Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (197)

June 14, 2010

vio:

Buna ziua, va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu interpretarea urmatoarelor analize(saptamana viitoare am programare….):
– TSH : 0,881, val. de ref. 0.44-4 uUI/ml
– T4 : 7,83, val. de ref. 4.5-12.5 ug/dl
– T3 : 76,00, val. de ref. 82-179 ng/dl
– Calciu seric : 9,43, val. de ref. 8.6-10.3 mg/dl
– Calciu ionic seric : 3,8, val. de ref. 3.8-4.8 mg/dl
– Magneziemie : 2,26, val. de ref. 1.6-2.6 mg/dl

Va multumesc pentru efortul depus!

Raspuns:

– analizele prezentate arata ca tiroida functioneaza normal, asta inseamnand ca produce cantitati adecvate de hormoni; aceste analize (TSH, T3 si T4) aflate in limite normale nu exclud o patologie de structura a glandei tiroide, cum ar fi nodulii; investigarea ar trebui completata cu palparea tiroidei de catre endocrinolog si, daca se descopera modificari, cu o ecografie;

– nivelul calciului ionic aflat la limita inferioara a normalului indica, cel mai adesea, un deficit de vitamina D si, posibil, o dieta care nu contine suficient calciu; in orice caz, la aceste valori, nu vor exista niciun fel de simptome (de tip hipocalcemic);

Dr. Claudiu Ţupea

1 Comentariu »

  1. Ildiko Chis says:

    Stimate D-le Doctor ?upea,
    In primul rand va felicit pentru initiativa si amabilitatea de care dati dovata raspunzand atator mesaje. Si ca sa nu va rapesc prea mult din timp, foarte pe scurt istoricul problemelor mele cu tiroida:
    1. Primul set de analize – noiembrie 2009: Ecografie tiroidiana:”Glanda tiroida cu volum usor crescut, cu structura usor hipoecogena,inomogena,cu cateva arii hipoecogene imprecis delimitate,prezente in ambii lobi, mai ales spre anterior.Exista 3 arii mai bine delimitate masurate pe poze. Vascularizatia parenchimului (sper ca am descifrat bine ?) este normal.Aspectul poate fi sugestiv pentru o tiroidita autoimuna.Adenopatie latero-cervicala inflamatorie bilaterala. VD – 8.9 ml, VS – 5,4 ml”
    Anti-TPO: 49 (valoare de referinta <34) , FT4 – 15.9 (valoare de referinta 12 – 22); TSH – 6.87 (valoare de referinta 0.27 – 4.2) – tratament cu L-Thyroxin 50mg, scazut la 25 mg dupa 2 saptamani din cauza efectelor adverse (palpitatii, lipsa de aer, instabilitate emotional, etc.)
    2. Al doilea set de analize – martie 2010: Anti-TPO (nu a fost prescris sa repet de catre d-na doctor); FT4 – 36.6 (valoare de referinta 12 – 22); TSH – 0.023 (valoare de referinta 0.27 – 4.2); – repaos total de la tratament pentru 5 saptamani
    3. Al treilea set de analize – aprilie 2010: Anti-TPO: 436 (valoare de referinta <34) , FT4 – 9.01 (valoare de referinta 12 – 22); TSH – 51.86 (valoare de referinta 0.27 – 4.2) – reluarea tratamentului cu L-Thyroxin 25mg, dupa o saptamana 50 mg – apoi 75 mg pentru un interval de 6 saptamani
    4. Cel mai recent set de analize – 1 iunie 2010: Anti- TPO 838, TSH – 7.63 (valori normale 0.5 – 4.0), FT4 – 1.85 (0.8 – 1.4) – alt laborator (valorile normale pot fi atat de diferite de la unul la altul?!) – tratament in continuare cu L-Thyroxin 75mg
    Diagnostic: Tiroidita auto-imuna Hashimoto
    Mentionez ca am avut o mastusa de gradul 2 operata cu gusa iar mama este diagnosticata cu Tiroidita auto-imuna si este sub tratament cu Euthyrox 25mg.
    Precizez ca am varsta de 32 ani si am inceput aceste investigatii in vederea planificarii unui bebe cat de curand. ? In afara reactiilor adverse de pe parcursul tratamentului (deja mentionate) si a cresterii in greutate cu 1-2 kg, singurul simptom neplacut este senzatia de “corp strain in gat”, mai ales de la penultimele analize incoace, senzatie care apare si dispare la interval neregulat.
    V-as fi recunoscatoare pentru o parere avizata referitor la eficacitatea tratamentului administrat (sunt oarecum in dubiu la acest capitol), precum si orice sfaturi referitor la ce ar trebui sa fac in continuare pentru a nu periclita – din aceasta perspectiva – in niciun fel sansa de a avea un copil sanatos. Multumesc anticipat, Ildiko K.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu