Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (203)

June 23, 2010

mariana c:

Buna ziua. Am 42 de ani, nu am antecedente tiroidiene in familie si în urma cu 2 luni am fost operata pentru un nodul tiroidian de 1 cm descoperit întâmplator, absolut asimptomatic si cu hormoni tiroidieni în regula dar cu caractere ecografice suspecte (vascularizat, calcificari) si punctie neconcludenta). S-a practicat lobistmectomie dreapta. Buletin histopatologic: adenom cu arhitectura preponderent microfoliculara cu intense focare cu metaplazie oncocitara ai arii de hemoragie in curs de organizare conjunctiva; capsula nodulului hialinizata cu microcalcificari focale; tesut tiroidian adiacent cu aspect anizofolicular, cu izolate focare, tiroidita cronica limfocitara. La 3 saptamâni de la interventie TSH era 2,79 mcUI/ml (valori normale ale Laboratorului Synevo 0,27-4,2), T4 108,4 nmol/L (valori normale 66-181) iar T3 2,06 (normal 1,3-3,1). Dupa înca o saptamâna TSH era 2,17 mcUI/ml. Acum, la 2 luni dupa interventie TSH este 4,01 mcUI/ml, T4 106,8 nmol/L iar T3 1,96 (normal 1,3-3,1). Nu am nici un simptom iar aspectul ecografic al lobului restant este normal (15,8/16,7/43mm). Ar fi necesar un tratament de substitutie hormonala tinând cont de valoarea TSH la limita superioara a normalului chiar daca T3 si T4 sunt normale? Sau ar trebui sa mai astept o luna si sa refac dozarile hormonale? Exista posibilitatea ca adaptarea sa mai dureze mai mult sau un tratament de substitutie ar putea preveni aparitia de noduli pe lobul restant prin usurarea sarcinii acestuia? Va multumesc mult pentru timpul si sfatul pe care mi l-ati acordat, va doresc sanatate iar binele pe care îl faceti atâtor oameni prin intermediul acestui site sa vi se întoarca însutit înapoi!

Raspuns:

– daca nu se administreaza tratament de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox/L-thyroxin) nivelul mediu al TSH va creste pentru a stimula suplimentar lobul ramas sa secrete hormoni in cantitati normale; pe langa capacitatea de a stimula secretia hormonala, TSH-ul determina si marirea si diviziunea celulelor foliculare tiroidiene; pe termen lung aceste valori medii crescute (chiar daca, in valori absolute, nu depasesc limita superioara a normalului) pot determina hipertrofia lobului restant si dezvoltarea unor noduli la nivelul acestuia;

– pentru a preveni acest lucru este indicat tratamentul cu l-tiroxina, iar doza standard de start la un pacient adult cu hemitiroidectomie este de 50 μg/zi; analizele ulterioare (TSH, freeT4) vor ajuta la titrarea dozelor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu