Răspunsuri la întrebări (253)

Andreea:

Buna ziua,

As dori parerea dvs in legatura cu un nodul tiroidian. Este vorba despre sotul meu, in varsta de 30 ani. Pe data de 07.06.2010 am descoperit, in urma unei ecografii de rutina ca are un nodul tiroidian in lobul stang (specificatii: contine un nodul mixt de 18/12mm, cu semnal Doppler central si periferic, cu balon periferic si cateva calcificari in interior.
Rezultate analize:
FT4 20,95pmol/L
TSH 0,982
anti-TPO 7
calcitonina mai mic de 2 pg/mL
A fost internat, apoi, la spitalul Elias, si in urma analizelor efectuate a fost diagnosticat cu gusa polinodulara cu normofunctie. Specificatii: Pacient normoponderal, tegumente calde, fine, normal colorate si hidratate, echilibrat respirator si cardio-vascular(TA:120/70mm Hg, aV:84bpm, zgomote cardiace echidistante, echipotente, fara sufluri sau zgomote supraadaugate), abdomen suplu, mobil cu respiratia, nedureros spontan sau la palpare, tranzit intestinal prezent, mictiuni fiziologice, glanda tiroida de dimensiuni usor crescute, neomogena prin prezenta unui nodul de aprox 1,5-2cm in lobul stang tiroidian, mobila cu deglutitia, nedureroasa la palpare. Analizele de laborator sunt in limite normale.
Ni s-a sugerat punctie biopsie cu ac fin. Dar as vrea si alte opinii. Multumesc.

Raspuns:

– un nodul tiroidian unic, cu dimensiuni peste 1-1.5 cm, la un barbat tanar ridica, cel putin formal, suspiciunea de malignitate; faptul ca prezinta circulatie (semnal Doppler) si la interior este, din nou, un element de suspiciune; calcificarile sunt relevante doar daca sunt microcalcificari (aici aveti o imagine ecografica tipica);

– desi ecografia poate descrie cu multa acuratete un nodul tiroidian si exista elemente care pot sugera malignitatea/benignitatea unei astfel de formatiuni, diagnosticul de certitudine se face in urma punctiei tiroidiene cu ac fin sau al examenului histopatologic posteoperator; de aceea, este corecta indicatia pentru punctie; aceasta manevra este minim invaziva, nu necesita internare sau anestezie (cel mult locala) si este foarte bine tolerata; beneficiul, pe de alta parte, este major, clarificandu-se natura acelui nodul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (253)”

  1. Buna ziua!, am 54 de ani, la un examen de rutina(ecograf ) mi s-a descopertit un nodul tiroidian de 1,06 cm, bine determinat, vascularizat, mi-e tare frica, nu ma deranjeaza, nu m-am ingrasat si nu am slabit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.