Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (188)

May 30, 2010

cristina i:

Buna ziua
Va multumesc pentru raspunsul de la nr 149.M-am operat in data de 29.04.2010 si mi s-a facut tiroidectomie totala cu paratiroi stanga superioara si am primit rezultatul la biopsie:
-1-adenom pty inferior stang cu celule de tip principal,microhemoragii interstitiale.Masa glandulara pt=6,00gr
-2-gpn cu noduli de adenomatoza cu epitelii hiperplazice cu aspect marcat hiperfunctional.
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna rezultatul de la biopsie.In prezent iau calciu si vitamina D3 pentru hipocalcemie si va rog sa-mi spuneti dupa cat timp ar trebui sa preia cele 3 glande paratiroide functia celei care a fost scoasa si sa nu mai fie nevoie sa iau calciu si vitamina D3.

Raspuns:

– rezultatul examenului histopatologic arata prezenta unui adenom (tumora benigna) tipic de glanda paratiroida; aceasta formatiune secreta in exces parathormon (PTH), determinand cresterea nivelului calciului in sange (hipercalcemia); tratamenul chirurgical consta in indepartarea glandei paratiroide modificate (transformate in adenom); perioada in care paratiroidele ramase isi reaiu functia este variabila, de obicei fiind necesare mai multe saptamani;

– modificarile tiroidiene descrise sunt de asemenea benigne si nu pun niciun fel de probleme; este, desigur, obligatoriu tratamentul de substitutie cu l-tiroxina, in doza suficienta pentru a mentine nivelul TSH in limte normale; medicamentul trebuie administrat dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30-60 de minute dupa aceea; este indicat sa administrati suplimentele cu calciu la cel putin 4 ore dupa l-tiroxina, pentru a nu-i influenta negativ absorbtia;

Dr. Claudiu Ţupea

2 Comentarii »

  1. coca says:

    Buna ziua!
    Am fost operata in luna septembrie de gusa polinodulara practicandu-se tiroidectomie totala, iar in urma analizelor de laborator am fost diagnosticata cu:
    1.Microcarcinom papilar, focalar intraparenchimatos Lst de 0,2/0,1cm
    2.GPN anizofoliculara cu noduli de adenomatoza cu epitelii cu aspect hiperfunctional
    3. 9 limfoganglioni cu aspect reactiv
    4. Mic fragment glandular PT de 0,3/0,2cm
    Daca a-ti putea sa-mi dati cateva detalii despre acest buletin de analize ptr ca nu inteleg termenii medicali. Va multumesc anticipat!

  2. Dana says:

    Buna Ziua, ma numesc Dana si am 29 ani.
    Am facut urmatoarele analize TSH=5.30 (val normale 0.5-4.0) FT4=1.36 (val. normale 0.8-2.0) si Anti-TPO=10.1 (val. normale <50) vroiam sa stiu daca am motive de ingrijorare.
    Multumesc!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu