Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (216)

July 16, 2010

ioana:

Diagnostic clinic , gusa nodulara eutiroidiana.Sunt operata de doua luni iar rezultatul anatomopatologic este ,
Macroscopie,
1, LOb sting de 5,5/3/2cm sosit fixat,nesectionat,pe suprafata de sectiune cu un nodul brun galben cu arii chistice si diametrul de 1,5 cm.
2. Lob drept 3,5/3/2 cm sosit fixat, nesectionat, pe suprafata de sectiune cu un nodul incapsulat, coloid – parenchimatos cu diametrul de 1 cm si un nodul albicios, ferm incapsulat, cu diametrul de 0,3cm
Microscopie,
Microcarcinom papilar al lobului drept / nodul albicios cu diametrul de 0,3 cm descris macroscopic/ care infiltreaza capsula nodulului si se extinde focal in parenchimul tiroidian adiacent.Nu se observa invazie vasculara limfatica/LO/ sau venoasa /VO/ in materialul examinat. Nu sunt aspecte de multicentricitate. Capsula tiroidiana si marginile de rezectie sunt libere de elemente de malignitate.
Parenchimul tiroidian nontumoral prezinta modificari histopatologice care corespund unei gusi nodulare. Nu sunt prezenti limfoganglioni in materialul primit si examinat/pNx /.
Concluzie, aspectul descris corespunde unui microcarcinom papilar al lobului drept tiroidian pT1aNxMxLOVO in materialul examinat.
ICD-O C 73,9 M -8260/3
Am 52 de ani iar antecedente in fam . de tiroida nu am avut.
Va rog frumos sa-mi interpretati si mie rezultatele si sa-mi spuneti daca dvs considerati a fi necesar iod radioactiv .
Am facut si o ecografie si endocrinologul a spus ca a fost scoasa toata tiroida si ca vindecarea inca nu e totala in interior numai la trei luni .
Analize facute dupa operatie in 4,06,2010 FT4 4,8 ,valori de referinta 12-22 ,TSH 52,89 valori de referinta 0,27-4,2 , in lipsa euthyrox
Analize facute tot dupa operatie in 9,07,2010 in prezenta medicamentului pentru dozaj FT4 19,9 , valori de referinta 12-22 si TSH 10,38 VALORI de referinta 0,27-4,2 in urma acestei analize , dr .
mi-a crescut doza de la 1 pastila de eutirox la 1,25
Urmatorul cotrol in sept .Vreau sa va mai spun ca uneori dimineata cind ma trezesc mai sunt putin ragusita pana vobesc putin sau poate numai cind maninc inghetata.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs.

PS. TOT Ioana 52 ani sunt . Am uitat sa va spun ca hipotiroidismul si cei doi noduli au fost descoperiti in ianuarie 2009 si de atunci am facut tratament cu euthyrox de 25 ,o pastila dimineata pe stomacul gol .Pastila de euthyrox de dupa operatie a fost de 100 iar dupa a doua tura de analize iau o pastila de 100 si una de 25 de euthyrox (1,25)
Va multumesc pentru intelegere.

PS.Tot Ioana 52 ani .

D-nu doctor , vreau sa va mai intreb ce parere aveti dvs despre gelul contractubex ce se aplica pe cicatrici. Este eficient sau nu sau e mai buna crema de galbenele.
Va multumesc din suflet pentru toate raspunsurile.

Raspuns:

– in principiu, fiind vorba de un microcarcinom (diametrul tumoral mai mic de 10 mm) papilar, care nu arata semne de invazie in afara tiroidei si care este unic la nivelul glandei, se considera ca riscul de persistenta sau de reaparitie a bolii dupa operatie este mic; altfel zis, sunt sanse foarte mari ca problema sa se fi rezolvat definitiv in urma interventiei chirurgicale; de aceea, folosirea iodului radioactiv nu este obligatorie in cazul dvs;

– este indicat ca nivelul TSH sa fie mentinut usor supresat, sub limita inferioara a normalului, dar nu nedetectabil; o valoare in jur de 0.1 μUI/ml este considerata optima; tratamentul cu Euthyrox trebuie ajustat pentru atingerea acestui obiectiv; acest hormon hipofizar (TSH) are capacitatea de a stimula celulele tiroidiene ramase postoperator, inclusiv eventuale celule maligne ramase, crescand riscul de recidiva, cu atat mai mult cu cat nivelul sau este mai mare; sunt foarte importante evaluarile ecografice ale regiunii cervicale, cu evaluarea ganglionilor latero-cervicali, mai ales daca nu se utilizeaza iodul radioactiv;

– puteti utiliza gelul respectiv pentru cicatricea postoperatorie; dimensiunile si aspectul cicatricii depind in primul rand de interventie in sine si capacitatea individuala de vindecare, mai putin de folosirea acestor produse; modul in care s-au vindecat eventuale operatii mai vechi poate indica si la ce sa va astepati legat de aceasta cicatrice;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu