Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (174)

April 30, 2010

Veronica:

Buna ziua domnule doctor,
Numele meu este Veronica, am virsta de 24 de ani si o greutate de 65kg.
Observand simpotomele/schimbarile urmatoare:
– de la greutatea de 52 de kg am ajuns la 65 de kg, in aproximativ 1,5 ani;
– oboseala;
– tensiune arteriala mare;
– dureri ale inimii;
– pielea foarte uscata;
– memoria slabita;
– concentratia scazuta.
am decis sa merg la un medic endocrinolog, care mi-a prescris un tratament+dieta de aprox. 1,5 luni,incluzand:
– L-Tyroxina
– Fezam
– Vitamine
in urma concluziei care a facut-o: Glanda tiroida este marita.
In urma acestui tratament nu am observat absolut nicio imbunatatire, de aceea am decis sa fac un control repetat al glandei care a inclus:
– ecografia glandei tiroide (in urma ecografiei mi-au confirmat ca glanda tiroida nu este marita);
– analiza hormonilor:
T3 (norma 0.6 – 1.85) = 0.8 ng/ml;
T4 (norma 4.8 – 12.0) = 5.3 mg/dl;
TSH(norma 0.4 – 6.0) = 1.2 mUI/ml;
Anti TG(norma 0 – 4) = 0.2 U/ml;
Anti TPO(norma 0 – 20) = 135 U/ml.

Se poate observa ca concentratia Anti TPO este atit de mare,doresc sa va intreb ce inseamna aceasta?
Este ceva grav?
Despre ce boala este vorba?Cum as putea remedia-o?

Multumesc foarte mult.
O seara buna,
Veronica Popescu.

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO arata ca sistemul dvs imun s-a activat si a inceput sa atace tiroida, formand acesti anticorpi orientati impotriva unei componente a celulei tiroidiene; asta inseamna ca este prezenta o tiroidita autoimuna (Hashimoto);

– nu ati precizat cat timp ati urmat tratamentul cu L-Thyroxin, doza in care a fost administrat si daca la momentul analizelor erati sub acest tratament; din aceste motive nu va pot spune daca acest medicament este necesar in prezent si in ce doza; totusi, daca tratamentul a fost oprit cu cel putin 6 saptamani inainte de recoltarea analizelor, se poate aprecia ca nu aveti nevoie de tratament de substitutie cu l-tiroxina (L-Thyroxin/Euthyrox) in prezent;

– de principiu, tiroidita autoimuna este o afectiune relativ usor de tratatat si urmarit, cu conditia ca pacientul sa efectueze controalele periodice necesare; detalii desprea aceasta afectiune aici, aici si aici;

Dr. Claudiu Ţupea

15 Comentarii »

  1. Badescu Maria says:

    FT4 -Ser 1.41 ng/dL normal 0.89 – 1.76 / ng/dL
    TSH -Ser 3.172 µUI/ml normal 0.550 – 4.780 / µUI/ml
    Anti-TPO -Ser >1000 UI/mL normal <35 UI/ml
    Am 70 de ani
    Ce ma sfatuiti si daca este ceva grav?
    Va multumesc

  2. Gina Borcan says:

    Cu Anti-TPO de 4100 ar trebui sa incep un tratament?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu