihaela Popa:

Buna ziua,

Am 27 de ani, si o sarcina de 9 saptamani. In august 2009 am fost diagnosticata cu Tiroida autoimuna, fara alte implicatii, avand ATPO 182, Antitiroglobulina 760, FT4 12.4 si TSH 2.7.
In primele 5 saptamani de sarcina am refacut analizele si noile valori sunt:
FT4 15.2 (VN 12-22)
TSH 4.07 (0.27 – 4.2)
ATPO 266 (max 26)
Anti Tiroglobulina 707 (max 115)

In urma acestor analize Dr endocrinolog mi-a prescris Seleniu (200), Iodid (100) si Calciu (100) fara Euthyrox, spunand ca sunt la limita si sa mai asteptam. Dr ginecolog a insistat insa sa iau euthyrox 0,25 pentru a fi sigura ca TSH-ul nu creste si ca va fi bine fatul.
Dupa 9 zile de euthyrox mi-am refacut analizele si acum TSH-ul este 3.36 si FT4 de 14.4 , in saptamana a 9 de sarcina.
Va rog sa imi spuneti daca considerati ca evolutia este buna si daca scaderea aceasta in urma euthyroxului se va mentine constanta, si daca nu risc sa scada prea mult. Mentionez ca nu am alte simptome, si nici istorie in astfel de boli tiroidiene, insa sunt ingrijorata pentru binele sarcinii.

Multumesc

Raspuns:

– dupa parerea mea, la un nivel al TSH aproape de limita superioara a normalului  (4.07 μUi/ml), se putea recomanda direct o doza de 50 micrograme de Euthyrox zilnic, fara niciun risc de supradozare; pe timpul sarcinii necesarul de hormoni tiroidieni creste semnificativ si dozele de l-tiroxina sunt mai mari decat la pacientii obisnuiti; cel mai mare pericol in situatia dvs este ca fatul sa se dezvolte in prezenta unui deficit de hormoni tiroidieni; avand in vedere ca nivelul TSH s-a mentinut in limite, nu cred ca a existat vreun efect negativ pana in prezent;

– repetarea analizelor la 9 zile de tratament nu este foarte relevanta, deoarece acest medicament (Euthyrox) are un metabolism destul de lent si dureaza de obicei cateva saptamani pana se echilibreaza nivelul hormonului din sange; asa ca variatia inregistrata nu o pun in primul rand pe seama tratamentului, ci mai mult a variatiilor inerente de la o masurare la alta;

– in orice caz, consider ca instituirea tratamentului cu Euthyrox este o idee foarte buna si-l felicit pe ginecologul dvs ca a luat aceasta decizie (pe care trebuia sa o ia endocrinologul de fapt);

– la 25 micrograme/zi, ca si la 50 micrograme/zi, nu exista niciun risc ca TSH sa scada prea mult si sa puna in pericol fatul; tratamentul cu Euthyrox trebuie continuat pe tot parcursul sarcinii, iar nivelul TSH trebuie masurat la fiecare 4-6 saptamani;

Dr. Claudiu Ţupea

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu