Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (213)

July 14, 2010

ioana:

Buna seara, am 23 ani, mama mea are hipertiroidie, sora mea chisturi la tiroida (aprox 7-8 chisturi), iar eu am nodul tiroidian lob stang descoperit in luna oct anul trecut. am facut eco, puncte, mi s-a rec din prima interventie, dar am refuzat si am luat eutyrox 100- 1/2 tableta, iar acum la eco a iesit: “cu aceeasi formatiune nodulara, ovalara. localizata central in lob, parenchimatoasa, relativ neomogena, fiind bine delimitata de un halou hipoecogen. Formatiunea nodulara are dimensiuni de 8.3*15 mm, prezinta usoara crestere dimensionala( 7*13.7 mm in ianuarie 2010) si are suprapus posterior, doi noduli de 3 si respectiv 3.5 mm.” la punctia din 7 iulie a iesit: “oliculi cu aspect normali citologic, dar si cu foliculi cu nuclei distret mariti de volum (modificari reactive), infiltrat inflamator discret, coloid putin, macrofage spumoase. O parte a nodulului este complet calcificata si nu permite evaluare citologica. se rec urmarirea evolutiei.” diferenta ce o vad eu fata de punctia veche(oct 2009) este calcifierea nodulului.
valori FT4: 3.2 NG/DL (0.8-2NG/DL)
TSH: 0.3 uUI/ml ( 0.39-6.16 uUI/ml)
mi s-a recomandat iar interv chirurgicala, am refuzat, si mi-a redus euthyrox la 1/4 tab 100 micrograme dimineata. mi-a spus ca in noiembrie sa aduc iar rezultate pt TG, AntiTG, CA. mentionez ca in 11 ianuarie 2010 am facit si Calcitonina si a iesit 8.4 pg/ml ( < 11.5 pg/ml).
intrebarea este daca tratamentul e unul corect si daca pot face eu ceva mai mult?
Multumesc anticipat si o seara buna,
Ioana

Raspuns:

– analizele prezentate (TSH si FT4) sunt discordante; la un nivel atat de crescut al fractiei libere a tiroxinei (FT4), nivelul TSH ar fi trebuit sa fie supresat in mod semnificativ, de cele multe ori sub limita de detectie a laboratorului; probabil ca ar fi indicat sa repetati analizele la un alt laborator;

– personal, nu cred ca tratamentul supresiv cu Euthyrox va avea vreun efect (de orice fel) asupra nodulului de 15/8.3 mm; masurarea nivelului ATPO si a anticorpilor anti-TG trebuia facuta chiar de la prima evaluare, mai ales daca aspectul ecografic era sugestiv de tiroidita; repetarea calcitoninei nu este indicata, o singura valoare normala exclude de obicei carcinomul medular;

– o calcificare semnificativa ar fi trebuit sa apara si ecografic; nu este clar de ce nu este mentionata; o macrocalcificare (de dimensiuni mai mari), care lasa “con de umbra” la ecografie nu este un element de suspiciune; microcalcificarile (calcificari de dimensiuni mici, diseminate), fara “con de umbra” ecografic, arata ca nodulul respectiv prezinta un risc mai mare de malignitate;

– luand in considerare punctia, nu exista o indicatie ferma pentru operatie; nodulul se poate urmari ecografic, initial la 6 luni, apoi, daca nu se modifica, anual;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu