Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (211)

July 11, 2010

valentina:

va salut!
Am 43 de ani si o greuate normala.
– dereglari ale ciclului menstrual, infertilitate,anemie,tulburari de concentrare ?i memorie,constipatie,oboseala,colesterol mare(LDL-205).
-Acum 2 ani,am primit acest diagnostic (tiroida Hashimoto)in urma analizelor:
tsh=70.62ulU/mL (0.27-4.2)
FT3=4.05pmol/L(3.1-6.8)
FT40.456ng/dL(0.93-1.7)
ANT? Tg=846.8IU/mL NEGATIV-34IU/mL
ANT? TPO>600.0IU/mL NEGATIV-12IU/mL
-tratament de substitutie(LEVAT?RON 100mcg-1tb.)
(La ecografie)
lobul stang – lobul drept
-longitudinal(diametru) 48mm – 41mm
-transversal(diametru) 14mm – 14mm
-anteroposterior 19mm – 20mm
-volum 6.3cc -5.7cc
S-a observat(gland ekosu heterojen-hipoekoik)
un nodul hiperekojen la lobul drept inferior (9×8x7mm)
/dupa 2 luni
Total T4=10.93ug/dL(6.09-12.20)
S-TSH1.39uIU/mL(0.34-5.6)
LEVOT?RON 100mcg-1tb.
/dupa 6 luni
FT3=4.76pmol/L(3.1-6.8)
FT4=1.58ng/dL(0.93-1.7)
TSH=0.089u?U/mL (0.27-4.2)
LEVOT?RON 100mcg-1/2tb.
/dupa 2 luni
FT4=0.70ng/dL(0.57-1.64)
TSH=8.64uIU/mL(0.34-5.60)
EUTHYROX 150 mcg -1/2tb.
/dupa 2 luni
TSH=2.800uIU/mL(0.34-5.60)
EUTHYROX150mcg-75
/dupa 6 luni
TSH=5.49ug/mL(0.4-4.00)
FT3=3.27pg/ml(1.57-4.71)
FT4=1.29ng/dl(0.80-1.90)

ANT? Tg=33.9IU/ml(0.00-40.0)
ANT? TPO>1000IU/ml(0.00-35.00
Va rog frumos ,comentati care sunt parerile dumneavoastra ,in ce situatie ma aflu si ce analize mai lipsesc.
Colesterolul rau are vreo legatura .
va multumesc .

Raspuns:

– analizele initiale   indica, intr-adevar, prezenta unei tiroidite autoimune (Hashimoto); tratamentul se face cu l-tiroxina (Euthyrox) intr-o doza care sa mentina nivelul TSH in limite normale; se considera ca in aceste conditii (TSH normal) substitutia hormonala este optima;

– evolutia analizelor, cu necesitatea modificarii tratamentului, este cel mai probabil explicata de faptul ca de la momentul initial al diagnosticului boala a evoluat, cu episoade de accentuare a distructiei tesutului tiroidian; abordarea corecta este de a monitoriza boala prin analize periodice, cu schimbarea corespunzatoare a dozelor de l-tiroxina; in cele din urma aceasta afectiune tiroidiana se va stabiliza, gasindu-se, de asemenea, si doza de l-tiroxina care va mentine TSH in limite normale pe termen lung; masurarea periodica a nivelului anticorpilor (ATPO si anti-TG) este inutila; in esenta, consider ca monitorizarea si tratamentul dvs au fost stabilite in mod corect;

– micul nodul tiroidian descoperit ecografic este cel mai probabil un pseudonodul (un nodul fals), aparut pe fondul de tiroidita cronica si care nu are vreo semnificatie in sine; este indicat, totusi, sa fie remasurat la evaluarile ecografice ulterioare;

– nivelul LDL-colesterolului (cel “rau”) este, de multe ori, mai mare la pacientii cu hipotiroidsm; odata cu instituirea tratamentului si cu normalizarea nivelului TSH, aceste defect se anuleaza;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu