Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (264)

September 22, 2010

Iuliana Dragoi:

Buna ziua, am 40 ani si in urma unor analize Hormonale am fost diagnosticata cu Hipertiroidie.
Valorile analizelor Determinari imunologice prin chemiluminescenta: T3= >600( normal 81-178),T4= 3.72 ( normal0.8-1.9 ), TSH= realizata (normal 0.3-4.2),Estradiol 537(normal 0-160), Progesteron 2.0(normal 0 -1.13). La TSH mai scrie:sub limita de citire a aparatului.In rest toate analizele au iesit perfect. Simptomele pentru care am facut aceste analize: senzatia de caldura permanenta, ameteli, oboseala dar nu ma pot odihni am o permanenta stare de neliniste, perioada de ciclu s-a micsorat de maxim 2 zile,in urma ce doi ani mi-au spus ca as avea probleme cu prolactina dar la urmatoarele analize nu au mai fost probleme( analizele au iesit bine fara sa fi facut tratament,am 58kg si 1.65m inaltime, niciodata nu am avut mai mult de atat. Cand eram copil eram f slaba( la 21 ani aveam 42 kg). Doamna dr. care mi-a citit aceste analize mi-a dat ca tratament:Thyrozol 10 mg cate 6 pastile dimineata inainte de masa cu o jumatate de ora deci 60 mg/zi cate 14 zile apoi cate 50mg/zi alte 14 zile si scadem pana din 14 in 14 zile cate o pastila. Intrebarea mea este daca nu cumva este prea tare tratamentul, si pana acum nu am fost bolnava de nimic si acum sa iau 6 pastile odata mi se pare…, doresc si parerea dv. Va multumesc anticipat,
Iuliana Dragoi

Raspuns:

– analizele indica, intr-adevar, prezenta hipertiroidiei; tratamentul in aceste situatii se face in principal cu anti-tiroidian de sinteza (de ex. Thyrozol) pentru limitarea productiei de hormoni tiroidieni; adjuvant, se utilizeaza beta-blocantele (de ex. metoprolol) pentru controlul simptomatologiei, pana la instalarea efectului medicatiei principale;

– dozele de start cu Thyrozol variaza in functie de severitatea hipertiroidiei, varsta pacientului, alte boli asociate, diemensiunea glandei, dar si de preferintele si experienta medicului; o doza totala de 60 mg/zi este mare si se recomanda doar in anumite situatii(rare mai degraba),atunci cand normalizarea rapida a nivelurilor de hormoni tiroidieni este obligatorie din cauza riscului asociat hipertiroidiei; asta se poate intampla la pacientii cu boli cardiovasculare, la care hipertiroidia poate agrava semnificativ problemele; datele prezentate de dvs nu indica ca v-ati incadra in vreuna dintre aceste situatii, asa ca nu stiu daca doza initiala de 60 mg/zi de Thyrozol este intra-adevar justificata; in marea majoritatea cazurilor se dovedeste suficienta o doza initiala de 30-40 mg/zi;

– este important de stiut ca efectele adverse ale Thyrozol-ului sunt mai frecvente la doze mai mari;

– nu va recomand sa modificati singura tratamentul, dar puteti face un consult endocrinologic la alt medic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 Comentarii »

  1. panduru alex says:

    va rog imi spuneti si mie am analize pt tiroida anticorpi 5.6

  2. nica victorita says:

    buna ziua,am mai scris si la intrebarile 264 si 270.dupa 6 sapt de trat cu 1 past de 25 mg euthyrox/zi,am refacut ft4 si tsh care au iesit:tsh:3.16(lim 0.4-5.5) si ft4:1.58(lim 0.8-1.9).intrebarea mea e daca in aceste conditii se mai impune trat sau doar supraveghere prin analize la anumite intervale?va intreb,deoarece cred ca acest tratament a avut reactii adverse destul de suparatoare pt cel mic:iritat incontinu,perturbari de somn noaptea-se trezeste de 2-3 ori pe noapte si sta treaz cate1-2 ore in toiul noptii,el niciodata nu a avut probleme cu somnul de noapte…,in fine,in ansamblu s-a vazut ca e agitat incontinuu,irascibil,practic maraia incotinuu-indiferent ce i-as face,spui ca-i”un caine batut care plange”….avand in vedere ca nu-i la varsta la care nu poate explica ce simte…e greu sa deduc ce se intampla cu el de la medicamente…in perioada asta ultimile 5-6 sapt a fost mai mult bolnavior ,dar a fost vazut de medicii curanti respectivi,pana la vindecare .a avut si o perioada de vreo sapt in care nu a luat decat euthyrox-ul,si starea lui a fost aceiasi in permanenta de vreo 5-6 sapt…alta concluzie nu am cum sa trag decat ca l-a afectat acest trat.i-am facut in aceasta per de 2 ori analize complete la sange ,si nu au fost probleme de alta natuta…vineri avem program la endocrinolog,dar prefer sa mai cer o parere daca e necesara continuarea unui trat in cond in care toate analizele -s bune..va multumesc anticipat!

  3. nica victorita says:

    buna ziua,
    am un baietel de 2.3 ani cu trisomie 21.in fiecare an i-am facut analize t3,t4,tsh.anul acesta in iunie i-a iesit tsh-ul-15.5(limita 5.7),iar hormonii de crestere normali, in grafic:t3-1.87,iar t4-8,018.in momentul acela luam trat homeopat iar drita homeopata ne-a spus sa asteptam 3 luni sa refacem analizele pt ca puteau fi influentate de trat homeopat.sapt trecuta am fost la endocrinolog,i-a facut ecografie,a spus ca are glanda tiroida(lucru f bun) ltd-14.4/11.3mm si lts-10.7/10.4mm,ne-a spus ca-i suspect de tiroida autoimuna si sa-i facem atpo si ft4 pt a vedea daca are sau nu.am primit rezultatele ieri si atpo=<10.0ui/ml(ref <35ui/ml),iar ft4-1.170ng/dl(ref 0.8-1.9ng/dl).am incercat sa iau legatura cu endocrinologul,dar nu-l gasesec momentan,imi puteti spune si dvs parerea despre aceste analize si valori?stiu ca ultimile au iesit bine,dar tot sunt ingrijorata….multumesc anticipat!

  4. Nicoleta says:

    Buna ziua, am 33 ani si sunt sex feminin. In ultima vreme din ce in ce mai des simteam ca mi se pune un nod in gat si nu mai puteam respira (pt perioade scurte de timp). M-am prezentat la medicul endocrinolog care mi-a recomandat analize de sange si ecografie la tiroida. La analizele de sange mi-au iesit intre limitele normale, respectiv: FT4=1.21(normal 0.70-1.48),TSH=3.09(normal0.35-4.94),TGO=14(normal 0-31),TGP=8(normal 0-35), tiroglobulina=14.20(normal 0.73-84;<0.2 pt pacientii atiroidieni), antitireoglobulina=0.87(normal<4.11), antiTPO=0.52(normal<5.61), iar la ecografie mi-au iesit niste noduli. In lobul drept inferior, profund, micronodul cu diamterul transvers 4.1 mm, bine delimitat, discret hiperemic. Spoturi vasculare sunt vizibile in special periferic. In lobul stang, in portiunea medie, se evidentiaza nodul ovoidal, cu ax lung cranio-caudal 1.1 cm, diametrul transvers 1 cm, extern, discret hiperecogen fata de parenchimul adacent, cu structura interna trabeculata.
    Este bine delimitat de liizeu hipoecogen, este discret hiperemic. periferic. Fara alte leziuni focale parenchimatoase.Densitate vasculara parenchimatoasa normala la nivelul celor 2 lobi, egala. Fara adenopatii patologice latero-cervicale.
    Mentionez ca nu mai exista nimeni in familia mea cu probleme de tiroida, cu exceptia unei verisoare de gradul I (insa nu stiu ce diagnostic i s-a pus). Singura boala de care mai sufar este vitiligo, declansat in urma cu 6 ani.
    In urma analizelor, medicul endocrinolog mi-a recomandat ca tratament euthyrox 100 mg cate o pastile pe zi dim pe stomacul gol, timp de 6 luni, dupa care sa repet ecografia sa vad daca nodulii s-au miscorat. As dori sa mai cunosc si parerea dvs in legatura cu cele expuse mai sus.
    Va multumesc anticipat. O zi buna !

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu