Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (219)

July 21, 2010

Laura:

Buna ziua ,
ma numesc laura am 27 de ani si de cel putin 6 ani ma stiu suferinda cu tiroida. este vorba despre o tiroidita autoimuna. In general valoarea tsh-ului iesea peste limita maxima ( in jur de 4.9 – 5.5) , T3 si T4 in limite si atpo mai mare initial in jur de 150 apoi 700. Desi nu am facut tramanet, in acest an ( am luat doar ulei de catina) mi-am repetat analizele si tsh-ul mi-a iesit 1.950. Problema mea este ca ma simt foarte rau : slabita, mi-e somn tot timpul ziua , ametita, gandesc mai greu de la o vreme, ma concentrez mai greu, am un tremurat, insomnii mai in fiecare noapte, depresie, lipsa poftei de mancare si o mare lipsa de calciu. Trebuie sa spun ca de cand ma stiu eu am fost o persoana slabuta, iar in perioadele de stres (sesiune) slabeam si mai tare.
Intrebarea mea este daca se poate ca dintr-o tiroida cu tsh mare ( ca nu stiu daca am avut hipotiroidism) pot ajunge in cealalta extrema? ce pot face ce analize , tratament, ceva care sa am puna pe picioare?
P.S am uitat sa spun si mama are probleme cu tiroida ea avand un tsh peste 7 acum.

….

Am uitat sa spun ca atunci cand am incercat sa fac tratament cu eutyrox de 25 ( mai mult nu am incercat si nu mi-a fost recomandat) nu ma-m simtit bine. Pentru ca la inceputul acestui an dupa o mare perioada de pauza fara tratament cand am luat o pastila de 25 pe stomacul gol sa am palpitatii mari frisoane, bufeuri si pentru cateva clipe am vazut si in ceata. de atunci nu am mai luat eutyrox , iar la ultima vizita medicul fara a vedea inca rezultatele analizelor pt ca nu erau efectuate mi-a indicat tiroidin. Merita sa incerc sau ma pot simti si mai rau avand in vedere ca tsh-ul a a juns la 1.950?!

mi-am repetat analizele la tiroida si rezultate sunt:
– ATPO – 240 .0 ( valori < 35 ul/ml),
– TSH – 4.190 ( valori intre 0.44-4uui/ml) ;
– T3 – 112( valori intre 82-179ng/dl),
– FT4- 1.450(valori intre 0.8-1.9ng/dl), –
-calciu seric 8.58 (valori intre 8.6-10.3 mg/dl),
-calciu ionic 3.4 (valori intre 3.8-4.8 mg/dl),
-magneziu 2.4 (valori 1.6 – 2.6 mg/dl),
-fosfor seric 3.3 ( valori 2.7 -4.5 mg/dl)
acum 2 luni tsh-ul avea valoarea 1.95, in conditiile in care nu am luat nici un tratament in acest an , iar anul trecut 4.07.Problema este ca ma simt foarte obosita , lipsita de vlaga parca ma concentrez si gandesc mai greu si vad ca de o vreme parca am si niste stari de panica si o depresie…vreau sa scap de toate aceste stari, ce sa fac?!

Raspuns:

– aceasta ultima valoare a TSH va incadreaza in hipotiroidismul subclinic, forma cea mai usoara a deficitului de hormoni tiroidieni; teoretic, la acest moment, administrarea tratamentului de substitutie cu l-tiroxina este optionala; totusi, avand in vedere starile pe care le aveti, eu as recomanda inceperea tratamentului cu 25 micrograme de Euthyrox (sau L-Thyroxin) pe zi, putand exista o ameliorarea a starii generale sub tratament; efectele adverse descrise de dvs  dupa o doza de 25 micrograme de Euthyrox pot fi doar intr-o mica masura explicate; daca, intr-adevar, pot aparea palpitatii (desi doza a fost mica, iar la varsta dvs afectiunile cardiace sunt foarte rare), bufeurile, frisoanele si tulburarile de vedere nu au legatura cu administrarea acestui medicament; o solutie ar fi sa incepeti, pentru 2 saptamani, cu 12.5 micrograme/zi, urmand ca dupa aceasta perioada sa cresteti doza la 25 micrograme/zi;

– nu cred ca un supliment alimentar ar avea vreun efect semnificativ pe evolutia tiroiditei;

– nu trebuie ignorata posibilitatea ca problemele pe care le aveti sa aiba si o componenta pe fond de stres (tulburare nevrotica), fara legatura cu afectiunea tiroidiana;

– deficitul de calciu ar trebui tratat prin suplimentarea cu calciu (800 mg/zi) si vitamina D (600-800 UI/zi) pentru cateva luni, cel putin;

Dr. Claudiu Ţupea

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu