Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (202)

June 20, 2010

ana:

Buna seara, d.le doctor,
numele meu este ana, am 54 ani, mama a fost diagnosticata cu noduli tiroidieni la varsta de 50 ani.I s-a propus operatie, insa nu a facut-o.Urmeaza un tratament cu l-tiroxin, 100, de 24 ani.
Eu am fost trimisa de dr. de familie la endocrinolog, deoarece am un pic de gusa.In urma analizelor facute la synevo,in luna iulie 2009
rezultatele sunt:
denumire rezultat valori de refer.
magneziu seric 2,21mg/dl 1,7 – 2,55
TSH 3,74uUI/mL o,27 – 4,2
calciu ionic 4,4mg/dL 3,82 – 4,82
proteine serice 7,8g/dL 6,6 – 8,7

Eco.tiroidian :hipoecogen(tipI), in lob drept 2 noduli tip I= 4/5mm diametru -omogen, lob stang – fara adenopatie
In urma acestor analize mi s-a prescris eutyrox in doze crescute pana la 100/zi.Eu am initiat tratamentul , insa nu am putut sa-l iau decat o luna(aveam neliniste , dureri de cap, ameteli etc) apoi l-am abandonat.
In luna iunie 2010, am facut alte analize :
denumire rezultat valori
anti-tiroglobulina 34UI/mL <115
anti-TPO 76UI/mL <34
TSH 3,59uUI/mL 0,27 -4,2

S-a stabilit diag.prezumtiv de tiroidita cronica autoimuna ?
Nu mi s-a dat tratament, mi s-a spus sa revin cu analize peste 6 luni.
In ultima vreme am fost mai anxioasa si pun totul pe seama tiroidei.Va rog sa-mi dati un raspuns.
Cu multumiri, ana
Cu multumiri

Raspuns:

– nivelul ATPO este doar usor crescut si nu se poate afirma, fara dubiu, ca veti dezvolta o tiroidita autoimuna in viitor; de obicei, valorile ATPO intalnite in formele tipice de tiroidita autoimuna sunt de minim 150-200 UI/ml; un anumit aspect ecografic (neomogen, hipoecogen difuz) este considerat caracteristic pentru aceasta boala si poate sustine diagnosticul; nu-mi este foarte clar daca acest aspect a fost descris si la dvs, unde se mentioneaza doar faptul ca parenchimul este “hipoecogen”; de principiu, cei 2 noduli cu diametrul de cativa milimetri nu pun probleme majore, dar necesita monitorizare ecografica periodica (la 6-12 luni); recomandarea de a repeta analizele la 6 luni este corecta, incercandu-se astfel sa se stabileasca daca exista vreo tendinta la evolutie spre hipotiroidie;

– avand in vedere ca nivelul hormonilor tiroidieni este normal, nu poate exista nicio influenta obiectiva asupra starii generale exercitata de tiroida, chiar daca presupunem ca exista un proces autoimun (tiroidita cronica) aflat intr-un stadiu incipient; doar dezechilibrele cantitative ale hormonilor tiroidieni (hipertiroidia si hipotiroidia) pot da manifestari generale, de tipul anxietatii, oboselii, tulburarilor de concentrare, depresiei, etc;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 Comentarii »

  1. gabriela says:

    Buna ziua!Sunt gabriela si am 44 de ani.In 2006 m-am operat,am avut un nodul si mi-a fost scos lobul stang si istmul.Rezultatul de la anatomie patologica a fost:adenom microfolicular si trabecular embriofetal,capsula scleroasa.2)Parenchim adiacent micronodular cu epitelii cubice si plate si infiltrat inflamator cronic pericapsular.Am luat 50mg de euthyrox.In 2007 la un control mi-a fost gasit :LTD:40/17mm ,structura moderat hipoecogena micronodulara cu numeroase calcifieri,TSH 3.83uiu/ml.Mi s-a marit doza la 75mg.in 2008 TSH 2.12uiu/ml metoda elfa(0.25-5),T3 1.13nmol/l,T4 78.46nmol/l.In2009 la ecografie LTD-28,6/18mm structura ecogena,chist de 6/3mm situat anterior.In iunie 2010,TSH 0.928uiu/ml la synevo si eco.LTD 26,5/15,2mm,structura ecogena nodulizoecogen de 4,9/4,5mm sit.anterior.am revenit la 50mg pastila analie de singe si urina normale cu exceptia col.219mg/dL(100-200).eco au fost facute la acelasi cabinet.Va rog sa-mi spuneti parerea dv.Este cazul sa ma ingrijorez?Va multumesc.

  2. Cristina C. says:

    Buna ziua!

    Dupa prima luna de tratament cu L-Thyroxin 50, de la un TSH de 8,3 U/l am ajuns la 2,2 si, tot acum, pentru prima data, am facut si testul de anticorpi TPO iar rezultatul este de 119 U/ml. La ecografia cu ultrasunete tiroida este descrisa ca fiind mica, volum de 8 ml, usor inchisa la culoare, vascularizata si fara noduli. Intrebarea ramane: toate acestea sunt suficiente pentru diagnosticul de tiroidita autoimuna Hashimoto?
    Va multumesc!

  3. mariana c says:

    Mariana,
    Bun? ziua. Am 42 de ani, nu am antecedente tiroidiene in familie ?i în urm? cu 2 luni am fost operat? pentru un nodul tiroidian de 1 cm descoperit întâmpl?tor, absolut asimptomatic ?i cu hormoni tiroidieni în regul? dar cu caractere ecografice suspecte (vascularizat, calcific?ri) ?i punc?ie neconcludent?). S-a practicat lobistmectomie dreapt?. Buletin histopatologic: adenom cu arhitectur? preponderent microfolicular? cu intense focare cu metaplazie oncocitar? ?i arii de hemoragie in curs de organizare conjunctiv?; capsula nodulului hialinizat? cu microcalcific?ri focale; ?esut tiroidian adiacent cu aspect anizofolicular, cu izolate focare, tiroidit? cronic? limfocitar?. La 3 s?pt?mâni de la interventie TSH era 2,79 ?UI/ml (valori normale ale Laboratorului Synevo 0,27-4,2), T4 108,4 nmol/L (valori normale 66-181) iar T3 2,06 (normal 1,3-3,1). Dup? înc? o s?pt?mân? TSH era 2,17 ?UI/ml. Acum, la 2 luni dup? interven?ie TSH este 4,01 ?UI/ml, T4 106,8 nmol/L iar T3 1,96 (normal 1,3-3,1). Nu am nici un simptom iar aspectul ecografic al lobului restant este normal (15,8/16,7/43mm). Ar fi necesar un tratament de substitu?ie hormonal? ?inând cont de valoarea TSH la limita superioar? a normalului chiar dac? T3 ?i T4 sunt normale? Sau ar trebui s? mai a?tept o lun? ?i s? refac doz?rile hormonale? Exist? posibilitatea ca adaptarea s? mai dureze mai mult sau un tratament de substitu?ie ar putea preveni apari?ia de noduli pe lobul restant prin u?urarea sarcinii acestuia? V? mul?umesc mult pentru timpul ?i sfatul pe care mi l-a?i acordat, v? doresc s?n?tate iar binele pe care îl face?i atâtor oameni prin intermediul acestui site s? vi se întoarc? însutit înapoi!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu