Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (122)

February 25, 2010

loredana:

Buna seara!Am 28 de ani si in urma cu 1 an si jumatate am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna si am inceput tratamentul cu euthyrox 25.Tsh-ul se mentinea in general la valoarea 2.In urma cu 2 saptamani a inceput sa-mi scada pulsul chir si la 55 si tensiunea la 100 in loc de 116 sau 120 ca inainte.La cerere mi-am facut cateva analize:TSH 3,88(0,4-4.0)
FT4 1,04(0,8-1,9)
cortizol ora 8 :22,3(5,00-25,00)
calciu seric total :8,60(8,50-10,50)
magneziu :1,84 (1,9-2,5).
Vreau sa va intreb daca pulsul si tensiunea scazute,starile mici de oboseala,ametelile,depresia minora apatia,scaderea puterii de concentrare sunt de la cresterea tsh-ului.se poate spune ca am hipotiroidie?De astazi am introdus jumatate de pastila de 25.Gresesc?
Va rog sa-mi raspundeti.Precizez ca programare la medicul specialist am doar peste o luna.Va multumesc anticipat.

Sunt tot eu Loredana si vreau domnule doctor sa precizez,deoarece nu m-am exprimat corect,ca acum iau euthyrox 25 si am adaugat inca jumatate de tableta.multumesc mult.

Raspuns:

– nivelul TSH, care exprima cel mai bine functia tiroidiana, este in limite normale, chiar daca aproape de limita superioara a normalului; in aceste conditii nu se poate afirma ca aveti hipotiroidie sau ca tiroida este responsabila pentru starile de care va plangeti;

– adaugarea a 12.5 μg la doza zilnica de 25 μg de Euthyrox poate fi indicata, in contextul in care valoarea TSH se apropie de limita superioara a normalului; este, totusi, putin probabil ca aceasta modificare a tratamentului sa aiba vreun efect asupra simptomelor dvs;

– nivelul cortizolului plasmatic matinal exclude o insuficienta de secretie a glandelor suprarenale; aceasta afectiune (insuficienta corticosuprarenalelor) poate determina simptome asemanatoare cu cele descrise de dvs, de aceea s-a masurat cortizolul;

Dr. Claudiu Ţupea

2 Comentarii »

  1. Oana says:

    Buns ziua am si eu cateva intrebari. Va rog vreau si eu un ajutor. La analiza TSH rezultatul este 0,9883 iar valoarea normala este 0,35-4,94. La analiza Anti TPO rezultatul este 2,6 iar valoarea normala < 12. Precizez ca am simt umflata in gat, am gura si gatul foarte uscate si simt parca as avea nisip pe limba si gat. Va multumesc anticipat.

  2. Gradinaru Marcela says:

    Buna ziua,
    Am 44 ani 1.65 inaltime si 54 kg si in anul 2008 luna august am descoperit(echografic) niste noduli tiroidieni, absolut intamplator (la un control de rutina). Am efectuat atunci analize uzuale care au iesit in limite normale si cele specifice pt tiroida :

    08.2008 Lab Praxis (Iasi)
    TSH 3.5 {VN 0.4-5.4}
    AC ANTI TPO (AC ANTITIROIDPEROXIDAZA) =58.1 Normal150
    AC ANTI TG (ANTICORPI ANTITTIROGLOBULINA =18 Normal 0.00-150.00)
    Echo Ty : UTD=1.4/3.6/1.2
    UTS=1.5/4.1/1.2
    ES moderat hipoech. Dg: tiroida autoimuna cu functie tiroidiana normala. Nu s-a dat tratament.

    09.2009
    analize uzuale (hemoleucograma,VSH,Colesterol,TGP,TGO,glicemie,… )in limite normale. EKG normal.
    TSH 6.26 (VN 0.27-4.2) lab Synevo (Iasi)
    T3 1.54 (VN 1.3-3.1)
    T4 89.21 (VN 66-181)
    FT4 15.02 (VN 12-22)
    ECHO LTD, LTS dimensiuni normale, aspect micronodular, noduli 5-6mm
    Vascularizatia tiroidei: aspect normal.
    Dg: Tiroidita cr autoim. cu hipotiroidie subclinica. Nu s-a dat tratament.

    02.2010
    TSH 6.03 (VN 0.27-4.2) lab Synevo (Iasi)
    FT4 15.44 (VN 12-22)
    Se da tratament pt 6 saptamani cu EUTHYROX 50 1tb/zi

    Mentionez ca in toata aceasta perioada si in prezent nu am nici o simptomatologie ?
    Intrebarea mea este daca in acest context (al mentinerii constate timp de 6 luni TSH 6 si FT4 in limite normale, fara simptomatologie )este absolut necesar acest tratament?
    Puteti sa-mi spuneti daca medicamentul TIROIDIN care se gaseste la plafar cu compozitia :
    Spirulina 180mg, L-Tirozina 90mg, Vitam E 45mg, Seleniu 0.15mg, Iod 0.30mg poate fi o alternativa de tratament ?
    Va multumesc mult si va felicit pentru aceasta idee excelenta.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu