Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (182)

May 7, 2010

Mihai Catalina:

Buna ziua,
Am primit raspuns la intrebare la nr.157 si m-am programat la punctie.
Pentru punerea tiroidei in repaus mi s-a recomandat tratament cu eutirox luat progresiv pana la 75 mg si evaluarea la 6 saptamani a TSH si T3. Pot lua acest tratament cu toate ca rezultatele la sange sunt bune? Acest tratament poate micsora pana la disparitie a nodului si a celor 2 leziuni microchistice? Mentionez ca am facut si analiza PTH si este 41.10.
Va multumesc
!

Raspuns:

– macronodulul de pe lobul stang nu va disparea sub acest tratament, iar cele doua leziuni chistice milimetrice sunt complet lipsite de importanta; de aceea, in opinia mea, tratamentul cu Euthyrox este inutil;

– nivelul normal al parathormonului (PTH) indica faptul ca acel nodul nu este un adenom de glanda paratiroida si ca tine, intr-adevar, de glanda tiroida; paratiroidele sunt 4 glande de dimensiuni mici, aflate pe fata posterioara a tiroidei; in unele cazuri, marirea lor de volum nu poate fi diferentiata de un nodul tiroidian, de aceea se masoara nivelul PTH;

Dr. Claudiu Ţupea

4 Comentarii »

  1. tatiana says:

    buna ziua , am 50 ani probleme cu tiroida (noduli pe lobul drept si sting de pina la 1 cm).Analizele au valori relativ bune cu exceptia T3 triiodotiroidina-0.68 (v.n.0,52-1,98);TSH-13,9(0,19-6,16)Celelalte valori:T4-7,7(v.n.4,7-11,9);Ca-1,26(1,13-1,31);nCa-1,29(ph7,40);Ca total-8,90(8,6-10,3);T4 fractiune libera-1,15(0,8-2,0);T3 fractiune libera-3,1(1,4-4,2) Ecostructura tiroidei este neomogena,contur regulat. Am senzatii de oboseala,enervare,frig,greutate la inghitit,palpitatii.Ce imi recomandati? Va multumesc!

  2. alexa dumitrascu says:

    Domnule doctor,am 55 ani,senzatia de nod in git,obosesc si ma enervez foarte repede.Am facut un examen pentru tiroida in urma caruia s-au constatat urmatoarele rezultate;T4 fractiune libera-,15(0,8-2,0) T3 fractiune libera-3,1(1,4-4,2)TSH-ELISA-3,9(0,19-6,16)Ionograma;Ca-1,26(1,13-1,31) K-4,09 Na-139,9 nCa(ph 7,40)-1,29. T4-tiroxina totala-7,7microg/dl-7,7(4,7-11,9) T3-triiodotiroidina-0,68(0,52-1,98)La ecografia tiroidei; lob drept 13,5/13,1/37mm contur regulat ecostructura neomogena aspect nodular(pina la 1cm);lob sting 13,1/15,1/43mm contur regulat structura neomogena,aspect nodular(pina la 1cm);A-Carotida aspect econormal.Mentionez ca am colesterol marit.In familie nu am cazuri de tiroida si nu sufar de alte boli.

  3. Ofelia says:

    Buna ziua !!
    Am 33 de ani si in urma cu 3 ani “m-am trezit”cu vreo 10 kg in plus in decurs de 2-3 luni,fata de greutatea mea obisnuita.Aveam 68-72 kg la 1.74m si acum am 84.Desi am mare grija ce mananc si fac ,mult sport nu reusesc sa scap decat de cateva kg pe care le pun repede la loc,desi mentin dieta.pe langa acest fapt simptomele ca somnolenta,lipsa de concentrare,rarirea sprancenelor,temperatura de 36 grade,extremitati reci,intoleranta la caldura,apatie,m-au determinat sa fac analize la Inst,Parhon. La vederea ecografiei d-na dr.sa spus”tiroida autoimuna”,insa analizele de sange sunt in limite normale iar diagnosticul a fost de “gusa micronodulara”si spasmofilie; mi s-a recomandat aspscardin si calciu,spunandu-mi-se ca nu e nevoie de medicamente pt tiroida. Valorile analizelor: TSH-1.56(val norm.0.5-4.5),FT4-12.3(val.norm.12-22).ATPO nu apare in raportul de analize. Deci in limite normale,dar aproape de limita minima.
    Imtrtebarea mea este ce se intampla cu metabolismul meu? Sa mai insist pe endocrinologie sau sa merg la alti medici. In familie nu sunt cazuri de tiroida si nu am avut alte boli.
    Multumesc !!!

  4. Mirela says:

    Domnule Doctor,

    Am 27 de ani si sunt insarcinata in 35 de saptamani.
    In februarie 2009 mi-a fost extirpat un lob si istmul tioridei, urmare a depistarii unui nodul in decembrie 2008.
    De la momentul operatiei urmez tratament cu Eutyrox de 50.
    Pe parcursul sarcinii mi-am facut analizele aproape lunar si au fost normale. Pe 30 aprilie mi-am facut ultimul set de analize si pentru prima data rezultatele nu se mai regasesc in normal la Free T3 si Free T4. Rezultatele sunt:
    ATPO = 10; valori normale: 0 – 35 IU/mL
    Free T3 = 4.4; valori normale: 1.80 – 4.20 pg/mL
    Free T4 = 0.82; valori normale: 0.89 – 1.76 ng/dL
    TSH = 1.57; valori normale: 0.40 – 4.00 uIU/mL

    As vrea sa stiu in primul rand, va rog, daca considerati este cazul sa imi fac probleme in primul rand in ceea ce priveste copilul si nasterea? Mentionez, in cazul in care este relevant, ca la ecografia de 32 de saptamani copilul era dezvoltat fizic normal (varsta sarcinii corespundea cu gradul de dezvoltare fizica)

    In al doilea rand, care ar fi explicatia pentru aceste valori pentru Free T3 si Free T4?

    Va multumesc din suflet si felicitari pentru acest site.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu