Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (165)

April 15, 2010

Simon Anca:

Buna ziua,
Numele meu este Anca,am 25 ani si vreau sa va multumesc pt raspunsurile de pana acum. Dupa cum v-am mai spus nu stiu ca cineva din familea mea sa fi avut probleme legate de tiroida.
in urma cu aproape 4 ani, in urma unor investgatii pt. dereglari menstruale (pt.care fac tratament cu diane35 si androcur in primele 10 zile de ciclu) am descoperit ca TSH-ul este de 4,6 la valorile de laborator 0,27-4,2.
de atunci fac tratament de substitutie cu l-thyroxin de 100 sau chiar 200 micrograme. am facut si o ecografie iar endocrinologul meu (din Cluj)mi-a spus ca am o tiroida de dimensiuni mici. am uitat sa precizez ca anticorpii mi-au iesit foarte mari (tiroida hashimoto).
Am auzit ca soia nu este buna pt cei care fac tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni deoarece inhiba absorbtia hormonilor. As dori sa stiu daca acest lucru este adevarat deoarece imi plac foarte mult produsele din soia dar ma cam feresc sa le consum.
va multumesc anticipat,
anca.

Raspuns:

– tratamentul cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) trebuie adminstrat dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic dupa aceea timp de 30-60 de minute; de preferat, nu se administreaza impreuna cu alte medicamente; supliementele de calciu, daca sunt indicate, vor fi luate la minim 4-6 ore dupa l-tiroxina; daca respectati aceste indicatii, nu aveti nicio problema sa consumati aliemnetele pe baza de soia;

Dr. Claudiu Ţupea

1 Comentariu »

  1. MIRUNA BADEA says:

    Buna ziua, domnule doctor!
    Am 34 ani si am fost operata in urma cu 7 luni -tiroidectomie totala pentru gusa polinodulara cu eutiroidism.Exam histopatologic a fost de adenom tiroidian si am ramas pe tratament de substitutie cu euthyrox 100, iar apoi 150 micro ! In 20 mai 2010 aveam urmatoarele analize ( Synevo): TSH o,oo6(o.27-4,2), FT4 32,79(12-22), FT3 5,8 (3,9-6,7), Ca total 8,45(8,6-10,2), Ca ionic 3,71(3,82-4,82), in rest-normale. Asociat ,menstruatia a durat mai putin decat de obicei( aproape 3 zile), iar firul de par capilar e mai subtire si nu mai areaspectul anterior( ondulat) pot spune….
    Am redus la 125 euthyox de o saptamana si iau 1000 mg Ca Sandoz la 2 zile cu 50 micrograme alfa calcidol.
    Intrebarile mele sunt, va rog, daca am procedat bine in legatura cu doza de euthyrox, peste cat timp sa repet analizele, mai ales ca mi s-a spus ca trebuie sa mentin FT4 la normal ( nu neaparat TSH normal), mai ales in eventualitatea unei sarcini !Scaderea TSH are legatura cu menstruatia ( functia reproductiva) si cu aspectul parului, unghii, dintii, gingii ?
    Multumesc din suflet pentru eventualul raspuns !

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu