Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (199)

June 17, 2010

Ildiko Chis:

Stimate D-le Doctor Ţupea,
In primul rand va felicit pentru initiativa si amabilitatea de care dati dovata raspunzand atator mesaje. Si ca sa nu va rapesc prea mult din timp, foarte pe scurt istoricul problemelor mele cu tiroida:
1. Primul set de analize – noiembrie 2009: Ecografie tiroidiana:”Glanda tiroida cu volum usor crescut, cu structura usor hipoecogena,inomogena,cu cateva arii hipoecogene imprecis delimitate,prezente in ambii lobi, mai ales spre anterior.Exista 3 arii mai bine delimitate masurate pe poze. Vascularizatia parenchimului (sper ca am descifrat bine ?) este normal.Aspectul poate fi sugestiv pentru o tiroidita autoimuna.Adenopatie latero-cervicala inflamatorie bilaterala. VD – 8.9 ml, VS – 5,4 ml”
Anti-TPO: 49 (valoare de referinta <34) , FT4 – 15.9 (valoare de referinta 12 – 22); TSH – 6.87 (valoare de referinta 0.27 – 4.2) – tratament cu L-Thyroxin 50mg, scazut la 25 mg dupa 2 saptamani din cauza efectelor adverse (palpitatii, lipsa de aer, instabilitate emotional, etc.)
2. Al doilea set de analize – martie 2010: Anti-TPO (nu a fost prescris sa repet de catre d-na doctor); FT4 – 36.6 (valoare de referinta 12 – 22); TSH – 0.023 (valoare de referinta 0.27 – 4.2); – repaos total de la tratament pentru 5 saptamani
3. Al treilea set de analize – aprilie 2010: Anti-TPO: 436 (valoare de referinta <34) , FT4 – 9.01 (valoare de referinta 12 – 22); TSH – 51.86 (valoare de referinta 0.27 – 4.2) – reluarea tratamentului cu L-Thyroxin 25mg, dupa o saptamana 50 mg – apoi 75 mg pentru un interval de 6 saptamani
4. Cel mai recent set de analize – 1 iunie 2010: Anti- TPO 838, TSH – 7.63 (valori normale 0.5 – 4.0), FT4 – 1.85 (0.8 – 1.4) – alt laborator (valorile normale pot fi atat de diferite de la unul la altul?!) – tratament in continuare cu L-Thyroxin 75mg
Diagnostic: Tiroidita auto-imuna Hashimoto
Mentionez ca am avut o mastusa de gradul 2 operata cu gusa iar mama este diagnosticata cu Tiroidita auto-imuna si este sub tratament cu Euthyrox 25mg.
Precizez ca am varsta de 32 ani si am inceput aceste investigatii in vederea planificarii unui bebe cat de curand. ? In afara reactiilor adverse de pe parcursul tratamentului (deja mentionate) si a cresterii in greutate cu 1-2 kg, singurul simptom neplacut este senzatia de “corp strain in gat”, mai ales de la penultimele analize incoace, senzatie care apare si dispare la interval neregulat.
V-as fi recunoscatoare pentru o parere avizata referitor la eficacitatea tratamentului administrat (sunt oarecum in dubiu la acest capitol), precum si orice sfaturi referitor la ce ar trebui sa fac in continuare pentru a nu periclita – din aceasta perspectiva – in niciun fel sansa de a avea un copil sanatos. Multumesc anticipat, Ildiko K.

Raspuns:

– asa cum reiese din datele prezentate, diagnosticul este corect, fiind intr-adevar vorba de o tiroidita autoimuna; evolutia bolii a fost, in cazul dvs, usor atipica, dar asta nu schimba incadrarea diagnostica;

– voi incerca sa prezint pe scurt cea mai probabila explicatie a acestei evolutii:

  1. initial, in noiembrie 2009, boala a fost surprinsa intr-un stadiu incipient, cand afectarea tirodei era usoara, existand doar o tendinta la scaderea productie de hormoni, asa cum arata nivelul TSH; tratamentul a fost initiat in mod corect, in doza adecvata;
  2. faza  urmatoare (martie 2010) este cea mai putin obisnuita si se caracterizeaza prin accelerarea (relativ) brusca a procesului autoimun de la nivelul tirodei; acest fenomen a dus la distructia rapida a celulelor tiroidiene si la eliberarea brusca in sange a hormonilor depozitati, cu cresterea nivelului FT4 si supresia TSH; si de data aceasta endocrinologul dvs a evaluat corect situatia, oprind tratamentul cu Euthyrox (hormon tiroidian) si lasand sa treaca o perioada de timp pentru a se lamuri daca este vorba de de o acutizare a tiroiditei autoimune (cu exces tranzitoriu de hormoni tiroidieni) sau de un debut de hipertiroidie (cu exces permanent de hormoni tiroidieni);
  3. analizele din aprilie 2010 au aratat reparitia hipotiroidismului, de data aceasta clinic, confirmand ca rezultatele din luna anterioara a fost determinate de accelerarea tiroiditei autoimune si nu de debutul unui hipertiroidism permanent; tratamentul cu Euthyrox a fost reinstituit in doza progresiv crescatoare pentru a reduce eventualele efecte adverse;
  4. ultimele analize (iunie 2010) arata un nivel al TSH usor crescut, indicand ca necesarul de Euthyrox este mai mare, cel mai probabil in jur de 100 μg/zi; nivelul FT4 crescut il privesc cu rezerve, fiind vorba, posibil, de o eroare de laborator; limitele normale ale FT4 pot fi foarte diferite intre laboratoare daca este vorba de unitati de masura diferite ( de ex. nanograme/decilitru si picomoli/litru);

– este foarte important sa se normalizeze nivelul TSH inainte de a ramane insarcinata; este destul de probabil ca acest lucru sa se obtina cu o doza de Euthyrox de 100 μg/zi, dar confirmarea laboratorului este obligatorie; pe timpul sarcinii, necesarul de l-tiroxina creste, de obicei cu 30-50%, uneori si mai mult; masurarea, cu ajustarea dozei in functie de rezultat, la interval de 4 saptamani a TSH si FT4 este indicata, cel putin in primele 2 trimestre de sarcina; pentru a nu exista vreun risc pentru dezvoltarea sistemului nervos la fat este recomandat sa se mentina nivelul TSH in limite normale pe tot parcursul sarcinii, optim sub 2.5 μUI/ml;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Ildiko Chis says:

    Multumesc mult de tot, d-le doctor!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu