Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (176)

May 3, 2010

Tatiana:

Buna ziua d-le doctor,
Ma numesc Tatiana,am 49 ani,1,6 m inaltime,72Kg(m-am ingrasat 6 kg in ultimele 3 saptamani)

ISTORIC:In urma cu 15 ani (1995)am fost diagnosticata cu “gusa polinodulara”noduli calzi cu usoara tendinta de hipotiroidie(TSH ,T3,T4 in limite normale)Timp de 5 ani(pana in 2000) am urmat tratament cu 1/2 tb/zi Eutirox 100.
In 2008 am inceput sa ma simt rau(oboseala,stari depresive,nervozitate,bufeuri,ciclu neregulat)dar am pus totul pe seama premenopauzei(nu am mers la consult)
In Dec 2009 am renuntat la fumat si cu fiecare zi care trecea starea de sanatate se agrava(au inceput palpitatii,dureri musculare,senzatia de lipsa de aer ,calduri,bufeuri)In 3 luni m-am ingrasat 7 kg iar cand am terminat cu dependenta de nicotina am inceput o dieta in urma careia am dat jos 6,5 kg

In Martie 2010 am fost diagnosticata cu Hipertiroidie
Rezultatul analizelor(cele care nu sunt in limite normale):
-TSH<0.03(val norm 0,5-4,5)
-T3 =404 (val norm 80-200)
-T4 =21,8(val norm 4,5-13)
-FSH=27,92
-Anti TPO =11,3(val norm <34)
-TRIG=206,2(val norm 35-150)
-CHOL=223,6(val norm 120-200)
-ALT =93,1(val norm 5-41)
-GLU =127,4(val norm 70-115)
Scintigrama nu s-a putut efectua,tiroida nu a captat iodul,astfel:
RIC la 2 ore=7%(val norm 12 plus minus 5%)
la 24 ore=2%(val norm 35 plus minus 5%)
Ecografia -LD 5,1 / 2,1 / 2,1 cm
-LS 4,9 / 2 / 1,8 cm
-istr. 0,5 cm
-ecostructura nodulara neomogena cu arii hipoecogene
milimetrice,vascularizate
Masuratori Oculare -f mici diferente si dupa parerea oftalmologului de la Inst.Parhon ,nu este vorba de boala Graves

Tratament in prezent: Thyrozol 10 mg o data pe zi
Metoprolol 25 mg de 2 ori pe zi
Extravelal 2 taplete pe zi
Ma aflu in a 6-a saptamana de tratament si pe zi ce trece ma simt mai bine
Problema este ca m-am ingrasat,rapid,6 kg(mai ales in ultima saptamana cand am luat 3,5kg)Acum am 72 kg

Domnule Doctor,va rog,poate ma puteti lamuri in urmatoarele probleme:
-am ceva grav din moment ce tiroida nu capteaza iod ?
-in urma ecografiei,exista suspiciunea ca nodulii sa fie de natura maligna?
-trebuie sa merg de urgenta la gastroenterologie pt investigatii la ficat?(transaminazele pot fi marite din cauza hipertiroitiei?)
-de ce ma ingras daca am hipertiroidie?(deja am intrat in panica,in curand o sa ajung obeza fara sa mananc)

va multumesc ,

cu respect,Tatiana Vasile

Raspuns:

– in cele mai multe cazuri de boala Basedow-Graves captarea iodului radioactiv este crescuta; in cazurile de gusa (polinodulara) hipertiroidizata captarea este normala sau crescuta; cele doua afectiuni (boala Basedow-Graves si gusa nodulara hipertiroidizata) sunt cauzele cele mai frecvente de hipertiroidie;

– exista posibilitatea sa aveti totusi una dintre aceste afectiuni si captare scazuta:

  1. administrarea iodului radioactiv s-a facut cat timp erati sub tratamentul cu Thyrozol; acest medicament impiedica folosirea iodului de catre celula tiroidiana si, implicit, pastrarea acestui element in interiorul glandei;
  2. o cantitate mare de iod a ajuns in organism inainte de administarea iodului radioactiv si scazut absorbtia acestuia la nivelul tiroidei; poate fi vorba de alimente bogate in iod (alge, fructe de mare, preparate pe baza de nuci verzi, etc) sau substante de constrast cu continut de iod (ca cele folosite la tomografia computerizata);

– totusi, in cele mai multe cazuri, o capatare atat de scazuta arata distructia tesutului tiroidian, asa cum se intampla in tiroidite; al doilea aspect important este ca distructia accelerata a tiroidei poate duce la eliberarea brusca in sange a hormonilor depozitati (si cu simptome asociate acestui exces); aceasta faza este tranzitorie (de ordinul saptamanilor), pana cand se epuizeaza rezervele de hormoni depozitati si se metabolizeaza cei din sange; in mod logic, dupa aceea, se va instala hipotiroidia (deficitul de hormoni tiroidieni);

– aspectul ecografic descris de dvs este intalnit atat in tiroidita cronica (autoimuna) cat si in boala Basedow-Graves, deci nu ne orienteaza in niciun fel; nivelul normal al ATPO este un argument impotriva tiroiditei autoimune, dar nu o exclude complet; ar fi fost util de masurat nivelul TRAb, anticorpi care cresc specific in boala Basedow-Graves;

– pana la urma, evolutia ulterioara va clarifica situatia: fie functia tiroidiana va avea tendinta sa se imbunatateasca sub tratamentul cu Thyrozol, indicand boala Basedow-Graves/gusa nodulara hipertiroidizata fie, sub acelasi tratament, va aparea in mod clar o hipotiroidie importanta, pledand pentru tiroidita; medicul dvs endocrinolog a luat in considerare aceasta posibilitate si v-a recomandat o doza relativ mica de Thyrozol, pentru a nu induce o hipotiroidie foarte severa, daca se va dovedi ca va incadrati in a doua situatie (tiroidita);

– captarea scazuta a iodului este, asa cum am precizat deja, marker de distructie tiroidiana, nu de malignitate;

– transaminazele pot fi crescute in contextul excesului de hormoni tiroidieni; daca, dupa reechilibrarea nivelului acestor hormoni, transaminazele raman crescute este recomandat sa se caute o alta cauza (de ex. hepatita);

– probabil ca hipertiroidia are tendinta sa se remita deja; este indicat sa tineti un regim alimentar hipocaloric pana se va reechilibra nivelul hormonilor tiroidieni;

Dr. Claudiu Ţupea

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu