Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (179)

May 5, 2010

Laura Diaconu:

Stimate Domnule Doctor,

Va scriu cu speranta ca poate Dvs. ma puteti ajuta sa-mi clarific cauza unor simtompe cu care ma zbat de cateva luni fara raspunsuri si imbunatatire. Am 23 de ani si ma suspectez de o problema de tiroida deoarece de aproape trei luni am urmatoarele simptome: presiune si constrictii in cap, migrene pulsatile, zgomot de motor in cap, presiune puternica la maxilare care urca spre cap, tensiunea diastolica ceva mai marita ca de obicei 82-89, apasare pe trahee si tiroida cu senzatia unui obiect tare in git, durere la inghitit de o luna, agitatie, insomnie, oboseala pana la epuizare, senzatie de curent electric care trece prin corp, junghiuri in dreptul inimii, presiune in partea stanga a pieptului si bratul stang, amenoree de trei luni, tremuraturi si senzatie de frig intens la maini si picioare, furnicaturi in talpi, maini. In ultimile cinci luni am avut si carcei extrem de durerosi care au inceput la picioare si s-au extins la alte parti ale corpului (maini, brate, spate…) De ani intregi sufar de palpitatii, de vreo trei ani am atacuri de panica si anxietate, am avut si probleme de depresie, dar anxietatea s-a intensificat mult in ultimul an si uneori am episoade ca si psihotice (paranoie si anxietate puternica) care vin din senin. In plus, in ultimul an si jumatate am luat in greutate vreo 15 kg in ciuda unei diete controlate . Mentionez ca am frecvente perioade de amenoree. In ultimul an dupa tuse indelungata am fost diagnosticata cu astm bronsic si am foloit citeva luni puffer, pe care l-am oprit recent datorita starii de agitatie si durerilor de cap.
In urma unui consult recent cu endocrinologul am fost diagnosticata cu deficienta de fier, insuficienta de vitamina D, deficit de progesteron in faza luteinica, ANA + 1/40 homogen, exces seric (dopamina, adrenalina), deficienta IgA, deficienta IgE. Mi-a spus ca tiroida mea nu functioneaza dar pe de alta parte mi-a zis ca nu am nici hipotiroidism nici hipertiroidism, si ca tiroida este ok (?). Ecografia de tiroida a iesit normal, in afara unor adenopatii laterocervicale bilaterale infracentimetrice. Totusi, am citit intens despre problemele de tiroida si mai toate simptomele mele par a fi cauzate de un hipotiroidism.
Mentionez ca, nimeni din famile nu a fost diagnosticat cu afectiuni tiroidiene. Credeti ca in cazul meu poate fi vorba de un hipotiroidism subclinic, desi ultimele analize au iesit in limitele de referinta? Acestea sunt rezultatele:

TSH: 1,52 (0,35-5,50)
T4 liber: 1,08 (0,75-2,00)
T4 total: 7,3 (4,70-11,40)
T3: 1,17 (0,60-1,81)
Adrenalina: 84,7 (<85)
Dopamina:n 81,5 (<85)
Tiroglobulina anticorpi: 0,8 (<6,0)
TPO anticorpi: <0,1 (60); AC Anti Microsomali 56,4 (pozitiv >60))
FSH: 5,44 (1,20-153,00)
(In analizele din martie FSH: 7,17; LH: 23,12. Ginecoloaga mi-a explicat ca ratio-ul FSH/LH normal e 2/1.)
Hematocriti: 35,50 (36,00-51,00)
Hematii: 4,020,000 (3,800,000-5,300,000)
VSG: 20,00 (0,60-18,00)
Calciu: 90,5 (88,0-108,0)
Magneziu: 1,92 (1,90-2,50) (Valorile normale, conform endocrinoloagei, sunt (2-2,5).)
Ferritina: 26,80 (20,00-250,00) (Valorile normale, conform endocrinoloagei, sunt (50-300).)
Imunoglobulina A: 56,1 (60,0-390,0)
Anticorpi nucleari: pozitiv, titlu 1-40 homogen
ACTH: 21,4 (<100,00)
Cortisol: 6,14 (5,00-25,00)
cortisol-ul bazal 8 ore: 1,88 (5,00-25,00))
Vitamina D 25-OH: 13.30 (4,80-52,80)
Valori:
Deficienta: Sub 10,00
Insuficienta: Intre 10,00 si 30,00
Suficienta: Intre 30,00 si 100,00
Toxicitate: Peste 100,00
17-Beta Estradiol: 66,7 (<355,0)
Progesteron: <0,20 (<17,80)
Zinc: 70 (60-150) (Valorile normale, conform endocrinoloagei, sunt (80-150).)
Imunoglobulina E total: <2,00 (<140,00)

De doua saptamani, sub indrumarea endocrinologului, fac tratament cu vitamina B6 (Benadon de 30 mg, 1 pastila/zi), fier (Tardyferon 80mg, 1/zi), si vitamina D (Hidroferol 0,266 mg, 1 fiola/saptamana) si recent am inceput sa iau si progesteron (Utrogestan, 200 mgr, 1/zi intre zilele 14-27 ale ciclului). Nu vad insa imbunatatire a simptomelor mele si nu mai stiu ce sa fac.
Va rog sa-mi spuneti parerea dvs. despre aceste rezultate, daca credeti ca boala de care sufar este o proasta functionare a tiroidei si ce ar trebui sa fac in acest sens
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns:

– analizele prezentatate exclud o disfunctie tiroidiana, evident, cu conditia sa fie lucrate corect; altfel spus, niciuna din problemele enumerate nu poate fi pusa, la acest moment, pe seama tiroidei;

– doua sunt aspectele care merita investigate suplimentar, dupa cum reiese din investigatiile prezentate:

  1. nivelul crescut al anticorpilor anti-nucleari (ANA) poate indica prezenta unei boli autoimune (nelegate de tiroida); sunt necesare investigatii suplimentare la un medic reumatolog; o eventuala boala autoimuna poate, cel putin teoretic, fi responsabila de unele dintre problemele dvs;
  2. tulburarile de ciclu menstrual; in primul rand trebuie exclus un exces de prolactina (hormon secretat de hipofiza), prin masurarea nivelului acestui hormon in sange; analiza se poate face in orice moment al zilei, nu este legata de mancare sau de fazele ciclului; daca nivelul este normal, se indica o ecografie utero-ovariana si masurarea nivelului testosteronului plasmatic, pentru a vedea daca nu este vorba de un Sindrom de Ovar Polichistic; retineti, chiar daca se confirma o astfel de patologie de ovar, ea nu poate fi cauza simptomelor dvs, ci doar a tulburarilor de ciclu menstrual si a excesului ponderal;

– in orice caz, indiferent de rezultatul investigatiilor, este evident ca exista o puternica componenta psihologica (o tulburare nevrotica cel mai probabil) care trebuie evaluata si tratata separat;

Dr. Claudiu Ţupea

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu