Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (168)

April 17, 2010

Mariana:

Buna ziua,
Am fost operata in 1990 de tiroida lob drept
-1995-operata din nou…diagnostic…carcinom foliculo-papilar ocult cu metastaze ganglionare
1995-1999 am facut radioterapie cu iod in 7 prize..doza totala260mCi
Precizez ca in 1993 am nascut o fetita si dupa nastere am descoperit nodulii
Intrebarea mea ar fii: e posibil ca si fica mea sa mosteneasca boala,tinand cont de faptul ca am nascut-o intre cele doua operatii
Va multumesc.
Mariana V

Raspuns:

– faptul ca ati nascut intre cele doua operatii nu creste, in niciun fel, riscul copilului de a face aceeasi boala;

– in marea majoritate a cazurilor, carcinomul tiroidian papilar apare sporadic, fara a avea o componenta ereditara; pe de alta parte, predispozitia pentru gusa nodulara se poate transmite genetic; de aceea, o evaluare ecografia a tiroidei ficei dvs este indicata in prezent, pentru a vedea daca exista vreo tendinta in acest sens;

Dr. Claudiu Ţupea

3 Comentarii »

  1. Stan Stefania says:

    Am uitat sa precizez ca am 154cm si 50kg, dupa lungi eforturi.
    Multumesc

  2. Stan Stefania says:

    Buna ziua, domnule doctor!
    Ma numesc Stan Stefania, am 29 de ani si 8 luni, si cu o luna si ceva in urma, la recomandarile medicului ginecolog, am mers la un medic endocrinolog unde mi s-a recomandat sa fac urmatoaerele analize hormonale care au iesit in felul urmator:
    T3(triiodotironina)= 5.1nmol/L, valori de referinta 1.3- 3.1
    T4(tiroxina totala)= 224nmol/L, valori de referinta 66-181
    TSH= <0.005, valori de referinta 0.27- 4.2
    VSH= 5, valori de referinta <25
    Anti receptor TSH(TRab)= 4.04UI/L, limita de decizie clinica 1.75UI/L
    Anti-tiroglobulina= 12UI/mL, valori de referinta < 115
    Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidaza)= 6, valori de referinta <34

    In afara de aceste analize am mai facut, la recomandarea medicului ginecolog, urmatoarele analize:
    – in ziua 15 a CM
    Estradiol= 736pg/ml, valori de referinta 94- 508
    LH= 21.93mUI/ml, valori de referinta 24- 105
    Prolactina= 23.31ng/ml, valori de referinta 1.39- 24.20
    – in ziua 21 a CM
    Progesteron= 8.78ng/ml, valori de referinta 4-25
    – in ziua 3 a CM
    FSH= 13.6mUI/ml, valori de referinta 4-13
    LH= 7.7mUI/ml. valori de referinta 1-18 (aici, rezultatul s-a pus in chenar , desi se incadreaza in valorile de referinta)
    Testosteron total 0.34ng/ml, valori de referinta 0.05-0.75

    Precizez ca in afara de bolile copilariei si o frecventa amigdalita, tot in copilarie, nu am suferit de nici o boala si nu am facut nici un fel de tratament.
    De asemenea nu pot preciza cu exactitate, dar s-ar putea ca tatal meu sa fi avut probleme cu tiroida, deoarece imi aduc aminte de la mama, ca la putin timp dupa nasterea mea, tata a slabit foarte multe kg si a albit complet (piele si par). Din pacate, parintii mei sunt decedati, motiv ptr care nu pot fi foarte exacta.
    Sunt programata la medicul endocrinolog, dar cum mai am de astept destul de mult pana sa ajung la consult, v-as ruga pe dumneavoastra sa ma lamuriti, intrucat sunt foarte speriata. Vreau sa stiu ce riscuri sunt daca raman insarcinata, deoarece aceasta este cea mai mare dorinta a mea, in momentul de fata.
    Ce pasi ar trebui sa urmez?
    Vreau sa va mai intreb daca regimul de slabire a influentat in vreun fel aparitia acestei probleme, intrucat am tinut diete destul de multe.
    Multumesc anticipat

  3. Rodica says:

    Buna ziua,
    Mi s-a facut eco tiroidian si medicul a gasit noduli vascularizati, cu aspect hipoecogen, microcalcificari (la unii a exprimat “in coaja de ou”), dureros la palpare (am simtit durere in timpul ecografiei la apasare), contur neregulat, tendinta de conglomerare.cel mai mare nodul este de 1.8cm – 0.8 cm, dar sunt si altii mai mici.
    Imi cer scuze pentru limbajul folosit dar citez din memorie, inca nu sunt in posesia documentului scris.
    Ma bucur mult ca am gasit siteul dumneavoasta si va rog sa va exprimati parerea in legatura cu ce am auzit in timpul ecografiei, nu mai am rabdare pana la sosirea rezultatului.
    E posibil ca valorile functionale ale tiroidei sa fie in parametri normali si totusi nodulii sa fie maligni?
    Va multumesc mult
    Cu deosebita stima,
    Rodica

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu