Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (262)

September 15, 2010

Monica N:

buna ziua,
Am 30 de ani, si de mai bine de doi ani incerc sa raman insarcinata. Anul trecut am tratat un streptococ, urmare a acesti fapt am luat multe vitamine si am luat in greutate aprox 4 kg desi mananc la fel de mult ( sau de putin ) ca inante. Am un regim de alimentatie echilibrat, fara grasimi, cu multe legume, fructe.

Analizele efectuate pentru a gasi o problema de inferitilate sunt:
– HCG – trompe absolut in regula
– test postcoital – rezultat foarte bun
– spermograma: 65 milioane spermatozoizi foarte mobili din 80 milioane total
– teste ovulatorii pozitive luna de luna
– dozarile hormonale ziua 3 a ciclului menstrual:
– estradiol 57 normal: 39-189
– fsh 7,65 normal 4-13
– lh 11,52 normal 1-18
– prolactina: 21,54 normal 1,39-24,20
– testosteron 0.14 normal 0.051-0.62
– tsh 3.189 normal 0.49-4.67

Dozari in ziua 21 ( 10.09.2010 ):
– progesteron 21 normal 1,2- 15,9 in afara sarcinii si primul trimestru de sarcina 2.8-147.3
– tsh 3,8611 normal 0.35-4.94
– estradiol 141 normal 48-309
– beta hcg 1.2 negativ < 5, sarcina timpurie 5-25
– T4 5,92 normal 4,5 – 12
– T3 1.12 normal 0.79-1.49
– anti tiroglobulina 0,74 normal <4.11
– anti tpo 0.03 normal <5.61

Nu am facut nici o ecografie la tiroida, pana acum nu am consultat decat medici ginecologi pentru a gasi explicatii pentru infertilitate.

Intrebarile sunt:

Valoarea marita a tsh poate fi o cauza de infertilitate? Daca da, cum se poate trata? Care poate fi explicatia pentru valoarea marita a progesteronului?

Mentionez ca am functie de conducere de patru ani, lucrez 10-11 ore pe zi sub stres continuu.
Multumesc mult pentru timpul acordat
.

Raspuns:

– nivelul TSH este normal in ambele seturi de analize; de asemenea, T3, T4 si anticorpii specifici sunt in limite; conform acestor analize nu exista o disfunctie tiroidiana si, in consecinta, niciun fel de influenta negativa asupra fertilitatii; nu cred ca este necesara o ecografie tiroidiana in situatia dvs; oricum nivelul TSH nu se modifica semnificativ de-a lungul ciclului menstrual si masurarea lui (ca si a T3 si T4) de mai multe ori este inutila;

– progesteronul din ziua 21 nu arata decat faptul ca ati ovulat, nu are o semnificatie patologica in sine, chiar daca depaseste usor limita superioara a normalului;

– exista, in multe cazuri, o influenta a stresului asupra fertilitatii; daca toate investigatiile sunt normale, trebuie luat in considerare si acest aspect;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 Comentarii »

  1. elena says:

    buna seara,am 30 de ani si la cateva luni dupa nastere in urma unei ecografii am descoperit ca am 2 chisturi tiroidiene,ecografia am facut o pentru ca am simtit in gat ceva ca o umflatura ,era foarte cald si in ziua aceea am baut multa apa cu gheata,nu am rude apropiate care sa aiba aceasta boala,am facut o operatie de cezariana.ma simt bine ,nu pot spune ca am vreo simtoma anume,dupa nastere am slabit cateva kg.,ce sa fac ?imi este frica.ce imi recomandati?va multumesc

  2. Iuliana Dragoi says:

    Buna ziua, am 40 ani si in urma unor analize Hormonale am fost diagnosticata cu Hipertiroidie.
    Valorile analizelor Determinari imunologice prin chemiluminescenta: T3= >600( normal 81-178),T4= 3.72 ( normal0.8-1.9 ), TSH= realizata (normal 0.3-4.2),Estradiol 537(normal 0-160), Progesteron 2.0(normal 0 -1.13). La TSH mai scrie:sub limita de citire a aparatului.In rest toate analizele au iesit perfect. Simptomele pentru care am facut aceste analize: senzatia de caldura permanenta, ameteli, oboseala dar nu ma pot odihni am o permanenta stare de neliniste, perioada de ciclu s-a micsorat de maxim 2 zile,in urma ce doi ani mi-au spus ca as avea probleme cu prolactina dar la urmatoarele analize nu au mai fost probleme( analizele au iesit bine fara sa fi facut tratament,am 58kg si 1.65m inaltime, niciodata nu am avut mai mult de atat. Cand eram copil eram f slaba( la 21 ani aveam 42 kg). Doamna dr. care mi-a citit aceste analize mi-a dat ca tratament:Thyrozol 10 mg cate 6 pastile dimineata inainte de masa cu o jumatate de ora deci 60 mg/zi cate 14 zile apoi cate 50mg/zi alte 14 zile si scadem pana din 14 in 14 zile cate o pastila. Intrebarea mea este daca nu cumva este prea tare tratamentul, si pana acum nu am fost bolnava de nimic si acum sa iau 6 pastile odata mi se pare…, doresc si parerea dv. Va multumesc anticipat,
    Iuliana Dragoi

  3. BOTOS MARIETA says:

    Scuze, evident ca am uitat inca ceva. I-am spus d-nei dr. ca in afara de ce mi-a prescris, iau si “Coral D”, la care d-na a replicat ca nu trbuie sa-l iau deoarece contine plumb, chiar daca la ingrediente nu este trecut ! Astept cu nerabdare raspunsul dvs. si va multumesc din suflet !

    Marieta Botos

  4. BOTOS MARIETA says:

    Buna seara,

    Ati avut dreptate, dr. endocrinolog mi-a crescut doza de “Eutyrox 25”, de la 1 1/2 la 2 comprimate. I-am spus ca am dureri foarte mari la coloana si tot ceea ce v-am spus si dvs., ca mi-se intampla. Doamna dr. mi-a spus ca asta este tasare in lant. Am intrebat-o ce trebuie sa fac, ce sa mai iau pentru asta, dar d-na dr. a spus ca trebuie sa iau numai “Eutyroxul 25” doua comprimate si sa continui tratamentul cu “Nylex spray nazal”, inca doua luni si dupa aceea “Osseor 2 gr”, seara inainte de cina cu doua ore, timp de 6-8 luni. La insistenta mea, daca totusi nu ar trebuii sa-mi prescrie si altceva in afara de “Nylex si Euthyrox”, ca eventual sa stopam evolutia osteoporozei si a “tasarii in lant”, despre care vorbea, mi-a spus sa am rabdare ca osteoporoza avansata, nu se vindeca in trei, patru luni. Si cu acest raspuns s-a incheiat consultatia ! Va rog sa ma crede-ti ca am ramas stupefiata la asemenea raspuns, avand in vedere cum ma simt dupa acest tratament si ce modificari vizibile am la coloana vertebrala ! Sunt sigura ca daca nu urmez si alt tratament pentru stoparea osteoporozei, nu-mi va fi bine deloc, ca sa nu spun altceva ! Nu stiu ce sa mai cred ! Este imposibil sa nu existe si alt tratament pentru aceeasta boala. Va implor ajutati-ma !

    Cu multa stima,

    Marieta Botos

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu